Spánek během rybolovu - ano či ne ?

Patří k rybolovu spánek nebo ne ? Ať na to koukám ze všemožných směrů, stále mi vychází coby výsledek to, že buď chytám nebo spím, obojí zároveň mi jaksi nejde dohromady. Žádné jiné hobby či činnost krom záliby ve spánku neumožňuje zároveň spát a ještě se věnovat výkonu té které oblíbené činnosti.
Byli by jste pro zákaz spánku během rybolovu ?
Autor diskuse: Knapík - Profil , 1.11.2017 všeobecné - revíry, cestování

Spite behem rybolovu ?

A) Ano67%

B) Ne33%

Od 5.11.2017 hlasovalo 51 čtenářů.

u x a - Profil | Ne 5.11.2017 22:13:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mi!d@72 >> kybl od primalexu,sandále,deštník krušovice 6promile pod kůží to se hned pozná správný rybář..

Pedro1 - Profil | Pá 3.11.2017 16:22:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petr.J >> Já jsem jistě předpis v životě porušil,ale snažím se nic vědomě neporušovat.A už vůbec ne se bít v prsa,jaký jsem kanec,že chčiju sousedovi na plot.
To je právě ten rozdíl.
Ten kdo jezdí vědomě ve vesnici 70 km/hod a ještě se tím chlubí je právě ten dement.
Ten kdo se občas zamyslí a najednou zjití že jede 70 km/hod,rychle sundá nohu z plynu a další dva měsíce si na to dává pozor,tak ten dement není.

Chápeš ten rozdíl a chápeš tu souvislost s tím nonstop lovem?

RK - Profil | Pá 3.11.2017 12:33:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Licas >> Vem si, že existují kempy, kde je kempování dovoleno. Pak si vem, jak by to vypadalo, kdyby si každý, kdo má chuť, přijel kamkoli na hezké místo, nejlépe k vodě a tam se usalašil. Lidí jsou mraky a určitě by to mnoho z nich chtělo. Proč se tlačit v kempu a ještě za prachy, když je takových krásných míst. Ale ono se to nedělá, protože normální lidi chápou, že to prostě není možné. A třeba ty si koupíš povolenku k lovu ryb a automaticky kopeš kolem sebe, že můžeš nejen kempovat, kde se ti zlíbí, ale ještě porušovat řád chrápáním ve stanu a kontinuálním chytáním ryb. To přece ta povolenka neobsahuje. To obsahuje soukromák, kde si to zaplatíš.
Já jezdím taky na rybářské výpravy, ale když už máme dost, nebo je konec povolené doby lovu, tak to sbalím a jedu chrápat do něčeho pronajatého. Maringotka na Trnávce, chatka na Lipně, nebo v pronájmu v Lysé nad Labem. A piš si, že by jsme taky s kámošem byli nejradši furt u vody a zadarmo. Ale to prostě nejde. Musíš taky spát a jiné věci. A i když jsme pěkní lupínci, hlavně teda já, tak elementární věci chápu.
Tady se pořád zmiňuje, že se někdo dostane málokdy na ryby, nebo , že pracuje do dlouha a že nemá vodu za barákem a blabla. No a co má bejt? To by někdo mohl za chvíli říkat, že je nevyspalej, protože se mu narodila dvojčátka, nebo že má zlou ženu, nebo svini tchýni. To je přece každýho věc, to nemá s naší věcí nic společného. Stejně tak, jako že nikdo nemá třeba prachy na pronájem chatky. Tak ať holt nechytá ryby, ale hraje doma šachy. Touhle zvrhlou anologií bych mohl vyžadovat štětku zdarma. Koupil jsem si prezervativy, permici na tramvaj a autobus, mám od doktora, že jsem čistej, tak budu šukat zadara v bordelu, protože nemám manželku ani milenku.
Chápeš to? Nikdo ti tu neupírá takovýto chrupnutí u prutů v křesílku, mikrospánek při muškaření, nebo si srovnání zad na lehátku. Nebo i chytání z lehátka, když na to přijde. Tak nevím, proč ty demagogie tady. Jde striktně o to, že někdo přijede k vodě a rozbalí ,,matějskou" Když ho to už nebaví, nebo chce chrupat, tak zaleze do spacáku a chrní. A to prostě nejde i když to strašně moc chceš.

u x a - Profil | Čt 2.11.2017 22:26:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Knapík >> nekdy se u vody objeví i takové menší pojízdné klumpiště,temto lidem bych povolenku bral uz za jízdy po silnici..

