MSJ 2005 Rožmberk nad Vltavou

V roce 2005 proběhlo na jihočeských revírech v okolí Rožmberka juniorské mistrovství světa v lovu na umělou mušku. Různorodé revíry tehdy prověřili schopnost účastníků používat různé muškařské techniky.

Martin M. - Profil, 1.6.2009

Uživatel není autorem nebo spoluautorem tohoto videa.

Diskuse k tomuto rybářskému videu

Milos_Dia - Profil | Út 2.6.2009 8:26:41

roman_monfish >> Hajzlové mladý, skáčou si po šutrákách jako by se nechumelilo. Jen jsem to video pustil, už mě vzala záda.

roman_monfish - Profil | Po 1.6.2009 20:09:09

bez komentáře a díky za názory

Pike - ideální kamarád - Profil | Po 1.6.2009 19:41:10

roman_monfish >> K tomu návazci jen tolik. Mám ho, chytal jsem s nim cca 5x. A i kdyby bych s ním chytal furt, nelze držet ústa jen proto, že to vymysleli závodníci.
PS: návazce se dnes prodávají, já jsem ho zaplatil, kdyby se nevymyslel, nekoupil bych si ho a bylo by. Určitě bych kvůli tomu nepřestal muškařit.

PS2: ještě k těm závodům. Bellyboat cup je taky příkladem, kdy i na závodech je možno chovat se racionálně a tedy jde to i u nás.

Pike - ideální kamarád - Profil | Po 1.6.2009 19:34:38

roman_monfish >> Mé příspěvky nejdou proti tvému videu jako takovému. To z Koutů se mi líbilo a bylo to přesně ono. Klídek, pohoda.
K závodům je můj přístup již nějakou dobu stálý a je jedno, jestli se jedná o muškaře či plavačkáře. Sám jsem parkrát závodil, takže si obrázek udělat umím. Co jsem poznal řadu závodníků, tak jsou to skvělí rybáři, jistě fajn společníci.
Jen nesouhlasím s tím přístupem k rybám, je to dle mne zbytečné. A pokud závodníci závodit musí (ano, tady chápu, že někdo soutěživý je a tohle jakž takž pochopím, protože skoro každý člověk si rád masíruje ego a to i včetně mne), tak to jde i jinak, například jako na lodních závodech v UK. Nachytáš svůj limit a končíš, ryby se zabijí a odpadá to korýtkování, vláčení v podběrácích či sakování.
To by se ale u nás musely změnit vody, na kterých se chytá.

Vendelín - Profil | Po 1.6.2009 19:26:59

roman_monfish >> Jdu nahodou kolem a nechci a nebudu se vyjadrovat k "zavodnimu lovu" ryb.

Jen bych uvedl tak trochu jednu veco do souvislosti. Ve spojení s panem Kudlakem se casto uvadi onen citat J.Y.Cousteaua „Lovit ryby jen pro zábavu – je perverze.“ Ona poznamka se snad ovsem tykala lovu ryb harpunou... Navic ten sam clovek se spolecne s Philipem Tailiezem vsadili s Fredericem Dumasem, ze nedokaze jen harpunou a bez pouziti agualungu ulovit za nejaky cas 250 kg ryb (jeho kniha The Silent World, 1953).

drozďák 30,42 - Profil | Po 1.6.2009 19:11:06

roman_monfish >> nechci se pouštět do disputací, ani za každou cenu mít poslední slovo, takže Romane poslední můj příspěvek k tématu:

mícháme hrušky s jablky.
Pro mě závodní rybolov byl, je a bude primárně o egohoničství.
Ano, nechápu ho a jeho účel nikdy nepochopím, jelikož smysl a naplnění u této záliby pro mě leží někde úplně jinde.

Zcela chápu, že existují individua pro něž je kompetice v rybaření jedním z vrcholů seberealizace - tedy naplnění ega, o nic jiného se tu nejedná. Nehodlám s tím nijak bojovat, zároveň se ale nebudu klanět a vzhlížet k lidem, jejichž počínání se mi nelíbí.

"Jen vím, že s klávesnicí v ruce a monitorem před sebou s tím neudělám nic. Pokud chci mít na tuto činnost nějaký vliv, musím do ní vstoupit."

První věta může a nemusí být pravda. Zda-li pranýřování rybářských závodů by wire po internetu či v diskusích má nebo nemá vliv neposoudíš objektivně ani ty, ani já.
Druhá věta - opět velmi diskutabilní. Nemusím vstupovat do politiky, ani do vrcholných orgánů ČRS, abych na tyto získal vliv. Už jen mým hlasem ve volbách ovlivňuji dění, byť nicotně - to přiznávám. Veřejnou kritikou pořádků v zájmové organizaci již jsem členem internetová komunita ovlivnila dění v ČRS víc, než si asi ochotný si připustit. Nemá smysl tuto činnost přeceňovat, ba ani podceňovat.
Každý si rozhoduje o míře a způsobu angažovanosti sám. Je to každého svobodná volba. Politika, závodní rybaření a funkcionářská činnost se mi v současných mantinelech hnusí a nevidím jediný důvod, proč bych do těchto procesů měl vstupovat. Veřejná kritika věcí, které se mi nelíbí a k nimž mám ze svého statutu člena či voliče právo se vyjádřit je zcela legitimní prostředek sebevyjádření.

