Cesta za inspirací

- Matěj „Niel“ Šole

Mnoho rybářů začalo chytat ryby díky něčemu, nebo možná někomu. Téměř každý rybářský dorost má nějaký vzor, díky kterému loví ryby a v budoucnu chce být úplně stejný, jako právě jeho vzor. Dospělý jedinci Vám s největší pravděpodobností řeknou, že žádný vzor nemají a asi mají i pravdu. Kolik z Vás se ale zamyslelo nad tím, komu jsme za dnešní lov ryb vlastně vděční?! Že nikomu? Tak to se opravdu pletete. Já sám jsem se nad touto otázkou zamyslel a pro odpověď si osobně zajel do jižních Čech.


Kapr ve svém prostředí

Jižní Čechy jsou jakýmsi symbolem českého rybaření, a ať si kdo chce co chce říká, rozvoj rybníkářství probíhal právě zde. Říká Vám něco rybník Rožmberk nebo Svět? Ano, jsou to naše největší rybníky v republice, které jsou pouze pár kilometrů od sebe. A víte, co mají společného? Tak třeba urozená jména, jako je Josef Šusta, Josef Štěpánek Netolický nebo Jakub Krčín z Jelčan. Právě díky těmto velkým jménům můžeme být vděčni, že můžeme sedět na březích nejenom rybníků, ale i řek. Nebýt těchto budovatelů, znaly bychom rybaření, ryby a krásy přírody buď pouze z médií, nebo z vlastních zkušeností při zahraničních cestách. Doslova legendy se vypráví o velikých jezerech například z Francie, nebo dokonce i z našich Pálavských jezer, ale zná vůbec někdo historii či původ našich rybníků, jejich stavbu, především jejich zakladatele či přední tváře? Víte, komu můžeme být vděčni zato, jaké plavou ryby v našich vodách?

Dovolte, abych následujících pár řádků věnoval výše zmíněným velikánům a zmínil tak pár, pro mě důležitých informací, které změnily a zároveň proslavily naši zemi.


Rožmberk

Rybník Rožmberk

Svou rozlohou jde o největší rybník nejenom v Jihočeském kraji, ale i v České republice. Nachází se v okrese Jindřichův Hradec přibližně 6 km severně od Třeboně. Rozloha vodní plochy je 489 ha. Byl navržen rožmberským regentem Jakubem Krčínem z Jelčan a Sedlčan a postaven byl v letech 1584 až 1590. Stavbu provádělo 800 lidí. Rybník měl kdysi ještě větší rozlohu, která se odhaduje na nějakých 1000 - 1060 ha. Později se hladina kvůli chovu ryb a možným záplavám snížila. Rybník se loví jednou za dva roky. Na tradiční výlov vždy přijíždí desetitisíce lidí a je pro ně připravený bohatý kulturní program. Na výlov tohoto velikána se dostavují i turisté ze zahraničí. V roce 1925 se výlovu účastnil dokonce i tehdejší prezident Tomáš Garrigue Masaryk.


Informace jsou na každém rohu

Rybník Svět

Nachází se na jižním okraji Třeboně, pouhý 1 km od třeboňského centrálního Masarykova náměstí. Vodní plocha má rozlohu 211 ha. Byl vybudován rožmberským regentem Jakubem Krčínem z Jelčan a Sedlčan v letech 1571 – 1574. Původně byl zvaný rybník Nevděk, a to z důvodu komplikací, které provázely jeho stavbu. Je vyhledávaným místem rekreace. Kolem rybníka vede naučná stezka Cesta kolem Světa. Po hladině se konají vyhlídkové jízdy motorovou lodí. Na ostrově se nalézá studna z roku 1379, pochází z doby, kdy rybník ještě neexistoval. Rybník je také využíván k vodním sportům.


Kdo vodě naslouchá, ten je i řádně odměněný

Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan

Roku 1561 vstoupil do služeb Rožmberků a roku 1569 se stal regentem. V této funkci se zasloužil o hospodářský rozkvět rožmberského panství. Ve výstavbě rybníků na Třeboňsku navázal na Josefa Štěpánka Netolického. Roku 1571 založil rybník Nevděk (dnešní Svět), kvůli kterému nechal zbourat část Třeboně. Od roku 1584 šest let budoval největší rybník Rožmberk, nacházející se přímo na Lužnici.


