glutaman sodný ve směsi

Už jste někdo zkoušel přidávat do boilies tohle dochucovadlo?případně jaké množství.....napadlo mně že bych to použil jako náhražku chuťového stimulátoru,který nám výrobci vnucují jako přísadu každého "dobrého boilies".
Dík za slušnou diskusi

don Ferrari - Profil | Út 4.6.2013 18:23:17

martin1893 - >> udělej si o tom vlastní názor :-)

Glutamát sodný je sůl, která vzniká spojením kyseliny glutamátové a sodíku, je to aminokyselina. Glutamát je v přírodě běžnou součástí bílkovin rostlin i živočichů, i lidské tělo denně vytváří asi 50 gramů této aminokyseliny. Samostatný glutamát sodný je bezbarvý krystalický prášek, nemá žádnou vůni a jeho chuť je slaná, připomínající masový vývar. V roce 2000 byl dokonce objeven na lidském jazyku samostatný chuťový receptor pro glutamát. Chuť glutamátu se proto označuje jako pátá chuť - vedle kyselého, sladkého, hořkého a slaného. Tato pátá chuť se nazývá „umami“ (z japonštiny, kde „umai“ znamená chutný, delikátní).
Glutamát a jemu příbuzné látky jsou přirozenou součástí živočichů i rostlin. K účelům potravinářského průmyslu se vyrábí fermentací kukuřice, cukrové řepy a třtiny. V běžné potravě bez použití dochucovadel sníme glutamátu denně kolem 10 g. Více ho obsahují třeba houby, některé sýry (parmezán, rokfór), zralá rajčata, hrášek, kukuřice, některé mořské řasy (mořská řasa Laminaria japonica byla hlavním zdrojem glutamátu od 5. století až do začátku jeho průmyslové výroby a dodnes se používá jako tradiční součást čínského a japonského jídelníčku).

vokounek - Profil | St 5.6.2013 12:12:56

lovec3 >> Kto by ten výskum asi tak zaplatil? Podla tvojej logiky by mohli byť účinky aj o dosť škodlivejšie pre kapra ako pre človeka. Lebo veď to nikto neskúmal. Sindróm čínskeho restavrantu ako je to pomenované v tvojom príspevku ale dokázaný je a v čistej forme ho tam nikto neje.

p.s.: Chcel som len trochu zvyklať tvoju teóriu :)

karloson® - Profil | Út 4.6.2013 19:06:32

Morus >> Já bych se toho tak nebál, jak tady někdo psal, možná by ti bylo blbě kdyby jsi viděl co tam cpou komerční výrobci. Pro tvoje srovnání nežádoucích účinků glutasolu vkládám text z příbalového letáku acylpirinu :-)
Nežádoučí účinky:

Acylpyrin je obvykle dobře snášen, ale mohou se objevit poruchy zažívacího ústrojí (žaludeční nevolnost, zvracení, krvácení). Při dlouhodobém užívání zvýšená krvácivost, poruchy tvorby krve, poškození funkce jater a ledvin. U přecitlivělých osob může vyvolávat různé alergické projevy (astmatický záchvat, kožní vyrážky). U dětí s virovým onemocněním existuje možnost vzniku tzv. Reyova syndromu (poruchy vědomí, křeče, vysoké teploty). V případě výskytu nežádoucích účinků nebo jiných neobvyklých reakcí se o dalším užívání přípravku poraďte s lékařem.

Tak co, dáš si někdy ještě acylpirin?

agig - Profil | Út 4.6.2013 17:55:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

martin1893 - >> Ahoj do masového boilie určitě nemůžeš tím nic pokazit já jsem tedy přidával belachan a klasickou sůl ale tohle určo bude levnější když použiješ rybý moučky a játra bude vše v poho ;-)

Morus - Profil | Út 4.6.2013 17:00:55

výňatek z Wikipedie:
Byly popsány projevy častějšího užívání: zejména může vyvolat zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a studený pot, zejména u citlivějších osob. Protože se vyskytovaly zejména při požití čínských jídel, dostaly v USA označení syndrom čínské restaurace (angl. CRS, Chinese Restaurant Syndrome). Tyto příznaky popsal v roce 1968 v časopise New England Journal of Medicine Robert Ho Man Kwok a podle něho jsou nazývány také Kwokova nemoc. Někteří oponenti užívání glutamátu v kulinářství upozorňují na možnou souvislost s diabetes, se zvýšeným krevním tlakem, obezitou či s Alzheimerovou nemocí.

Takhle to může působit na lidi, jak to tedy působí na kapry radši ani nechci vědět.

vokounek - Profil | Út 4.6.2013 13:34:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Odborníci na stravu odporúčajú vyhýbať sa chemickým zvýrazňovačom chuti ako je glutaman. Je to odporné svinstvo s ktorým sa nekvalitné jedlo ktoré nemá dostatočnú chuť z dovodu nekvalitných surovín, dolaďuje. Je to vlastne podvod ako predať hnus ktorý by bez glutamanu mal ohavnú alebo žiadnu chuť. Kvalitné potraviny z kvalitných surovín glutaman nepotrebujú. Negativny dopad na organizmus určite je ale z hlavy ho neviem.

Za mňa jednoznačne nie!

p.s.: zvýrazňovačom chuti sú aj sol a cukor tak radšej tie..