Není lov na umělou mušku jako "lov na umělou mušku"

Kategorie: Všeobecné

Po zveřejnění předchozího článku "Zasedal hospodářský odbor při Radě ČRS" jsem dostal hned několik dotazů, jak že to vlastně myslíme s tím jarním zákazem lovu na umělou mušku. Tedy pro uklidnění, pro všechny, kteří stejně jako já rádi loví na umělou mušku: nechystáme se nijak omezovat slušné rybáře, ani zakazovat lov na umělou mušku.

Náš cíl byl jednoznačný, omezit "takyrybáře", kteří loví v jarním období dravce, především pak candáty na výtěrových hnízdech s pomocí přívlačného prutu, zátěže a streameru "na umělou mušku", což je vlastně taková přívlač v rouše muškařském.

Tento způsob lovu je zavrženíhodný a věřím, že se k němu žádný slušný rybář nepropůjčí. Nicméně, praxe rybářské stráže nám říká, že jsou mezi námi tací, pro které žádná morální pravidla neplatí a řídí se přímo heslem: "co je psáno, to je dáno". A protože se říká, že zákon je minimum morálky, snažíme se upravit podobu bližších podmínek výkonu rybářského práva tak, abychom umožnili slušným rybářům nerušený rybolov a těm druhým nastavili určité hranice/ jednoznačná pravidla hry.

Konec konců, podíváte-li se do současných mimopstruhových soupisů revírů například na popis ÚN Slapy, nebo ÚN Vrané nad Vltavou, můžete si tam přečíst návrh takového opatření uvedený do praxe.

Nyní k tomu, jak to celé vzniklo. Píšete-li zápis z nějakého zasedání, třeba hospodářského odboru, snažíte se text zhustit, sjednotit - a někdy se může stát, že vám z něj vypadne nějaká zdánlivě nepodstatná maličkost - třeba uvozovky. Věta pak má rázem jiný význam. Tedy, jak bylo napsáno na počátku, není lov na umělou mušku jako "lov na umělou mušku". A slušní rybáři se nemusí ničeho obávat...

Kdyby ve Vás i přesto hlodal nějaký červ pochybností, můžete nám napsat nebo zavolat - veškeré kontakty jsou dostupné na:

https://www.rybsvaz.cz/?page=rada%2Fsekretariat_rady&lang=cz&web_menu_id=2

Jsme lidé a navíc rybáři, věřím, že se dohodneme.

Ing. Pavel Vrána

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=601&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 12.2.2018

Diskuse k bleskovce

vlademon - Profil | Po 12.2.2018 13:41:34

Už jsem o tom slyšel a každopádně si myslím že je to trestuhodné a nemorální vůči rybám. Rs by měla jasně vědět co je muškaření! A podle toho se chovat, vždyť je to jeden z nejhezčích způsobů lovu. Všem slušným rybářům Petrův zdar.

u x a - Profil | Po 12.2.2018 12:32:37

přesně tak není muška jako muška,muška je vlastně hmyz a nebo jeho vývojové stádium,streamer který se z nějakého podivného způsobu spojuje také s muškařinou je vlastně imitace rybky a rybka není hmyz,pokud RS narazí na nějakého rybáře který loví na streamer, měl by být okamžitě bez not a to do konce roku,pokud ale RS není schopna přesně určit metodu kterou dotyčný loví je to vlastně jen neschopnost naší RS...já ač nejsem příslušníkem RS jsem schopný okamžitě určit zda je dotyčný pytlák a nebo jen loví na umělou mušku...