Ryby z českých řek bych nejedl, říká vědec. Věčné chemikálie jsou v každé vodě

Kategorie: Všeobecné

Perfluorované uhlovodíky se šíří napříč planetou. Tyto nebezpečné sloučeniny zanáší řeky a současně s nimi i ryby. Konzumace kontaminovaných ryb těmito látkami je pro člověka nebezpečná. Enviromentální chemik Tomáš Cajthaml proto doporučuje vyhnout se konzumaci ryb z českých řek.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/perflurovane-uhlovodiky-pfas-voda-nebezpeci-zdravi-ryby-reky-tomas-cajthaml.A231122_115223_domaci_pari

Martin M., 27.11.2023

Diskuse k bleskovce

Toka - Profil | Ne 10.12.2023 19:43:44

Cele tohle je hodně depresivní téma. Tak nějak nevidím naději. A nejde bohužel jen o ryby. Jde o vše okolo nas.... A to se bavíme jen o nějakém nicotném zlomku látek, ale ta většina, zbytek....

Jak ten článek uvádí, u konzumace ryb jde o řádově vyšší přijmy než z jiných zdrojů. Pro pitnou vodu se navrhuje limit 6 ng /l a tady jde o 10 000 ng/kg, nebo třeba i o 100 000 ng/kg svaloviny ryb. Takže při troše smůly i jedno jídlo...

Podle tehle usa studie ze které je i tento obrázek si to nějak zjednodušili, že 4 jídla za rok zvednou hladinu v těle na dvojnásobek střední hodnoty běžné populace. https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/americke-ryby-jsou-plne-vecnych-chemikalii-ukazal-vyzkum-evropa-uz-vola-po-zakazu-techto-latek-11635

Ty US hodnoty celkem sedi i českým zjištěním
https://arnika.org/soubory/dokumenty/voda/Voda_ziva/Projekt_Voda_ziva_report_final.pdf

Takže u mě když už jíst, tak asi jen s tou vírou, že fakt ty nasaďáci na tom budou lépe než divoké ryby :-)

LC - Profil | So 2.12.2023 17:50:20

O tom že se lány zeleniny zavlažují ze stejných řek ani slovo.

Honza7 - Profil | So 2.12.2023 12:05:18

vave >> Tohle zajímavé čtení pouze pro laiky. Ve své podstatě se tyhle výsledky dají očekávat, poněvadž jde o věci, které se sledují už opravdu dlouho. To co by nás především mělo zajímat jsou nové látky, které se z nejrůznějších důvodů využívají k výrobě zboží, které má díky tomu výrazně vyšší kvalitu. Zde tak trochu toxikologie je dost pozadu.
Většinou až se něco provalí, tak už je pro spoustu lidí pozdě.

vave - Profil | So 2.12.2023 8:56:12

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou v ČB, provádí rozbory ryb. Zadejte "Kvalita ryb v českých a moravských tocích." Zajímavé počtení.

mirmen - Profil | Čt 30.11.2023 10:14:00

Kolečko z mrkve není totéž co stavební kolečko plné mrkve :-)

Nebezpečí z masa ryb v Čechách ?
Domnívám se, že konzumace do několika kg masa za rok nijak hrozivá nebude.

Kolík zkonzumovaných ryb, které druhy ( dravci na vrcholu pyramidy, nejvíce toxických látek zřejmě v podkožním tuku a ve vnitřnostech ).

Zajímalo by mne porovnání obsahu různých pesticidů, antibiotik , plastů, a veterinárních léčiv v rybách s potravinami od velkoproducentů ( masa, mléka, zeleniny, ovoce ) ... Možná, že svačinka s desíti deky salámu nebo tlačenky uškodí víc jak filet že štiky či candáta.

A kuřáky tahle debata zajímat nemusí, protože si svůj příděl toxického svinstva dávají do těla dobrovolně a pár kilo rybího masa jim tu nálož jedině zředí.

A ti z nás , kdo máme v bytě nábytek z pilin lepených k sobě různými sajrajty, bytové tkaniny se zpomalovači hoření + ti, kdo konzumujeme průmyslové zpracované potraviny a polotovary ( se stabilizátory, dochucovadly, barvivy ) vstrebáváme spousty svinstva též.

Je dobré vědět o zátěži, kterou předáváme těm, co přijdou po nás.... A něco s tím dělat.

Snažit se minimalizovat dopady našeho životního stylu na prostředí ( rozumnou spotřebou, šetřením, tříděním odpadů ), vzdělávat se .

