Rybáři na Mostecku vysazují do rybníků tisíce malých úhořů

Kategorie: Všeobecné

Přes tři tisíce malých úhořů vysazují v těchto dnech rybáři do celkem 8 vybraných rybníků v Mostě a v Litvínově.

Jde o malé odkrmené úhoře o délce 15 až 25 centimetrů. Celkem jich rybáři na Mostecku vysadili 3 600 kusů. S vysazováním ryb jim v Mostě na dvou rybnících na Benediktu pomáhají také děti z rybářského kroužku při 11.mostecké škole.

Potvrdil to hospodář mosteckých rybářů Jiří Jakeš s tím, že kroužek je zaměřen na přípravu dětí pro získání rybářského lístku, chytání, poznávání a zacházení s rybami a vytvoření vztahu k přírodě a ekologii.

http://www.udalostiextra.cz/video-rybari-mostecku-vysazuji-rybniku-tisice-malych-uhoru/

fotojakes, 25.5.2017

Diskuse k bleskovce

superweb - Profil | St 31.5.2017 1:20:51

Argumentum rozumim tak, ze "Pri vysazeni do nepropustne vody o moc nejde, jsou daleko horsi a vetsi "spotrebitele" monte na trhu a jen minimum dospelych uhoru v realu prezije cestu do trdliste."
To je jednoznacne pravda. Ekonomickym faktem ale zustava, ze kazdy nakup zbytecne(ne do povodi Labe vysazene) nasady uhoru zvysuje poptavku na trhu a vzhledem k pomerne omezenym (a klesajicim) zdrojum nabidky pusobi na dalsi rust cen.
Jasne, ze kdyz farmy na uzeni nakoupi 5000 tun a 95% uhoru neprojde pres turbiny cestou na trdliste, tak je proti tomu par set kg vysazenych do piskovny bez odtoku nebo do Moravy jen kapka v mori vsech problemu. Ale i kdyby tech par zbytecnych "kapek" porad mohlo znamenat treba i jen nekolik jedincu co dopluje na trdliste a uspesne se rozmnozi, tak je podle me uspokojeni par lovcu vysoka cena za i zcela minimalni priblizeni konce teto ryby.

Mike - Profil | Pá 26.5.2017 15:24:49

fotojakes >> Jirko chválím - za práci s dětmi i za ty úhoříky, kteří sem tak nějak pořád patří.
Zato tihle by zasloužili nakopat do pr..... http://crs-sus.cz/sliby-se-maji-plnit-nasadili-jsme​-krasne-jesetery/

Jarda Š. - Profil | Pá 26.5.2017 13:20:07

superweb >> Takových vod, odkud by se úhoř nemohl vydat na cestu za reprodukcí moc není, druhá věc ovšem je, že velká většina migrujících úhořů cestou zahyne. Proto by se podle mého mělo uvažovat o obnově úhořích lapadel na vhodných místech a pokusit se o získání dotací na to, aby lapadly odlovení úhoři byli převezeni někam k ústí Labe a tam vypuštěni.

fotojakes - Profil | Pá 26.5.2017 12:59:19

Jinak pokud někoho pohoršuje vysazování úhořů do revírů (v rámci celé ČR se jedná řádově o několik metrákú ročně), tak by se měl podívat na odkaz níže. V současné době je produkce úhořích farem kolem 5000 tun ročně a většina jde na jídlo a zlomek nakoupí rybáři, ochranáři a podobně, aby úhoře vysadili zpět do vody.

http://www.fao.org/fishery/culturedspecies/Anguilla​_anguilla/en

Ještě doplním kdo by to přehlédl (překlad z googlu):

