Extrémě zarostlá voda

Nazdar Borci kaprolovu...
Objevil jsem v pohraničí, v lesích další zapomenutý rybníček cca 150x100m. Strávil jsem u něj opakovaně několik hodin pozorováním a mám z něj klepotici...
To co se tam místy prohání těsně pod hladinou jsou buď ponorky nebo kapři a amuři z pohádek. Jen pro představu, nenašel jsem nikoho a žádný údaj o tom, kdy byl naposled vyloven či vypuštěn - možná, že vlastně nikdy. Kdysi byl součástí prvorepublikového rekreačního zařízení, ze kterého je zřícenina kousek od rybníčku.
O co mi jde - celé dno je pokryto takovou houbovitou řasou do výše cca 30cm, vypadá to jako zelený rosol nebo sluc s bublinkovými oky. S tím, bych se ještě pomocí montáží "ZigRig či ChodRig" dokázal tak nějak vypořádat, ale co mě tíží mnohem víc je nějaká vodní tráva - úplný blázen.
1) Rybník má tvar nakloněné vany bez nějakých přechodů. Tedy ve smyslu hloubky začíná u kdysi vybetonované (dnes rozhpadlé) pláže 0cm a následně v pravidelném sklonu padá do 4m hloubky u hráze.

2) Po opravdu celé ploše rbyníka tvoří dno ty divné zelené řasy v konzistenci houbovitého rosolu.

3) Vodní tráva o které mluvím (neumím ji pojemnovat, ale zřejmě se jedná o vodní mor kanadský) je v podobě šlahounů, které rostou hustě vedle sebe ze dna a vzlínají až k hladině a mají na sobě taková patra jakýchsi stolístků -kdysi jako dítě jsem to snad viděl i někde v akváriu. Na hladině se místy točí do jakýchsi vrkočů, které místy kvetou...

4) Volná hladina je pouze uprostřed vody, ale předpokládám, že ve sloupci to nejspíš bude to samé.

5) Opakovaně u břehů jsem buď na hladině nebo do metru pod hladinou opakovaně viděl opravdu nádherné snad metrové ryby, jak se tím svinstvem proplétají. Uberu ve velikosti pozorovaných ryb max. na 90cm...

Otázka zní: jakou montáž zvolit do těchto podmínek, pokud nechci chytat na chlaba z hladiny?

Fotokgrafii, používám ilustrační pro jen pro představu, jak to tam na většině plochy vypadá.... D9ky za typy, odpovědi typu "jdi jinam" budu mazat. Zdarec
Autor diskuse: Wamp - Profil , 17.7.2015 kaprařina - techniky lovu
10 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nračet - Profil | Ne 8.10.2017 9:22:55

na první pohled, spíš louka než rybník.
nebyl snad centimetr kde by nebyla tráva.
po dvou hodinách, našel místo v metrové hloubce u břehu tak 50/50, položil panáka přihodil deset koulí a špagát vyvedl na hladinu pomocí kulového plováku, páč
nebylo možné vést špagát pod hladinou.
zhruba po devíti hodinách se protočila cívka navijáku, hopsnul jsem do člunu a tohle byl výsledek.
ani jsem tomu nemohl uvěřit páč se jednalo o jílovou jámu, která nikdy nepatřila žádné MO a nebyli jistí zda tam vůbec kapři jsou.
zřejmě tam pár kusů v minulosti někdo naházel.
v podstatě to byla hra v loterii a třetí den se povedla ryba která s největší pravděpodobností nepoznala hák