Kocháč - Profil | Po 1.6.2009 19:06:39

roman_monfish >> cekam na kamarada na pohotovosti, tak mam cas podumat. Ano chytat ryby pro zabavu je uchylne a zavodit v tom je o level uchylnejsi. O uslechtile myslence sportovniho rybolovu nemuze byt rec.

medvěd - Profil | Po 1.6.2009 18:45:03

roman_monfish >> rychlostní závody.To zní divně.Viděl jsem tzv cvakání ouklejí na plavačkových závodech.Tam se počítá do tří a zásek.Divný rybolov

roman_monfish - Profil | Po 1.6.2009 18:40:51

pepa-č >> PepaČadek >> Mám podobný názor: Ti dobří se poznají podle toho, jestli chytí rybu i tam, kde ji ostatní chytit nedokážou. Proto když už se nějakého závodu účastním (cca 2-3 za rok), mám raději závody, kde se chytá ryb málo, než tzv. rychlostní závody.

PepaČadek - Profil | Po 1.6.2009 18:37:58

Martin M. >> souhlas :-) (uznávám, že to je super tenký led)

Martin M. - Profil | Po 1.6.2009 18:36:43

pepa-č >> PepaČadek >> do definic "dobreho rybare" bych se nepoustel...

PepaČadek - Profil | Po 1.6.2009 18:35:17

roman_monfish >> ti dobří se nepoznají podle toho, že nachytají milion rybiček, ale že uloví ty velké.
Byly, jsou a budou? Dost možná ne. A i kdyby, není to žádný argument pro jejich obhajobu.

roman_monfish - Profil | Po 1.6.2009 18:29:02

drozďák 30,42 >> Petře Ty víš, že není rybář jako rybář. Čím víc toho umí, tím víc ryb chytá a to zejména těch menších ať chce nebo ne, protože u nás jich je v revírech prostě nejvíc a nemusí si tím honit ego.
K závodům: Jenom si uvědomuji prostou pravdu, že rybářské závody tady byly, jsou a budou ať se mi to líbí nebo ne. Snaha zašlapat je do země je předem prohraný boj. Je jen na mě, co si z nich vezmu za své a co udělám pro to, aby z mého pohledu byly lepší a tedy k rybám šetrnější. Jen vím, že s klávesnicí v ruce a monitorem před sebou s tím neudělám nic. Pokud chci mít na tuto činnost nějaký vliv, musím do ní vstoupit.

george87 - Profil | Po 1.6.2009 17:49:14

Zase závody...

drozďák 30,42 - Profil | Po 1.6.2009 17:46:33

roman_monfish >> samozřejmě každý z nás si bude hledat omluvu pro své počínání, či se holedbat kecy o menší újmě, kterou rybě působí ve srovnání s tím či oním.

Přesto nevidím nic světoborného na výuce letání několika desítek ryb á 1 závodník.
Snažíš se svým komentářem neblahý vliv závodního rybolovu bagatelizovat řečmi o poškozování ryb při běžném rybolovu.

Je tu setsakra velký rozdíl - fundamentální.
Já jsem šťasten, když mi ta dvacka ze čtyřkového prutu (na jemnější nechytám - co ty?) sama spadne ještě dřív než jí stačím vyháčkovat.
Proti tomu se kompetitor posere vzteky, protože po přeměření mohl mít poslední potočák chycený 36 sekund před vypršením časového limitu 212mm a znamenat jedničku v sektoru.

Tedy obrovská diference v přístupu, kdy jeden druh takyrybáře zcela vědomě a maximálně drtí stovky ryb pod heslem účel světí prostředky jenom proto, aby si nahonil péro (pardon ego) a proti tomu běžný lovec, který se tím vším necítí nijak obohacen. Naopak, měl by ze sebe při takovém přístupu k lovu a rybám velmi špatný pocit.

Jsi dostatečně inteligentní tudíž jsem si jist, že si ten rozdíl moc dobře uvědomuješ. Citace Kudláka a advokacie závodníků, z nichž mnozí jsou ti blízcí je v takovém případě účelová, manipulativní a tudíž zbytečná.

roman_monfish - Profil | Po 1.6.2009 17:42:52

Pike - máš pravdu při každé lidské činnosti lze postupovat tak aby škody byly co nejmenší. Tyto záběry byly pořízeny v roce 2005. Sportovní řády, tak jako vědomí lidí se stále vyvíjí. Uvidíme, jak se budou chovat k rybám účastníci letošního MSJ. Přijď se podívat, třeba tam okoukáš nějakou novou techniku. Někde jsem slyšel, že taky používáš tzv. francouzský návazec a právě ty dvě létající ryby z videa jsou produktem chytání na francouzskou nymfu francouzským závodníkem. Tehdy to bylo v Čechách poprvé k vidění na živo. Do té doby to znalo jen pár závodníků ze zahraničních závodů. Dnes je to technika, která je s různými úpravami na našich vodách často k vidění.

jarda 2004 - Profil | Po 1.6.2009 17:33:56

Moc hezké ten fofr je mazec.