Zloději kuliček

- Milan Tychler

Kapři v tekoucích vodách, ti mě opravdu baví. I když v některých vodách nedorůstají žádných gigantických rozměrů, vždycky dovedou překvapit, ale hlavně zabojovat.

Říční kapr, třeba i běžné velikosti, to je něco úplně jiného než stejná ryba ze stojaté vody. Šedesátka z řeky vás dovede pěkně prohnat, když zabere na jemnější náčiní a vy se musíte se záběrem vypořádat často na omezeném prostoru, a ještě navíc v blízkosti překážek. Proto jsem při lovu v tekoucích vodách dávno upustil od lehkých feederových prutů a pořádně přitvrdil. Pruty s odhozem 70 anebo 100 g už používám jen tam, kde vím, že o rybu nepřijdu. Při lovu v tekoucích vodách jsou standardem pruty s odhozem 130 g a více. Měním jen délky podle toho, kde lovím. V malých tocích, kde se s dlouhým prutem sotva otočím, jsou to třímetrovky a v otevřených vodách používám nejčastěji délku 3,6 m. Mám je raději než pruty delší, protože jsou při stejné gramáži tužší.


Takový kapr vás v tekoucí vodě dovede prohnat

Kdysi jsem stejně jako všichni ostatní chytal kapry v řekách na kukuřici, vařené brambory a také na rousnice. Jenže s příchodem boilie a pelet jsem je samozřejmě opustil. Nové nástrahy nepotřebovaly ve chvíli, kdy už se daly běžně v širším sortimentu a v přijatelné kvalitě koupit, žádnou přípravu. Působily také selektivněji, což je důležité ve chvílích, kdy vám jde výhradně o kapry. Tohle platívalo a platí stále, ne však bez výjimek.

Lov s boiliem se stále vyvíjí, a ač se dříve tvrdilo, že lov s touto nástrahou není v chladné vodě a v zimě možný, ukázalo se, že to tak není. Stejně tak už víme, že kapři nejsou jediné ryby, které se o boilie zajímají, zvláště ne v revírech, kde se s touto nástrahou běžně chytá a také se s ní vnadí. Každý, kdo se lovu kaprů trochu věnuje, zná také obrovský rozdíl mezi klasickým boiliem a boiliem rozpustným, které se v některých vodách prostě použít nedá, jelikož ho stále atakují menší ryby.


Používám selektivní nástrahy

Doba se tedy změnila a my už na boilie lovíme cíleně i takové ryby, jako jsou tloušti či parmy nebo líni, a nejednou zasekneme i jiné ryby. Hlavně platí, že tekoucí vody jsou v tomto směru pestré. Dá se říct, že na boilie vhodné velikosti se dá ulovit jakákoli kaprovitá ryba, pokud pomineme ty, co dorůstají sotva délky ukazováčku. Ačkoli už se mi často stalo, že jsem zasekl i malou plotičku nebo hrouzka, který ozobával kuličku boilie.

V Moravě dnes při lovu kaprů a s nástrahou o velikosti 16–20 mm musím počítat se záběry mnoha jiných ryb, a kdybych použil nástrahu ještě menší, řada zájemců rychle vzroste. Proto příliš malé nástrahy při lovu kaprů v létě nepoužívám. Rád je však nastražím v době, kdy s chladnoucí vodou zájem malých ryb o tvrdé bolie opadá, ale kapři stále ještě berou. Pak je drobnější nástraha velmi dobrá volba. Co tedy mohu v tekoucí vodě na 16mm kuličku, případně obdobně velkou peletu, chytit? Popíšu v krátkosti jeden z takových dnů, abych osvětlil, jak to chodí nejčastěji…


Při vnadění mi pomáhá PVA páska nebo punčocha

Na vybraném místě už nějakou dobu lovím a také vnadím. Je to u jednoho z mnoha mostů a nejsem tu sám. Já lovím nad mostem a pod ním se svému místu věnuje jiný rybář. Vzájemně si nepřekážíme a on často zaskočí na kus řeči před tím, než vybalí náčiní, nebo když naopak balí. Vzájemně si sdělujeme, jak to jde, a naše poznatky jsou víceméně velmi podobné. Lovíme prakticky stejně, s tím rozdílem, že on loví s podstatně většími nástrahami. Ovšem tato strategie mu dosud nepřinesla ani větší ryby, ani se nedokázal zbavit zdejších tloušťů. Má trochu větší klid od ostatních ryb, ale pro mě není vylovení jiné ryby než kapra nepříjemnost. Tato řeka je dost velká, a tak si zdoláním jiné ryby kapry nepoplaším, a hlavně mi to ukrátí chvíle čekání, a tak zůstávám u menších nástrah.


