Copak je těm lipanům?

Tak jsme na Svratce 7/8 nad Tišnovem nyní párkráte chytali se synem a hodně malých lipanů zde chycených má zvláštní poškození - zřejmě nemoc - chybí jim velká část skřelí na obou stranách hlavy a žábra jsou velmi významně obnažena, víte oč jde?(škoda že jsem to nevyblejsknul) dík
Autor diskuse: Honza. - Profil , 8.10.2012 muškaření - ostatní
2 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nmlíčnák - Profil | Pá 12.10.2012 16:03:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Honza. - >> Nedávno se mi taky na Svratce podařil .

Nšumava - Profil | Pá 12.10.2012 12:18:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

asi už to zaznělo níže, ale zkrácené skřele, nedorostlé ploutve , mopslovité hlavy ap. je průvodní jev intenzivního chovu omezeného počtu ryb a intenzivního krmení a tudíž i růstu . ne všechny části těla jsou schopny růst stejně rychle jako svalovina.

Je to typický příklad toho, že volání po masívním nasazování ryb, co možná největších, neřeší v konečném efektu (krom možnosti si po vysazení zachytat) v podstatě nic, spíš to vnese chaos do původního společenstva. Před lety kdy mizely divoké kachny a bažanti, myslivci si je začali intenzivně chovat a vysazovat a docílily efektu takového, že to, co nebylo uloveno bezprostředně po vysazení stejně nepřežilo (predátoři, zima , nedostatek potravy,úkrytů ap.) a ještě došlo k efektu urychlení likvidace původní populace. Něco podobného děláme mnohde s rybami teď. Opravdu skutečného zlepšení lze dosáhnout pouze zlepšením podmínek pro přirozenou reprodukci a život všeobecně, ale to jsou věci podmíněné mnohými pro nás rybáře nepříjemnými kroky a hlavně to není rychlé řešení. Udržovat původní druhy ryb tím, že je budeme uměle chovat do jejich dospělosti a pak je vysazovat do volných vod je drahé a hlavně neůčelné. Je to jako sedět ve studené vodě a ládovat medikamenty proti nastuzení... a z vody nevylézt - dá se to, ale nikam to nevede.

NSalmo1 - Profil | Po 8.10.2012 17:42:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Baron 007 MC >> Uzavřený chov a příčné, pro ryby neprostupné překážky v tocích mají jedno společné a to je společenstvo bratranců a sestřenic.Jsou na to i tabulky a fakticky ve volné vodě se toho nedá do puntíku docílit, ale určité genetické znaky tam jsou.V čistě uzavřeném chovu je situace daleko horší, ale tyto situace každý líhňař řeší a zná je.

NTomáš - Tom - Profil | Po 8.10.2012 14:12:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zřejmně pochází z generaček,kde není dostatečná obměna krve a tudíž je tato degenerace způsobená geneticky.