Úhoře jsou obvykle prodávány ve dvou velikostech pro uzení; Buď 120-180 g, což je normální velikost holandského uzení nebo 300-600 g (velká velikost uzení) v Německu. Menší množství je smaženo nebo želé nebo dusené. Více specializované zpracované produkty zahrnují japonskou specialitu "kabayaki" (ve stylu podávání, ve kterém jsou úhořky kolem 150-200 g motýlů, umístěny na špejlích, pěstovány a marinovány v husté omáčce na bázi sóji a vařené nebo grilované; Více než 90 procent celosvětové produkce úhořů (všechen Anguilla spp.) Je určeno pro tuto formu spotřeby.

kakr - Profil | Pá 26.5.2017 12:58:54

fotojakes >>
Bingo!! U nás se vysazuje jen odkrmený, monté jsou skoro vyhozené peníze, mortalita je značná.
MRS dotace nedostává, neb EU podporuje jen vody po kterých úhoř může migrovat do správného moře.

fotojakes - Profil | Pá 26.5.2017 12:54:43

kakr >> tyhle nevím, do nákupů ÚS nevidím, ale když jsem je před pěti lety sháněl pro sebe soukromě, tak od českého producenta z východních čech 10-15 kč/kus

kakr - Profil | Pá 26.5.2017 12:50:08

fotojakes >>
Ještě napiš,kolik takový odkrmený úhořík stojí, ať si lid rybářský nemyslí, že je to nějaká láce.....

fotojakes - Profil | Pá 26.5.2017 12:43:04

superweb >> jak ti napsal Hraji, je to "drobek" úhořů za peníze rybářů. Úhoři vysazovaní za dotace (cca 10 mega ročně) se vysazují jen do revírů, které jsou na seznamu revírů s možností poproudové migraci (myslím, že ho vydalo MŽp). Za dotace se vysazuje co vím přímo monte, za peníze rybářů (v našem ÚS) se zase vysazují odkrmení hadi u kterých je přežití daleko vetší. Jinak jsou z velkých odchoven v zahraničí a pokud by je nekoupili rybáři do revírů, půjdou přímo na potravinový trh. Z těch 8 vod kam jsme je dali je u 6 teoretická možnost poproudové migrace až do Labe, tedy pokud je nerozseká některá z turbín na řece Bílině. Ty dvě vody odkud se nejspíše nedostanou nikam jsem volil z prostého důvodu, probíhaly tam ten den závody naší MO (letos zaměřené hodně pro děti) a tak to bylo spojeno s vysazováním úhořů dětmi z kroužku. Když to jen časové, terénní, dopravní a další okolnosti dovolují, dávám dětem možnost ryby vysazovat, nebo lovit (třeba rychlená štička), aby si už od mala uvědomili, že ryby se v revírech neobjevují sami od sebe.

Mrknato - Profil | Pá 26.5.2017 12:20:33

hraji >> No vidíš, že dokážeš psát i rozumně..... Tady máš za mě velkého líbiče.

kesarp - Profil | Pá 26.5.2017 12:12:29

superweb >> Většina rybníků je průtočná a úhořům když chtějí nedělá žádný problém se dostat do řek.

hraji - Profil | Pá 26.5.2017 11:51:28

superweb >> je to jednoduché, rybáři si nakoupí úhoře za svoje peníze, logicky je vysazují do vod, kde je šance, že zůstanou a mohou se lovit. Cílem rybářského svazu není zajišťovat migraci a přežití úhoře, to je cílem Agentury ochrany přírody a jiných ochranářských institucí. Jenže ty o úhoři jen píší a hovoří, a pro jeho záchranu nedělají vůbec nic. To malé množství úhořů, které se u nás vysadí a případně by se přes všechny elektrárny dostalo zpět do moře, světovou populaci úhoře opravdu nezachrání. Fakt ne. Takže proto.

superweb - Profil | Pá 26.5.2017 11:35:58

Tady bych se snad konecne mohl dozvdet od zasvecene osoby, proc se vlastne uhor vysazuje do rybniku(a jinych vod odkud nema sanci na cestu za reprodukci)? Me to pri rostouci cene nasady a ubyvajicich stavech uhoru v nasich rekach prijde jako nesmyslne plytvani