NTWIN 69 - Profil | Po 20.7.2015 21:24:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj,na extrémně zarostlých vodách jsem chytával už v 80.letech minulého století.Byly to neprůtočné ramena řeky Moravy v okolí Hodonína.Měl jsem tam svoje oblíbená místa,která jsem si upravoval vytrháním stulíků a okřenku a chytal jsem v oku o rozměrech cca 3x3 metry.Ryby mě tam najížděly pravidelně,protože jsem si tam krmil bramborem,vojtěškovýma granulema a kukuřičným šrotem,co jsem uzmul u dědy.Jako nástrahu jsem používal brambory,těsto,kukuřici a rousnice.Zůstaly mě jen krásné vzpomínky,protože dnes jsou již tahle ramena minulostí.
V posledních letech jsem několikrát navštívil zarostlé ramena řeky Moravy okolo Uh.Hradiště.Nějaké kapry a amury jsme tam s parťákem pochytali,ale vzhledem k nedostatku času a vzdálenosti tam již nejezdím.Tam se ale dalo chytat na odhoz,kdy jsme nahazovali těsně k vodnímu porostu a krmili jsme pouze několik hrstí kukuřice s řepkou.Montáž pak byla klasika,tedy vlasec,šokovka,průběžná závěska na olovo a návazec s pevným háčkem.
Najít v současné době zapomenutý rybníček je v podstatě zázrak a měl jsi velké štěstí.Tak snad se TI to podaří utajit.Být Tebou tak zkusím pro začátek lov z hladiny na rohlík nebo chleba,aby jsi zjistil jestli ty ryby co se tam pohybují jsou vůbec ochotny přijímat tuhle pro ně neznámou potravu.i když na druhou stranu ryby jsou zvědavé,takže určitě se nějaká rozhodne rohlík nebo chleba zkusit.
Pro lov ze dna bych zkusil vyčistit si místo a postupně jim servírovat stejný dobroty jako na běžné vodě,ale v minimálním množství.Nasypat tam najednou hromadu krmení by určitě bylo špatné.Pro vlastní chytání by to chtělo asi malý člun a mít vždy připravenu kotvičku,protože se dá předpokládat,že ryby po případném záběru budou mít snahu mizet ve vodním porostu.Sestava velmi jednoduchá:pevný vlasec+šokovka,odpadávací olovo nebo kámen.Nástrahu prezentovat těsně nad dno.Určitě bych zvážil možnost chytat bez swingerů a vlasec nechat vyskládaný na dno.Ono totiž na takovém typu vody je velmi nepřirozené nechat ve vodním sloupci napnutý vlasec.
Jako nástrahu bych zpočátku zvolil kukuřici+plovoucí pěnu a při prezentaci na dno pak brambor.Později zkusit i pelety a koulís.
Hlavně nikam nespěchat a pěkně si užívat takhle nádhernou vodu.
Tož ať sa TI daří a hlavně nikomu nikdy neříkej,kde ty rybníčky jsou:-)))

NWamp - Profil | Po 28.9.2015 23:20:31

"kaproamuři" a konečně ryby stojící za foto (aspoň na tomto místě)

NWamp - Profil | Út 25.8.2015 15:13:04

Všem....
je to asi takhle: člověk míní, PánBůh mění... tedy po téměř nukleární přípravě a jednom línovi, dvou kaprech (oba temě tmavý lysci 60 a 66, toho většího mám i vycvaklého na tel.), se nejdříve ze všeho vys... auto, tři dny prodleva, pak pracovní nápor a následně už zase potřeby rodiny, rodičů a také dovolená. Je to s podivem, ale nikdo z rodiny nechce trávit společný volný čas u zarostlé louže čekáním na mé sny...
Výsledkem je, že už jsem tam cca tři týdny nebyl a předpokládám, že dříve jak v první třetině září se tam na nějakou smysluplnou dobu, ani nedostanu. Mrzí mě to a přesto nemrzí, byl to dobrý pokus o něco, co jsem ještě nezkoušel a ty zkušenosti bych asi nikde do detailů nenačetl.
Takže všem čekajícím na pokračování detektivky se omlouvám a předpokládám, že další díl vyjde v září... Jdu si brousit hrábě... :-))

