Lov bez prutů (report z rybářského závodu)

- HomerBond

      V posledních dvou měsících jsem se rybařině moc nevěnoval. Mohl za to hlavně nedostatek času – škola a nepřízeň počasí mi opět zkřížily mnoho plánů na vycházku s feederem. Když pak na MRKu náhodou čtu oznámení o XII. ročníku rybářského závodu v Chocni plánovaného na 27. 9. 2008, říkám si, že bych si opět po delší době mohl připomenout, jak je ta rybařina krásná. Bohužel, hned na to zjišťuji, že mi finanční situace neumožňuje se závodu přímo zúčastnit. Startovné 200,- je pro mě jako pro osobu výdělečně nečinnou přece jen poměrně dost. Řeším tedy situaci jinak, v sobotu ráno popadám blok a tužku, digitální foťák a diktafon a s otcem míříme autem na místo konání – část města Choceň zvanou Peliny. Lov bez prutů začíná.

zavody
zavody

Před závodem

      Na místo dorážíme v 7:15, což bylo půl hodiny po začátku prezentace. Když mizí táta za zatáčkou, jdu se pozdravit s pořadateli a optat se na pár drobností. Následuje obhlédnutí revíru a nejčastějších technik lovu. Závod probíhá na mimopstruhovém revíru Tichá Orlice 2. Šířka koryta je v místě asi 5 m, maximální hloubka zhruba 3 m. Voda je mírně tažná. Po uzavření prezence mířím zpět k místu prezence a ptám se na účast. „Přišlo si zazávodit 40 rybářů,“ zní stručná odpověď. Podle toho, že je připraveno 100 startovních míst, si říkám, že se asi počítalo s větší účastí. Deset minut před závodem jsou přítomni již všichni závodníci, takže si mohu udělat ucelenější obrázek o použitých technikách lovu. Zastoupeny jsou zdá se všechny způsoby povolené v propozicích, tj. plavaná (32 rybářů), feeder (6 rybářů) i klasická položená (2 rybáři).

Časový harmonogram:

6:45 - 8:00 - prezence
8:00 - 10:00 - I. poločas
10:00 - 11:00 - přestávka
11:00 - 13:00 - II. poločas
14:00 - vyhlášení výsledků

Hlavní propozice:

      Lov povolen pouze na jeden prut, lovit se smí na rostlinné i živočišné nástrahy vyjma živé a mrtvé rybky. Množství vnadící směsi je neomezeno, ale vnadit se smí pouze během závodu.

Výskyt ryb:

      Kapr, štika, pstruh, okoun, plotice, cejn, ostroretka, podoustev, karas, mník, úhoř

Bodování:

Ušlechtilá ryba - 1 cm = 2 body
Ostatní ryby - 1 cm = 1 bod

zavody

I. poločas

      V osm hodin se ten den poprvé ozývá signál k započetí lovu. Netrpělivě obcházím podél závodní tratě s digitálem na rameni a čekám na první ryby. Ty přicházejí záhy, třebaže to jsou zprvu jen rybářsky vděčné plotice. „Ty větší se určitě dostaví,“ opakuji si v duchu. A opravdu, nenechávají na sebe dlouho čekat. Asi po půl hodině se začíná dařit teprve jedenáctiletému závodníkovi, který na bič zdolává během krátké chvíle 7 kaprů mezi 44 a 50 cm. Tím se dostává na průběžnou první pozici, neboť ostatní mají maximálně jednoho nebo dva kapříky a nějakou tu bělici. Občas prohodím pár slov s některým se závodníků, snažím se co možná nejvíce věci odpozorovat. Tím přicházím i na nové zkušenosti, jež se mi jako začátečníkovi s feederem náramně hodí. Desátá hodina odbila a ticho protnul výstřel rozkazující vytáhnout udice.

zavody

Přestávka

      Konečně hodinová přestávka na občerstvení a přesun na druhé vylosované stanoviště. Můžu konečně povolit svým zádům, na kterých jsem celý poločas vláčel ne zrovna lehký batoh. Pak se také přesunuji – a sice z tratě směrem ke stánkům s občerstvením. Tady na mě čeká jídlo i pití v podobě piva a klobásek za lidové ceny. To už ale bývá takový standard i na různých jiných akcích. K tomu se ale přidává možnost poobědvat smaženého kapra a začínají se také prodávat lístky do tomboly. Veškeré peníze utržené z těchto aktivit budou prý investovány do zarybnění revírů MO Choceň, a tak i já přispívám menším obnosem a kupuji si lístky do tomboly. To je štěstí, vyhrávám jednu z pěkných cen darovaných sponzory závodu. „Dneska je fakt dobrej den,“ říkám směrem k paní prodávající losy. Paní se pouze usměje, a tak jedinou odpovědí mi je sotva slyšitelné zareptání těch, co zatím neměli takové štěstí. S úsměvem si jdu opodál vyfotit stůl s výhrami určenými pro závodníky. Opravdu je o co soutěžit. Poháry pro první tři umístěné, spousta rybářského náčiní pro soutěžící až do 20. místa., hlavní cenou je velká barevná televize.

