Rybářské nástrahy - Těstoviny

- Milan Tychler

Těstoviny s boloňskou omáčkou, se sýrovou omáčkou, jako příloha k masu, jako součást studeného masového nebo zeleninového salátu… Těstoviny můžeme také plnit a přidávat je do polévek a je tu mnoho dalších kulinářských využití. Pro někoho lákavá představa, někdo ale těstoviny moc nemusí. V souvislosti s těstovinami si jistě většina z nás představí Itálii, ale existují domněnky, že původ těstovin spočívá jinde – v Číně. Všeobecně se ví, že nudle z rýžové mouky prý přivezl ze své cesty do Itálie Marco Polo. No, nebyl jsem při tom, tak nevím. Jisté je, že s těstovinami se setkáváme velmi často, že patří neodmyslitelně do našeho jídelníčku, a že většině z nás je asi úplně jedno, jestli je jejich autorem italský, nebo čínský kuchař.


Kolínka zná snad každý

Z počátku byla výroba těstovin jistě náročná a podle všeho i drahá, takže jejich konzumace byla pouze výsadou majetných. Teprve později, po zavedení strojové výroby se tato potravina stala rozšířenější, až běžnou, mnohem levnější a tím pádem dostupnou a často konzumovanou. Z čeho se tedy těstoviny vyrábí? Základ tvoří pšeničná mouka, pitná voda a samozřejmě sůl. Mohou se ale přidávat další látky, které podpoří chuť a změní barvu. Najdeme zelené těstoviny obarvené špenátem, červené s rajčaty a mnohé další. Těstoviny rozlišujeme především podle druhu použité mouky, ale i podle toho, zda byly při jejich výrobě použity vejce, a samozřejmě také podle tvarů, kterých je skutečně nepřeberně.


Použít se dají i jiné těstoviny

Nejdříve se vyráběly nudle a špagety a teprve potom následovala záplava všemožných tvarů a různých velikostí. Myslím, že u nás se nejvíc oceňují právě nudle, a nudlovou polévku zná každý. Pak to budou zřejmě špagety a určitě nesmím zapomenout na kolínka. Bez nich by asi nefungovala žádná školní ani závodní jídelna, kde jsou na stálém jídelníčku nějaké čufty nebo zapékané těstoviny. Těstoviny se ale nejen v Itálii a u nás, ale také na celém světě označují jako moderní potravina pro svou snadnou a rychlou přípravu, mnohostrannost a současně jednoduchost.

Pokrmy z těstovin jsou nutričně hodnotné. Obsahují málo tuku, ale na druhou stranu mnoho bílkovin a škrob, jsou bohaté na uhlovodany a dodávají nám takové látky jako třeba vápník, draslík a fosfor. Přitom jsou těstoviny velmi lehce stravitelné a tudíž vhodné pro každého. Děti, sportovci, lehce i těžce pracující, ti, kdo chtějí zhubnout, ti všichni je mohou mít na talíři. Jen nemocní celiakií se jim musí vyhnout, protože nemohou konzumovat potraviny obsahující lepek a ten těstoviny samozřejmě obsahují.

Jak již bylo řečeno, příprava těstovin je velmi jednoduchá a spočívá v pouhém uvaření. Pokazit se ale dá všechno. Když však dodržíte obvyklá pravidla, výsledek se vám bude líbit. Základem je použít na vaření dostatečné množství vody a prostornou nádobu. Je to vždycky alespoň jeden litr vody na 100 gramů těstovin. Vodu přivedeme k varu a přidáme sůl, nejlépe hrubou. Zde platí: na jeden litr vody 1 gram soli. Dobrým pomocníkem při vaření těstovin je olej. Několik kapek ve vodě na vaření zabrání přilepení těstovin k nádobě a těstoviny se ani nebudou lepit k sobě. Olej ovšem nepoužíváme jen při vaření, ale přidáváme ho k těstovinám hned po scezení.

Těstoviny sypeme zásadně do vařící vody, ale je třeba počítat s tím, že jakmile do ní těstoviny vsypeme, voda se dost ochladí. Je nutné ji co nejrychleji přivést znovu k varu. Při vaření těstoviny občas promícháme, a i když známe přibližnou délku varu, raději je několikrát zkusíme. Hranice mezi skvělými těstovinami a těmi pokaženými je docela tenká a pokazit se to může, i když jste docela zkušení. Některé těstoviny se vaří prudce až do konce, jiné se na sporáku vypnou a ještě se nechají chvíli „dojít“. Každý druh vyžaduje své. Nicméně pravdou je, že pokud si na těstovinách chcete skutečně pochutnat, je třeba věnovat jim náležitou péči. Tvrdé těstoviny nejsou k jídlu a rozvařené zrovna tak.

