K čemu je rybářský lístek ??

Zdravím koolegové.
Mám snad zajímavou otázku. K čemu je vlastně rybářský lístek ??
Nestačí že mám občanku a povolenku ??
Má nějakou nenahraditelnou funkci, kromě toho že živí pěkných pár státních zaměstnanců ??

Díky za vaše názory
Autor diskuse: Taky - Profil , 22.2.2011 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Mrknato - Profil | Čt 24.2.2011 18:14:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Igo. >> Rozumné, logické, je rozhodnutí RO, když uživatel požádá o změnu lovných měr. RO to může řešit komplexně. MO bude tlačit na uživatele -ÚS, aby zvýšil lovnou míru z 35cm na 40, a zavedl "horní míru" 65cm, bez toho, aby toto odnesli ti, co chtějí kapry odnášet. RO vyhoví, pokud uživatel sníží násady kapra o 30%, aby nedocházelo k devastaci revíru. Pokud o tom rozhodne uživatel v BP, jistě násady kapra nesníží..... V takovém revíru nebudou kapři dorůstat těch 65 cm a ani násaďáci neporostou. Proč v revírech pro lov velekaprů vysazují zlomek toho, co vysazuje svaz na revírech s vyšší lovnou mírou a s horní?
Je to něco, jako když pejsek a kočička pekli dort....

Paranoidní Schizofrenik - Profil | Čt 24.2.2011 9:51:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Igo. >> no já zase znám spoustu vod , které nejsou revírem ani soukromým pozemkem, ale dlouho jsem živ s vědomím, že se nanich chytat nesmí....

nozde - Profil | Čt 24.2.2011 9:42:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čauky vydry - "státní" RL nás opravňuje chytat na všech zbývajících vodách, které neobhospodařuje svaz a nejsou soukromé.

Venca888 - Profil | St 23.2.2011 10:34:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Taky >> Jak jsem psal Mrknatovi - ten příklad s řidičákem nesledoval důvody platby za jeho vystavení, ale fakt, že je to stát, kdo ti musí vystavit oprávnění k rybolovu a nemůže ho suplovat nějakej papírek od soukromý organizace (autoškoly, ryb. svazu), byť říká prakticky to samý.
Zase tak uplně zanedbatelnej příjem to neni, pokud těch 50,- vynásobíš počtem rybářů v ČR. A ty tim neplatíš zdaleka pouze na proceduru vystavení ryb. lístku, ale přispíváš tim na chod toho odboru jako celku. Ten má na starost i další záležitosti, který se toho "tvýho" rybaření týkaj - vydává a upravuje dekrety, řeší výjimky, stanovuje zarybňovací plány atd. Ty jako občan toho systému využíváš, tak na něj přispíváš, což mi přijde pochopitelný...

V zemích na západ od nás maj jinej systém a povětšinou se jedná o revíry v separátní soukromý správě. Ale souhlasim s tim, že i u nás by to mohlo jít snáz.

Mrknato - Profil | St 23.2.2011 7:51:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Venca888 >> Za to, že jsi způsobilej nemusíš platit každý rok. To ti tu způsbilost nevylepší..... Za způsobilost platíš tomu, kdo tě "uzpůsobí", většinou nějaká MO, která tě proškolí a vydá o tom glejt.....

Venca888 - Profil | St 23.2.2011 7:19:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Taky >> kdyz ti autoskola da doklad, ze jsi uspesne absolovoval kurz i zkousky, tak to vicemene taky dokladuje fakt, ze jsi zpusobilej k rizeni, a presto se zrejme nepodivujes nutnosti vlastnit ridicak. Pochop, ze clenska legitimace nejaky soukromy organizace z principu nemuze suplovat doklad, jehoz drzeni uklada zakon. To bych taky mohl tvrdit, ze nepotrebuju obcanku, protoze mam clenskou kartu klubu filatelistu a tam je vsechno, co na obcance.
Stat sice na tech revirech nehospodari, ale to hospodareni povoluje dekretem a valna cast tech reviru je v jeho drzeni. Takze ber to tak, ze tim poplatkem prispivas na fungovani systemu rybolovu, coz mi az tak uplne nelogicky neprijde.

