Reakce ČRS na vyjádření MŽP k vysazování nepůvodních druhů ryb

Kategorie: Všeobecné

Tahanice o možnost vysazovat amury, duháky a siveny, přestože to jsou nepůvodní druhy, kdy ČRS jako protiargument zmiňuje škody ve výši 45 mil. Kč od vyder.

https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/119-vseobecne/1276-reakce-crs-na-vyjadreni-mzp-k-vysazovani-nepuvodnich-druhu-ryb

MAXXSKATER, 8.7.2023

Diskuse k bleskovce

Rožnovák - Profil | Út 18.7.2023 22:26:33

Honza7 >> ahoj,skončil bych u toho že tu prostě neni_
pokud by tu byl v tom množstvím vysazovane mozaiky by dávno splynul -neotvíral bych pandořinu skříňku genetiky K-nevíš kdo to čte- objeví se J.V. a až ho přestane bavit karas udělá z toho zachraň sazana nebo cestu sazana

Rožnovák - Profil | Út 18.7.2023 22:17:02

sven >> také souhlasím, co se týče kontroly vod atd., Větsinu zjišteni si pro Oop a voroprávko opatřím sám - již jsem zažil výpad přespolni Rs - Když jsme prováděli transfer- samozřejmě nas znal ale papirové kontrole včetně vyjímky na Zchd jsme neunikli. To že většina Rs považuje za gro kontrolu lovících a na kontrolu a ochranu vod je to slabší je pravdou,ale nečinnost může mít i jine duvody. U nás Rs občas objeví nějaký úhyn, černé úpravy toku. Takový nepříjemný příklad z praxe letos Rs objevila i stavbu v toku kterou povolil bez našeho vědomi a vlastně i Aopk stejné ORP jež ustanovilo Rs. Pokud by To ohlásila na Orp stalo by se max. Prd. - akce byla řadně povolena a stavebnika nebylo jak trestat. Začli jsme jednat za organizaci. Měli jsme s tím velkém běhání abychom díky opomenuti úřednika s ORP vyřídili s velmi vstřicým investorem stavby a aopk aspoň transfer legalni cestou a stavba mohla potom pokračovat a stavba nevymlatila rybí obsadku na malém potoku v místě.

Honza7 - Profil | Út 18.7.2023 20:40:50

Rožnovák >> Ahoj Vašku, se sazanem bude ještě jeden problém - kdo ho spolehlivě pozná? Spory by končily na genetice - v rámci DNA.

sven - Profil | Út 18.7.2023 20:39:18

Honza7 >> Ahoj. Už tu budu končit.
Napsal jsem tu víc než bylo třeba a mimo téma :-)

Honza7 - Profil | Út 18.7.2023 20:35:14

nofish >> Ahoj Kamile, řekl bych, že v současnosti je to spíše anarchie - komentář kolegy tomvec se zdá velmi pravděpodobný, k tomu si udělají ještě i reklamu.

Honza7 - Profil | Út 18.7.2023 20:23:40

sven >> Ahoj, taky mě to překvapilo, že jsou další, kteří podobně smýšlí.

sven - Profil | Út 18.7.2023 20:15:40

Rožnovák >> Ahoj, jsme v naprosté shodě.

Jen k těm pravomocím RS...
RS má v rozsahu daném rybářským zákonem, pravomocí dostatek.
Pohříchu je ale v drtivé většině cílí směrem k jednotlivým členům - fyzickým osobám, což je v pořádku.
Ale hrubě zanedbává své pravomoci směrem k právnické osobě, spolku.
Což v pořádku není.
§ 16
Oprávnění rybářské stráže
Rybářská stráž v rybářském revíru je oprávněna
a) kontrolovat
3. osoby lovící ryby pomocí elektrického proudu, zda vlastní povolení příslušného rybářského orgánu k tomuto způsobu lovu, jakož i zda vlastní potřebné osvědčení prokazující jejich způsobilost k práci s elektrickým zařízením při lovu ryb a osvědčení dokladující bezpečnou použitelnost elektrického zařízení k lovu ryb,

