Recept na boilies.....

Ahojte...Viem,ze dnes uz nieje "moderne" si vytvarat zmesi na boilies a malokto to este robi,ale aj tak by som chcel poprosit o nazor a rady ludi znalych v tejto veci...Pridavam recept.Nejde mi o to ci bude drahy,skor co si myslite..Ci to bude dostatocne pojit,presakovat atd.....Dakujem.

Pstruzie pelety pomlete... 150g
LT 97 100g
Biela rybia mucka 100g
LT 94 150g
Sardinka Ancovicka mucka 100g
CLO 100g
Kukuricna krupica 100g
Pivovarske kvasnice 50g
Lanove semienka a repka-mlete 50g
GLM extrakt 50g
Pecenovy extrakt 50g
Sol 1 lyzica
Mlete chili 1 lyzica
Ryby protein 50 ml
Tekuta pecen 30 ml
GLM tekuty 30 ml
Autor diskuse: MisoPO - Profil , 6.1.2015 kaprařina - nástrahy, návnady

Fishky - Profil | St 7.1.2015 11:50:11

chendler >> Je těžké vyvracet fámy a bludy, co v nás samotných hluboko zaseli prodejci ať už reklamami nebo články a doporučeními, přesto to zkusím napsat tak snadno, jak je to jen možné. Plánuješ chytat a boilies, takže ti nejde o ty malé kapříky, kteří baští rohlík a hnojáky či bonduelku o stošest, ale rád bys chytil něco většího, je tak? Teď si představ, že taková větší stará ryba, co vyrostla na tvé vyhlídnuté vodě v té vodě uzná všechno - každý kámen, potopenou vázku, osádku... ale i rybáře a jejich finty, kterým odolává a nenechá se oblafnout lehce. Abys tuhle zkušenou rybu přemluvil k záběru, budeš u ní muset "získat důvěru". Každý den takový kapr baští vodní šnečky, různé larvy, naplavenou potravu unášenou na hladině, či slávičky... jeho jídelníček je pestrý a nestrádá. Naše krmení či nástrahu bere jen jako zpestření jídelníčku a také jako snadnou potravu, která je na jednom místě lehce k mání (krmné místo). Na druhou stranu je opatrný a ostražitý. Hlad a chuť po něčem jiném, než baští každý den je v potravní konkurenci silný a časem dříve či později přeci jen neodolá a po dlouhém zkoumání, hraní si s kuličkou a velké opatrnosti zbaští jednu krmnou kuličku, druhou, třetí... pátou - a pokud mu chutnají, pak pokračuje (pokud ne, baští něco jiného!). S každou další kuličkou však u něj roste důvěra v nabízené sousta a je stále méně ostražitý. Posléze je naučený, že právě ty hnědé, modré či žluté voňavé kuličky co mu tam hážeš jsou OK a nemusí se jich bát. No a najednou narazí na červenou jinak vonící kouli (tuhle super kuličku máš na háčku), kterou však nezná - nikdy jí nezkusil, ale podobné kuličky už potkal minulý a předminulý týden a setkání s nimi nebylo pěkné. Takže je zase opatrný a nehrkne ji do sebe jako ty kuličky, kterým již důvěřuje. Zkusí ji nasát - odhalí háček, v rychlosti vyplivne a s úprkem opustí místo (obdobné chování kaprů uvidíš na mnoha podvodních videí). Kapr není génius, ale ani uplný pako. Když ho jedním druhem krmíš a získáváš si jeho důvěru, pak ho i chytej na stejný boilies. Další otázkou je kvalita "krmného boiliesu". Můžeš narazit na dobrý levný kuličky co fungují dobře, případně pořídit hotovky kterým věříš vzhledem k ceně či složení více. Každopádně použité nástraze i návnadě musíš sám věřit a musíš ji umět i použít - není to těžké, ale zásadní pravidla je vždy dobré dodržet ;-) Přeju šťastný lov.

Kocháč - Profil | St 7.1.2015 18:10:32

Osobně to vidím asi takto.
1. velké firmy - logicky drahé koule v poměru ke složení, ale na druhou stranu relativně konstantní kvalita.
2. menší firmy - přijatelnější ceny koulísu složením srovnatelných s dražšími od velkých firem. Možná trochu problém čerstvost a stálost surovin.
3. Koule samo domo se dají udělat velice levně, ale záleží na vstupních surovinách.