Ntyci - Profil | St 12.8.2015 20:36:03

Wamp - >> Před cca 20lety přijeli rybáři od nás (Frýdlant v Č. ) z okolí České Lípy z ryb.Moc se jim tam líbily rostliny u břehu,tak pár kyblíků nabrali a vysadili to do tůněk v mém okolí.Do pár let byl obrostlí celý okraj rybníčků.Po cca 10letech se už nedalo chytat.Ryby tam byli opravdu veliké.Jen málokdo je uměl lovit.Když jsem šel na ryby postupoval jsem úplně stejně jako Ty.Hrábě a tahal obrovské množství travy.Rybník jsem znal a proto jsem si vždy vybral tvrdé dno a ještě používal prsačky.Po cca3 letech ryby přes zimu vychcípali.Množství tlející traviny ryby udusily.Od té doby rybáři o tůně nestojí a jsou tam ryby jen z dřívějška.Když tam jdu na ryby,tak tam nikdy nikoho nepotkám.Je to dobře ,jen mě mrzí ,že už tam nechytnu kapry,amury,ale za to je to ráj pro jinou rybu.Tou rybou je lín.Proto jestli jsi kaprař tak užívej,dokud je čas.Přál bych ti,aby byla situace u tebe jiná,ale bojím se,bojím,že to bude jako u mě......

NWamp - Profil | So 25.7.2015 16:47:48

Malda512 >> Hodina a půl házení, čištění, prostě dřiny (jak burlak na Volze), jsem spálený až na pr..., ale je snad hotovo.
Flek (spíše tunel) 3x12m a cca metrák bordelu, je tam toho neuvěřitelné množství. Ze začátku jsem vůbec necítil pod hráběmi dno, musel jsem se k němu vyloženě protrhat, ale už je i zakrmeno. Zítra se svítáním mi držte palce.

NWamp - Profil | Ne 27.9.2015 11:22:20

Příprava do 01:00 hod. v noci

NWamp - Profil | Út 29.9.2015 20:01:29

alfonz42 >> slovy klasika: "my nesmíme ani naznačovat"... :-))
prostě nesdělím nic, co by mohlo přispět k identifikaci vody, ale věřte mi, že bych nic neriskoval, nemůžu si to dovolit

NJoeChains - Profil | Ne 27.9.2015 17:39:50

Tve, to jsem zvedav, jak ten manik dopadne, musi se uznat, ze pripravu nepodcenil.

NWamp - Profil | Ne 27.9.2015 11:23:27

3XL 16mm a k tomu PVA ze čtyř a pěti drcených kuliček - vše probustrováno.

NWamp - Profil | Čt 23.7.2015 21:31:27

TWIN 69 >> zitra vecer to vypukne, mam pripravene zelezne hrabe bez nasady na 15m horolezecke šňůře na jedno vytipovane misto u takoveho rozpadleho betonoveho schodu a druhe misto cca 45m od brehu, kde to zkusim ciste na odhoz do takoveho oka cca 2x4m, ktere ma cistou hladinu, ale o sloupci si nedelam iluze.
Na plotne se mi maceruji dva 10l hrnce s repkou a psenici v pomeru 1:2, ve vlastnim vyvaru, zasadne neslévám. Do rana to ten partikl vsecko vysaje i s tim olejickem co ta repka pouští.
Zitra dopoledne se bude cistit tunel v tom vodnim moru, vecer krmim a v nedeli se svitanim - děj se vule sv. Petra... :-)) uz mam horečku.

NWamp - Profil | Čt 23.7.2015 21:03:46

Tak konečně jsem se tam zase dostal, sice se čtyřdenním zpožděním, ale lépe později než vůbec. Za nedochvilnost se omlouvám.

Nbariball - Profil | Ne 19.7.2015 12:05:00

Svár si dvoje hrabě k sobě vrchní stranou, 10m provazu, za dvě hodky mas flek jak cyp. Ryby ti t najednou okamžitě, budou zrát bordel zvířeny že DNA. Cus.

NDenny - Profil | Pá 17.7.2015 23:03:19

Wamp - >> Jezdime na vodu,ktera je podobna tomu co popisujes.Muzu te ubezpecit,ze ta rasa,to je utrpeni,zachyti se absolutne na vsem I na samotnem vlasci.Voda,ktera se nevypoustela 50 let a ryby jsou tam paradni.Co se tam vidi z kanoe,jak se vyhriva,to opravdu stoji za to :-)Nikdo je tam nechyta.Ma desitky hektaru a na chytani je tak desetina s tim,ze bud samotna montaz je po nahozu ukryta v te rase nebo trave a musis prehodit silne zarostly pas tak 50ti metru,nez se dostanes na misto,kde je sance,ze to kapr v tom bordelu najde.Na mrku me radili kluci,at tam zakrmim,ze to kapri vybagrujou a to vubec nefunguje,asi by se muselo krmit soustavne cele leto a pak mozna,nevim.Tak preji hodne trpelivosti.Snad to nemas tak zarostle,jako tady u nas :-)

