Feeder v detailu 9 - Vlasec na feeder

- Redakce

Na našem trhu je nepřeberné množství vlasců a pro neznalé může být obtížné se v té záplavě orientovat. Narazíte na vlasce různých kvalit, ale to neznamená, že vlasce s udávanými nižšími parametry by měly být špatné. Vždy jde jen o to, v jakých podmínkách a k jakému účelu chcete konkrétní vlasec použít. Možná bude chvíli trvat, než naleznete ten, který vám a vašemu způsobu lovu bude nejvíce vyhovovat, ale to se nedá nic dělat. Nejsme všichni stejní a co vyhovuje jednomu, může být pro jiného nepřijatelné. Ostatně tady víc než kde jinde platí, že není nad vlastní zkušenost.



Kritéria pro výběr vlasců konec konců určují ve velké míře právě způsob lovu, vzdálenost, velikost lovených ryb a hmotnosti odhazovaných zátěží. Různé podmínky si prostě vyžadují různé vlasce.

K lovu nakrátko lze použít v podstatě jakýkoli vlasec a v případě lovu velkých ryb není jeho větší průtažnost žádným handicapem, ba právě naopak, zvláště pokud lovíte s tvrdším prutem. Průtažnější vlasec dokáže v takovém případě velmi dobře tlumit prudké výpady silně bojujících ryb a usnadní i zkrátí zdolávání. To je na měkčím vlasci bezpečnější a snižuje se i riziko vytržení případně použitých menších háčků z tlamy ryby při slabším braní. Rybu, kterou rychle zdoláte, také můžete zase pustit bez toho, aby byla zcela vyčerpaná.



Je jisté, že vlasce slabšího průměru jsou průtažnější než vlasce silnější, a je dobře na to pamatovat. Na našem trhu obecně platí, že některé parametry udávané na vlascích nejsou zcela v souladu s realitou, ale jak už bylo řečeno, osobní zkušenost odhalí mnohé. Ale i když údaje úplně nesouhlasí, může být takový vlasec přesně tím, co vám bude vyhovovat z jiného důvodu.

Při výběru vlasce na lov feederem vždycky berte v potaz nejen jeho průtažnost, ale i to, jak se vlasec chová v uzlu a jakou má odolnost proti opotřebení. V případě vlasců může být dobrým vodítkem jejich cena, ale nemusí být pravda, že s drahým vlascem budete úplně spokojení. Možná se vám bude zdát příliš tvrdý, třeba vám nebude vyhovovat z jiného důvodu. Ideální vlasec na feeder by měl být méně průtažný, aby dobře signalizoval záběr, a musí být dobrý v uzlu. Jeho měkkost, nebo ohebnost, chcete-li, není tolik podstatná. Ryba totiž přichází do styku především s návazcem, a co se opotřebení týká, je vyšší odolnost vlasce vždycky plusem, protože se na něj můžete déle spolehnout. Barva zde nehraje žádnou roli, zvláště ne při lovu v našich poměrně málo průhledných vodách.



Při závodním lovu používáme nejčastěji vlasce o průměru 0,16–0,20 mm, u některých light prutů i 0,14 mm a naopak u heavy prutů 0,22 mm. K lovu na dálku použijte vlasce málo průtažné, při lovu velkých ryb nakrátko spíše vyhoví vlasec průtažnější, který se dokáže víc zapojit do aktivního zdolávání.

Některé vlasce jsou opravdu skvělé, ale nemusí jim zase vyhovovat uzly, které běžně vážete. Naučte se proto vždy více druhů uzlů a uvidíte, že se vaše pole působnosti, co se vlasců týká, velmi rozšíří.



Velmi důležitá je ještě jedna věc: po ukončení lovu, anebo před začátkem následujícího, vždycky ustřihněte první metr až metr a půl použitého vlasce z navijáku. Tato část je nejvíce namáhaná, zejména při odhozu, trpí také při kontaktu se dnem a právě zde nechce mnohokrát žádný uzel držet. Tohle by měla být samozřejmost. Vlasec se sice stále zkracuje, ale na to nehleďte. Je to jen malá daň za tu nepříjemnost, která se může stát. Vzpomenete si na to, až jednou mávnete prutem a celá sestava se utrhne. Budete mít velké štěstí, když spadne za vás do trávy. Je jasné, že takhle vlasce ubývá, ale na sezónu to bohatě stačí a pak stejně doporučuji vyměnit celý vlasec. Čím slabší vlasec, tím dříve se musí měnit. Zapomeňte na větu „To ještě vydrží“. Občas překontrolujte vlasec hmatem, a jakmile najdete nějaké defektní místo, hned vlasec ustřihněte.



Samozřejmostí by měla být také pravidelná kontrola a čištění oček prutu. Feederová očka jsou malá a vyžadují pravidelnou údržbu. Když je budete držet v čistotě, vydrží vám déle i vlasec.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (27 reakcí)

Přečteno: 16 043x
Průměrná známka: 1.51

NFeeder v detailu 10 - Pletenka a feeder

K lovu feederem je možné použít místo klasického monofilního vlasce také splétané šňůry

NFeeder v detailu 8 - Závěsy krmítek

Pokud této své drobnůstce důvěřujete a nemáte s ní problém, asi vás nic nepřinutí, abyste ji měnili.