Ahoj všem.Chtěla bych se zeptat,čemu dáváte přednost,při výrobě boilie,jestli vajíčkám nebo játrům a proč?A taky by mě zajímalo,jaký je rozdíl v boilie,vyrobené s vajičky a nebo játry,nemyslím to,že játra obsahují aminokyseliny atd..ale třeba jestli to má vliv na dobu rozpadu a jiné vlastnosti.Předem moc děkuji za slušný pokec.Petra
petr12 >> neres to vsechny mozne nazvy ktere kolikrat clovek ani neslysel a chemicke reakce ktere snad znaji jen chemici v laboratorich a extrakty potravy kyseliny podivej se na zacatky boilie a jak chytali muze nekdo rict ze uz ty moucne koule ma kapr precteny a chce vic ale prirodni potravu zere stale a v nicem mu to nevadi a co teprve kuku a repka to kdyz das do vody tak to zerou jak zblazneny osobne tomu moc casu nevenuju a jen se smeju kdyz nekdo prijde s necim prevratny a nejlepe kdyz jeste napise jake chemicke reakce tam pri vareni probihaj a jak to chyta jen velke kapry a je to nezkutecne selektivni :-)))))))))))))))))))))
PYTLAKS >>Mleko obsahuje vetsinovy podil proteinu kasein podle latky pouzite na srazeni je bud sladky nebo kyseli . Je ve vode nerozpustny pouze bobtna . S kaseinu se dale pusobenim zasady vyrabi bud kaseinat sodny nebo vapenaty oba jsou ve vode rozpustny . Syrovatka obsahuje kolem 13% bilkovin ale veskere vitaminy .Po odstraneni laktozy coz je mlecny cukr zbyde laktalbumin ktery je ve vode rozpustny
Macros >> Hlavně s toho nedělej vědu . Vezmi si směs supra fish cena za kg 90 kč . Kolik myslíš že může tak stát po odečtení nákladů ? Já odhaduju tak kolem 30 kč kg . A přesto to chytá a tady čtu samé recepty na kg za 200kč a ještě k tomu píšou že to je levný . Tak si pak neztěžujte ! Cenu dělá i trh když to nebude nikdo kupovat půjde cena dolů .
Milan-K >> Podle mě to je směs hlavně na teplou vodu . Kraba klidně ano ale osobně mám zkušenost že nejlíp funguje při teplotě vody nad 15 stupňů . A to jsem zkoušel esence hutchinson ccmorre i kevin nash ve studené vodě ani jedna žádný zázrak . Tak záleží do jak teplé vody to chceš . S tou úpravou směsi bych to nedělal takovou vědu stejně nejvíc záleží na vůni a chuti složení po nutriční stránce není tak důležitý jak tvrdí výrobci i dobře navonéný a ochucený šrot dokáže chytat velké ryby .
petr12 >> Albuminu je víc druhů vaječný mléčný laktalbumin ale i tělo tkáně obsahují albumin . Třeba i sušená krev obsahuje albumin . Není jenom vaječný jak si hodně lidí myslí .
Dejv >> Poradím ti jednoduchý trik .Korek jsem zrušil je to podle mě zbytečná blbost stačí klasická koule a k tomu koule ze styroduru a nemusíš vyrábět žádný blbosti ten má velký vztlak a buď udeláš plovku nebo pouze nadlehčíš .
Slavíček >> to se poškodí jako vše co tam davas ale dalo by se to z atraktivnit tím že uvařené boilie můžeš postrikat vyvarem z boilie obohacenym o čerstvy česnek.
hrubdo >> Ralf1997 - 3.2.2012 16:35:15 >> pravdepodobne jsi valel recept na jatrove knedlicky. Jeste bych pridal trochu pepre a majoranky. A kulicky varit v hovezim vyvaru.
penda19 >> Řekni tito takhle suroviny nesmíš kupovat v rybářských potřebách když chceš lepší cenu výsledného krmení ! Třeba já kupuju extrudovanou kukuřičnou mouku za 30kč kg .Ale můžu koupit i podobnou surovinu za 5 kč kg !Záleží na zdroji množství které koupíš . Tím nutriční mám na mysli že je ryba rychle stráví dokáže využít .Do svojich směsí dávám všechny uhlohydráty tepelně upravený.