Nhanyking - Profil | Út 3.10.2017 21:12:43

Ahoj budu chytat taky na zarostlé zapomenuté štěrkovně. Revír má cca 5ha a je každý rok zarostlejší. Naposledy jsem tam chytal minulej rok v květnu a udělal jsem rekord 9kg. V létě když kapři byly u hladiny tak šli vidět. Je jich tam max. 30. Ale jsou tu mraky vyder říčních, plno kormoránů v zimě tak jich bude nejspíš méně. Ale tuším, že by mohlo být konečně něco 10+ a mám takový sen o 15kg. Nikdo tam nechytá a v podstatě každý předpokládá, že tam nic není. Letos to totálně zarostlo. Na místě kde jsem minulý rok lovil rákosí a orobinec. Ve vodě stulíky a takovejten mor. ty řetízky. Tak jsem si uvolnil místo a rostliny jsem kotvičkoval. Ale to nepůjde dočista vykotvičkovat. Nakrmil jsem 2X boilím a naposled jsem tam dal 10kg pšenky. Otázka zní jak tam chytat? Člun použít nemůžu. Ty rostliny jsou sice už takové povadlé černající ale nevím přesně kde jsou a kde je volné místo. Ještě v loni jsem uměl podle stínu a světlých ploch najít čistej flek. Ale letos už to není možný. Už je to zarostlý moc takže je to 1:1 že to spedne do rostlin. Napadlo mě dát celou montáž i s olovem do pva rukávu, zasypat peletkama a stigmixem a tak to tam hodit. Co si o tom myslíte?

NMikee - Profil | Út 29.9.2015 21:29:53

alfonz42 >> Abych řekl pravdu, poslední dobou začínám o některých zákonech a hlavně zákonodárcích dost pochybovat, ale to je na jinou debatu mimo toto téma. Tímto bych to uzavřel a doufám v další brzké Wampovi úlovky..:)

NWamp - Profil | Út 29.9.2015 20:12:39

alfonz42 >> zápis ze dne 20.7. 2015 - opravdu nečtete pozorně...:-))

....nejsem kaskadér, je to osetrene. Mam s tim zkusnosti za poslednich pet let, jsem tu v pohranici v rozsqhu dejme tomu 70km podel hranice nasel ctyri podobne vody (vodicky). Vlastnikem jsou bud Lesy ČR nebo obce nebo jine subjekty. Vzhledem k jejich odlehlosti v kopcich, lesich a neudrzovanemu pristupu nejsou nijak spravovány a k ničemu vyuzivany.S vetsinou vlastniku (pokud se jedna o spolecnosti, nikoliv soukr. osoby) se da rozume domluvit...

Narnošt - Profil | Po 28.9.2015 22:00:46

Wamp >> Jsme jedno velký ucho! :)) Mytí odbyj,na klíšťata je už stejně pozdě a jez při psaní... ;-)

NWamp - Profil | Po 28.9.2015 21:52:42

Klose >> před chvili jsem dorazil, nechte me vysprchovat a najist, sundat klíšťata atd. A jen jako predkrm.... dnes jsem to ZLOMIL!!!!!

NWamp - Profil | Ne 27.9.2015 11:30:58

A tady máme mix popek:
- piakntní švestka od Mikbaits 14mm
- jahoda CCMoore - 20mm
- broskev/černý pepř - 16mm
- KrillBerry 14mm Karel Nikl

vše v bustru KrillBerry (možná to vypadá divně, ale mnohokrát se mi to osvědčilo...)

NWamp - Profil | Ne 27.9.2015 11:21:18

Takže cca po 1,5 měsíci se tam vracím... byl jsem se tam ve čtvrtek podívat - řasa i ten mor zmizel ze sloupce a je ho pouze plné dno, vrstva tak 30cm. Takže hrábě nechám doma a přizvednu montáže - držím si palce.... :-))

NWamp - Profil | Út 25.8.2015 17:13:46

Radek Ráliš >> Radek Fox - 25.8.2015 17:10:13 >>
TWIN 69

děkuju za podporu kluci, vážím si toho.

