Feeder v detailu 25 - Síta a sítka

- Redakce

Feeder a vnadění jdou ruku v ruce a připravit správně návnadu do krmítka chce nejen trochu práce a času, ale i správné pomůcky, aby byl konečný produkt opravdu k něčemu a nebyly to jen vyhozené peníze. I ta nejkvalitnější a nejdražší vnadicí směs, jakou seženete, je v podstatě jen jakýsi polotovar, se kterým musíte dál pracovat.


Síta mohou mít různě velká oka

Dávno není žádným tajemstvím, že při přípravě vnadicích směsí se používají provzdušňovací síta, která jednak zbaví vnadicí směs hrudek a jednak do ní dostanou dostatečné množství vzduchu. Ten pak ve vodě velmi účinně napomáhá správnému rozpadu směsi. Směs, která se správně rozpadá a uvolňuje, a to nejen v podobě vnadicích koulí, ale i z krmítka, je pro ryby vždycky zajímavější než kus nějaké slepené hmoty, která ve vodě nedělá nic. Hromádka krmení na dně, ze které se stále uvolňují malé a lákavé kousky, má vždycky větší naději na úspěch a dokáže k nástraze snáz přilákat ryby.


Jemné síto s netypickým usazením


Klasické středně hrubé síto

Účelem vnadění je vždycky přilákat a pozdržet ryby na lovišti, a proto je třeba vnadit správně. Jinak je investice i do hodně kvalitní vnadicí směsi celkem zbytečná. Zájem ryb určitě ovlivňuje vůně a chuť vnadicí směsi, ale neméně důležitá je právě konzistence směsi a v neposlední řadě pak i její správné dávkování. Nepostradatelným pomocníkem je tedy síto.

Síta se obvykle prodávají ve dvou velikostech: jedno na klasické kbelíky a to větší pak na 40litrová vědra. Obě mají kruhový tvar a velikost ok se pohybuje nejčastěji mezi třemi a pěti milimetry. Síta s malými oky se používají spíše na třídění nástrah a ta s většími pak na provzdušňování krmení. Je jednodušší protlačit směs skrz větší oka, třeba i několikrát, než se trápit s malými oky, která se rychle zalepí. Výsledek bude stejný, ale u větších průměrů je pracnost poloviční.


Síta mohou být i hranatá


Na tu nejjemnější práci používáme kuchyňská sítka

Jak už bylo řečeno, síta se používají mimo provzdušňování krmení i k třídění nástrah, konkrétně třeba k oddělení kukel od živých červů, rovněž k oddělení mrtvých červů od živých a také k hrubému oddělení zeminy od hnojáčků. Když zvolíte správnou velikost ok síta, červi prolezou sítem do kbelíku a kukly, případně mrtví červi, zůstanou na sítě. Na třídění menšího množství nástrah se používají i menší nádoby a menší síta. Nádoby a síta na třídění nástrah jsou často hranaté a rovněž s různě velkými oky.


Síta využijeme ke třídění kukel


Na hrubé vyčištění hnojáčků

Stejně důležitá jako příprava vnadicí směsi je i příprava hlíny. Ať je to příprava hlíny do vnadicí směsi, nebo na roztřídění patentek, hlína musí být vždy perfektní. Jen dokonale připravená hlína bez jakýchkoli hrudek může odvést svou práci dobře. Správně prosátá a provzdušněná hlína se lehce rozpouští a může tvořit mrak. Ovšem i když používáte hlínu jen na zatížení krmení, vždy musí být bezvadně připravená. Práci s hlínou si usnadníte, když nejdříve použijete síto hrubé a pak jemnější.

K vytvoření úplně jemné, prachové směsi můžete kromě běžně nabízených speciálních rybářských sít použít třeba i jemné kuchyňské sítko. Výborně se hodí na úpravu malého množství směsi třeba do krmítek typu Method feeder.


Klasické využití síta – provzdušnění směsi a odstranění hrudek

Někdo používá místo síta na provzdušnění aku vrtačky s míchacím nástavcem. Je to samozřejmě řešení, a vůbec ne špatné. Výsledek je v podstatě totožný. Mně při takovém postupu ale jaksi chybí ta „práce“ se směsí, kterou si chci pořádně osahat, a být při její přípravě tak nějak víc účasten.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (56 reakcí)

Přečteno: 16 399x
Průměrná známka: 1.33

NFeeder v detailu 26 - Nádoby na nástrahy

Jdete-li na ryby, jen těžko se obejdete bez nástrah a ty musíte samozřejmě někam uložit.

NFeeder v detailu 24 - Drobnosti k feederu

Některé drobnosti mohou vypadat na první pohled jako zcela bezvýznamné, ale můžeme se bez nich obejít jen těžko.