Brno dá 20 milionů na výměnu aeračních věží na Brněnské přehradě

Kategorie: Všeobecné

Na přehradě je nyní 20 věží, z toho je pět aeračních a 15 promíchávacích. "... Promíchávání vodního sloupce se ukazuje jako efektivnější opatření, které zabraňuje vrstvení teplot vody, a tím snižuje předpoklad výskytu sinic," uvedl Chmelař.

Bez promíchání vodního sloupce bývá podle něj u dna voda velmi chladná a u hladiny naopak nejteplejší. Běžný rozdíl teploty mezi hladinou a dnem bývá až deset stupňů Celsia, při používání destratifikačního systému tento rozdíl klesá na hodnoty kolem dvou až tří stupňů.

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-da-20-milionu-na-vymenu-aeracnich-vezi-na-brnenske-prehrade

MAXXSKATER, 14.1.2023

Diskuse k bleskovce

Martin M. - Profil | So 21.1.2023 18:06:05

Rožnovák >> vyjadril se tak mluvci CRS, mozna se to tyka jen casti reviru, nevim.

Rožnovák - Profil | So 21.1.2023 16:17:56

Martin M. >> ahoj- -v črs becně kapra běžně vysazují i nad ZP- u- pokud někde vysazují Kapra jen v rámci ZP a prostředky nad ZP dají čistě do dravců- mají k tomu relevantní důvod- model v tom nehledej.

starecek - Profil | So 21.1.2023 16:03:02

Martin M. >> No těch candátů není malé číslo, to je dobře, ale je to větší ryba nebo jen větší potěr?

Martin M. - Profil | So 21.1.2023 15:31:31

C@rpSt4r >> s temi 5ti rokama podle mne podcenujes rybare. Kapri pod 60cm tam nejsou dele jak 2 roky, spise jen par mesicu, ti vsichni by rychle zmizli. V CRS presli na zajimavejsi model, kdy sice kapry vysazuji, ale jen do vyse zarybnovaci povinnosti a vsechny nadbytecne finance daji do dravcu. U pryglu je apson videt posledni roky zmena, ze se nasazuje nasobne vice candatu a stik nez kdysi, viz obrazky, ale jeste tam budou dalsi problemy.

Martin M. - Profil | So 21.1.2023 15:04:00

starecek >> situaci na Vranove vubec neznam. Mam to daleko a take nemam naturu na to sednout si mezi mola chataru.

starecek - Profil | So 21.1.2023 13:17:44

Martin M. >> Kdysi bylo neskutečně cejnů na Vranově. No a pak se tam rozmohli sumci.

C@rpSt4r - Profil | Pá 20.1.2023 21:06:51

Martin M. >> No u cejna je blbý, že i když to sloví elektrikou, tak se stejně hned vytřou další…to už tam jednou bylo no… kapry kdyby teď přestali vysazovat, tak za 5 let jich tam bude akorát…

Martin M. - Profil | Pá 20.1.2023 20:51:58

C@rpSt4r >> za mne tam je neskutecne mnozstvi cejnu kolem 20-40cm, coz uz je pro candata kolem miry mimo jeho moznosti a mozna opravdu hladovi a o to vice je ochoten nechat se chytit. Kdyby se odneslo 80% cejnu, tak by to nadrzi jen prospelo, ale nevim, jak toho dosahnout. S kapry si poradi rybari, ale cejny nikdo nebere a nestacilo by ani kdyby se cejni nesmeli poustet ci tak neco.

C@rpSt4r - Profil | Pá 20.1.2023 14:25:20

Martin M. >> Není ani jedno. Jediný co tam je, tak kaprů násadové velikosti a cejnů…myslím, že by celkově přehradě pomohlo se zbavit alespoň 70% těchto ryb, který všechno sežerou a dělají tam akorát bordel. Kaprařina je moje primární rybařina ale všeho moc škodí…chytit na pryglu dravce, který by měl alespoň mírovou velikost je nadlidský úkol…myslím, že za to může od všeho trochu…rybičkáři, kteří nechaji ryby buď zažrat nebo masí podmíráky ve velkým, kterých je tam spousta. Stejně tak lodičkáři na jezeře co tahají candáty z hloubky, tak kapři, že vytlačí rybičky a v neposlední řadě svaz, kterej to může nějak regulovat a dělá to přesně naopak aby byli důchodci šťastní, že dojdou na 3 hoďky každý ráno k vodě a odvezou si na odpoledne práci v podobě třech násaďáků pro všechny známí a doktory.👌

starecek - Profil | Pá 20.1.2023 14:01:29

No usazeniny toho železa zejména s fosforem jsou silně nerozpustné. Co se týče rybičkářů tak máš pravdu taky. Loďkaři tahají candoše z hloubky, rybičkáři nechávají zažírat. No jo no. Že by bylo málo potěru jsem si nevšiml, myslíte?