RK - Profil | Čt 2.11.2017 10:19:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Danda05 >> To není o závisti, ale o selském rozumu. Vem si, proč jsou na rybách vůbec nějaká omezení?
Proč byl, jak už jsem psal, zakázán samosek? Ten i kapraři zavrhli jako něco echt špatného. Protože umožňoval něco nepřirozeného, tedy nevěnovat se rybolovu, ale třeba hledat houby v okolí toho samoseku, nebo spát. To není o tom, jestli to někomu vadí, nebo to rybám ublíží, nebo jestli pak někdo bude závidět někomu ten hezký samosek, či rybu. Je to o tom, že rybář musí být na místě činu a vykonávat striktně to, co má. Tedy lovit ryby a být v bdělém stavu u prutů. Tím se v podstatě omezuje doba lovu jednotlivce, protože bez toho samoseku se předpokládalo, že se musí i spát a že jedinec má i jiné povinnosti, než lovit ryby. A tím vzniká prostor i pro jiné, třeba čerstvě vyspané rybáře využít právě opuštěné místo.
Tím zakázaným samosekem, byť jsme ho třeba v reálu nikdy ani neviděli, se vymezil určitý prostor, dala se určitá pravidla. Troufám si tvrdit, že tenkrát každý chápal, proč je ten samosek zakázaný. A nikomu to nevadilo, protože kterej úchyl by chtěl cíleně spát na rybách, když se celej tejden těší na ryby. Bylo to o určitém povědomí a zdravém vztahu k tomuto koníčku. Tedy aktivní relax, spojený s pobytem v přírodě, kterou vnímáme všemi smysly a je to pro nás balzám na duši. A pak pro někoho pochvala doma za hezkou rybku k nedělnímu obědu.
Vím, že to dneska zní jako z pohádky, ale ,,tenkját" ta rybařina byla fakt spojena s ušlechtilými cíli. Byli jsme tiší blázni, kteří si odepřeli sobotní ranní spánek a mašírovali na ryby.
A i tenkrát se určitě porušovala pravidla a kde kdo chrupnul v křesílku na úhořích a přetáhl dobu lovu. Doma pak dostal sodovku od ,,mámy" , že měla strach, kde se zase zdržel a jestli se mu něco nestalo. A to bylo přirozené, to se může stát a samozřejmě hrozil postih od RS.
A kam to směřuje dnes je jasně vidět z reakcí některých, kteří prosazují a obhajují si něco, co šlo a snad i jde proti všemu, co bylo dlouhými zkušenostmi bráno jako fakt a správnou logickou věc.
Jako by nám nestačilo, že vidíme ubývání svazových vod na úkor soukromáků, jako by nestačilo vidět, kam se to posouvá. Chceme chytat ryby, milujeme to, tak je chytejme, ale nechtějme ještě něco navíc, nebo nakonec budou všude rybářské ,,kempy" , jak na soukromkách. Já osobně to nechci a myslím, že jestli někdo chce kempovat a spát u prutů, tak má možnost se vyřádit právě na těch soukromácích, kde je mu to umožněno...., ale proč to tahat na svazovky. Tam jde i o přivlastňování si místa lovu. Protože i když pruty vytáhnu a spím, tak si v podstatě uzurpuji místo, které je všech. A možná, že i na to myslel ten starý dobrý samosek zakotvený v řádech...

Serjoža - Profil | Čt 2.11.2017 9:28:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A to víte že spaní u vody bude zpoplatněno.Bude to vybírat povodí pod které daný úsek patří.Jen udřímnutí na sicně bez opírátka bude zdarma.
Výše poplatku bude podle toho v čem a na čem se spí a délka spaní(délka se bude zapisovat do již vytištěných formulářů tzv.spící formulář,začátek i konec spaní).Překročení se bude trestat odebráním spícího formuláře a tento člověk už nebude v daný rok u vody moci spát.