HP - Profil | Út 22.2.2011 22:54:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Podle mě jeto daň statu, proto abych dostal povolenku je hlavní členska legitimace a ten RL, toje prostě věc navěšená, zbytečná, ale zase zaplatit za rok 50 korun mi tak hrozný nepříjde vyhazují se peníze za větší hlouposti.

r4jce - Profil | Út 22.2.2011 15:22:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pánové, nevím jak kdo z Vás, ale já si na nějaký přezkoušení a vystavení "certifikátu" o způsobilosti vážně nevzpomínám...Je to už pát let...Ale myslím, že už bylo po revoluci kdy jsem si VYZVEDL svůj první RL. Co je faktem, navštěvoval jem ryb. kroužek...Ale na městský úřad jsem šel z plezíru...Že platíme za určitou formu RL je byrokracie - ta už tu je od dob Římské říše. Musí to tak být, opírá se o jistou zákonnou formu. I RL má své předepsané parametry a účel plní, jak někdo zmínil jstejný, jako složenka za odvoz komunálního odpadu. Ale kartičku na popelnici nemám, to je fakt :o)

Je to terminus technikus ten RL...Neřešme - zaplaťme!!!!

Jarda Š. - Profil | Út 22.2.2011 15:08:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

barbus >> Záleží na tom, jestli chytáš v rybářském revíru. Pokud je ten soukromák veden jako rybník či rybochovné zařízení, tak RL nepotřebuješ, jestli je to revír, tak uživatel porušuje zákon, když ti vydá povolenku bez RL.

dosec - Profil | Út 22.2.2011 14:59:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

meteor >> na mě bude kosa nejmíň do půlky března :-)) nejde ani tak o ten formát RL jako o to pro mne zbytečný úřednický kolečko co se kolem něho děje.dříve se říkalo "dej blbci funkci a vymyslí lejstro" v mnoha věcech se toto nezměnilo.
absťák je znát,zítra se valím zchladit odjíždím jako každej druhej týden,na montáž.

Jarda 2004 - Profil | Út 22.2.2011 13:56:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Taky - >> Je to jednoduché čím víc lístků tím víc peněz které končí v bezedných hlubinách svázů a organizací. Což v Čechách není nic nového tak proč něco mněnit:-)))

dosec - Profil | Út 22.2.2011 13:51:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jarda Š. >> teď jsi jen potvrdil to co jsem už psal,proč dělat věci jednoduše když to jde složitě :-))
Nechápu,proč v době počítačů musíš předkládat nějaký starý zatavený lístek,aby jsi tímto potvrdil,že můžeš dostat nový.Když jdu platit něco na finančák taky se tam nemusím prokazovat nějakým starým dokladem,ale rovnou si mě vyjede z komplu.
Jinak tu první větu máš trochu zkomoleně napsanou hlavně tu poslední část.Myslel jsem to tak,že tu stvrzenku o zaplacení by jsi dostal právě místo RL a tou by ses prokázal při vydávání povolenky a jen s povolenkou by pak stačilo se prokazovat při kontrolách.
Já když jdu k nám jednou za pár let pro nový lístek tak je to vždy tak,na hodinku vyřizování.Prvně vystát frontu k úředníkovi co se mnou vypíše žádost(nebo co to je)až ji vypíše tak mne odešle,na pokladnu,kde dostanu doklad o zaplacení a s tímto dokladem zase zpátky k tomu prvnímu úředníkovi,kterému se musím prokázat dokladem o zaplacení a až,na základě tohoto kolečka mě onen úředník vystaví a zataví RL.
Možná,na menších obecních úřadech to obstará jedna osoba.
Je to prostě zbytečně složitý proces.Stačilo by zajít rovnou jen,na pokladnu( bez zbytečného chození po úřednících)zaplatit, dostaneš potvrzení o zaplacení a tímto potvrzením se pak při vydávání nové povolenky prokážeš,že jsi státu odvedl desátku.K vodě by pak stačilo brát a prokazovat se jen povolenkou.
Je to sice delší,ale snad už to pochopíš

meteor - Profil | Út 22.2.2011 13:48:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

dosec >> "zbytečné zatěžování úředníků" >= ve Zlíně vydává RL jeden chlapík, který to má jako "bokovku" ke své hlavní pracovní činnosti. Tudíž by se ušetřil prd (personální náklady + náklady na tisk a zafoliování). Za to kdyby se toho chytil ouřada pověřený zajišťováním případných úspor, tak to zadá externí firmě, která provede studii (minimálně roční, ať má vypovídací schopnost :-)) a za nemalý bakšiš dojdou k závěru, že (blablabla). Takhle by to zřejmě dopadlo v ČR :-)

pepa-č - Profil | Út 22.2.2011 13:20:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Degustator >> takže kdyby nebyla policie, tak bys šel krást a loupit?