Kvalitní těstoviny se dají poznat podle ceny, ale ne vždy to platí. Jeden ukazatel je ale celkem spolehlivý – zakalená voda při vaření jasně naznačuje, že kvalita produktu není úplně ideální.


Nastražení velkého kolínka

Nastražení malého kolínka



Barevná kombinace může zaujmout

Kombinace dvou druhů těstovin a dvou barev


A co na to ryby?

Naše kaprovité ryby nemají s těstovinami absolutně žádný problém a docela rády si na nich také smlsnou. Kapři, cejni, plotice, líni, karasi i parmy a tloušti je nenechají bez povšimnutí. Nejvíce je ale ocení kapři a cejni. Je celkem jedno, jaký druh těstovin k jejich lovu zvolíte. Musíte je ale uvařit tak, aby byly tužší. V opačném případě nebudou těstoviny držet na háčku, ryby je rychle strhnou a nebudete s nimi moct ani pořádně nahodit. Při prudším švihnutí z háčku prostě spadnou. Proto je lepší je nedovařit.

U nás se při lovu ryb nejvíce vžila těstovinová kolínka. Na trhu je dostaneme ve dvou velikostech. Velikost volíme podle toho, jaké ryby chceme chytat. Přiznám se, že já používám jen ty menší. Jejich velikost je vhodná pro většinu našich ryb a jsou takové kompaktnější. Pokud chci větší sousto, nastražím prostě dva kousky a hotovo. Často se mi zdálo, že dva menší kousky jsou pro ryby zajímavějším soustem než jeden velký. Nejlepší je připravit kolínka běžným způsobem, po scezení je hned propláchnout studenou vodou, nechat okapat a pak je prosypat strouhankou. Strouhanku může nahradit i jakákoli vnadicí směs. Když pak takové kolínko nastražíte a nahodíte, budou se z něj ve vodě uvolňovat maličké lákavé kousíčky. Kolínka a těstoviny vůbec se dají velmi snadno barvit. Stačí k tomu troška potravinářského barviva, které přidáte do těstovin hned po uvaření a pořádně jej s těstovinami promícháte. Různé barevné kombinace také dokážou zaujmout. Kombinace bílé a červené je bezvadná.


Těstoviny se dají snadno barvit

Obarvená zavářka do polévky


K rychlému chytání ryb menších, než jsou velcí cejni a kapři, se používají menší těstoviny, sloužící obvykle jako zavářky do polévek. Různé mušličky a podobné tvary se bezvadně hodí k lovu plotic, podouství, ostroretek a samozřejmě také cejnů. Snadno se připravují, snadno nastražují, na háčku drží poměrně dobře a s jejich barevnými kombinacemi se dá dobře experimentovat v čistých vodách.

Těstoviny se nastražují vždycky přímo na háček, a to háček tak velký, aby byl kromě špičky, která musí být volná, v těstovinách celý ukrytý. Jako nástraha se dají těstoviny použít při klasickém lovu na položenou, ale i na plavanou a samozřejmě také při lovu feederem. Fungují na vodách tekoucích i stojatých, nejlépe v teplém letním období. Protože jsou poměrně levné, dá se jimi i vnadit, což zejména starší rybáři hojně využívali a někteří to dělají dodnes. Rybáři dříve prohazovali vodu dva tři dny před lovem vařenými kolínky a pak tahali jednoho pěkného cejna za druhým. Mezi ně se občas připletl i pěkný kapr a vládla všeobecná spokojenost. Tohle bylo běžné na Vranově a na mnoha dalších přehradních nádržích.


Malá kolínka prosypaná vnadicí směsí

Na kolínka a těstoviny vůbec se dnes už běžně nechytá a mladá rybářská generace je v podstatě ani nikdy nevyzkoušela. Možná by nebylo na škodu na některých silně prochytávaných vodách tuhle nástrahu a zároveň i návnadu zase „oprášit“. Tam, kde začaly být ryby podezřívavé vůči často používaným nástrahám, je to velmi dobrá, levná a zajímavá alternativa. Nečekejte žádné „monstrkapry“, ale s těmi běžnými se určitě pobavíte skvěle. Občas zaseknete i jiné ryby a díky troše uvařené mouky můžete prožít trochu jiný a velmi zajímavý den.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (36 reakcí)

Přečteno: 17 448x
Průměrná známka: 1.16

NRybářské nástrahy – Rohlík

Sám jsem si mnohokrát jako kluk vyzkoušel, že dávají rohlíkům přednost před chlebem.