Už jsem to tady někde psal, ale stačí zhruba:
- 40% rybí moučka (př. lososová)
- 20% extrudovaný ptačák
- 10% krupice
- 10% syrovátka
- 5% pivovarské kvanice
- 5% robin red ( údajně nej lákadlo pro malé ryby :o)))
- 5% pšeničné klíčky
- 5% albumin vaječný (tedy obyč sušenej bílek)

- cca 20ml lososáku
- 3-4 kapky EO asafoetida
- hodně soli ( funguje i jako konzervant. extrém jsem zkoušel v kombinaci s NHDC víc než 5% váhy suché)
- cca 8 vajec a voda

Kocháč - Profil | Pá 9.1.2015 12:26:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Asi je dost podstatné říci, že současné boilies není jen o selekci menších ryb, ale o kaprech všeobecně. Dalo by se poznamenat, že v tom případě stačí kukuřice a člověk do vody nemusí házet relativně drahé kuličky, když si chce jen zachytat. Jenže výrobci už před časem přišli na to, že jen koule, které budou " selektovat" malou rybu jsou cesta do pekel. Valná většina rybářů stejně neumí koule používat a prostě je jen napíchnou pod háček a čekají na zázrak. A byť je to asi proti původnímu účelu boilies, většina je ráda, že vůbec něco na boilies chytí a z toho důvodu se dělají i voňavky, koule co se postupně a mnohdy velice rychle odplavují. Je to prostě hlavně obchod a kuličky co opravdu chytají velké ryby by výrobce neuživily. Kdo by dnes kupoval velké tvrdé koule bez esencí? Jen pár jedinců co ví jak s takovou zbraní zacházet a jsou si vědomi, že to ulovení velké ryby může stát spoustu času a úsilí :o)

Tím bych jen doplnil tu obrovskou škálu složek a všech věcí kolem boilies a jejich různorodost. Já si třeba udělal možná předčasný závěr, že koule s extrémním množstvím soli jsou pro ryby všech velikostí atraktivní. O ceně atraktoru pod názvem sůl se nemá cenu rozšiřovat. Pozitivum této složky je minimální cena, negativem atraktivita. Ale i s tím by se možná dalo pracovat i přes zachování soli v mixu.

Čík - Profil | Čt 29.1.2015 19:35:56

kaprPete >> 5ml na 1kg živé váhy kapra.Čím chceš většího kapr,tím více přípravku:-)))

karloson - Profil | So 10.1.2015 12:16:15

MisoPO >> Takže už máš nějakou zkušenost, chtěl jsem jen že aby jsi to fakt zkoušel po malých dávkách rolovat, třeba poměrově s jedním vajcem, zjistíš jak se to chová v rolbalu jaká je výdrž ve vodě, zkusíš upravíš, hlavně si zapisuj, protože máš dost drahý složky a bylo by škoda to pak třeba použít jako krmítkovku nebo pelety, myslím, že většina potvrdí že jeho třeba první rok kulení bylo takový jako zkoušení a ve finále to bylo dražší než kdyby si koupil hotovky, když se podívám na sebe tak mám doma plno sraček který stejně nepoužívám a mám bokem už jen věci který mám vyzkoušený, těch co čekají na přidání do krmítkovky nebo pelet je myslím 2x tolik než věci který teď používám, až po 2 letech zkoušení můžu říct že jsem z toho měl dobrej pocit, že vím co od svých kulí můžu čekat a hlavně dobrej pocit že konečně taky něco ušetřím, protože určitě ty první dva roky byly násobně dražší než kdybych si kupoval hotovky, ale stálo to za to... prostě tě to musí bavit. Tak jsem taky zvědav jak se bude dařit, docela se ta diskuze pěkně rozjela, většinou podobný diskuze po 20ti zápisech uapadnou v zapomění

Michal Kučera - Profil | Čt 8.1.2015 23:14:28

panatax >> my tyto poměry používáme pro krmné boilie...od té doby nám Dave dělá skladníka :-)

panatax - Profil | Čt 8.1.2015 18:01:10

MisoPO - >> Já bych místo poloviny pstružích pelet dal pšeničné klíčky aby byla směs soudržnější a lepivější a ještě bych přidal nějakou sladnou esenci , třeba od solaru .

