Feeder v detailu 24 - Drobnosti k feederu

- Redakce

Při lovu feederem potřebujeme spousty drobností. Některé mohou vypadat na první pohled jako zcela bezvýznamné, ale můžeme se bez nich obejít jen těžko. Připomenu jen ty nejdůležitější.



Zcela jistě nemůže chybět nějaký vyprošťovač háčků. Příliš nezáleží na tom, zda to bude plastová varianta obústku nebo kovový peán. Důležité je mít tuhle pomůcku neustále hezky po ruce. Při lovu s drobnou nástrahou a malým háčkem se občas stane, že háček se zachytí hlouběji a nebo tak, že prsty se dá vyprostit jen těžko, a tak nějaká šetrná vyprošťovací pomůcka přijde vhod. Přimlouvám se za plastový vyprošťovač. Je šetrný, nepoškozuje vlasec a ukrývá v sobě praktickou jehlu, která je skvělým pomocníkem na zamotaný vlasec nebo šňůru a také při sundávání návazce z očka obratlíku.



Skvělým pomocníkem při přípravě návazců jsou také vazače smyček loop tyer. Dostanou se rovněž v různých provedeních a jejich smyslem je vázání stejných a úhledných smyček osmičkovým uzlem. S vazačem smyček budete mít jednu smyčku jako druhou.



Stejně skvělým pomocníkem je i vazač háčků. Ať už ruční, nebo elektrický, s jeho pomocí vždy vytvoříte pevný a úhledný uzel. Jsou rybáři, kteří se bez něj obejdou, ale jsou i tací, kteří si jeho pomoci velmi cení, ať už pro špatný zrak, nebo pro menší zručnost. Uvázat opravdu drobný háček silnějšími prsty nemusí být opravdu jednoduché, zvláště pokud to děláte u vody a máte trochu prokřehlé ruce.



Další pomůckou, kterou každý z nás na rybách obvykle použije několikrát denně, jsou obyčejné nůžky na střihání vlasců a šňůrek. Nahradit je samozřejmě mohou malé kleštičky, nožík a nebo něco podobného. Zuby si šetřete na něco jiného. Když jsme u nůžek, nemohu nevzpomenout speciální trojbřité nůžky na střihání hnojáčků. Ty nechybí ve výbavě žádného závodníka.



Kdo loví na pelety, drobnější boilie a vůbec na nástrahy umístěné mimo háček, ten se jen stěží obejde bez navlékací jehly na tyto nástrahy a samozřejmě i příslušných zarážek. Toto nastražení není při ligových závodech povolené, ale v běžné rybářské praxi se při lovu kaprů používá stále častěji.



Velmi dobrou pomůckou při přípravě takových nástrah, jako jsou například chlebové vločky, luncheon nebo vařené brambory, jsou speciální trubičkové vykrajovače. Dají se koupit jednotlivě, nebo v praktickém setu. Do této skupiny jistě patří také kleště na pečivo.



Našlo by se ještě mnoho dalších pomůcek, ale za všechny připomenu jen dvě opravdu důležité. První jsou dobré polarizační brýle. Sledovat špičku proti hladině, která se leskne, nebo při slunečním protisvětle není žádný med a dobré brýle v kombinaci s kšiltovkou prokazují v takové situaci neocenitelné služby a skutečně šetří váš zrak. Druhou významnou pomůckou je dobrý slunečník, který ochrání nejen vás, ale i vaše nástrahy stejně dobře před ostrým sluncem jako před nepříjemným deštěm.

Možná si řeknete, že bez některých těchto věcí se dá obejít. To jistě dá, ale sami víte, jak zamrzí, když něco z těchto drobností ztratíte a nebo zapomenete doma. I drobnosti se podílí na celkovém výsledku každého lovu a bylo by hrubou chybou cokoli z toho podcenit.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (27 reakcí)

Přečteno: 16 990x
Průměrná známka: 1.34

NFeeder v detailu 25 - Síta a sítka

I ta nejkvalitnější a nejdražší vnadicí směs, jakou seženete, je v podstatě jen jakýsi polotovar, se kterým musíte dál pracovat.