retrívr - Profil | Út 22.2.2011 12:35:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Taky - >> Myslím, že jsou daleko horší věci okolo rybařiy, než je nějaký RL, který už svojí cenou v globálu prakticky nic neřeší.No a jednou za deset let se to dá zmáknout. Myslím, různá lehce zničitelná, ztratitelná potvrzení neřeší už vůbec nic.

dosec - Profil | Út 22.2.2011 12:30:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

natas >> nepleť do toho řidičák.Nechci o ničem spekulovat,ale u vody by stačilo se prokázat jen platnou povolenkou a ta se vydává,na základě dokladu o zaplacení pod názvem RL bez něhož povolenku nedostaneš.
Zadavateli jde podle mne o zbytečnost tištění,vydávání tohoto dokladu a zbytečné zatěžování úředníků,když by to mohl obstarat daňový doklad zaplacený a obdržený,jen na pokladně úřadu.

SOPTIK 52 - Profil | Út 22.2.2011 10:29:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jarda Š. >> tak příteli mě se nezdá,že by to byl jako doklad o nějaké spůsobilosti a osvědčení o kvalifikaci k rybolovu.Já jsem se ještě nikdy nesetkal s tím,aby po mě někdo vyžadoval někdy nějaký doklad a mé ryb.kvalifikaci.Spíš to beru jako jakousi daň z toho,že vůbec rybařím.Dneska se platí za všechno,co je navíc.A to rybyřina myslím je.Je to zkrátka poplatek.Jestli to je nějak obalené frázemi o zákounu atd.,tak asi jen proto,aby se tomu dala oficialní facka pro lidi.

dosec - Profil | Út 22.2.2011 10:02:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pavel S. >>proč bys musel každej rok něco platit.RL taky zaplatíš,na určité období jen jednou a dostaneš doklad o zaplacení a nechodíš pro nový RL každý rok tak co to plácáš?
A vyzvednout RL ti jde kdo i když ho zaplatíš přes net?

dosec - Profil | Út 22.2.2011 9:45:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

aleš vavřina >> v tom případě by stačilo prokázat se při vydání povolenky daňovým dokladem o zaplacení desátky a nemusejí vystavovat žádný RL :-))
proč dělat věci jednoduše,když to jde složitě

Paranoidní Schizofrenik - Profil | Út 22.2.2011 9:38:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Taky - >> zdroj http://www.rybsvaz.cz
* Jen pro připomenutí:

Rybářský lístek je osoba provádějící lov v rybářském revíru povinna mít u sebe (§ 13 odst. 7 zák. č. 99/2004 Sb.).
*Rybářské lístky vydává obec s rozšířenou působností příslušná podle místa bydliště žadatele (§ 13 odst. 8 zák. č. 99/2004 Sb.).
*Rybářský lístek lze vydat pouze tehdy, prokáže-li se žadatel (vyhláška nerozlišuje, zda jde o tuzemce nebo o cizince) dřívějším rybářským lístkem (§ 10 odst. 6 vyhl. 197/2004 Sb.) nebo osvědčením o získané kvalifikaci pro vydání prvního rybářského lístku (§ 10 odst. 3 a 4 vyhl. č. 197/2004 Sb.). Cizinci se pro vydání rybářského lístku uznává i platní rybářský lístek nebo licence vydané v zemi, jejímž je občanem (§ 10 odst. 7 vyhl. 197/2004 Sb.).
*Osvědčení o získané kvalifikaci mohou na základě pověření MZe ČR (č.j. 15.820/2004-16.230 ze dne 23.4.2004) vydávat všechny místní organizace ČRS, vzor osvědčení je v příloze č.6 vyhlášky č.197/2004 Sb. odd. II..
*Rybářské lístky se nově vydávají na dobu 1, 3 nebo 10 let ode dne vydání (10 odst. 1 vyhl. 197/2004 Sb.).
Výše zmíněné zákony a vyhlášky naleznete na stránkách MV ČR.

PS : poplatek 500,- za Rl na deset let zřejmě moc zbytečných magistrátních úředníků neuživí.....

aleš vavřina - Profil | Út 22.2.2011 9:35:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Státní rybářský lístek je úředně vydaným "pověřením" pro možnost výkonu rybolovu na území státu. Bez tohoto pověření ti nesmí být vydána povolenka umožňující fyzický výkon rybolovu na dané vodě. Jinými slovy, chceš-li na území státu provádět výkon rybářského práva, tak za tuto možnost musíš do státní kasy odvést úředně stanovený "desátek". To máš jako daň z nemovitosti - chceš mít na území státu nemovitost? Tak si tuto možnost zaplať. Ještě jinými slovy - chceš-li mít možnost rybařit, zaplať a neřeš to, nic s tím nenaděláš.