Výroba feeder krmítek bez olova

- Petr Jirava

      Zdravím všechny feederaře, krmítkáře.

feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba
feederove krmitko - domaci vyroba

      V poslední době se dost často hovoří o zákazu olova v rybařině. Musím říci, že s tím také souhlasím a asi s tím bude souhlasit každý, komu není lhostejný stav našeho životního prostředí. Nebudu zde uvádět množství utrhaného olova, to už přede mnou udělal někdo jiný, ale je nesporný fakt, že olovo není nic dobrého a jeho omezení je žádoucí. Při výrobě rybářských krmítek je olovo používáno dost hojně a mnozí domácí výrobci si neuvědomují, jak si při takové výrobě škodí - při tavení vznikají oxidy, které se dostávají do vzduchu a které tavič dýchá, na povrchu taveného olova vzniká vrstva oxidů, jež se musí odstranit a je asi jasné, kde většinou skončí. Navíc se v poslední době olovo dost špatně shání – pneuservis, odkud jsem ho dostával, už olovo nepoužívá a jiný zdroj nemám.
      Zatím jsem nenašel fungující náhradu feederových krmítek bez olova. Vyrábějí se vinutá z drátu, ale ta nepoužívám, protože mi nevyhovují .
      Rozhodl jsem se tedy taková krmítka vytvořit a mám pocit, že se mi to docela povedlo. Při vymýšlení jsem kladl hlavní důraz na cenu, snadnost výroby, nenáročnost na použitý vercajk a hlavně dostupnost použitých komponentů. Výroba jednoho krmítka zabere jenom několik minut.
      No a nyní již k vlastní výrobě. Z nářadí budeme potřebovat: nůžky na plech (stačí malé, ale ostré), štípačky, pilku na železo, kombinačky a sikovky.
      Z komponentů na výrobu feeder krmítka jsou to: pásek z pozinkovaného plechu 0,5 mm, železný plocháč 20 mm x 5 mm nebo jiný vhodný pro danou velikost krmítka, kousek vázacího drátu asi 0,5 mm a pletivo, ze kterého se dělají krmítka. Možnost zakoupení je třeba zde http://www.e-pletivo.cz/ .
      Postup výroby: Z pletiva si nastříháme a vytvarujeme košíčky podle tvarů, jaké nám vyhovují. Tyto drátěnky jsou svařované, nejsou proplétané, a proto je lepší ohýbat tak, aby podélné dráty byly uvnitř krmítka, potom je povrch síťky hladký a nic se za něj nezachytává. Košíček spojíme tak, že při stříhání necháme na koncích dráty od ok a ty ohneme o protější oko. Uděláme si z vázacího drátu závěs, lze použít také O kroužek, ale to už asi každý zná.
      Ze železného plocháče si uřízneme stejně dlouhý kus jako je délka krmítka. Při výrobě více stejných kusů bude jednodušší si je nechat někde nařezat nebo nastříhat, protože tento krok představuje asi nejpracnější část výroby. Dále si odstřihneme pozinkovaný plech. Musí být z každé strany asi o 15 - 20 mm delší a asi o 5 mm (z každé strany) širší.
      Plech ohneme podle plocháče, přidáme závěs a nakonec ohneme do košíčku. Rohy plechu uvnitř krmítka zahneme podle plecháče, a tak ho zajistíme proti vypadnutí. Kleštěmi pořádně doděláme ohyby, a tím je krmítko hotové. Jako konečnou úpravu můžeme krmítko nabarvit, což je lepší, protože se pozinkovaný plech leskne. Na to používám vodou ředitelný Balakryl, který dobře drží a nezapáchá. Barvím to potápěním. Zinek lze také odstranit potopením do kyseliny solné, poté pořádně opláchnout a nechat zreznout - taková krmítka jsou opravdu nenápadná. Já však tento způsob neprovádím, protože to při odleptávání dost zapáchá, pění a je to možná i trochu nebezpečné.
      Tato krmítka je možno dělat ve 2 provedeních - na řeku dávám zátěž z plocháče vně krmítka, aby těžiště bylo co nejníže a minimalizovalo se popojíždění po dně, na stoják dávám železo dovnitř, zlepší se tím trochu letové vlastnosti, ale nevejde se do něj tolik žrádla.
      Další možností je použít namísto drátěnky proužek odstřižený z PET lahve, do kterého vysekáme několik děr - z takového krmítka se žrádlo nevyplavuje tak rychle. Postup je stejný, pouze spojení se provádí trochu jinak
      Jako další druh jsem udělal krmítko na delší odhoz. Na daleké nahazování nejsou předešlé druhy moc vhodné. Toto krmítko má těžiště na konci, takže výborně létá. Nářadí budeme potřebovat stejné. Komponenty na výrobu jsou: drátěnka, plocháč, ze kterého uřízneme čtverečky nebo nařezané kroužky z kulatiny, drát na závěs.
      Postup výroby: z pletiva si uděláme obdobným způsobem košíček a ten stejně spojíme, musíme nechat na konci dráty od ok. Košíček musí mít takové rozměry, aby do jeho spodku šly vložit kostičky z plocháče nebo nařezané kroužky kulatiny, ty se pak zajistí proti vypadnutí ohnutím spodních drátů od ok dovnitř.
      Na druhou stranu se udělá závěs z vázacího drátu a krmítko je hotové.
      Nakonec se také může nabarvit.
      Výrobní cena těchto krmítek je opravdu minimální, 1 m drátěnky stojí do 100 Kč a z toho se udělají krmítka pro partu rybářů na celou sezonu. Cenu pozinkovaného plechu neznám, protože jsem dostal odstřižky od klempířů, kteří opravovali střechu. Železný plocháč stojí v železářství pár korun. Tato krmítka nijak nekroutí vlasec a perfektně létají. Snad jediná jejich vada je ta, že nejsou moc hezká na pohled, ale já beru krmítka jako spotřební materiál a na krásu moc nehledím.
      Zde jsou ještě obrázky jednotlivých krmítek

      Zdravím všechny slušné rybáře a přeji plno krásných úlovků.

Autor: Petr Jirava - ®

Diskuse k článku (62 reakcí)

Přečteno: 37 518x
Průměrná známka: 1.44

NDomácí výroba feederových krmítek

Zhotovení železné formy na olovo a následná výroba pletivových krmítek.

NVýroba feederového krmítka na řeku bez tavení olova

Návod na snadnou výrobu pěkného a levného feederového krmítka z pletiva.

NVýroba feederových krmítek

Každý z nás má občas 'den blbec' a pokud urvete 3x během jednoho dne, uvažujete, jak snížit finanční újmu, na níž se největší částí podílí krmítko.