Podělte, se s námi, o své triky a fígle z všeobecného hlediska rybaření

Předci rozdělávali, na břehu veliký oheň,který přilákal jepice a následně ryby.Jakýsi mnich v 17.stol.vyráběl účinný dip,z medu a šafránu.Staří rybáři vypozorovali,že,když jde Volavka,ve vodě,tak rybičky ztrácejí pud sebezáchovy a vrhají se jí k nohám.Začali vyrábět dip z fermentované Volavky. Tohle jsou střípky,které jsem vyhrabal z minulosti.Jestli znáte něco z minulosti,či současnosti,tak se podělte:-)
Autor diskuse: Šámik - Profil , 30.5.2013 všeobecné - ostatní

rebel23 - Profil | Čt 30.5.2013 21:36:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

můj hlavní trik je asi takovej,že jdu co nejdál od lidí aby okolo mě nikdo nežbleptal a měl jsem klid jak já,tak i rybky a většinou se povede i kousek od břehu bez dipů a různých "zušlechťovadel" a to je trik kterej platil od dávných dob až po současnost:-)...

Vincent Vega - Profil | So 1.6.2013 9:41:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vratič obecný (Tanacetum vulgare) roste na každé louce snad všude... utrhnout rozemnout v ruce a potřít obličej ruce atd...ODPUZUJE KOMÁRY A HMYZ!!!!

dvorák - Profil | Pá 31.5.2013 23:17:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Teď jsem napsal dlouhej sloh kterak na ně..
A nakonec jsem to smazal....
Prostě rybu chytejte tam,kde zrovna je a na co zrovna jde.
Věřte nebo ne,většinou stačí jeden prut nahozenej kousek od břehu a daleko od všech kolegů-rybářů.
Nástraha? Pokud nejdou na rohlík či na červa,tak jděte na pívo,nemá to cenu..

Delwin - Profil | Pá 31.5.2013 13:39:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tak já třeba chytám candáty na mrtvou rybku na splávek oproti ostatním kteří to perou 50metrů daleko na těžko mám někdy i 3x více záběrů na ten splávek.většinou se dycky někdo dostaví se kouknout jak to dělám že toho angličáka odhodím třeba 60 metrů.no moje montáž spočívá také v jednoduchosti.navážu klasickou montáž s angličákem,nastavím hloubku aby rybka byla na dně,vezmu kámen cca 50 gramů omotám ho PVA nití,na háček nastražím mrtvou rybku a pak k háčku přivážu tím PVA ten kámen.nahodit lze opravdu daleko,po nahození se PVA rozpustí a kámen odpadne.pak už jen udržuju pokud možno co nejvíce naplou šnůru,a pomalu splávek přitahuju ke břehu.zhruba co 2 minuty přitáhnu o metr.na candáty to funguje bezvadně.

terminator - Profil | St 5.6.2013 0:57:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Radek Ráliš >> Radek Fox - 5.6.2013 0:38:53 >> Už mi to s tím dipováním došlo. To je jako když se ti postaví na dvě minuty. Ale když zrovna v té době není okolo žádná k...da tak máš smolíčka. Jo a to je ta zkušenost z rybolovu:-)))

SlavnýLovecPampalini - Profil | Ne 2.6.2013 11:00:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když se jde na úhoře, napichuju žížalu tak, že jí celou prošiju háčkem, aby žádnej kousek nevyčníval a vyhnul se tak sekům do prázna(úhoři to tahaj za ty konce). Pro líny zas žížalu nastříhám na menší kousky, které po několika nastražuju na háček(zvýrazní to aroma žížaly). Když roste mladé rákosí, vyrvu ze země jeden mladý výhonek a když ho rozloupnu, je vevnitř taková bílá dužnina, která jde krásně napíchnout na háček nebo se to rozmixuje a přidá se to ke kostičkám z lisovaného spařeného rohlíka do stejného sáčku, pak rohlík absorbuje část z této pasty. Je to skvělá nástraha na amury. Když candáti neberou na klasické umělé nástrahy, prošiju kus špeku a vláčím jím(občas to zafunguje). Při vaření boilie přidám do vody velké množství soli, pak stačí nechat pár dní proschnout a může se to uskladnit třeba v uzavřeném kbelíku a nesplesniví. Když si zakrmuju boiliem na krátkou vycházku, tak vždy 2dny dopředu(když jdu v sobotu, tak zakrmím ve čtvrtek) a ten den co chytám už nekrmím a nechám si vždy pár kuliček (jako nástrahu) odmočit do skleničky s vodou, berou pak rychleji. Záběr vždy přichází když nejsem připraven(když jím, piju, jsem otočený, napichuju nástrahu, stahuju druhý prut, navazuju...), takže když chcete mít víc záběrů, dávejte míň pozor :-)

Morus - Profil | Pá 31.5.2013 13:25:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jednoduchej trik: ryba vždycky zabere když si odskočím do křoví na záchod, takže mít u sebe dostatek tekutin :)

pohan - Profil | Pá 31.5.2013 7:48:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

muj figl je uplne jednoduchy,kdyz du na ryby a podivam sa do meho rybnicku,jestli ryby plavou na melcine,tak chytam v melke vode,kdyz jsou u dna v hloubce,tak jdu chytat,tam kde je vic vody a ono to funguje

