Jeden rok v Třeboni-září

- Ing. Petr Svatek


A je to opět zde. Některými proklínané a některými opěvované 1. září je již za námi a s ním i začátek nového školního roku na Střední škole rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni. Před žáky i zaměstnanci školy stojí opět mnoho úkolů, starostí i radostí, které sebou školní rok 2017/2018 přinese.



Mnozí si myslí, že období prázdnin je dobou, kdy je budova školy zamčena, učitelé se sluní na zasloužených dovolených a studenti se marně snaží zapomenout, že vůbec nějaké září může někdy přijít. Opak je však pravdou. Letní měsíce slouží pro nejrůznější přípravy a opravy školních budov, vybavení nebo přípravu obyčejných učebnic či vzdělávacích plánů. Toto léto však bylo pro SŠRV Třeboň ještě mnohem náročnější. V měsíci srpnu totiž finišovala přestavba nového domova mládeže, který byl vybudován z bývalého areálu Obchodní akademie a probíhal prakticky od základů. I přes vysokou náročnost se však přestavbu podařilo v měsíci srpnu stihnou a dnes tak nový domov mládeže poskytuje ubytování několika ročníkům v kvalitě velmi pěkných hotelů.





V letních měsících je navíc mnoho nejrůznějších událostí, kterých se SŠRV Třeboň aktivně účastní. Jednalo se například již o 13. ročník Rybářských slavností, které byly zahájeny v pátek 18. srpna v dopoledních hodinách. Už tradičně tato akce začala rybářským průvodem z třeboňských sádek na hráz rybníka Svět a zpět. Návštěvníci se mohli poté na samotných sádkách podívat na vybavení, různé druhy ryb a práci rybářů. Samozřejmě zde nechyběla ani možnost ochutnávek nejrůznějších rybích pokrmů a specialit.





Naše škola na slavnostech měla pro nastávající mladé rybáře připraven již tradiční rybářský trenažer, který je velmi oblíben nejen u rybářů do 15 let, dále zde probíhala ukázka filetování, či bylo pro zájemce připraveno rybářské muzeum. V něm mohli návštěvníci vidět staré dřevěné lodě, kádě nebo nádoby, ve kterých se dříve ryby převážely a mnoho dalších věcí, na něž se dnes již zapomnělo. V neposlední řadě na konci měsíce srpna se naše škola účastnila dnes celorepublikově dobře známé akce, kterou je výstava Země živitelka v Českých Budějovicích. Zde jsme opět patřili mezi aktivní vystavovatele s nabídkou vzdělávání dětí i dospělých, s ukázkou kvalitního rybího masa a zpracování sladkovodních ryb nebo s připomínkou historie rybníkářství v ČR.





Po těchto velmi aktivních a někdy až vypjatých letních měsících však přišel samotný konec prázdnin a s ním i první přímé povinnosti našich studentů. Jednou z těchto povinností bylo pro některé žáky doplnit resty z minulého roku a složit v ojedinělých případech i opravné zkoušky, jelikož rybařina je také o celé řadě znalostí, které samy do hlavy nepřijdou. Nyní však k samotnému zahájení školního roku. To bylo od předešlých let maličko odlišné, neboť o Střední školu rybářskou a vodohospodářskou Jakuba Krčína v Třeboni byl opravdu velký zájem a s žáky prvních ročníků škola překročila po 11 letech celkový počet 250 studentů. O učební obor Rybář 41-53-H/01, o nástavbové studium obor Rybářství 41-43-L/51, ale také o maturitní obor Ekologie a životní prostředí - Vodohospodář - 16-01-M /01 byl tak v letošním roce opravdu enormní zájem.





Rybařina a ryby však nečekají. A tak se žáci ihned po přivítání ve školní jídelně přemístili do budovy školy na tzv. vystrojení. Zde studenti prvních ročníků dostali vše, co budou pro výkon své rybářské praxe potřebovat. Od pracovních rukavic až po nepromokavé oblečení. Tím pro ně první den v jejich novém životě a profesi skončil.





Ovšem ihned od druhého dne se začíná s aktivní přípravou na blížící se sezónu výlovů. V první fázi praxe se noví žáci učí chodit v bahně či hluboké vodě a zjišťují k čemu se používá třeboňská klika. Dále si zkouší jízdu na lodi s tyčkou, nebo jak se zatahuje síť a spoustu dalších věcí, které budou poznávat v následující rybářské praxi v průběhu svého studia. Dále musejí žáci znát rybářské nářadí, jako jsou kesery, saky, řešátka, podložní sítě, zátahové sítě, mechanický keser a jiné vybavení, bez něhož se v nadcházejících výlovech neobejdou.





Především chůze v blátě je velmi důležitá, protože kdo neumí chodit v bahně, se spíše koupá, než loví. To je na konci léta sice stále ještě příjemné a prozatím i zábavné, ale ve velmi brzké době by se jednalo o koupání opravdu nechtěné. To samé v podstatě platí i pro jízdu lodí s tyčkou, bez které se lovení rybníků prostě neobejde. Žáci prvních ročníků tak musí být na začátku svého studia velmi pozorní, protože výlovy největších rybníků v České republice jsou téměř tady a i oni zde musejí být profesionálním rybářům rovnocennými partnery.





V neposlední řadě byli žáci prvních ročníků také seznámeni s nabídkou nejrůznějších kroužků a aktivit na domovech mládeže. Velký zájem byl již tradičně o kroužky Akvaristiky, Myslivosti, Potápění a Rybářských dílen, které byly prakticky již první den plně obsazeny. Jedním z důvodů zájmu o kroužek Rybářské dílny je lov dravců, jež je plánován na rybníce Staňkov.







Nesmíme však opomenout ani studenty vyšších ročníků, kteří jsou již zkušenými „veterány‘‘ a tuto základní problematiku mají zažitou. Mohou se tak mohou věnovat náročnějším úkolům. Jedná se například o zahájení autoškoly pro řidičské oprávnění B + T, které je součástí učebních osnov třetího ročníku učebního oboru Rybář 41-53-H/01. Či odborná praxe oboru Ekologie a životní prostředí - Vodohospodář - 16-01-M /01, při níž se celý týden žáci učí pokládat půdní sondy, měřit propustnosti hrází nebo instalovat protipovodňovou stěnu.





A neměli bychom také zapomenout na účastníky Hospodářských zkoušek a profesních kvalifikací, kteří se celé léto aktivně připravovali a v měsíci září danou zkoušku úspěšně složili. Tím tak ČRS a rybářským podnikům opět přibylo několik nových a plně kvalifikovaných hospodářů, jejich zástupců a profesionálních rybářů.





Všem žákům i novým hospodářům tak přejeme mnoho úspěchů na dalším začátku své rybníkářské profese a se čtenáři se budeme těšit opět za měsíc již v plném proudu výlovové sezóny těch největších rybníků v České republice.

Autor: Ing. Petr Svatek

Diskuse k článku (1 reakce)

Přečteno: 5 064x
Průměrná známka: 1

NJeden rok v Třeboni-červen

Do období výlovů je sice ještě opravdu daleko, ale sezóna umělých výtěrů je v plném proudu.