Copak je těm lipanům?

Tak jsme na Svratce 7/8 nad Tišnovem nyní párkráte chytali se synem a hodně malých lipanů zde chycených má zvláštní poškození - zřejmě nemoc - chybí jim velká část skřelí na obou stranách hlavy a žábra jsou velmi významně obnažena, víte oč jde?(škoda že jsem to nevyblejsknul) dík
Autor diskuse: Honza. - Profil , 8.10.2012 muškaření - ostatní
8 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nšumava - Profil | Po 15.10.2012 12:07:34

Mrknato >> co jsem psal je mnohokrát ověřeno v terénu a praxi u vody kde se zcela prokazatelně nevysazovalo (ani nad úseky) a ryba tam je, věkově zastoupená v přirozené pyramidě. Nikde jsem nepsal že je to všude a že všude to v současnosti funguje, pouze jsem psal že kde to vůbec nefunguje, žádné vysazování to nespasí. taktéž jsem nikde nezpochybnil účelnost umělého výtěru i vysazování , to ale je podporou pouze přirozenému běhu věcí, tudíž pokud možno místní ryby - od místních generaček po co nejkratší dobu držené mimo ,normální´prostředí. Zdůrazňuji, ne všude to jde a ne všude je to účelné. Hlavně si uvědomit že péče o revír, není jen nakoupení ryb ber kde ber a vysazení. ale jak jsem psal nechce se mi o tom takhle už psát, je to o ničem. K hloupému šťouchnutí na konci Tvého příspěvku tě mohu ujistit že lovím a troufnu si říci že velice pravděpodobně více než Ty, nerozumuji, pouze přemýšlím, poslouchám a zajímám se. Tímto to definitivně uzavírám, můj čas je drahý.

NG.Moolis - Profil | St 10.10.2012 12:25:07

Azeal >> Původní populace duháka? Vy jste tam byli vždycky trochu napřed.

NTomáš - Tom - Profil | Pá 12.10.2012 16:01:33

šumava >> Nechci vám chlapi do toho kecat,ale podle provedených průzkumů genetiky potočáka v ČR jsou zdejší populace tak promíchané,že již nelze mluvit o původních populacích. Momentélně jsou pouze dva způsoby jak řešit pstruhovky a to buď na nich nechytat vůbec,nevysazovat na ně ryby a nechat je vlastnímu vývoji a nebo je zarybňovat rybami z umělých chovů,které nejsou původní ale rybáři si zachytají.Počítat s tím,že bude dost ryb bez vysazování nelze.Může za to devastace vodních toků,kdy jsou z původních koryt vytvořeny kanály bez úkrytů a vysoký rybářský tlak.

Nšumava - Profil | Pá 12.10.2012 12:18:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

asi už to zaznělo níže, ale zkrácené skřele, nedorostlé ploutve , mopslovité hlavy ap. je průvodní jev intenzivního chovu omezeného počtu ryb a intenzivního krmení a tudíž i růstu . ne všechny části těla jsou schopny růst stejně rychle jako svalovina.

Je to typický příklad toho, že volání po masívním nasazování ryb, co možná největších, neřeší v konečném efektu (krom možnosti si po vysazení zachytat) v podstatě nic, spíš to vnese chaos do původního společenstva. Před lety kdy mizely divoké kachny a bažanti, myslivci si je začali intenzivně chovat a vysazovat a docílily efektu takového, že to, co nebylo uloveno bezprostředně po vysazení stejně nepřežilo (predátoři, zima , nedostatek potravy,úkrytů ap.) a ještě došlo k efektu urychlení likvidace původní populace. Něco podobného děláme mnohde s rybami teď. Opravdu skutečného zlepšení lze dosáhnout pouze zlepšením podmínek pro přirozenou reprodukci a život všeobecně, ale to jsou věci podmíněné mnohými pro nás rybáře nepříjemnými kroky a hlavně to není rychlé řešení. Udržovat původní druhy ryb tím, že je budeme uměle chovat do jejich dospělosti a pak je vysazovat do volných vod je drahé a hlavně neůčelné. Je to jako sedět ve studené vodě a ládovat medikamenty proti nastuzení... a z vody nevylézt - dá se to, ale nikam to nevede.

NRoyal Wulff - Profil | St 10.10.2012 14:16:46

Toto chytil syn predvčerom na Hrone.

NTomáš - Tom - Profil | Po 8.10.2012 14:12:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zřejmně pochází z generaček,kde není dostatečná obměna krve a tudíž je tato degenerace způsobená geneticky.