Mocnost rybníka Svět

Josef Štěpánek Netolický

Byl jeden z nejznámějších českých rybníkářů. Zakládal či rozšiřoval rybníky na Třeboňsku a působil taktéž ve službách Rožmberků. Mezi jeho nejznámější díla patří rybníky Horusický, Opatovický, Velký Tisý a Kaňov. Za účelem zásobování rybníků čerstvou vodou vybudoval jedinečnou Zlatou stoku, která funguje do dnešních dnů. Uplatnil se také jako stavitel, navrhoval měšťanské domy a budoval opevnění Třeboně. Na třeboňském Masarykově náměstí dodnes stojí renesanční dům, ve kterém žil.


Vodní sporty vládnou letním měsícům

Josef Šusta

Věnoval se především hospodářskému chovu sladkovodních ryb. Ve svém díle spojil teoretické a praktické poznatky oboru, zkoumal především kapra a jeho výživu, o níž napsal velmi zajímavé, a především uznávané dílo. Zabýval se také historií rybníkářství. Jeho hluboké teoretické i praktické znalosti posloužily jako základní poznatky hospodářského chovu sladkovodních ryb a jsou dodnes světově uznávané.


Informativní tabule akvária v Krčínově domě

Zvyky a chování kaprů

Tato jména patří mezi historické legendy, a to především díky tomu, že udělali něco velikého a pro chov ryb velmi důležitého. Jejich práce je velmi zajímavá, doslova dech beroucí. Já sám jsem vlastníkem Šustova díla Výživa kapra a jeho družiny rybničné a musím říct, že mě to posunulo o veliký kus dále a díky této knize lépe chápu chování a výživu kapra. Dílo je uznávané nejenom u nás, ale i ve světě, a tak jsem rád, že se mi povedlo tuto téměř nesehnatelnou knihu pořídit.


Pozorování chování kaprů přímo z hladiny

Můj pohled k rybám se nezměnil nejenom díky knize, ale především díky rybám, které jsem měl tu možnost pozorovat. Bylo velmi vzrušující mlčky sedět na hrázi rybníka Svět a pozorovat zvyky či pohyby kaprů. Jejich chování při krmení, dovádění či pouhopouhém vyhřívání nebo jen obyčejném plavání. Měl jsem dokonce možnost plavit se po rybníku, a tak jsem zajel k rákosí a s otevřenou pusou sledoval, jak se díky pohybu kaprů pohybuje. Co se děje pod hladinou, to, jak se kapři chovají či dokonce jak se krmí, mi bylo zodpovězeno při návštěvě Třeboňského akvária Jakuba Krčína z Jelčan. Pozorování kaprů v obrovských akváriích bylo opravdovým vzrušením – zvláště tehdy, když kapři doslova „ocucávali“ kámen po kameni, aby nalezli místečko s potencionálním krmivem.


Symbol kapra je na každém rohu

Vyrazte do jižních Čech!

Historie českého rybníkářství je doslova na každém rohu a věřím, že si každý milovník kaprů najde to své. Za návštěvu určitě mimo jiné stojí třeboňské sádky. Téměř z ptačí perspektivy se dá pozorovat rybník Svět, nebo se v rámci výletu můžete vypravit na přehradní nádrž Lipno, která je z vyhlídky „Stezka v korunách stromů“ jako na dlani. Při pěkném počasí jde o nezapomenutelný zážitek, který se Vám zcela jistě vryje do paměti.


Pozorování kaprů mi přineslo mnoho užitečných informací, které jsem využil při lovu kaprů

Do jižních Čech jezdím řadu let, ale teprve letos jsem se pořádně věnoval historii, cestování a pozorování. Oči jsem měl otevřené a vše si důkladně zdokumentoval. Své poznatky jsem použil i ve svém stylu rybaření a musím říct, že mě tato cenná zkušenost posunula o notný kus dále a přinesla mi již pár zajímavých úlovků.


Třeboňské sádky

Tuto, nebo podobnou cestu za poznáním doporučuji všem. Člověk nejen splyne s přírodou, ale je její součástí a díky tomu ji dokáže lépe chápat. Mě tato expedice za inspirací přinesla mnoho odpovědí a k úspěchu už to byl opravdu jen kousek a ač jsem akci podnikl bez prutů, po návratu jsem ji okamžitě použil v praxi u vody.


Rybářská historie

Za Nikl team Matěj „Niel“ Šole

Autor: Matěj „Niel“ Šole - ®

Diskuse k článku (7 reakcí)

Přečteno: 7 915x
Průměrná známka: 1.42

NNezapomenutelný víkend na rybách

Když jsem mu řekl, že si jdu užít čas k vodě a ryby budou hezkým zpestřením tohoto času, on mi odpověděl: „Takové vycházky jsou nejlepší.“ A nemýlil se.