ACAND - Profil | Čt 8.1.2015 17:18:09

Nekupuj uvař si. Je to levné a není to žádná věda.. Já si dělám vlastní kuličky za 100kč / kg a chytá to i pěkné kapry. Mám podobný recept tomu tvému. Vím, že mě teď někdo bude kamenovat, ale to nevadí mně to chytá...
recept neřeknu, páč je tajnej.
Kostra je
45 % pojiva (30 z toho je tak trochu atraktor, ale to je fuk)
35 % masových složek (20 z toho je místo vajec někdo už ví :)..)
20 % mletá semena (2 druhy po deseti)
zbytek atraktory

Procenta jsou cca a z celkové masy, tady i s tekutou složkou
pokud nedám albumin drží to taky dobře a je to ještě o dost levnější, ovšem pokud chytáš tam kde je hodně bílé ryby, nebo malých kaprů investice se vyplatí

Ještě bych podotknul, že chodím jen na svazovky....

SlavnýLovecPampalini - Profil | Čt 8.1.2015 16:27:56

Fishky >> druhá věc je, že takhle ty ryby stáhneš pro důchodce a ti loví to co by normálně nechytili, to je riziko svazovek a někteří takhle přesně jdou a koukají i na pruty, normálně nelení oběhnout celej rybník a podívat se, a samozřejmě vidí hm.. kaprař, to by mohl mít zakrmené, to sem zítra půjdu a opravdu už ve čtvrt na 4 ráno tam je, jak padne čtvrtá tak si chytí dva velký kapry doma to vytroubí kamarádům a zítra a pozítří je tu celá parta a všichni si chytí, už se volají noviny, TV Nova a už to ví celá republika a hurá, za týden člověk přijede a zase odjíždí protože si není kam sednout :-) prostě chce to najít si místo kam nikdo nevidí, házet krmení tak daleko kam jiní nehází a dávat pozor jestli někdo za rohem nedává pozor :-)

Fishky - Profil | Čt 8.1.2015 15:18:00

Kocháč >> A je to lákavé pro kapra, nebo pro lidi? Když to tam nedáš - zaznamenal jsi rozdíl v počtu záběrů? Kukuřice, žížala, masňák, hnoják... v podstatě cokoliv přírodního - všechno to jsou velmi lákavé věci pro kapra, ale málo selektivní. Avšak mnohem lákavější než boilies, přestože nevoní ani zdaleka tak intenzivně jako boilies, navíc se ve vodě nerozpouštějí, neobsahují žádné koncentrované esence ani éterické oleje a vylučují do okolí minimum látek. Proč je tedy kapři zbožňují? Možná to bude právě tím, že neobsahují žádné koncentrované esence, žádné éterické oleje, žádné zbytečné pudřítka a voňátka. Tyhle věci mají za úkol chytit rybáře a jeho šrajtofli. Je to obdobné, jako blábol, že pálivá paprika je selektivní, protože malé ryby pálí a velké ne... Kapsaicin vyvolává dráždění jen u savců, rybě ať malé či velké je celkem jedno, kolik obsahuje boilies pálivé papriky, prostě ji to nepálí... no a těch bludů a polopravd koluje v boilies businesu strašné kvantum.

SlavnýLovecPampalini - Profil | St 7.1.2015 14:59:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MisoPO - >> Podle mě je nejlepší postavit směs na kvalitním ptačím zobu s bisquitama, kterej dobře lepí a zároveň je to pórovitý.. koukni se na ptačáky od Haiths http://www.haiths.com/haiths-baits/ jak krásně lepěj, už na ně samotné se dá chytat... jsou to např(Honeyred, Nectarblend, Redfactor, CLO atd), některé z nich už obsahují robin red, takže už žádné další koření kromě soli nemusíš přidávat, v mixu bych dal tak 25% ptačáku. Další věc kterou vždy přidávám je určitý podíl pšeničné krupice, já dávám jemnou krupičku pro děti. Krupice je obvykle první co ve vodě změkne a díky tomu se boilie omílá. Schválně se podívej až to budeš vařit (pokud to budeš vařit ve vodě), že na dně hrnce bude právě krupice a to samý se bude dít ve vodě a navíc se s těstem o něco líp pracuje, dal bych jí 5-10%. Věc kterou taky dost používám je syrovátka(někdy napůl s sušenym mlíkem), tak 10%. Další věc je sojová mouka, díky který se s mixem dobře pracuje a taky tak maximálně 10% a pšeničný klíčky zhruba 5%. Takovymhle způsobem by jsi měl uvažovat, každá surovina tam musí mít nějakou funkci, pokud nemá tak jí z toho vyhoď.

