Kyjovka u Moravské Nové Vsi získala další nové meandry a tůně

Kategorie: Všeobecné

Povodí Moravy úspěšně dokončilo revitalizaci Kyjovky u Moravské Nové Vsi. Cílem prací bylo zpomalit povrchový odtok vody, zvýšit retenci vody v krajině, zlepšit morfologii vodního toku a protipovodňovou funkci říční nivy. U Moravské Nové Vsi tak vodohospodáři vytvořili velmi zajímavé adaptační opatření reagující na změnu klimatu.

V loni na jaře Povodí Moravy zahájilo u Moravské Nové Vsi revitalizaci dalšího vodního toku. Cílem prací bylo zlepšení hydromorfologického stavu Kyjovky, obnova přirozené retenční kapacity říční nivy, zvýšení protipovodňové funkce a zpomalení povrchového odtoku. „Na Kyjovce jsme se zaměřili zejména na zlepšení stavu vodního toku a provázanost říčního koryta s ekosystémem říční nivy. Podařilo se nám vytvořit nové rozvolněné přírodě blízké koryto Kyjovky v celkové délce 1 730 metrů. Nově řeka vede mimo kdysi upravené koryto, podél vodního toku jsme vytvořili širokou bermu, která umožňuje přirozené rozlivy při zvýšených průtocích,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák. Řeka získala nové meandry, širokou bermu, ale také přirozenou nivní vegetaci. Současně s tvarováním koryta Povodí Moravy vyhloubilo tři tůně.

V průběhu revitalizace postavili vodohospodáři dvě broukoviště. Na jejich výstavbu použili materiál z dřevin, které musely ustoupit novým říčním obloukům. Meandrující Kyjovku však lemuje výsadba nových stromů i keřů, která respektuje přirozené místní biotopy a je rozdělena na výsadbu dřevin měkkého a tvrdého luhu. Arboristé v lokalitě vysadili např. vrby, topoly, duby, jasany či jilmy.

Stavební práce odstartovaly v dubnu 2022, od prosince 2023 jsou opatření zkolaudována. Náklady na revitalizaci Kyjovky představují 19,8 mil. Kč. Akce byla financovaná z Operačního programu životní prostředí. Investorem akce bylo Povodí Moravy, s. p.

Společně s revitalizací Kyjovky u Moravské Nové Vsi připravilo Povodí Moravy i projekt na revitalizaci navazujícího úseku Kyjovky na území sousedních Mikulčic. Práce na tomto úseku budou zahájeny po zajištění potřebných pozemků.

Povodí Moravy revitalizací Kyjovky u obce Moravská Nová Ves pokračuje v programu ozdravování krajiny. Ten spočívá v revitalizaci vodních toků, přípravě přírodě blízkých protipovodňových opatření a zajišťování migrace vodních živočichů. „Velmi mě těší, že si společnost začíná všímat našich projektů, v rámci kterých řekám vracíme původní charakter. Realizujeme přírodě blízká opatření a revitalizujeme řeky v povodí Moravy v místech, kde jsou taková řešení možná. Aby měly podobné přírodě blízké úpravy smysl, musí být součástí komplexu opatření a musí být prováděny v souladu s opatřeními pro posílení vodních zdrojů. Každé z nich má svoji nezastupitelnou úlohu a musí se v době klimatické změny vzájemně doplňovat a navazovat na sebe,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák. Příkladem úspěšných revitalizací v povodí Moravy jsou dokončené projekty, jako např. revitalizace Bečvy u Černotína a Skaličky, napojení odstavených ramen Dyje u Břeclavi, renaturace Moravy u Štěpánova, revitalizace Trkmanky, Baštýnského a Knínického potoka.

Zdroj: http://www.pmo.cz/cz/media/tiskove-zpravy/kyjovka-u-moravske-nove-vsi-ziskala-nove-meandry-a-tune-x/

MAXXSKATER, 15.12.2023

Diskuse k bleskovce

Pedro1 - Profil | Čt 4.1.2024 21:29:59

Ciffik >> Díky za reakci, ty další druhy dávají smysl.

Ciffik - Profil | Čt 4.1.2024 21:27:35

Pedro1 >> @jxr U takto drobných potůčků nemá napojení na tůně přílišné opodstatnění... zpravidla to ty ryby nezachrání ani při nízkých průtocích (kyslíkový deficit, přehřátí, omezený prostor s vysokým predačním tlakem). Je třeba si uvědomit, že ty revitalizace (i když pod tímto názvem už jsem viděl i neskutečná zvěrstva) se netočí jen kolem ryb. Tůně se realizují především na podporu obojživelníků, vážek, vodních brouků a jiného hmyzu - když tam pustíš ryby, tak se s „lepšími" druhy vodních bezobratlých můžeš zpravidla rovnou rozloučit.

