Má kapr svůj názor?

Dobrý den vážení přátelé,

již v 80. letech holandský profesor Wilfred Genee ve své práci "edukace ryb", kterou prováděl pod záštitou výzkumného institutu při univerzitě v Beusichemu dokázal, že kapr během svého života využívá svých dosavadních zkušeností, ze kterých se poučil a příště se buď podobných chyb pokusí vyvarovat, popřípadě příjemné prožitky vyhledávat. Na tuto práci navázali v 90. letech britští vědci, kterým se podařilo prokázat, že některé ryby ( v tomto případě kapři ) mají charakter. Zajímavý experiment probíhal na výzkumné nádrži ve skotském Arbroathu, kdy se jim podařilo pozorovat chování jednotlivých kaprů v určitých situací. Dokázali, že se někteří kapři chovají sobecky, jiní jsou zase přátelští, zvědaví a vstřícní. Dokonce se u jednoho hejna vytvořilo tak silné pouto, že při úmrtí člena hejna pozorovali vědci u některých kaprů omezení příjmu potravy, což označili za jakýsi projev smutku.
Další studie zase tvrdí, že kapr si uvědomuje sám sebe.
Táži se vás tedy, zda si myslíte, že kapr je natolik vyspělým tvorem, že si dokáže vytvořit svůj vlastní názor? Chápu, že většina z vás nemá možnost prakticky tento můj dotaz zmapovat a vyřešit, takže berte tuto diskusi ve spekulativní rovině. Zajímá mne opravdu váš názor. Jistě jste si u některých kaprů něčeho zajímavého všimli. Věřím, že tato debata se bude vést v příjemném duchu bez zbytečných konfliktů a že si o tématice hezky a mile popovídáme.

s pozdravem Jarmil Koloušek

Má kapr svůj vlastní názor?

A) ANO. Domnívám se, že o tom není pochyb52%

B) NE. Kapr není na svůj vlastní názor stavěný9%

C) Nejsem si jist. Přeci jenom si nedokážu představit, jak by kapr svého názoru nabyl11%

D) Má, ale špatný29%

Od 21.5.2010 hlasovalo 228 čtenářů.

NKOLIBŘIK - Profil | Pá 21.5.2010 19:43:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jarmil Koloušek - >> Zdravím.Kapr svůj názor zajisté nemá.Ale má svou intuici zažité návyky je opatrný a nedůvěřivý zvlášt pokud byl již několikrát na břehu Jeho návyky a chování ale svědčí o jeho smyslech.Čím je starší tím je větší samotář a je totálně nedůvěřivý a opatrný Má naprostou a perfetní svou loveckou orientaci má své kapří cesty po kterých naprosto přesně jak časově i orintačně putuje.Má naučenou hodinu i své zvyky a chování ve vyhledávání své potravy.Pokud jeho návyky ale rybář vychytá dá se přečíst.

NNix - Profil | Pá 21.5.2010 18:30:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já si myslím že kapr spíž než na názor , dáva na instinkt a zkušenosti at už svoje nebo vypozorované

Npremous - Profil | Pá 21.5.2010 18:22:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

řekl bych že nemají ale mají vrozené pudy

NPvl - Profil | Pá 21.5.2010 15:48:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapr bez názoru ? Jako by nebyl !

NIvo - Profil | Pá 21.5.2010 13:06:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapr je – stejně jako drtivá většina živočichů – vybaven instinkty, které jsou buď podmíněné, nebo nepodmíněné. Na toto téma by s dalo dalekosáhle polemizovat už jenom proto, že jednak není kapr jako kapr, není voda jako voda a totéž platí i u lidí – není člověk jako člověk. Vztah k úmrtní životního druha je odlišný i u lidí. Navíc, když zemřel můj děda, tak jeho pes přestal žrát a zašel cca po měsíci. Naopak pes mého prastrýce jeho smrt přešel bez většího zármutku – přesto, že během života byl jejich vztah nekonfliktní – dá se říci že přátelský.
A nyní ke kaprům. Různě se polemizuje o tom, jak velkým stresem prochází kapr při zdolávání a krátkodobém (byť maximálně šetrném) pobytu na břehu. Určitá míra stresu je nezpochybnitelná. O tom žádná. Jakou souvztažnost má s opakovaným ulovením a puštěním- to už se můžeme jen domnívat. Určitě mu to asi příjemné není. Kdo ví- třeba si některý z nich na tyto cykly zvykl a uvažuje následovně. „Ále, kulička- minule byla dobrá, chutnala mi. Jenže pod jednou byl ten kousek vohnutýho drátu a pak mě za hubu tahali na břeh. Jenže za chvíli mě zase pustili a nic děsivého to zase nebylo. Vydržet se to dá. Takže – testnu tu kuličku a pak se uvidí. Maximálně se zase podívám na břeh…“
Na jedné pískovně jsem ulovil jednoho atypického kapra na identickou nástrahu během víkendu dvakrát. A myslím, že řada kolegů zažila něco obdobného. Čili buď mu to zase tak moc nevadilo, nebo prostě měl žrací období, nebo se nepoučil. Kdo ví ?
A povaha kaprů ? To už je opravdu na hodně podrobné studium, kde bych si osobně nedovolil použít termín, - „bylo prokázáno, že ..“

