Výběr surovin (rybích mouček) do domácího boilie

Po internetu je spousta receptů a spousta mouček a jiných surovin v nabídkách prodejců, až si člověk někdy nemůže vybrat...
Bílá rybí, lososová, herinková, redfish, LT 94, olihňová, GLM, ančovičková, krevetová, různé předtrávené moučky atd... Ale s podrobnějšíma informacema o jednotlivých surovinách už to taková sláva není.
Chtěl bych trošku rozvinout debatu o tom, jak a podle čeho si kdo vybírá "ty svoje" suroviny, hlavně rybí a jiné živočišné moučky do svých domácích bobulí. Proč zrovna tu nebo tamtu moučku, takovou nebo onakou jejich kombinaci, proč více či méně druhů mouček do jednoho mixu, či proč zrovna tohle raděj ne.
Doufám, že to tady bude přínosem pro všechny míň zkušené a prosím o vyjadřování k tématu, bez urážek atd... :-)
Autor diskuse: megalodon - Profil , 22.10.2012 kaprařina - nástrahy, návnady

Jaká moučka je podle vás ta "ideální" ?

A) lososová20%

B) olihňová23%

C) tuňáková6%

D) LT 9424%

E) herinková4%

F) redfish3%

G) játrová4%

H) ančovičková4%

I) GLM10%

J) krevetová4%

Od 22.10.2012 hlasovalo 113 čtenářů.

Michal Kučera - Profil | Po 29.10.2012 22:57:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon - >> veškeré tříděné rybí moučky jsou podle mě +- stejně účinné, záleží spíš na kvalitě (výrobci) než na tom, jestli je to lososová, tuňáková, herrinková či sardinková. LT94 je o dost před nimi, ale i u ní jsou na trhu různé kvality, nejkvalitnější je z Norska. Redfish a jí podobné jsou výborné zejména v chladnější vodě, nejsou to čistě jen rybí moučky, proto mají lepší stravitelnost. Krevetová a zejména Olihňová jsou dobré na udělení určité nálepky vůně a chuti, neměly by ale dominovat. Játrová nepatří mezi rybí moučky, ale nepochybně je, při správném dávkování, celoročně účinná. Opět nejlepší k udělení jakéhosi labelu vaší směsi, tj ne jako dominantní věc (boilie pak může být příliš hořké). GLM moučka neexistuje, je to výmysl některých výrobců. Dle mě jsou úplně nejlepší enzymatické moučky (já mám osobní zkušenosti s EZT 97), které už jsou na úrovni extraktů. Nejsou to tedy klasické objemovky jako lososová, bílá rybí a pod., ale přísady, které výrazně zvýší chuťovou atraktivitu boilie, nemluvě o vynikající rozpustnosti a stravitelnosti.

Kocháč - Profil | St 7.11.2012 19:47:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> To je právě ta zatracená důvěra. Člověk chce mít pořád tu jistotu, že udělal pro úspěch všechno :o) někoho stojí 1kg důvěry 500,- a jiného 100,- :o)

don Ferrari - Profil | Po 5.11.2012 19:28:31

megalodon >> určitě příští rok pojedu ten pomeranč a uzeného kraba, když už mám ten kouř, :-)

Michal Kučera - Profil | Čt 1.11.2012 14:26:09

TOPR >> každá rybí moučka má svou specifickou vůni, ale pro výsledek to podle mě není nijak zásadní, tj myslím, že většině případů nebude velký rozdíl v účinnosti, jestli použiješ 300g jedné moučky nebo 3x 100g různých druhů tříděných mouček

megalodon - Profil | Ne 28.10.2012 21:25:22

Slavíček >> Díky. Co si myslíš o těch esencích? Co jinak dát do tekutých složek? např.CSl+minamino ppc řekněmě po 15ml, + 10ml konopnýho oleje?

Slavíček - Profil | Ne 28.10.2012 20:43:59

valach45 >> Přesně tak možností je hodně hlavně když to funguje .

Heri - Profil | Ne 28.10.2012 9:46:52

valach45 >> v tom s tebou souhlasim,mas to osvedcene tak proc to menit.At ti to jezdi

Martík - Profil | Ne 28.10.2012 8:18:45

valach45 >> Dyt já sem se neurazil prosímtě :)) to jen tak říkam :)) dík za ten tip, skládám si takovou jarní směs, tak to mi pomůže!

Slavíček - Profil | Ne 28.10.2012 8:07:43

valach45 >> Do studené vody mám zkušenost že to chce hrubou struktůru méně oleje a více rozpustných složek a lépe fungujou sladký přísady .

Martík - Profil | So 27.10.2012 16:33:03

megalodon >> ten rr oil aktiv. A když sem to nakousl, tak v té směsi používám jako tekutou 30ml krill liquidu, 20ml tekutých jater, 10ml lososaku, 10ml rroil aktiv a 10 stroužků česneku. esenci nedávám, voní to nádherně. V suché směsi je okolo 8% krill moučky, 6% papriky

Slavíček - Profil | Pá 26.10.2012 22:47:17

alda2211 >> v tom máš pravdu ale na druhou stranu vezmi si esence chuťový stimulátory většina byla a je pro lidi . Pouze se to nakoupí přebalí zvedne cena a lidí si myslí že to je speciálně dělané pro ryby . To je velký omyl .

Slavíček - Profil | Pá 26.10.2012 22:04:32

alda2211 >> nevím kde jsi přišel na takovou blbost ze minamino obsahuje glycerín ?Rozdíl mezi minaminem a játry je ve způsobu zpracování . Játra jsou pro zvířata minamino pro nemocný lidí používá se převážně v africe . Že je sladký to nebude glycerínem ale tím že nejspíš obsahuje glukózu ! Nevím proč by do aminokyselin dávali glycerín to mě hlava nebere .

Martík - Profil | Pá 26.10.2012 21:49:26

megalodon >> já bych dal na jaro csl a ppc amino - tj rozpustné složky. A k ovoci dát buď koření anebo sladilo - to je má volba :) A pokud nejsi měkký, tak rozhodně butyric :))

Kocháč - Profil | Út 23.10.2012 20:00:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> Hele velice jednoduchej recept za pár kaček
350g lososová moučka
300g extrudovanej ptačák
100g rybí protein
100g robin red
50g pivovarské kvasnice
50g albumin
50g pšeničné klíčky
A do tekutých 20ml lososáku a esenci 5-10ml a 30ml tekutýho proteinu.
Nebude to drahej mix a fungovat bude.

Slavíček - Profil | Po 22.10.2012 21:34:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

megalodon >> To úplně ne . Jak jsem napsal když přidáš k masu pepř nebo česnek hned to má jinou chuť . Myslím to tak že i tohle může dost ovlivnit jak to ryby budou žrát . Navíc si myslím že některé moučky jsou podvod . Když uvážím kolik stojí syrové maso kolik moučka a kolik toho syrového masa na kg moučky potřebuješ tak si říkám jak to je možný .

Aleš10 - Profil | Po 22.10.2012 19:46:57

megalodon - >> čau mám dobrý zkušenosti s obyč moučkou, LT94 a ančovičkovou mě to stačí a hlavně funguje :)