Slavíček - Profil | St 7.1.2015 13:15:59

sima.mrk >> kaseinát není pojivo ale čistá mléčná bilkovina . Koukám že se tu opět dozvím pohádek .Je rosputný ve vodě přidává do směsi bilkoviny . Ostatně těch už tam je zbytečně moc .

milošs - Profil | Pá 22.5.2015 10:37:43

Maajaa >> 7 vajec na kilo je v pohodě a dostačující, nech to déle vyschnout, klidně 14 dnů a vydrží. Nějaké vejce ušetříš při použití mixovaných hovězích jater. Taky je dobrá hrachová mouka /šrot/, ta drží jak helvitská víra a hrách koupíš za pár korun + sešrotovat.

Slavíček - Profil | Po 2.2.2015 10:11:52

daviddek3 >> Ono záleží na teplotě vody do 12 stupňů chytám s malým podílem nebo bez mouček. Pak už dávám vyšší dávku celou sezónu dokud opět teplota vody neklesne .

viceroy - Profil | Po 2.2.2015 9:41:35

daviddek3 >> na jaro si to postav na zobu a nectarblendu ale na podzim prave vetsi obsah rybich moucek s ovocnou esenci ikdyz ja osobne podzim chytam ciste masovky a rybinu ...

Slavíček - Profil | So 31.1.2015 16:58:59

Smrtak >> Samozřejmě kombinací několika rostlinných bílkovin by měla bejt nutriční hodnota lepší . Aspoň to tak funguje u vegetariánské stravy . Ale z hlediska trávení u kapra bude maso vždy stravitelnější tráví díky trypsinu .

Slavíček - Profil | So 31.1.2015 16:39:18

Smrtak >> Můžeš to brát i zhlediska stravitelnosti . Nejvíc stravitelný jsou věci podobný přirozené potravě . Pak je otázka proč tam dávat třeba věci z mléka a podobný suroviny ?

Slavíček - Profil | Pá 30.1.2015 19:50:48

Smrtak >> Kdyz vezmu 3 druhy rybich moucek nemyslim si ze bude nejaky zasadni rozdil v jejich amino profilu . Ryby zerou roky kukurici podobny veci kdyby to byla pravda ze zalezi na nejakem amino profilu tak to davno zrat nebudou . Spis se musi clovek na to podivat selkym rozumen a neverit vsemu co nekdo napise Dalsi vec ryby nejsou zavisle co tam jaky rybar hodi reka pisak neni akvarium zerou i prirozenou potravu a to nase je takove prilepseni . I tak treba kukurice ma kolem 80g bilkovin na kg 10 vajec co dame do kg ma 100 g kvalitni bilkoviny a to neni vsechno . Kde mas ty rybi moucku kvasnice jatrovy prasek to vsechno obsahuje dalsi bilkoviny . Proto maji kde se masivne krmi boilim rybi takovy prirustky na vaze zkratka boili je energeticka bomba treba syrove maso ma pouze kolem 15g bilkovin na 100g rybi moucka 60

paulis - Profil | Čt 29.1.2015 23:21:40

A proč teda mýchat rostlyné, mléčné a živočišné moučky dohromady a doplňovat je tekutou potravou ?????????????

Travex - Profil | Čt 29.1.2015 17:19:09

Zdarec,
máte někdo zkušenosti s těmito přípravky? Cena vynikající a složení se mně také líbí.Zkusil bych ten, pro ty papouchy...

Fishky - Profil | Po 12.1.2015 14:05:30

TeONiT >> bude to znít jako ohrané klišé, no úspěch u vody závisí na mnoha faktorech, od výběru místa, načasování, montáž, teploty vody, množství krmení a jeho druhu, taktice... takže si umíš představit, jak malou roli v tom celkovém úspěchu hraje půl litru čehosi, za co prodejce chce 17 stovek? S naprostým klidem to vynechej, o nic nepřijdeš.

Se směsí je to třeba jako s autem. Pokud na průměrném autě vyměníš jednu věc - výsledek bude stále stejný a budeš mít stále průměrné auto a je jedno, jak drahá třeba brzda z poršáku kterou vyměníš bude. Bude to spíš do toho průměrného auta zbytečné. Musel bys vyměnit mnohem víc...