Nanakonda - Profil | Pá 21.5.2010 12:56:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

GUGU >> Kluci,vy nemáte rádi Netipu? Já ho mám v oblibě.

NMrknato - Profil | Pá 21.5.2010 9:30:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pane Koloušek, on kapr nemá jen svůj názor, kapr také píše knihy, které z pochopitelných důvodů nevydává pod vodou, což by mohlo být označeno za podvod, ale prostřednictvím nadvodních vydavatelů. Jen namátkou uvádím. Můj život v mušlových polích. Cesta revírem přes překážky. Půl života ve vezírku. Jak i bez zdravotního pojištění být ošetřen.
Edit : Osvětová brožura: Jezte dravé bolelíz, ale není z dílny kaprů, ale parchantů okounů....

NRashid 28.93 - Profil | Pá 21.5.2010 9:00:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím, hmm, jak začít? V podstatě, díky svému neumětelskému a laickému pozorování v přírodě, jsem dospěl k názoru, že všechno z živočišné říše, od broučků, přes ryby, ptáky a savce, funguje v podstatě na bázi permanentního útěku před dravci i jiným potencionálním nebezpečím, schopným připravit jedince o život (taková permanentní stresovka). A honbou za potravou. A to na bázi instinktu, rozhodně tu nemůže být řeč o nějakém myšlení. Schopnost naučit se spojování s určitých atributů s nebezpečím a potencionální možností přijít o život je reálné u tvora, dle jeho velikosti mozkové hmoty (ouklejka toho schopná určitě není, ale u kapra už ano). Na to navazuje i hejnové chování u jednotlivých druhů živočichů. Tam kde tato schopnost není, příroda to nahrazuje množstvím (např. hmyz a již zmíněná rybí droboť).
Rozhodně ale kapr nemyslí, tudíž si nevytváří na nic názor. Těžko se instinktivní jednání vysvětluje, protože člověk, jakožto živočich takové jednání dávno upustil, ale mám proto dvě přirovnání:
1) určitě si pamatujete, jak jste si šáhli na rozpalená kamna, jakožto malé dítě, i když Vám maminka říkala: nešahej na ty kamna, jsou horké, spálíš se. Osobně si pamatuju tu křičící myšlenku v hlavě, po osobní zkušenosti s dotykem ruky se zmíňeným předmětem....
2) druhý příklad je živočišné říši blíže: nechte potkat pražského krysaříka (jehož mozková hmota je obdobně velká s kaprem 10+kg) s ježkem, nebo již zmíněnými rozpálenými kamny, garantují Vám, že jeho instinktivní životní zkušenost mu bude na příště velet obojímu se vyhnouti....;0)

Nkakr - Profil | Pá 21.5.2010 8:26:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kapři mají nejen názor, ale i svou vlastní odborovou organizaci KOS (kapří odborový svaz). Nebo se snad domníváte, že K70 vyšla z iniciativy rybářů? Hluboký omyl, jedná se o dokonale propracovaný penzijní systém, který umožní pokojné dožití kapra v kruhu soukmenovců. Vysoce vyvinutý telepatický systém kaprů umožnil implementovat do mysli progresivních lovců kaprů, kteří kapra uctívají jako svého Guru kapří program péče o přestárlou populaci. Tím jim vnukl myšlenku, která formou petice a následné mediální masáže pronikla mezi řadové rybáře. Ti potom na svých VČS žádali prosazení kapřího penzijního systému do BPVRP. A dokázali to.

Bohužel něčeho podobného není naše občanská společnost schopna. Naopak, důchodci jsou nejvíce ohroženou sociální skupinou.Staří lidé jen stojí v cestě mladým, ubírají peníze ze státního rozpočtu, jsou jich plné Kauflandy a Lídly, všude jen překáží.

Kapři se o své předky dokáží na rozdíl od lidí postarat.