Se směrováním koryta toku to dneska není zase tak snadné - pokud chceš dát toku prostor, tak musíš mít vykoupeny okolní pozemky a zajistit, aby si tok neukousl z cizího, což už bez použití nějakých opevňovacích prvků taky není žádná sranda. Ona tato problematika (v širším slova smyslu) není tak jednoduchá, jak si leckdo představuje...

Jiná situace je u středních/větších řek, kde je vývoj celé řady druhů spjat právě s poříčními rameny a přirozeným vývojem meandrů (od proražení po odškrcení). Je to i jeden z důvodů, proč nám třeba mizí okoun...

kaprus - Profil | Čt 4.1.2024 20:58:02

jxr >> No Joo no. Topení peněz.
Za ty regulace u nás na Hané by se postavily čtvery Troubky v novotě z moderních cihel.
Nikdo nechce aby se to udělalo samo, neboť by to bylo nejlevnější a nejlepší a nic by se na tom za další prachy nemuselo předělávat.

jxr - Profil | Čt 4.1.2024 16:12:55

A ještě by mě zajímalo, zda se jedná o návrat do původní trasy (koryta). U hodně revitalizací to vypadá ze satelitu docela meandrovitě, ale při bližším průzkumu je to pořád jen klikatý lichobežník, který nemá s přírodním tokem moc společného. Chybí tam absolutně cit. Na tohle by měly být specializované firmy, které nedělají nic jiného a mělo by se to vždy dělat za dozoru někoho, kdo opravdu ví, jak vytvořit "přírodní" koryto. Ono se sice za pár století utvoří samo, ale doba je taková, že chceme mít všechno na počkání nebo nejpozději do druhého dne. Kolikrát stačí odstranit z toku betonové prefabrikáty, které tok svazují a za pár let se člověk nestačí divit, co příroda dokáže.

Pedro1 - Profil | Čt 4.1.2024 15:50:14

jxr >> Tohle taky nechápu. Tady v okolí se podobných "revitalizací" dělá dost, potoky se zmeandrují, vysází se stromy, udělají se prahy, nebo splavy a kolem hromada tůní. Ale propojený s tím potokem nejsou.
Proč mi nebyl nikdo schopný vysvětlit.
Třeba tady to je dobře vidět, je to čerstvé.
50.0758289N, 14.6089764E

jxr - Profil | Čt 4.1.2024 15:32:53

Meandry s lichoběžníkovým profilem dna. Tipuji. Samozřejmě bez překážek, aby to teklo jak ve správném kanálu. A že by ty tůně třeba propojili s korytem?

kaprus - Profil | Po 18.12.2023 14:49:46

To só teda meandry🤦

Martin M. - Profil | So 16.12.2023 13:37:50

razisdas >> investor je v mem vnimani ten, kdo do toho dava svoje penize a posuzuje sva rizika, jestli pro nej takovy projekt ma nebo nema smysl. PMO je v tomto pripade spise developer nebo realizator projektu, ktery utraci penize investora.

razisdas - Profil | So 16.12.2023 0:36:43

Martin M. >>
Investor je ten, kdo ty prachy za projekt utrati a realizuje ho. Jedno jestli se vezmou z dotaci. V cem je problem?

Kreja - Profil | Pá 15.12.2023 17:55:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když jsem byl kluk tak u nás rovnali Kyjovku asi tak 12km pod přehradou.Krásný potok meandry náhhera.Potom si někdo vymyslil široké rodné lány a brutálně ji narovnali a vykamenovali.Od té doby je to spíš kanál a když aspoň ty břehy se mění k lepšímu.Nejsmutnější na tom je že tam nebývali žádné záplavy a ani posun vůči břehům nebyl žádný.Dodnes jsem dotyčným neodpustil a pořád vidím tu spoustu rybek co zůstali na suchu když bagr vytáhl lžíci.Je jenom dobře že se to snaží aspoň někde napravit.

Martin M. - Profil | Pá 15.12.2023 17:09:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

"Náklady na revitalizaci Kyjovky představují 19,8 mil. Kč. Akce byla financovaná z Operačního programu životní prostředí. Investorem akce bylo Povodí Moravy, s. p."

takhle se dela PR - zaplati se to z dotaci, ale investor je PMO :)