Shimano Aero Technium XT 10000

ahoj chlapi,
pouze pro ty, kteří mají zkušenosti s tímto navijákem. Shimano Aero Technium XT 10000. Vyměnili byste tento naviják za novější Shimano Aero Technium Magnesium 10000 XSB
děkuji
Mrož
Autor diskuse: charly - Profil , 28.12.2015 kaprařina - náčiní, doplňky

Lajnator - Profil | Po 28.12.2015 20:14:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

charly - >> Ahoj,řeším stejný problém, mám možnost mít místo nich MGS XSA, případně zvažuji i XSB.

kolegové mají rozhodně pravdu v tom, že jsou XTéčeka jsou super navijáky, ale bohužel ne tak nesmrtelné, jak se o nich mluví! O proti ostatních techniím mají jeden zásadní konstrukční rozdíl a to uložení hlavního planetového kolo (převody) mimo naviják viz přiložená fotka.

Většině shiman (potažmo všech smekacích navijáků na trhu) prochází celý náboj s planetovým kolem skrz celý naviják, tzn. že se hlavní převod dostatečně opírá na obou stranách bočních krytů navijáku, tím pádem je na zmíněnou součástku minimální tlak, vyvíjený kličkou. U technia XT jsou ale převody uloženy jen na jedné levé, takže planetové kolo dosedá přímo na protichůdnou část převodů (šroubovice) přímo bez nezbytné proti síly.Díky tomuto řešení jsou převody relativně náchylné na poškození, následně pak naviják vydává konstantní chroupavý zvuk.
Zaplať pánbůh mají převod 3.5:1 a černé "titanové" vnitřky (o proti levným hliníkových jako mají například zde tak opěvované Ultegry XT) takže problém nastává až po čase a nemusí také nastat nikdy. Hrozně záleží na stylu chytání!!!!

Pro klasický lov na odhoz s olovy do 110g cca se nic zásadního dít nebude, problém nastává až při větší zátěži typu stahování těžkých olov 140g +, zavážení s kameny, případně lov na zarostlých vodách typu tovačov, kdy člověk občas přitáhne i 2kg trávy na montáži. Tímto způsobem se dají převody odpálit klidně za sezonu!

Závěrem bych zmínil, že jsem jich měl za posledních pár let v ruce více jak 10, kdy jsem je servisoval několik kamarádům a téměř u poloviny ze zmíněných byly převody už slyšet.

Technium XT mám osobně moc rád a je to rozhodně legenda, jen bych je přirovnal třeba k Ferrari, je to krásný auto a nemůže říct, že je poruchový...jen prostě není na každodenní "ježdění" a musí pravidelně do servisu !-)

Jinak co se týče velkých držáků, co jsem měl možnost vidět po letech používání, rozhodně bych zde zmínil Daiwa Emblem Z 5000 T a A, staré modely Tournamentů, většina modelů Power Aero -XT, XSA..., Shimano Big Baitrunner M, L i Longcast.

at se daří

J.