Jeden rok v Třeboni-červen

- Ing. Petr Svatek


Další měsíc nám utekl jako voda a na rozdíl od chladnějších předešlých měsíců nám dal plně vědět, že léto je za dveřmi. Mnoho žáků tak již nedočkavě vyhlíží příchod letních prázdnin. Ale je pravdou, že červen je jeden z nejvypjatějších měsíců jak ve školství, tak v profesionálním rybářství. Naši žáci Střední školy rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni tak mají stále opravdu napilno. Zatímco žáci oboru Ekologie a životní prostředí - Vodohospodář - 16-01-M /01 spolu s žáky nástavbového studia Rybářství 41-43-L/51 mají maturitní zkoušky za sebou, u žáků oboru Rybář 41-53-H/01 jsou praktické i teoretické závěrečné zkoušky v plném proudu.



Žáci třetího ročníku oboru Rybář 41-53-H/01 při závěrečných zkouškách musí prokázat dovednosti a znalosti, jež získali z odborných předmětů za celou dobu studia. Jedná se např. o předměty Rybářství, Rybářská technologie a Hydrochemie. V letošním školním roce byl navíc pro praktickou část závěrečných zkoušek vybrán velmi náročný okruh, jenž zahrnuje kompletní problematiku líhně a umělých výtěrů našich ryb.





Další významnou událostí SŠRV v Třeboni byla aktivní účast na významných výstavách v České republice. První výstava Hobby zaměřená na zahradu a řemeslo se konala v Českých Budějovicích. Zde si naši žáci získali své příznivce převážně při ukázkách zpracování a ochutnávkách kapra obecného a předvedením nového rybářského trenažeru, který byl pro účastníky volně k dispozici.





Druhou velmi známou akcí byla výstava Natura viva v Lysé nad Labem, kde žáci předváděli ukázky síťování nebo nejmenším návštěvníkům představovali základy hydrobiologie a celkovou pestrost našich vod i okolí. Nejzvídavější návštěvníci dokonce mohli využívat i dostupného mikroskopu, který nabízel k zhlédnutí vzorky základních zástupců zooplanktonu.





Nyní však k samotné rybařině. Přesto, že to tak mnohým nemusí připadat, patří tento měsíc skutečně k velmi aktivním a náročným. Do období výlovů je sice ještě opravdu daleko, ale sezóna umělých výtěrů je v plném proudu. Minulý měsíc patřil kapru obecnému (Cyprinus carpio), a jelikož byl květen velmi teplý, tak na Rybí líhni Mokřiny začíná umělý výtěr lína obecného (Tinca tinca). Lín obecný se řadí k našim původním druhům ryb a patří do tzv. kaprovitých. Vyskytuje se v celé Evropě až po Ural. Přičemž málokdo ví, že lín obecný se vykytuje i na jihu Švédska. Línu obecnému vyhovují mělké vodní plochy s velkým množstvím vodní vegetace, kde má dostatek přirozené potravy. Jeho zvláštností jsou i barevné mutace; můžeme nalézt lína divokého (zelená barva), zlatého (žlutá barva), modrého (modrá barva) a lína alampického (bílá barva).





Generační lín obecný je chován v malých zemních rybníčcích s dostatkem vodní vegetace. Jakmile voda začne dosahovat 20°C a více, dochází k připravenosti generačních ryb. Pohlavní dimorfismus u obou pohlaví je lehce rozeznatelný. Mlíčáci mají velké miskovitě prohnuté břišní ploutve, které přesahují přes močopohlavní papilu. V rybářské terminologii se tzv. stydí. Naopak jikernačky mají zvětšenou břišní dutinu a břišní ploutve jsou menší a nedosahují až k močopohlavní papile.