Nšumava - Profil | Po 15.10.2012 14:37:43

Mates PB >> a tos udělal dobře, já jsem po ránu odvolil a pak šupajdil na lipany, sobota i neděle byly ukázkové. Ryb co už nejsou bylo dost :-)

Nšumava - Profil | Po 15.10.2012 9:43:37

Mrknato >> hele, nevím co jsi kdy viděl (zda vůbec někdy něco), netroufl bych si tvrdit že v ničem nemáš pravdu, tím méně ale že jí máš, jsem ochoten zajít až tak daleko, že pokud máš zájem, ozvi se na SZ a já tě koncem tohoto měsíce vezmu do ,terénu´ abys měl možnost něco vidět, případně si své zkušenosti doplnil či potvrdil, je to na Tvé svobodné vůli. p.s. Rybařit ale nebudeme. Myslím to zcela vážně.

Nšumava - Profil | Po 15.10.2012 9:37:09

Salmo1 >> ta potrava bude určitě veliký problém, když třeba rozbíhali před mnoha lety akci za záchranu perlorodky, zdálo se, že postačí vyřešit problém s rozmnožováním, postupem času se zjistilo, že jeden z klíčových problémů je problém potravy pro ty nejmladší jedince, styl hospodaření bez hospodaření - v povodí, tak výrazně změnil úživnost toku, že se z něj stávala taková čisťounká hladomorna. Jenže šetrné zemědělské hospodaření v potočních nivách téměř neexistuje. Buď je to zadžunglené údolí - neúrodné, se špatnou skladbou rostlin snižující pčísun živin do toků a nebo rozoraná země na břehovou hranu toku (místy ještě pěkně narovnaného )se splachy zeminy a následným zanášením. něco mezi tím je děsnou vzácností

Nšumava - Profil | Ne 14.10.2012 19:33:58

nebudeme se hádat o slovíčka a přesné termíny, o promíchanosti mnohých populací není pochyb,jako o skutečnosti že je to špatně (prokázáno mnoha studiemi přesto je to mnohdy i jiné, nehledě na to, jak ty dovezené zasahují či nezasahují do reprodukce a jak tedy dále ovlivňují potomstbvo, těch studií je už povícero.
Nepsal jsem že nemá smysl umělý výtěr a vysazování, ale že je to nedostačující, protože hlavní problém je zakopán někde jinde. Pokud by to byla pouze rovnice mezi vysazenými a odlovenými rybami, tak vzhledem k tomu že se vysazuje stejně jako před lety a chytá, respektive ponechává zlomek bývalého množství, je pes zakopán mnohde jinde (na predátory nelze svádět vše) A je pravda že jsou i jiné pstruhové revíry než Ohře a Vltava v Boršově, kde se asi na výtěr spoléhat nelze. Jde o to, zda to co vydáváme za pstruhové vody, jsou skutečně pstruhové vody a ne toky kde pstruh žije a roste - obvykle dobře pouze za vydatné naší pomoci, tam ať se spánembohem vysazuje v podstatě cokoliv, tyto vody jsou určeny opravdu pro uspokojení masy sportovních rybářů - nemyslím to nijak zle. Bylo by to povídání na dlouho a asi ne sem, mne jen sere, jak se stále tvrdí že ten pstruh už to sám neumí, pokud to člověk sleduje a chodí k vodě i jinak než za rybolovem, zjistí, že je jen málo tak životaschopných druhů ryb - co se týká náročnosti na prostředí, potravu a kdovíco ještě jako je pstruh. Lipan je na tom o něco hůře, a konečně i historicky to nikdy nebyla tak běžná ryba jako potočák. Jako člověku co se rybami zabývá, ti nebudu vysvětlovat věci které nepochybně víš.P.S. Ani si nemyslím že máme tak diametrálně odlišný pohled na věc v některých aspektech. Jinak nevím o revíru který by byl zachráněn dovozem ryb třeba z toho polska či slovenska.(záchranu nevidím v tom, že po několik dnů v roce tam mohu chytat vysazené ryby z chovů, byť v pro mne neobvyklých velikostech. To mi jako mnohem menší zlo připadá vysazení duháka, tam si aspoň nenamlouváme že je vše OK)
Salmo, to je divné, pokud zjistíte čím by to mohlo být, byl by to přínos. Jinak ti potočáčci, tak jak píšeš.

Nšumava - Profil | Ne 14.10.2012 18:03:11

Tomáš - Tom >> omlouvám se že reaguji tak pozdě, byl jsem o veekendu na rybách. K tomu co jsi psal o absenci původnosti či nemožnosti samovýtěru ap. memáš pravdu, a je to tak dobře.

NG.Moolis - Profil | Po 8.10.2012 16:05:30

Degenerace z inbreedingu. Část lipanů a část šlechty je na tom úplně stejně.

Nwelbin - Profil | Po 8.10.2012 14:55:30

Baron 007 MC >> budou-li jebat,může se to díky divoké krvi upravit -lepší varianta - horší,může to přejít i na přirozené výtěry - to by byl prů er

NBaron 007 MC - Profil | Po 8.10.2012 14:36:24

A to se sype do vody aby se dojebali ty zdrave zbytecky. Bravo!