Echolot Humminbird Fishfinder 141 cx



Kategorie: Ostatní

Zajímavou novinkou na trhu echolotů je Humminbird Fishfinder 141 cx. Jedná se o jednopaprskový echolot s 20ti stupňovou sondou pracující na frekvenci 200kHz. Dosah tohoto echolotu je dle údajů výrobce až do 240 m hloubky. Echolot je jiný především barevným displejem, díky kterému je dění na obrazovce mnohem přehlednější. Velký 3,5 palcový displej o rozměrech 320x240 pixelů s 256 barvami je zárukou kvalitní podívané. Celý echolot působí kompaktním a skladným dojmem. Ovládání je velmi jednoduché a intuitivní, skoro bych řekl, že není nutné ani moc studovat přiložený návod. Ovládací menu je samozřejmě i v češtině.

Během práce s echolotem lze měnit různá nastavení a vychytávky, jako například rozlišení (citlivost), díky kterému jste schopni vidět na obrazovce i tak malý předmět kterým může být třeba i váš wobler. Ryby jsou zobrazovány buď ikonkou ryby, anebo klasickým "půl obloukem". Na displeji můžete dále sledovat reliéf dna a jeho strukturu, případně vodní rostliny kořeny atd.. Jednotlivé pohledy lze přibližovat, nebo oddalovat až 8 mi násobným zoomem. Máte zde možnost přepínat mezi denním a nočním režimem displeje a celý echolot lze přepínat mezi sladkovodním a mořský režimem pro maximální optimalizaci přístroje. K dispozici je také množství alarmů, které vás můžou upozornit například na určitou velikost ryb, na změnu hloubky, nebo teploty. K echolotu je možné připojit čidlo, které pak měří i rychlost lodi.

Vlastní sonda echolotu měří neustále i teplotu vody, takže na displeji stále vidíte kromě aktuální hloubky i okamžitou teplotu. Čísla udávající hloubku a teplotu jsou dostatečně velká, navíc je lze zvětšit, takže i rybáři se špatným zrakem by něměli mít problém odečítat z displeje. 20ti stupňová jednopaprsková sonda je určena primárně na hlubší vody, protože tam obsáhne daleko větší prostor na dně. Na českých nádržích a rybnících proto tento echolot zklame především "hledače ryb". V 5-ti metrové hloubce vám totiž tento echolot ukáže jen úzký pruh pod lodí (cca 1,6m v průměru), ve kterém asi moc ryb neuvidíte. Pro tyto potřeby to chce echolot se sondou 60 a více stupňů. Velkým pomocníkem bude ale naopak při mapování dna i u malých hloubek. Zde zase budete přesně vědět, že to co vidíte na obrazovce echolotu se nachází přímo pod vaší lodí opravdu jen s malou odchylkou. Na závěr dobrá zpráva pro případné převrácení lodi i s echolotem: vše je vodotěsné a plovoucí. Tento echolot pořídíte za cenu kolem 12 tisíc korun.

 

Klady a zápory

barevný přehledný displej

množství pokročilých funkcí

přesný v mapování dna

vyšší cena

v menších hloubkách neslouží k hledání ryb

 

Roman C. - Profil, 1.6.2006