Žalostný stav revíru Svitava 1

Kategorie: Všeobecné

Rybařím na Svitavě 5 let a se smutným obličejem přihlížim tomu, jak se tato voda ničí. Proto bych chtěl veřejně oslovit rybáře i povodí Moravy. Rok od roku je aktivita ryb na této vodě horší a horší... A snažil jsem se hledat příčinu, bohužel jsme jen získal pár nepřímých dukazů.
V úseku Obřan je tato voda dá se říct neměnná, ale od splavu dolů se změnila jak přírodou, tak lidským zásahem. Nedávná stavba rodinnych domů v Obřanech mě velmi fascinovala, protože zbylý beton a malta končili buď těsně u břehu nebo i ve vodě. Když půjdeme po proudu, narazíme na novou výstavbu u hřište, tento úsek je stále zarostlý stromy. Od splavu dolů k lávce je jen jeden krásný strom. Pod lávkou v Olší se ve vodě nachází dopravní značky, pneumatiky a jiné odpady, které naši nevychovaní občané odhodili do řeky a absolutně nikoho to nezajímá.
Od lavky dolů se nacházelo několik velkych stromů, které byly pokáceny z nepochopitelných důvodů. Po pokácení je strom složen vedle s nápisem soukromý majetek jednoho ze zahrádkářů. Viz obr. 1. Také byl zlikvidován jeden keř v Olší, v kterém našlo úkryt stovky ryb.
Další část úseku je poznamenaná utrženými břehy, protože kácení stromů snížilo pevnost a větší voda byla silnější. Poté se dostaváme k mlýnu, kde se letos v létě usídlili pytlaci, kteří zde pytlačili nasazené kapry. Diky bohu byli odhaleni. Dostáváme se až do cásti v Maloměřicích, kde vysoké zarostlé stráně tvoří krásnou přírodu. Na druhé straně bylo zlikvidováno několik stromů velkou vodou a letošní velká voda poničila břehy. Obr. 2.
Zde se dostáváme k mělké vodě u Maloměřického mostu, kterou maji v oblibě pstruzi. A zde se dostaváme k tzv. Ekodvodu a zde nemusim nic psát, protože fotky jsou lepší jak písmenka a udělejte si otom obrázek.
A jsme na Dolnopolní, kde z ulice Mrštíky vytéka voda splachnutá deštěm a voda ze Zbrojovky.
A jsme u Husovického splavu, kde je turbína elekrány. Od splavu dolů byly okolo stromy tvořící křásné břehy... Pro porovnani jak to vypadlo v 1999 a v roku 2006 vidíte na fotkách.
Nakonec část pod vojenskou nemocnicí, kde byly zase samé stromy tvoříci ukryty ryb, rybářů a komárů... a nádhernou rybařinu. Při výstavbě cyklostesky byly tyto stromy odstraněny (posl. obrázek). A chytat ryby tam uz nemá ani smysl.
Takže doufam, že se situace aspoň trochu napraví a ryby se vrátí do puvodních stavů a aktivity. A myslím, že plavačkářské závody v Husovicích taky nesvědčí o nejlepším.

Jaromír Kříž, 18.11.2006

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.