Experti se radili, jak zlepšit podmínky pro život ryb v povodí Odry

Kategorie: Všeobecné

AOPK ČR byla při tom.

Workshop „Morfologické změny povrchových vod a zachování a obnovení migrační průchodnosti v mezinárodní oblasti povodí Odry“ se konal 28. – 29. listopadu 2018 ve Vratislavi (Polsko). Pořádala jej pracovní podskupina Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním.

Čtrnáct přednášejících prezentovalo své příspěvky pro více než 60 posluchačů. Za ČR vystoupili zástupci AOPK ČR, Povodí Odry, s.p. a VÚV TGM v.v.i. AOPK ČR zastupoval Miloš Holub s příspěvkem na téma „Prezentace národního přístupu ke zlepšení hydromorfologických podmínek, zejména migrační průchodnosti v České republice“.

Workshop byl rozdělen na čtyři tematické bloky. První z nich byl věnován národním přístupům ke zlepšení hydromorfologických podmínek. Ve druhém byly prezentovány případové studie, které se týkaly migrace různých druhů ryb v povodí Odry, jako je např. pstruh obecný mořský, jeseter ostrorypý, úhoř říční. Druhý den byly předneseny příspěvky zaměřené mj. na problematiku přípravy a realizaci opatření ke zprůchodnění Lužické Nisy a hodnocení proměnlivosti hydromorfologických podmínek v povodí Lužické Nisy. Byla rovněž prezentována metoda hodnocení řek v Polsku na základě Hydromorfologického říčního indexu. Poslední, čtvrtá část workshopu byla věnována realizaci konkrétních opatření v České republice a v Polsku, zaměřených na obnovu migrační průchodnosti Odry a jejích přítoků, mj. Kladské Nisy, Bělé a Orlice.

Více informací o workshopu a samotné Mezinárodní komisi pro ochranu Odry před znečištěním naleznete pod následujícím odkazem: http://www.mkoo.pl/

Zdroj: http://www.ochranaprirody.cz/o-aopk-cr/aopk-cr-informuje/aktuality/experti-se-radili-jak-zlepsit-podminky-pro-zivot-ryb-v-povodi-odry/

MAXXSKATER, 25.12.2018

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.