Vychází bible moderního rybáře

- -

Přívlač je jedinečná rybářská technika, která získává na čím dál větší oblibě. Jak na lov okouna, sumce, štiky a dalších rybích predátorů? Václav Fikar, odborník na slovo vzatý, ví o lovu dravých ryb přívlačí první i poslední. V nové publikaci s názvem Kniha přívlače se o svoje unikátní znalosti rozhodl podělit - a vznikl tak nejkomplexnější titul o daném tématu za posledních třicet let.



Václav Fikar měl k rybaření blízko odmala. Během letních prázdnin roku 1983 spolu s kamarády vyrazil chytat plotičky a okounky do čeřenu, protože jeho otec se chystal na candáty. Onoho letního odpoledne se však při lovu malých rybek poprvé utkal i se štikou. Ta mu sice natřikrát unikla, ale i tak zcela zásadně ovlivnila jeho budoucí rybářské směřování. Jeden z rybářů mu totiž po neúspěšném lovu daroval třpytku, díky níž hned následující den ulovil půlkilového okouna. „A tak jsem objevil přívlač,“ vzpomíná autor. „Techniku, která změnila můj přístup k lovu dravých ryb.“



Lovu přívlačí se následující desítky let věnoval tak často, že se stal jeho denním chlebem. Po několika úspěšných knihách s rybářskou tematikou se proto nyní rozhodl vytvořit titul právě o této aktivní technice. Výsledkem je obsáhlá publikace Kniha přívlače, ve které se snoubí osobní dlouholeté zkušenosti, výjimečné barevné fotografie, fundovaný popis i osvědčené postupy a pomůcky týkající se této jedinečné rybářské disciplíny.

Po rozdělení základních kategorií přívlače se Václav Fikar v titulu podrobně a systematicky zabývá zásadními nástroji rybářova úspěchu - umělými nástrahami. Představuje celou škálu woblerů, rotačních třpytek, plandavek, marmyšek, gumových nástrah a jigstreamerů. Jejich užití je totiž v závislosti na počasí a konkrétním typu ryby hotová alchymie. Na základě vlastních zkušeností tak doporučuje, jak zvolit správný tvar a barvu nástrah, které povedou k úspěšnému chycení kořisti. Při tom klade důraz na výběr odpovídajícího prutu a vlasce a velkou pozornost věnuje i popisu vod, kde se různé druhy dravých ryb vyskytují.

Zásadní část publikace tvoří právě portréty jednotlivých rybích predátorů: okouna, candáta, bolena, jelce, sumce a štiky. Jaké jsou jejich fyziologické zvláštnosti? Kde se nejčastěji vyskytují? Co se vyplatí mít při jejich lovu na paměti? Nejen na tyto otázky autor dopodrobna odpovídá a přidává řadu dalších zajímavostí, které se vyplatí znát.



Kniha přívlače je důkladně zpracovaným mixem informací a praktických zkušeností, které ocení začínající i zkušení rybáři. Užitečné poznatky o rybách i nástrahách vás připraví na lov za všech podmínek, přes dvě stovky fotografií vás pak inspirují a dodají vám chuť vyzkoušet i originální postupy, které vám zatím unikaly. Jak říká sám Václav Fikar: „Přívlač je zkrátka hra. Chcete-li ji s rybami hrát, musíte být kreativní, přemýšliví a samozřejmě trpěliví. Musíte umět správně vyhodnotit každý svůj úspěch i neúspěch. Jedině pak můžete být dravým rybám rovnocenným soupeřem.“


Knihu je možné objednat zde: Albatros Media - Kniha přívlače
Autor: -