4. užívání jezů, stavidel, zdymadel, výpustí a jiných zařízení z hlediska dodržování právních předpisů a opatření na ochranu výkonu rybářského práva,

5. způsob a rozsah užívání vod a jejich kvalitu;

Neodvážil bych se RS žádné pravomoci upírat ale na druhé straně, je třeba dohlédnout, zda si některé které ji nenáleží, svévolně neuzurpuje.
Mám 10let praxe RS, 16let ved. RS a 16let školitele. (nejen) a po celou dobu, konstatní názor - padni komu padni .-)
Jak se říká: "každému, co jeho jest"

Rožnovák - Profil | Út 18.7.2023 18:49:05

sven >> ahoj, sazan v celoročně hájených rybách v celosvazových Bvprpv uveden neni- není tam uveden vúbec- protože se nevyskytuje _ někde neví. To že chce být někdo papežtějští než papež To už tak je. Rs bych určitě nezpochybňoval pravomoce hlídat jestli v nadobách na nástražkách neplave přiliš mnoho Zchd ryb - není nikdo jiný s lepši kvalifikaci a lepši oporou v zakoně. Pravomoce SP v tomto případě jsou dosti vrtkavé dokud Zchd v zavřeném kyblíku neurči s jistotou. Dovolím si také něco skopirovat píši z mobilu tak je To roztahané.

Bližší podmínky výkonu rybářského práva na revírech ČRS

§ 13 odstavec 9 zákona č. 99/2004 Sb.


I. Doby hájení některých dalších živočichů
Celoročně jsou hájeni:

1. losos obecný,

2. celoročně jsou chráněni dle vyhlášky č. 395/92 Sb. (jedná se pouze o seznam vybraných druhů živočichů):

a) mihulovci a ryby: cejn perleťový, drsek menší, drsek větší, hrouzek Kesslerův, jelec jesen, ježdík žlutý, mihule potoční, mihule ukrajinská, mník jednovousý, ostrucha křivočará, ouklejka pruhovaná, piskoř pruhovaný, plotice lesklá, sekavčík horský, sekavec písečný, střevle potoční, vranka obecná, vranka pruhoploutvá,
b) bezobratlí: rak kamenáč, rak říční, rak bahenní, perlorodka říční, velevrub malířský a škeble rybničná,

c) obojživelníci.

potočák 62 - Profil | Út 18.7.2023 18:03:54

nofish >> To je jednoduché. Perlorodku vysazovat mohou ale ryby ne díky svazovému monopolu na tekoucí vody. Až si stát v tom začne dělat pořádek a začne posílat svazy do prd-do pryč z revírů na tekoucích vodách,tak věřím,že budou vysazovat i ty ryby. Petrův Zdar

tomvec - Profil | Út 18.7.2023 16:38:01

nofish >> Protože ochránci dostanou dotace jak na vysazení škeblí, tak na vysazení vyder. Dvě dotace jsou víc jak jedna.

nofish - Profil | Út 18.7.2023 15:55:58

Honza7 >> ahoj. Nečetl jsem ostatní příspěvky, jen ten tvůj. Tak mi vysvětlí, proč byla dneska reportáž o tom jak ochránci vysazovali perlorodku někde na nějaké vodě? Proč tedy nevsazuji i jesena, mnika... Chápu, že svaz má na tom podíl, ale na jednu stranu vysadí ti kokoti škeblí, na druhou stranu, tu škeblí sežere vydra, co tam vypustili taky oni, protože rybáři už nemají nervy na ten předem prohraný boj.uz tam raději nevysadí nic, když vidí za ty roky, ty výsledky.

sven - Profil | Út 18.7.2023 11:59:37

kakr >> taky kdy by to stihnul, žejo, když si na bedra naložil takou porci .-)
Náš pan nejvyšší je naopak k boji se zločinem v terénu, svou předchozí praxí přímo předurčen.. .-)