Umělý výtěr lína obecného se provádí za pomoci syntetického hormonálního přípravku Ovopel. V přirozených podmínkách se totiž lín vytírá v několika dávkách. Má tzv. porcový výtěr, což znamená, že jeho gonády dozrávají postupně a výtěr může probíhat až v šesti dávkách. Přípravek Ovopel však výtěr sjednotí a umožní lepší získávání jiker. Mlíčákům aplikujeme pouze jednu dávku Ovopelu. Naopak u jikernaček se stejně jako u kapra aplikuje jedna dávka přípravná, 10% z hmotnosti těla ryby, a druhá dávka hlavní, zbylých 90%. U jikernaček i mlíčáků se aplikují 3 až 4mg Ovopelu na 1kg živé váhy ryby. Časové rozložení a aplikace dávek je dále prakticky totožné jako u kapra obecného, který byl popisován v minulém článku.



Od jedné jikernačky můžeme získat sto až dvě stě tisíc kusů jiker na 1kg živé váhy. Jikry získáváme standartní masáží břišních partií do předem připravené suché misky. Vytřené jikry lína jsou jen 0,7 mm velké a mají žlutozelenou barvu. Vytřené jikry od více jikernaček následně oplozujeme mlíčím od více mlíčáků, jedná se o tzv. polyspermní oplození. Připravené mlíčáky vytíráme rovnou do misek s jikrami. Následně směs jiker a mlíčí aktivujeme přidáním vody a zhruba po pěti minutách, kdy jikry začínají bobtnat, až na 1,3 mm, provádíme odlepkování přípravkem Alkaláza. Odlepkování mlékem jako u kapra obecného zde není možné. Jikry lína jsou natolik lepivé, že samotné mléko zde prakticky nezabírá. Oplozené a odlepkované jikry se následně nasazují opět na inkubační Zugské lahve.



Inkubace u lína trvá zhruba necelé 3 dny při teplotě 22°C. Po uplynutí inkubace se nejprve vykulí pouze pár prvních jedinců. Až po krátké době nastane hromadné kulení. Vykulený váčkový plůdek ponecháváme v inkubačních lahvích, jelikož si sám postupně přeplouvá do předem připravených kolébek s březovými větvičkami. Zde se opět stejně jako kapr za pomoci lepivé žlázy na hlavě přichytí a dotváří své tělo. Poté se již lín pouze svěsí, tzv. nadechne, a začíná aktivně přijímat potravu. To je moment, kdy musí být nová generace línů z líhně vyvezena a nasazena do předem připravených rybníčků.





V neposlední řadě se naši žáci v tomto měsíci účastnili i dvou velmi oblíbených kurzů, na které se chystali celý školní rok. Jedná se o potápěčský kurz OWD, AOWD a EAN v chorvatském Pakoštane, který je zakončen oficiální zkouškou a získáním osvědčení. Navíc s profesionální rybařinou byla odjakživa spjata i myslivost. Naše škola tak každoročně pro žáky zajišťuje myslivecké kurzy, které jsou završeny mysliveckými zkouškami. Stejně tak tomu bylo i v tomto školním roce, kdy se dokonce čtyřem našim absolventům podařilo složit dané zkoušky s vyznamenáním.





Na závěr také nesmím zapomenout na rybářské úspěchy našich žáků z kroužku Rybářských dílen. Žákům se na našem školním rybářském revíru povedlo chytit několik pěkných ryb až o hmotnosti 10kg.





Nyní mi dovolte všem čtenářům a příznivcům rybářské profese popřát krásné léto, mnoho dní strávených u vody a rybářské štěstí. Jelikož v měsících červenci a srpnu jsou naši žáci na zasloužených prázdninách, tak naše rubrika bude pokračovat až od měsíce září, kdy rovnou naskočíme do sezóny výlovů těch největších rybníků v české republice.

Petrův zdar

Autor: Ing. Petr Svatek

Diskuse k článku (6 reakcí)

Přečteno: 6 281x
Průměrná známka: 1

NJeden rok v Třeboni-září

A je to opět zde. Některými proklínané a některými opěvované 1. září je již za námi a s ním i začátek nového školního roku na Střední škole rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni.

NJeden rok v Třeboni-květen

Nyní však přistupme k hlavnímu a možná i nejdůležitějšímu bodu celé sezóny, a to k umělému výtěru kapra obecného