TeONiT - Profil | Ne 11.1.2015 20:37:39

Čík >> Nějak to vymyslím, zatím to musím nechat projít hlavou a peněženkou :D

Kocháč - Profil | Ne 11.1.2015 14:35:26

TeONiT >> Ono taky bude záležet na tom, kdy ty kuličky budeš vážit, jestli hned po uvaření nebo po 14ti dnech sušení :o)))

honzina - Profil | Pá 9.1.2015 21:31:32

MisoPO >> určitě je používám a jsem spokojenej např. dávám 25 kapek černýho pepře do kouli a ryby na to dobře reagujou

Kocháč - Profil | Pá 9.1.2015 15:35:39

MisoPO >> buď rád, že jsi nenašel těch 50g v nějakým rybářským balení. Byla by pod tím cena 10euro :o)

panatax - Profil | Pá 9.1.2015 11:01:58

MisoPO >> Už jsem to tu psal , já bych přidal ještě ovocnou esenci např od solaru ty jsou výborný , ale taky drahý ....

Fishky - Profil | Pá 9.1.2015 8:19:35

panatax >> Proč se musí koule rozpadat? Není od toho peleta? Koule nemá pracovat. Copak je to šrot namačkaný do krmítka, co se musí rozpadnout, aby lákal vše kolem? Vyrobíš takový cumel a malé ryby se nezbavíš.

cabi - Profil | Čt 8.1.2015 23:01:52

Zdravím všechny nadšené kapraře obzvláště ty co si svoje boilies poskládají kompletně, chápu ty kteří už s časových důvodů raději kupují hotovky ale moc nerozumím těm co si koupí směs a přidají tekuté složky(nedej bože aminikomplexy) stejná pracnost,mrtě peněz a žádná radost s toho že je to váš recept.Potěšilo mě v této diskuzi hlavně to že se nenašel snad nikdo kdo by rozmlouval vlastní výrobu směsi naopak poradili jakým směrem se dát,není důležitý přesný recept stejně má na to každý jiný názor.Každý na to svoje top těsto příjde sám.Vlastní koule dělám pouze dva roky takže nejsem žádný expert ale vymýšlení nových druhů a výroba vlastních koulí mě dostala stejně jako vlastní lov kaprů.Až po 1,5 roku jsem začal slavit úspěchy a ta radost je k nezaplacení. Žádne kupované koule mě nefungují jako ty vlastní ale musíte jim věřit.

tvistr - Profil | Čt 8.1.2015 19:04:13

ACAND >> no napsal jsem to tak jako obrazně... ony ty koule by pak nemohly stát pětikilo, vlastně prodávat za ty wostrý peníze... příjemce musí nabýt dojmu , že bez toho či onoho to nejde a nebude fungovat... tak se do receptu hodí dvacet "píčovin " v množství 0,0000.....% a každej si to raději běží koupit do krámu. A pozitivní výsledky jsou také v řádech procent.... tak stále hledáme, zkoušíme a výrobci si mnou ruce..tak asi. Kdyby si každý přečetl nějaký ten staroanglický recept kde je pět složek a jako dráždidlo dvě tři kapky EO Asafoetidy(snad jsem to napsal OK), tak by se jim možná rozšířily obzory vědění....

Kocháč - Profil | Čt 8.1.2015 17:31:24

MisoPO >> Tolik, že ty boile byly slaný jako sviňa. Nevím Magdalena Retigová, cca 5% obsahu mixu, prostě hodně :o)) a nekrmil jsem, jen montáž a hrst kolem.

Slavíček - Profil | Čt 8.1.2015 13:36:30

MisoPO >> Dej tam 50 g enzym moučky na kg osobně jsem tyhle úpravy mouček taky si dělal sám . Těch úprav bych tam osobně udělal víc .Za prvé jedna tekutá potrava v rozumějším množství méně extraktů když jim tak věřiš . Samozřejmě pojiva ty tam nejsou . Účelem je udělat cenově přijatelný krmení tohle je za cenu hovězí svíčkový to už můžeš rovnou koupit .

Michal Kučera - Profil | St 7.1.2015 21:49:54

Kocháč >> osobně ne, ale náš hlavní kouleč Kája boilie běžně dipuje ve fernetu, slivovici a možná i dalších věcech, o nichž nevím...my jsme měli léta úspěšné boilie s tullamorkou, letos ho opět vracíme do výroby...chceme si u vody i při výrobě užít víc legrace :-)

Michal Kučera - Profil | St 7.1.2015 21:25:20

Kocháč >> já budu všude, kde poteče pivo :-)

Michal Kučera - Profil | St 7.1.2015 21:21:30

MisoPO >> v podstatě je ten tvůj recept dobrý, ale dal by se zjednodušit bez ztráty účinnosti...dal by se i vylepšit, aniž by byl výrazně dražší...trochu mám obavu o pojivost a soudržnost...nejsem si také jist, zda se při domácí výrobě, pokud nekupuješ suroviny ve velkém za dobrou cenu, vyplatí jít do takhle drahého receptu...ale jinak by to určitě chytalo