zavody

II. poločas

      Opět slyším signál ohlašující pokračování závodu. Po I. poločasu se zdálo, že o vítězi je prakticky rozhodnuto. Avšak mladý favorit z prvního poločasu již nemá tak dobré místo. Rozhodně ne na to, aby obhájil své umístění. Zato se ale začíná dařit závodníkovi na místě č. 8, Martinu Pávkovi (vítěz předchozích ročníků). Z prvního poločasu má, ostatně jako mnoho ostatních, pouze jednu rybu, ale druhou polovinu druhého poločasu se mu daří více než náramně. Mám to štěstí, že celou tu dobu stojím za ním a vše sleduji na vlastní oči. Na jeho prutu se vskutku dějí věci. Jedna ryba stíhá druhou. Kaprů má nakonec osm, vše kolem 45 cm. Vedle toho ještě pár jelců a jiné ryby. Díky bohatému úlovku zajišťuje dramatický konec závodu a vyvrací průběh ve svůj prospěch. Říkám si, že je to až neuvěřitelné. Jak se celý závod chýlí ke svému závěru, hodně rybářů odchází s prázdným úlovkovým listem. Trochu jich lituji, když je pozoruji, kterak se se smutnými obličeji šourají směrem k parkovišti obtěžkáni nepřeberným množstvím náčiní a zbytky nepoužitého krmení. Ale o tom asi závody jsou. Někdo bohužel prohrát musí.

zavody

Vyhlášení

      Naposledy zaznívá signál ohlašující konec závodu. Rybáři balí svoje nádobíčko a spolu s přihlížejícími se scházejí u stanu, kde má proběhnout vyhlášení. To čekání je věčné, určitě to každý znáte. Krátím si ho prohlížením fotek pořízených v průběhu dne. Po chvilce moji pozornost získává hlas pořadatele vyhlašujícího výsledky. Přední místa pro mě nepřinášejí žádné překvapení. Na pozici nejvyšší se umísťuje Martin Pávek, který má více jak 800 bodů, závodník na druhém místě má přibližně o 200 bodů méně, za nimi už se řadí rybáři s výrazně menšími počty bodů.

zavody
zavody

      Pro mě byl tento závod příjemně stráveným sobotním dnem ve společnosti stejně zapálených kolegů. Opět jsem si uvědomil, jak je ten náš koníček parádní, i když jsem nechal pruty ležet doma. Hned jsem si v hlavě začal osnovat svoji další vycházku a už jsem se na ni těšil. Takže bych zde chtěl poděkovat lidem z MO Choceň za to, že zorganizovali takhle úžasný den. Nakonec tohoto článku připojím ještě takovou třešinku na dortu – a sice rozhovor s vítězem, který jsem pořídil bezprostředně po vyhlášení.

zavody
zavody

Rozhovor s vítězem závodu

      Ahoj, já Tě nejprve poprosím, aby ses trochu představil, kolik ti je let, v jaké jsi místní organizaci.

      Ahoj, jmenuji se Martin Pávek, je mi 23 let a jsem registrován v místní organizaci Choceň.

      Ty jsi právě vyhrál první místo, já Ti gratuluji k umístění. Jak bys popsal svoje současné pocity? Určitě máš radost.

      No, tak jak se to vezme. Vyhrál jsem tento závod počtvrté po sobě, takže… Lidi závidí, takže není moc o co stát. Spíš mě to tak nějak mrzí.

      Věřil sis v závodě již během prvního poločasu, kdy se ti očividně moc nedařilo?

      V prvním poločase se mi vůbec nedařilo, to jsem chytil jednu rybičku a druhý poločas mi vyšel. Vylosoval jsem si dobré místo, kapři tam byli a mně se podařilo je nachytat.

      Tím jsme přešli plynule k další otázce. S jakými úlovky ses umístil?

      Měl jsem asi osm kaprů, ostroretku, dva jeseny… to je asi všechno.

      A jakou metodou jsi lovil?

      Lovil jsem na plavanou, asi půl metru od druhého břehu, na masné červy. Zakrmoval jsem slepenými masovými červy, které jsem střílel na místo pomocí praku. Kapři tam naštěstí byli najetí, takže žrali.

      Teď trochu něco z tvojí minulosti. Jak dlouho rybaříš a jak ses dostal k rybařině?

      Rybařím asi tak od pěti, šesti let, takže patnáct let – dá se říci. Patnáct let určitě. K rybaření mě dovedl otec. S tátou jsem začínal lovit ryby, s bratrem jsem začal závodit – a tak nějak jsem postupně rozšiřoval své umění.

      Máš již nějaké dřívější úspěchy z jiných závodů?

      Jo, tak třeba tento závod jsem vyhrál již počtvrté po sobě, mistrovství republiky jsem dvakrát vyhrál. Vyhrál jsem různé pohárové závody – čili pár závodů už jo.

      Poslední otázka – jak bys zhodnotil organizaci tohoto závodu a pár slovy zhodnoť konkurenci.

      Tak organizace byla určitě povedená. Já si myslím, že počasí vyšlo, lidem se to líbilo. A konkurence byla teda letos hodně tvrdá, nevěřil jsem si ze začátku. Naštěstí to vyšlo a jsem docela rád.

      Já Ti děkuji za rozhovor a přeji Ti hodně dalších úspěchů nejen v rybařině.

      Taky díky, nashle.

Autor: HomerBond - ®

Diskuse k článku (8 reakcí)

Přečteno: 11 308x
Průměrná známka: 1.57