První ryba je cejnek malý

Po příchodu k vodě okolo šesté hodiny ranní posílám prakem na loviště dvě hrsti boilií a hned připravuji pruty. Mám dost času, protože tady záběr od kapra nepřijde v tuto dobu dříve než za hodinu. Používám naprosto jednoduché koncové průběžné sestavy a k nastraženému boilii mimo háček připevňuji k háčku buď PVA punčochu s hrstičkou pelet, nebo několik kousků půleného boilie na PVA pásce. Pak dám pruty do vidliček a prostě sleduji špičky. Brzdy navijáků mám povolené trochu víc, než je obvyklé, aby se nestalo, že mi nějaká divoce zabírající ryba strhne prut do vody. Je to normální kaprařina a feederové pruty tu používám jen proto, že mi vyhovuje jejich akce. Klidně bych mohl použít jakýkoli jiný prut, který by dokázal zdejší kapry zvládnout. Mám samozřejmě několik kaprových prutů, ale pro tuto vodu se mi zdají zbytečně těžké a neohrabané. Volím raději kratší a silný feeder s nejsilnější špičkou. Nenahazuji dál než třicet metrů a i tak se jedním prutem dostávám za polovinou toku. Druhý mám o kousek blíž.


Tento půjde zpět do řeky

Dříve jsem lovil ještě blíž, ale nechal jsem toho, jelikož v tom místě je několik starých pilířů původního dřevěného mostu a u nich zachycené větve. Když jsem tam zasekl větší rybu, byl jsem prakticky bez šance. Dál od překážek je záběrů méně, ale ryby neztrácím. Kapry do deseti kil dovedu otočit a rychle zvednout výš ode dna. Přinutím je pak plout opačným směrem a mohu je zdolat. Ovšem měl jsem tu na prutu ryby, se kterými jsem prostě nedokázal udělat vůbec nic. Totéž se stává kolegovi pode mnou, který loví s třílibrovými kaprovými pruty a pětatřicítkou vlasem. I jemu přijde jednou dvakrát do roka ryba, která mu nedá šanci.

Netrvá dlouho a špička levého prutu se ohýbá. Stačí zvednout prut a hned vím, že tohle kapr není. Ke břehu vedu velkého cejnka malého. Ti zdejší jsou opravdoví fešáci a potrpí si na masové boilie s rybí moučkou a kořením. Šestnáctka kulička pro ně není žádný problém. Je zvláštní, že sladké příchutě je tolik nelákají. Proto mám také sladkou kuličku na vedlejším prutu. Na rybinu zaseknu během půl hodiny ještě další dva cejnky a pak je klid. Vzdálenější prut zatím mlčí. Pět minut po sedmé se prut s nastraženou masovkou zase ozve a naviják se roztočí. Je to pěkný kapr. Cpe se jako všichni zdejší kapři za pilíř, ale já nezaváhám. Od začátku ho zdolávám pěkně zostra, protože tady je to buď, anebo. Zaváhání se nevyplácí. Za pár minut je v podběráku a pak jde zpátky do vody. Je to ryba, kterou by tu musel pustit každý, protože má přes sedmdesát centimetrů a tady platí K 70.


Rybou běžně lovenou na boilie je tloušť

Když se chystám znovu nahodit, prudce se ohne špička druhého prutu. Jízda se nekoná, ale ryba na vlasci je. Rychle odložím prut a beru do rukou druhý. Ryba je bojovná, na cejnka to nevypadá. Po chvíli přivádím k podběráku tlouště. Ti si celkem potrpí na sladké věci, ale když mají svůj den, nedají pokoj ani masovkám s kořením. Kdysi jsem tu takových tloušťů chytal mraky, ale tento rok je jich nezvykle málo, což mi potvrdil i kolega vedle. Já bych řekl, že s tloušti je to tady čím dál horší, ale to zřejmě neplatí pro rybu, která mi ohne špičku prutu za chvíli. Sotva totiž dopadne do vody masová kulička s hrstí pelet v PVA punčoše, je tu hned záběr. Špička se pomalu ohne a ryba s uchopenou nástrahou pomalu odplouvá. Tohle kapr nebude…

Zvednu prut z vidliček a ryba zrychlí. Není velká, ale snaží se. Mohl by to být velký tloušť, ale ten by vyváděl. Že by menší kapřík? Pak ucítím prudké bouchnutí do vlasce a začínám mít ve věci jasno – bude to malý sumec. A je to tak. V poslední době jich tu chytáme víc než dost. Tento má tak půl metrů, ale čas od času se tu na peletu nebo boilie chytí i metrový. No a právě tyto ryby zde dávají všem ostatním na frak. Úbytek tloušťů, ale i jiných ryb jde přinejmenším zčásti na vrub těmto sumcům.


Sumci sežerou úplně všechno

Další kapr už do oběda nepřišel. Dostal jsem tedy jen jednoho, ale rozhodně si nemohu stěžovat, že bych se nebavil. I na „selektivní“ nástrahy mi přišlo záběrů víc než dost a druhové zastoupení bylo opravdu pestré. Naše řeky se mění a spousta věcí už neplatí z různých důvodů. Otázkou je, co to přinese do budoucna…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (2 reakce)

Přečteno: 11 138x
Průměrná známka: 1.09