Anýzový dědek - Profil | Čt 30.5.2013 21:31:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik - >> Do těsta přidávej anýz- líp pak berou..)))
To psal už starej Ota Pavel...-:))

Radek Fox - Profil | Ne 2.6.2013 1:43:41

retrívr >> Ano, přesně tak, největší trik a fígl je neustále masírovat veřejnost novinkami a výrobky, bez kterých "nejde" rybu přinutit k záběru. Ona by vlastně bez těchto prodávaných nezbytností chcípla hlady a oni tomu za nějaký čas kupující uvěří, to je ten největší maistr štik :-))))

retrívr - Profil | Ne 2.6.2013 0:41:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik - >> Já nemám žádný trik.. Můj pětiletý vnuk umí lovit rybu, tak na housku amur skoro devadesát.Já neakceptuji reklamní blábol, rybu chytí kažý, kdo o tom něco ví, není k tomu třeba tisíců.Nejhorší jSou masáže výrobců, bohužel tomu propadá stále více lidí. Velká škoda.

Kajman60 - Profil | Pá 31.5.2013 22:53:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

....já si nemohu pomoci,,,ale i když někdy vyzkouším veškeré "moderní" fígle co znám za ta léta,,,záběr nemám,,,..........a většinou mi u vody kvůli tomu i vercajk zrezne :-)) :-)
Ale, nejúčinnější je u mě obyčejná -hlísta...hnoják,rousnice, červi,,,,,nejpřirozenější potrava veškerých ryb.Hlavně těsně po dešti. A na jelce kdysi kuřecí střívka i s obsahem,,,,ale kdo by se stím dnes -babral...)))

Radek Fox - Profil | St 5.6.2013 0:38:53

terminator >> Jířo, na víkend jsem si pořídil sérii tří dipů, ale pouze pro sebe, v tomto případě na ryby prdím. Takové dipy si mniši vyráběli už dávno před 17-tým stoletím ;-)) PS: Prdel je, že cena celé série je téměř shodná s cenou jednoho dipu na boilie pro ryby, když se nad tím rozumný člověk zamyslí, tak vážně nepochopí...

Sven - Profil | Po 3.6.2013 0:12:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MAXXSKATER >> vydrží delší dobu ale já jsem to pro sychr raději zkrátil :-)
Záleží i na teplotě. Praktikuju to podobně, hlavně u těch do polévky. Do piksly nasypu kuličky, přidám třeba sušený česnek nebo trochu práškového posilovače (big fish, scopex, mandarinka apod.)protřepu, zaleju, protřepu, vyleju :-)

Sven - Profil | Ne 2.6.2013 23:56:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dost dobrou a přitom levnou nástrahou jsou polévkové a cerealní kuličky, balení za cca 20,-
Protože jsou křehké a často při nastražování na háček praskají, je dobré je nechat "zgumovatět ".
Nasypeme menší množství např. do plastové lékovky, zalijeme vodou, protřepeme cca 5 sec. a vodu vylejeme. Za 1-2 hod. jsou kuličky připraveny k použití. V zašroubované lékovce vydrží v pohodě a v potřebném stavu několik dní:-)

MAXXSKATER - Profil | Pá 31.5.2013 7:50:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik - >> Ahoj, tak můj trik je jednoduchej, ale zároveň účinnej - spočívá to v tom, že se snažím být na rybách co nejvíce a úspěch přijde - někdy dříve, někdy později. :-) Rybu si lidově řečeno vysedím. Dále pak mám větší množství nástrah od těch nejstarších (kukuřici, žížaly, pařený rohlík, těstoviny) až po ty nejnovější (pelety, boilie atd). Když to nejde, tak je postupně zkouším všechny až do doby, než přijdu na to, co zrovna v ten daný den ryby kde (hloubka, reliéf dna), jak (položená, plavaná, z hladiny) a kdy chtějí (ráno, odpoledne večer). Hlavní je vytrvat, nedat se a nenechat se odradit, když to nejde a úspěch se dostaví. Samozřejmě někdy se člověk může stavit třeba i na hlavu a stejně prd chytne, ale i to k tomu patří. :-) Hlavní je být v přírodě, odpočinout si od starostí všedních dní a umět se tam chovat, nedělat bordel - ryba už je jenom příjemným vyvrcholením kvalitně strávenou volnočasovou aktivitou a bonusem.

Kovis - Profil | Pá 31.5.2013 7:35:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik - >> Ahoj, můj trik je asi ten, že nepodléhám reklamním masážím. Žížalka, rohlíček, kukuřička, nebo třeba i těstoviny, které si dochutím pomocí koření, které mám v kredenci a stojí pár korun. Člověk si většinou pěkně zachytá i bez potřeby sypat do vody po kilech drahé nesmysly.

