Feeder v detailu 8 - Závěsy krmítek

- Redakce

Většina závodníků má své favority, v podstatě používá jen jeden druh průjezdu a prakticky jej nemění. Pokud této své drobnůstce důvěřujete a nemáte s ní problém, asi vás nic nepřinutí, abyste ji měnili. Ale podívejte se pečlivě na věci, které s průjezdy souvisí.


Nejčastěji se používá obyčejná karabinka s obratlíkem

Zřejmě nejpoužívanějším průjezdem, na který se zavěšuje krmítko nebo zátěž, je obyčejný obratlík s karabinkou. Myslím, že tohle je ze všech variant ta nejjednodušší a nejméně problematická, když pominu to, že některé karabinky mají tendenci se otevírat a levné varianty často praskají. Tady si pohlídejte především očko, které je navlečené na hlavním vlasci. Pokud není nijak deformované nebo ostré, je všechno v pořádku. Stává se to ostatně jen vzácně.


Druhou možností je perlička s obratlíkem a karabinkou

Perlička s karabinkou je druhá možnost a také se hojně využívaná. Bohužel je trochu dražší a ne vždycky seženete malou velikost. Jedná-li se o perličku keramickou v dobré kvalitě, není co řešit. Plasty mohou být problematické a vlasec se do nich může zařezávat. Jakmile se vlasec do plastu zařízne, stává se z průběžné sestavy sestava pevná. Možná to hned ani nepostřehnete, protože i tak se s feederem dají ryby chytat dál. Ovšem při velmi opatrném a slabém braní, kdy má každý záběr cenu zlata, se vám to může stát osudným. Proto plastová varianta vyžaduje důslednější a pravidelnou kontrolu.


Levný plastový průjezd s karabinkou

Občas někdo použije i kovové „téčko“. Nic proti tomu, pokud jím vlasec bez problémů prochází, ale v tomto případe to jistě není úplně ideální. Příliš velká styčná plocha znamená zvýšené tření a právě tomu se chceme za každou cenu u průběžných montážích vyhnout. Není to ale nic tragického. „téčko“ se dá normálně použít. Vypadá docela efektně, ale cena je samozřejmě vyšší.

Jestliže se vám přesto tahle varianta líbí, hledejte „téčko“ s krátkými rameny a dobře hlídejte, aby kovová trubička nepoškozovala stopper. Zejména levné varianty mívají poměrně ostré hrany. Kvalitní „téčka“ nejsou levná.


Nejméně používané je tzv. téčko

Některé levnější plastové průjezdy jsou poměrně robustní, a proto nevypadají příliš dobře. Mohu vás ale ujistit, že na funkci to nemá žádný vliv. Jestliže ale více dbáte na estetiku než na funkci, pak se s tím dá jen těžko něco dělat. Hlavně ať vám vlasec klouže v průjezdu co nejlépe. Čím větší tření, tím hůře je záběr vidět na špičce prutu.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (15 reakcí)

Přečteno: 17 507x
Průměrná známka: 1.45

NFeeder v detailu 9 - Vlasec na feeder

Možná bude chvíli trvat, než naleznete ten, který vám a vašemu způsobu lovu bude nejvíce vyhovovat

NFeeder v detailu 7 - Zarážka

Stopper sloužící jako ochrana velmi důležitého uzlíku na koncové sestavě by měl mít stálé místo ve vaší krabičce.