Luigi_Lasagne old - Profil | St 1.11.2017 20:33:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

C@rpSt4r >> Snaha vyhrotit zadání otázky ad absurdum se sice nabízí, nicméně chápáno v kontextu je zcela evidentní, že se nejedná o krátkodobý lov ale o vícedenní. Tedy alespoň já to tak chápu a v tomto duchu reaguji. Pokud stanuji (bivakuji, tábořím atd.), jde o dlouhodobý lov s předpokladem, že budu lovit, snad v souladu s pravidly, nonstop a více dní. Nelze zcela objektivně po tuto dobu nespat. OK, potom se ptám:
1)proč tohoto z plna nevyužít na k tomu již zařízených vodách a proč toto je potřeba tahat na svazové vody?
2)Proč to popřípadě z té vody na ty 4 hodiny nevytáhnout, pokud jsem limitován časem a mohu u vody spát ?
3) kdo kromě určité skupiny kaprařů a sumcařů na tomto má zájem a komu víc to prospěje?

meteor - Profil | St 1.11.2017 15:00:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jura L. >> na ryby s rodinou a dětmi?? No nevím... já když jedu na ryby, tak jedu na ryby - a když jedu na dovolenou s rodinou a dětmi, tak jedu na dovolenou s rodinou a dětmi. Pokavad bych to zkombinoval, tak si neužiju ani rybařinu ani tu rodinu. A stejně tak je to se spánkem a rybařením: pokavad se potřebuju vyspat, nemusím u toho mít přece nahozeno...
Tento tvůj pohled se mi jeví jako správně Wostrý A Moderní :-) ale proboha: nechtějme dělat v jeden čas milion věcí - a pokud je nám jedna věc zapovězena, netvařme se, že nám je ubližováno a že na ni mám "právo", protože "demokracie" :-)

Poušťák - Profil | St 1.11.2017 13:28:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Serjoža >> jj.to taky vlastně manipuluješ s prutem neprodleně...o))

Beagle - Profil | St 1.11.2017 12:27:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak tuhle otázku zadal člověk hodně mimo realitu...

Tarn - Profil | St 1.11.2017 12:04:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

C@rpSt4r >> většinový prospěch bude z toho, že bude jasně stanoveno jak to je a nebude to zavdávat neustálý podnět ke sporům. navíc to nebude jako precedens na který se bude pokazovat při porušování jiných pravidel. Prostě se neotveře pandořina skřínka. Protože potom by mohli candátolovci nahodit rybku a jít spát, štikolovci totéž, vláčkaři přidělat nástrahu na nějakou lodku a jít spát zatímco nástrahu bude tahat lodička, a podobné nesmysly. To že to schválně přeháním je proto, že tady čtu naprosto absurdní vyvracení nezpochybnitelného faktu, že když spím neprovádím lov, ale mám pouze nahozeno. Ustanovení RŘ je : Lov ryb na udici, na plavanou, na položenou nebo čeřínkováním může být prováděn jen za předpokladu, že osoba provádějící lov je u udic přítomna tak, aby s nimi mohla bez prodlení manipulovat.

sliver - Profil | St 1.11.2017 11:26:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já bych zakázal aj sedět, jedině stát. A chytapustaci na jedné noze, ať si to uzijou.

arnošt - Profil | St 1.11.2017 9:16:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A čemu vlastně vadí spánek během lovu?Pokud bych nedokázal ze spaní vyskočit a mít prut během pár vteřin v ruce,byl bych sám proti sobě.Ryba(kapr) mě zajede do vázky,přijdu o ní plus o montáž,vlasec,olovo atd.To bych mohl spát daleko radši doma.
Ono je spát a spát.Možná že dost kaprařů rychleji leží a spí,než děda u prutů stojí.
V každém případě tahle otázka nemá řešení,dokud nebude jasně definovaný onen nesmyslný termín bezprostřední manipulace s pruty...