Šámik - Profil | Pá 7.6.2013 23:52:06

Jestli máte nějaký receptík?podělte se s národem:-)

Siven Polní - Profil | Po 3.6.2013 22:55:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když ulomím lopatku u woblera, tak dovnitř přidám olovo, zaepoxiduju a mám jerka. No, udělal jsem to jen jednou, ale pstruh kilo dvacet... Asi začnu lámat lopatky aktivně...

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 3.6.2013 13:31:06

u.x.a. >> já boleny chytám na housku z hladiny, takže je můžu chytat i na jaře a to právě jsou marény nejvíce aktivní, jelikož jsou těsně po vytření (třou se v řekách zespod bubnů u přepadů na jezech) a jsou hladné

Knapík - Profil | Po 3.6.2013 12:51:03

Trpělivost přináší úžeh !

Smejkyn - Profil | Po 3.6.2013 11:17:35

Sven >> To s tím uzlem je dobrý nápad.Já dávám k olovu návazec z tenčího vlasce a k háčku návazec z fluorocarbonu.

Darcy - Profil | Po 3.6.2013 8:34:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik - >> Na změkčení kuliček se dá také použít plátek jablka, plátky česneku. Představivosti se meze nekladou. Prostě všechno, co kuličkám předá vlhkost, případně i aroma(česnek).

rover - Profil | Po 3.6.2013 0:48:09

Šámik >> Kuličky ve styku s ním zvláční, resp. změknou ( zgumovatí ), ...vydrží pak na háčku relativně dlouho.

rover - Profil | Po 3.6.2013 0:33:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jak píše Sven, ...polévková kulička, ...do krabičky s těmito kuličkami dám den předem kousek čerstvého chleba, a je to.

Šámik - Profil | Po 3.6.2013 0:11:11

Sven >> já,když jedu narychlo,tak se zastavím v obchodě u vietnamců,něco vezmu a jedu.Tak,se mi to hodí.Dostal jsem teď tašku burizonů,tak zkusím i je:-)U vody nasypu hlínu,rozdrobím rohlík.Za chvíli mám nahozeno.A ono to,takhle prostě a jednoduše i chytá.

MAXXSKATER - Profil | Po 3.6.2013 0:05:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sven >> Pod to se podepisuji a také to používám. Akorát polévkové kuličky dávám do tekutého koření. Sice moc nechci dělat reklamu, je to zbytečné, dá se tam použít jakékoliv, ale jde o značky Vitana nebo Maggi. Fakt potom krásně voní a na ryby to výborně funguje a mám je kolikrát i třeba rok pak ve skleničce. Určitě to někdy zkus. V oblibě to mají hodně například cejni, ale vezmou to i kapři, líni, plotice, tloušti atd. :-)

Radek Fox - Profil | Ne 2.6.2013 2:03:06

Šámik >> I když to vím, stejně mnohdy podlehnu, ostatně stejně jako téměř každý :-)) Reklama je mocná čarodějka.

Radek Fox - Profil | Ne 2.6.2013 1:24:28

retrívr >> Ano, bude to spíše taková báje, což k rybaření patří ;-)

retrívr - Profil | Ne 2.6.2013 1:08:51

Šámik >> No víš, trochu se stydím, nemám. Nebo mám, já fakt nevím.Kdo bývá u vody, ví co je třeba.Když mi letos tahal cíleně vnouček amura okolo devadesáti na housku, Ale i on věděl, že je to správně.Kde je úpravda, co je správně. Hlaně jse o chytrý lidi, ne o komerci. Dál víš sám......

Šámik - Profil | Ne 2.6.2013 0:57:33

retrívr >> Ať si,na to,každý přijde sám,u vody:-)jinak nevěřím,že nemáš žádný trik:-)))

Vitali - Profil | So 1.6.2013 19:39:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

To co sem napíšu, tak mi vyprávěl chlap v práci, vůbec nevím jestli to může být pravda nebo ne, tak mě dyžtak nemějte za blázna :-)
Říkal, že jeho děda chodil na úhoře tím stylem, že prý vylézali někde na řece v noci do pole s hrachem, před polem sypal písek, do kterého se úhoři obalili a on je pak sbíral :-)

Smoldy - Profil | So 1.6.2013 12:09:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejlepší hlavně z jara. Žádný swingery, rozpozná i ten nejjemnější záběr.

Darcy - Profil | So 1.6.2013 12:01:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik - >> Vyplavování je jedna věc, druhá je, že kapři do punčochy šťouchají a snaží se ten bramborový kal nasávat. Proč malinkatý brambůrek nevím, pravděpodobně takový drobeček odpovídá návnadě. Je skutečností, že na větší brambor bylo vždy minimum záběrů, spíše žádné. Kdysi rybáři při tomto způsobu lovu vypichovali brambor trubičkou o průměru 4-5 mm a aby ten brambor napíchli na háček velikosti 2/0, museli nástrahu napichovat v trubičce, jinak brambor praskl. Působilo to jak pěst na oko, ale kapři brali. A to měly tehdejší háčky, oproti dnešním, špičku tupou jako ...

Rybatorstr - Profil | Čt 30.5.2013 21:25:27

Šámik >> Víc by se teď hodil trik jak na počasí :-))