NRadek Fox - Profil | Út 25.8.2015 17:10:13

Wamp >> Čau, nejde přeci o život, tudíž je to pochopitelné. Na světě jsou daleko důležitější věci, než chytání ryb, a proto jsme se třeba od loňské plánované schůzky zatím nesešli, tak to prostě je ;-)

NTWIN 69 - Profil | Čt 13.8.2015 7:53:35

tyci >> Už nekupuji ani Kaprománii,z tý trapný reklamy se mi dělá kopřivka:-)))Dříve skvělý časák a poslední dobou to jde do kopru.Pořád dokola články od stejných firem a hodně málo článků a fotek od běžných kaprařů,kteří nekopou za logo na tričku a pár hrstí kuliček zdarma.

NWamp - Profil | Čt 30.7.2015 12:06:21

Malda512 >> nestíhám... ale včera večer (kolem 20:30 hod) první kaprzáběr na plovku dumblesku od Nikla - lysec, rovných 60, vypadá to nadějně, o víkendu podám podrobný referát, dnes večer se tam vracím - valím tam pšenici s řepkou...

NAti - Profil | So 25.7.2015 22:38:10

Wamp >> Tak to jsem rád. Ryby do těch vyčištěných ploch budou vesele najíždět. Jsou prostě všude. Na krajích i uprostřed. Dej zítra vědět jak jsi dopadl. Jen je problém s pejskařama, kteří si hrají na ochránce. Holt to nemám na takové samotě jako ty.

NAti - Profil | So 25.7.2015 22:26:19

Wamp >> Asi mám bohatý rodiče nebo jsem dost unavenej. Tak nenapínej a ještě to prosím napiš.

NAti - Profil | So 25.7.2015 22:17:26

Wamp >> Fotka po hrabání ti udělá takovou radost ? Chtěl jsem udělat víc ok na chytání, ale fakt je to hokna a až se probagruješ, tak jsi ještě navíc špinavej jak prase.

Narnošt - Profil | So 25.7.2015 22:10:04

Wamp >> To zní zajímavě,jsem zvědavej,co se ujme a jak budou místní rybky spolupracovat. :-)
Taky mám pár posledních a pak ty fialový,nemůžu se ale zbavit dojmu,že na tu červenou prostě reagujou kapři líp,ať už jde o oliheň,brusinku nebo tu pikantní švestku.

NMalda512 - Profil | Pá 24.7.2015 12:41:46

Wamp >> wamp - 23.7.2015 21:05:49 >> čau.. to je v pohodě... jen je ta tráva všude až k hladině ? pokud ne tak když bude na dně někde místo kde bude tráva ležet na dně tak to netrhej a polož montáž přímo na tu trávu,.

ps . nooooooooo to si dáš do těla než tam vytvoříš přijatelnej flek,.
tam bych to protrhal pouze kotvou.. hrábě bych vůbec nepoužíval. jak to vytrháš tak ti garantuji, že ten den budeš mít brutální rybačku. jak rozvíříš dno tak se ryby mohou zbláznit
UPLNĚ NEJLEPŠÍ BY BYLO SI NAJÍT NĚJAKOU MĚLČINU A TY VYTRHAT. TA TRÁVA JDE TRHAT UPLNĚ NÁDHERNĚ. NA REVIRU KDE LOVÍM JE JÍ TAKÉ HOTOVÉ POLE.

NWamp - Profil | So 18.7.2015 0:00:22

arnošt >> tady si můžeš zavzpomínat, jen ten zámek se mi tam nevešel, ale netušil jsem, že bych ho mohl tady potřebovat...

Nlaktibrada - Profil | Pá 17.7.2015 20:09:35

Alebo skus zabalit montaz do PVAsacku s mikropeletami a poloz to na ten rosol riasovy s lahkym olovom a dlhsim navazcom nastrahu by som dal nadlahcenu polku boile s celou popup

Nobrisek - Profil | Pá 17.7.2015 19:26:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar a co si udělat flek? Sdrátovat dvoje hrábě bez tyčky+špagát a vyčistit si kus.

Červené karty: u.x.a.