Jsou to zbytky, ale...

- Milan Tychler

I ti, co chytají na feeder, občas loví pomocí boilie nebo pelet a ne vždycky během lovu všechno krmení a nástrahy spotřebují. Čas od času něco koupíte jen tak na vyzkoušení a často zůstane v sáčku nějaký ten zbytek pelet či pár kuliček boilie. Tyto zbytky obvykle rybáři prostě jen tak bezúčelně hodí do vody, protože už je to na další lov málo a nebo nebyli s těmito nástrahami či návnadami tak úspěšní, jak si představovali, a nechtějí je dál používat a skladovat. To ale nemusí mít nic společného s kvalitou vyhozeného krmení. Vyhodit je samozřejmě jedna možnost. Když si ale s těmito zbytky dáte trošku práce, nebudete litovat.


Pár zbytků

Boilie a dobré pelety se vyrábí z opravdu kvalitních komponentů, tedy alespoň v drtivé většině případů. Když je jen tak hodíte do vody s vědomím, že na tom místě už chytat nebudete, je to opravdu škoda. Je jasné, že pár kuliček nikoho nezabije, ale dají se využít mnohem účelněji a mohou vám pomoct k pěkným rybám.


Budete potřebovat drtičku

Když pelety a boilie rozdrtíte pomocí drtičky, získáte velmi kvalitní a skvěle použitelný materiál do krmítek typu Method feeder. Dá to sice trochu práce, ale výsledek stojí za to. Vůbec nevadí, že mícháte pelety s boiliem dohromady, a zrovna tak není důležité, že mícháte různé barvy a třeba i příchutě. Jedna z nich bude zcela jistě dominantní a ta pak určí, ve které chvíli a na jaké ryby směs použijete.


Výsledek po rozdrcení pelet a boilie

Pomocí drtičky a velmi jemného síta získáte dva materiály — jemnou směs a hrubý granulát. S jemnou směsí se pracuje opravdu snadno. Stačí přidat trochu vody a atraktant, jehož vůně je nejblíže vůni právě vyrobené směsi. Směs obvykle nevyžaduje žádné další komponenty. V krmítku dobře drží, a co je hlavní, také se ve vodě dobře rozpadá. Voní opravdu silně a to je přesně to, co potřebujete.


Dva druhy po použití jemného sítka

Hrubá část vypadá jako směs drobných pelet nebo směs hrubých anglických vloček. Tady stačí, když přidáte malé množství jemné směsi typu Stick Mix nebo Method Mix a opět atraktant s troškou vody. Přidané směsi musí být jen minimum a měla by být hodně jemná. Slouží v podstatě pouze k tomu, aby drobné kousky slepila a podržela v krmítku.


Jemná směs v krmítku

Při použití správné směsi je výsledek naprosto dokonalý. Směs v krmítku dobře drží a ve vodě stačí jen malá chvilka k tomu, aby se z něj beze zbytku uvolnila. Kapraři si takové směsi vyrábí zcela záměrně. Malé porce drceného boilie a pelet s atraktantem v PVA materiálu pak přidávají k háčku s nástrahou, aby ji ryby rychleji nalezly. Směs do krmítka v takové kvalitě by byla hezky drahá a mnozí by si ji asi nekoupili. Když ale použijeme zbytky, využíváme jen to, co jsme si za své peníze koupili, třebaže k jinému účelu.


Hrubá směs v krmítku

Směs je vynikající k cílenému lovu kaprů a velkých cejnů s malým otevřeným a tolik populárním krmítkem. Směsi pro takový lov opravdu nepotřebujete mnoho, ale je nutné lovit tímto způsobem na předem připraveném místě.


Výsledek je velmi efektní

Naprosto ideální stav nastane ve chvíli, kdy lovné místo pokryjete kobercem z drobných pelet nebo hrubého partiklu a na něm pak lovíte s nástrahou položenou v těsné blízkosti malého krmítka naplněného silně vonící atraktivní směsí. Ta má jen jediný úkol — upozornit ryby na nástrahu. Směs můžete použít samozřejmě i do normálního krmítka, ale nejlepší službu vám udělá právě v krmítku typu Method feeder při lovu s krátkým návazcem a nástrahou umístěnou mimo háček.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (33 reakcí)

Přečteno: 11 575x
Průměrná známka: 1.18