Kocháč - Profil | St 7.1.2015 21:19:56

MisoPO >> Koukám na to spíš tak, že ve větším balení vyjde jeden druh levněji než menší množství od více druhů. Spíš bych k jednomu druhu moučky přidal rozpustný rybí protein. Jsou jistě lepší a kvalitnější a taky horší a průměrnější. Podstatnější je ale čerstvost. Mnohdy koupíš přebalené balíčky a v nich vyčuchlou nějakou extra moučku. Jen tak mimochodem byla móda používat ty tzv. LT moučky šetrně sušené při nízkých teplotách a potom to napereme do těsta a proženeme varem :o))))
Šel bych být tebou do jednoho max dvou druhů čerstvých mouček.

Ivan. - Profil | St 7.1.2015 20:44:14

MisoPO >> ochutnas:-) kapor vnima signal a chut rozpustnych zloziek, ak mas dobru zmes, nemusis prakticky nic pridat. Vela krat pride najvacsia ryba na 2 dni macanu gulu, z ktorej sa "rychle" zlozky uz davno vyplavili.. A ak treba a chces rychlejsiu ucinnost, na trhu je dostatok kvalitnych tekutych potrav a esencii. O ucinnosti olejov sa nazory rozchadzaju..

Kocháč - Profil | St 7.1.2015 18:49:33

MisoPO >> Už jen ta blbá sůl je změna a krok správným směrem. I kapr potřebuje sůl k životu a pozná ji. Sůl je podle mě super atraktor a za pár halířů. A aby toho nebylo málo, tak do koulí s větším poměrem soli ani nemusíš dávat konzervant :o)

tvistr - Profil | St 7.1.2015 17:49:24

MisoPO - >> Zdarec , jestli mohu poradit načti nějaké staroanglické recepty na boilie a uvidíš jak jsou jednoduché a hlavně chytají ryby... ono takové ty recepty které jsou spíše útokem komerce na naše peňěženky nebudu komentovat. ...raději. Ten Tvůj recept je zbytečně složitej , stačily by ty pstruží granule , játra , krupice, klíčky, ptačí zob ,žitná mouka, vejce.. aromata a dráždidla dle sebe..
Jinak ptačí zoby nakoupíš zde za dobrou cenu http://www.podstufka.cz/podstufka/eshop/2-1-VAJECNA​-A-ODCHOVNA-KRMIVA/0/5/218-VAJEC-KRMIVO-S-HMYZEM-MI​X-2kg
například toto... já osobně používám rád pražené mleté konopí.... hlavně ta těsta by měla mít nějakou chuť, ta rozhoduje a chytá ryby...

Fishky - Profil | St 7.1.2015 14:30:14

MisoPO >> zredukuj masové moučky (takhle to vypadá spíš jako recept na klobásek, než jako recept na boilies). Co se píše u výrobců na obale neřeš, on papír snese hodně... můžeš si to přečíst a udělat si obrázek, ale pokud skládáš své směsi, pak musíš přemýšlet sám za sebe a udělat si svůj recept (případně zkusit osvěčenou směs jiného kolegy), co časem vytuníš a zdokonalíš. Každopádně začni v menším množství - poděl množství deseti a vyrob celkem 100g směsi (cca na jedno vejce) a uvidíš jak se to bude chovat při rolování, vaření či sušení... a hned budeš vědět víc, než po měsíci pokecu zde. No a hlavní bude, co ti pak na to řeknou ryby ;-)

SlavnýLovecPampalini - Profil | St 7.1.2015 14:18:20

MisoPO >> nesrovnávej nesrovnatelné, mix fanatica udělal Michal po x letech zkušeností, nesnaž se udělat hned ten nejnadupanější mix, musíš začít mixem se kterym se bude dobře pracovat a poznat co která surovina dělá... hlavně toho nedělej moc, protože to vyhodíš kvůli tomu že z toho nevyválíš kuličky a když už se to podaří, tak po uvaření popraskaj a sou ku lejnu... vím o čem mluvím...

Ivan. - Profil | St 7.1.2015 9:18:15

chendler >> nekupoval by som gule, ktore su vyslovene oznacene, alebo sa predavaju ako "krmne". Ja osobne s tym nemam dobre skusenosti. Kupil by som normalnu lacnejsiu radu boliesu, vacsinou sa predavaju aj vo vacsich cenovo vyhodnych baleniach a pripadne to zatraktivnil nejakou tekutou potravou.