Šámik >> vyrobit funkcni krmeni neni slozity jak si myslis . me fungujou jatra bez vajec 60% rybich moucky 3O% uhlohydraty 1O% mlecny proteiny .2kg smesi 1kg jater plus sul a koreni
Šámik >> ja davam do krmeni pouze to co ma vysokou nutricni hodnotu proto gluten ani soju nedavam . klidne ten gluten dej neni dobry to s nim prehnat pak jsou koule jak z gumy . houby zkousel kamos a zadny zazrak nakonec prohlasil zlata klasika
Knedlhans >> Ahoj, boilie déle vař, pak ho normálně usuš v plastové přepravce,třeba ty dva dny a v ní to skladuj i u vody, tak aby to dále prosychalo a větralo, použít můžeš i speciální saky na boilie nebo pytel od cibule a někam to pověsit ať to dýchá. Kazit se to nebude.
haldorádo >> Děkuji ti za tvůj příspěvek. Ovšem podle mých zkušeností, se tady od "odborníků" dočkáš pouze pošklebků. S tím už mám taky své zkušenosti. Ono totiž pokud nemáš recept z nejméně 15-ti položek a oplývající cizími názvy, tak to nemůže být "in". Že takový recept připomíná dort, který vařili pejsek a kočička a také tak rybám chutná, to přece nevadí.
Nevím jestli používáte vejce jako pojidlo či aby vám to drželo pohromadě.. ale jak píšete, že vejce uzavírají boilies, tak je to i v případě jater!! Vždyt to co vám udělá to, že to zatrvdne, tak to dělá bílkovina.. Která je jak obsažena v játrech tak i v bílku!! Je to něco jako když děláte biftek a maso ztuhne, protože bílkovina prošla teplotou!! Bílkovina když projde určitou teplotou, tak ztuhne(ztvrdne).. Zkuste udělat směs(klasickou, né s velkým množstvím bílkovin) a přidat jenom vodu a dát to vařit.. Co se asi stane? Rozvaří te to na kaši, protože směs nebude obsahovat tu tekutou bílkovinu, která by zatuhla v koulích.. Takže v tom, že vejce uzavírají koule a játra ani moc né... Myslím, že tam rozdíl není.., spíš v cenně, játra jsou podstatně levnější a v účinosti bych řekl, že rozdíl minimální... Nějak sem nepoznal rozdíl při používání vajec nebo jater a to jak při krátkých výpravách tak i delším krmení(14dní každý den)... A játra se nekazí dřív jak vejce, je to v tom, že játra by se měli trošku déle vařit než s vajcama.. To je moje zkušenost a taky bych spíš kombinoval a dal na kilo směsi aspon dvě vejce ;).. Přece každá surovina obsahuje jinou škálu aminokyselin, sacharidů, tuků, vitamínů, minerálů(to je pro ty co řeší hladinu všeho v koulích
)...
Slavíček >> chápem ťa myslíš to v dobrom,čo najlacnejšie a zachytať a viem že tak by som zachytal.Lenže človek sa dá ovplivniť vidinou uspechu,háda sa každy čo je plastelína,soja ,aku glm alebo riasu a ryb.mučku použiť atď. keď jednodochu povedané všetko je to na ko.ot ,ešte možná aby to voňalo rybka príde ochutná a pokus-omyl.Tu som už naozaj použil "fajne" pochuťky a zbytočne vyhodené peniaze.
Co jsem psal o sušení bolků ve kterých jsou játra ,není zase taková věda, oproti sušení bolků ve kterých játra nejsou . Jen je třeba si "játrovky" při sušení více pohlídat .
Bobertik >> Na průvanu určitě -hlavně aby tam nebyl hic - a ještě jednu věc :o§)) POZOR na masařky !! Myslím mouchy :o§) EDIT Průvan (ne nějaký vichr) prostě vzdušné místo . Jak jsem psal vlhkost + chladno -to jsou podmínky např u vody !
Koblizek86 - >>Jestli ti jde o játrový boilí tak zásadně čerstvá játra a jednoduchý recept játrové knedličky do polévky s trochu více česneku a čili,(jako mraženka) na půl kila játry tři vejce a zahustím strouhankou.Levné jednoduché a funguje.
TOPR >> Hele zkus to a pak něco tvrď . Dávám 1kg jater na 2 kg směsi a drží to bez vajec . Šlape to velice dobře nepotřebuje to žádný esence betain a podobně předražený věci .