Martin M. - Profil | Pá 20.1.2023 12:00:32

starecek >> ja za slysel, ze tam je malo rybicek pro dravce, kteri po vysazeni nerostou. Tak jak teda?

Popik - Profil | Čt 19.1.2023 10:33:02

starecek >> ze jsou na tom dravci na Pryglu spatne se shodneme. Nicméně nesouhlasim s tim, ze za to muzou "zejmena lodickari". Stravil jsem na přehradě pomerne hodně času behem poslednich několika let, s lodickari se bavim hodně a vim jake maji vysledky a hlavne pristup k rybam. V porovnami s rybickarema na brehu je efektivita lovu maximalne stejna, ale nenechavaji se ryby zazirat, nevali se ryby v pisku a sezrat rybu neni primarnim cilem vsech lodkaru....
Srazeni na pritoku pomaha, opravdu by me zajimalo, co ty srazeniny na dne delaji a jak to dal pracuje v prostredi, nicmene ten zelezitej sajrat nejde z kajaku umyt 😎

starecek - Profil | Čt 19.1.2023 7:53:15

Železo na vstupu na srážení fosforu sice pomáhá, ale. Co je velká chyba, na Pryglu jsou zcela zdecimováni dravci rybáři, zejména loďkaři. Pak vyžerou bílé ryby všechny perloočky a je na průser zaděláno.

Martin M. - Profil | St 18.1.2023 15:27:22

Ciffik >> ta konkurence ras zni zajimave, ale asi to nebude pripad Pryglu, tam se dari drzet vodu cistou a zelene rasy by mely prostor pro mnozeni. Na pritoku se srazi chemikaliemi, to podle mne ma nejvetsi vliv.

Ciffik - Profil | St 18.1.2023 9:38:27

Martin M. >> Ta efektivita promíchávacích věží tkví, dle mého názoru, spíše v možnosti smazání konkurenční výhody sinic, které mají díky plynovým měchýřkům oproti řasám či rozsivkám možnost aktivně ovlivňovat svou pozici ve vodním sloupci (kvůli světlu k hladině/pro živiny ke dnu). Promícháváním vody se tak řasy stávají konkurenceschopnějšími a na sinice „zbyde" méně živin (sinice sice mají další mechanismy jak si pomoci - obzvláště k dusíku, ale pro teď asi nechme stranou). Zároveň je voda na povrchu chladnější, čím se do vody dostane více kyslíku... tedy řešení, které do jisté míry funguje/může pomoci. Nicméně pořád řešící důsledek a ne příčinu problému (tak jak jsou ostatně v dnešní době řešeny všechny problémy životního prostředí). Obdobně jako třeba u Plumlova, kde se fosfor na přítocích sráží chemikáliemi (železem).

Aerátory obecně nejsou, dle mého pozorování, moc funkční, resp. fungují v strašně omezeném dosahu - zkoušel jsem oxymetrem měřit v různých vzdálenostech a hloubkách od velkých aerátorů a ten měřitelný efekt se pohyboval v řádech metrů... ale třeba to ryby vnímají jinak. Spíše možná otázka na rybníkáře.

Co se vlivů na ryby a řeku pod přehradou týče, tak tady by do značné míry záleželo na době provozu těchto zařízení - pokud fungují, jak by se dalo předpokládat, pouze v sezóně (řekněme květen-září), tak mi vypouštění takto namíchané vody přijde jako lepší varianta, než vypouštění studené spodní či značně přehřáté horní vody (dle typu výpustě).

starecek - Profil | So 14.1.2023 14:38:32

No když je jich nyní 15 z 20. No bude trochu chladnější na koupání. Ale ta cena. Pokud by někdo chtěl (a měl by) udělat něco s Dyjí, tak nějaké drobné provzdušnění pod nádrží asi nebude stačit. Jak si někteří malují.

Martin M. - Profil | So 14.1.2023 13:26:12

O tom promichavani jsem ani nevedel, to je pro mne novinka. Jaky to muze mit dopad na ryby a reku pod prehradou?