V krátkodobém hledisku ?
Leda ovlivnit svou vlastní budoucnost a své bezprostřední okolí.

Zásadní věci se ale odehrají jinde.
Asie, Afrika . ... Znečištění planety a vyčerpávání zdrojů.
Tanec na vrcholu doutnající sopky.

boticar - Profil | Čt 30.11.2023 8:44:37

V mojí impregnaci na boty látky PFC prý nově již nejsou. Otázka je, jestli to bude impregnovat a jestli v tom není jiný sajrajt.

rybomil - Profil | St 29.11.2023 18:06:36

boticar >> proč myslíš že se tak nějak "narychlo" najednou odbahňoval Jordán, mekka rybářů co tam jezdili z velkých dálek na okyše, taky na marény atp.? proč když se do toho nechtěl dlouho nikdo pustit desítky let ???
protože tam tekly asi 30 let nebezpečné látky, ve cca 50 různých složeních, včetně PCB z táborské Elektroizoly a to už i za vlastnictví konsorcia Frantíků a Rusáků.
a " najednou " se zjistilo odběrem vzorků bahna že tam nebezpečné látky jsou a nepůjde je vozit do bývalé pískovny 14 km, ale musí se odvážet do úložiště nebezpečných odpadů u Mydlovar, tedy cca 5x tak daleko. Stejně ho vytěžili /vyčistili tak ze 2/3. Nějakou stovku aut do písáku navezli ... ale rychle pokryli zeminou, by se nikdo v tom náhodou nešťoural. V tom zasypaným písáku byli i mníci co jsem tam osobně s kámoši vysazoval. Bohužel tak to chodí v CZ ...

Honza7 - Profil | St 29.11.2023 13:32:07

phoenix410 >> Každý z nás reaguje na to co se dozví z nějakých zdrojů a někdy naše reakce neodpovídají realitě, protože zdroj byl zavádějící. Nic si z toho nedělej, nikdo z nás není neomylný.
Důležité je, aby jsme se z chyb dokázali poučit.

BoMik - Profil | St 29.11.2023 9:31:37

All-ta řešení nejsou jednoduchá a řešení se také nenajde ze dne na den. Ale to už se resi jen důsledky. Podstatou všeho je najít a řešit příčiny, důsledný monitoring, právní vymahatelnost a ochrana zdraví. Všem, kdoz k tomu přispívá ať už měrou jakoukoli děkuji.

Tomáš - Tom - Profil | St 29.11.2023 6:05:54

No myslím, že tato zpráva je sice pravdivá, ale pokud by jsme neměli jíst nic kontaminovaného tak by jsme zemřeli hladem, protože kontaminovány jsou všechny potraviny. Nehledě na to, že ryby v řekách, které jsou cílovou skupinou tam většinou nevyrostly a plavou tam po vysazení krátký čas než jsou uloveny a zkonzumovány. Bohužel žijeme v kontaminovaném životním prostředí a momentálně s tím nejde nic moc dělat.

boticar - Profil | Út 28.11.2023 22:40:50

Tady to pijou skoro celé jižní Čechy včetně mě v pitné vodě, takže nějaká ta ryba už mě nerozhodí. Viz zpráva o stavu vodního hospodářství za rok 2022

phoenix410 - Profil | Út 28.11.2023 20:55:34

Prošel jsem net a našel článek, kde Liberečtí vědci zkoumají, jak odstranit „nesmrtelné“ chemické látky ze životního prostředí. Dokonce se to mu věnuje i prof. Tomáš Cajthaml. Takže moje předčasné závěry a kritika byla chybná a jestli jsem někoho zde urazil, tak se omlouvám. Bohužel jsem si napřed nezjistil více informací a teď si sypu popel na hlavu. Článek je zde: https://www.technickytydenik.cz/rubriky/veda-vyzkum-inovace/liberecti-vedci-zkoumaji-jak-odstranit-nesmrtelne-chemicke-latky-ze-zivotniho-prostredi_57893.html Popisuje problém i možná slibná řešení. Škoda, že novinářští pisálci nejsou schopni tento či podobné články přidat do svých článků a reportáží.

MKulicka - Profil | Út 28.11.2023 15:35:56

Rožnovák >> Jsou to i mikroplasty. Celá PFAS problematika totiž míchá dohromady jak ty látky/produkty kterou jsou škodlivé jak "sami o sobě" (to byla třeba i ta kauza Dupontu) tak i ty které jsou škodlivé pouze z důvodu velikosti - když se rozpadnou na mikročástice, které už se v dále nijak nerozloží.