Lehký neváznoucí paternoster

Feeder > Paternoster

Feederová sestav vhodná pro lov na krátkou vzdálenost a kamenité dno.

  • Kmen: monofil 0,12 - 0,20 mm, vzácně i víc
  • Návazec: návazec vedoucí k háčku je spíše delší (40 – 70 cm) a o stupeň slabší než kmen, návazec vedoucí k zátěži může být také slabší (třeba i o dva stupně) anebo v případě výroby paternosteru rozstřižením smyčky může být tvořen přímo kmenovým vlascem
  • Háček: podle velikosti nástrahy (18 – 6)
  • Ryby: bílá ryba, kapr, okoun – záleží hlavně na volbě nástrahy
  • Nástraha: cokoli vhodného k lovu výše uvedených druhů ryb

Mám rád pohyblivou rybařinu na neznámých místech – pokud možno menších říčkách, tůních apod. Lovím často na krátkou vzdálenost a rychle střídám místa, abych našel ta úspěšná, kterým se pak můžu věnovat déle. Sestava pro takové chytání by měla být lehká kvůli nenápadným náhozům a odolná proti vázkám. Kromě lehkých průběžných montáží používám i následující řešení, jehož výhodou je kromě zmíněné nenápadnosti i snadné oddělení uváznuvší zátěže od sestavy.

Celá sestava je určena k lovu na krátkou vzdálenost a vyžaduje použití spíše jemných špiček. Dovoluje naprosto tiché náhozy, splavování nástrahy proudem a v případě uváznutí zátěže stačí mírný tah k tomu, aby broky sjely po vlasci, na němž jsou přitisknuty. Pokud lovíte na čisté vodě a věříte, že se vám případně uváznuvší zátěž podaří vyprostit tahem za vlasec, udělejte pod broky uzlík, o který se budou zarážet.
Sestava je vhodná hlavně pro dynamicky beroucí ryby jako je plotice, cejnek a tloušť. Ty při prudkých drbancích zvedají zátěž ze dna a díky její byť nevelké hmotnosti se jim háček udrží v tlamě dost dlouho na to, aby rybář stačil zaseknout. Někdy je tato sestava úspěšná při lovu opatrně beroucích kaprů na krátkou vzdálenost a občas ji používám při zimním rybolovu.

Postup

Varianta A: na konci vlasce vytvoříme dvojím provlečením patřičně velkou smyčku a rozstřihneme ji. Na jednu větev přitiskneme asi 5 cm od konce dva velké broky, na druhou přivážeme návazec s háčkem. Ten by měl být slabší než kmen, protože uzel rozstřižené smyčky má časem tendenci stát se nejslabším místem sestavy. Se slabším návazcem při slušném zacházení nějakou dobu vydrží.

Varianta B: všechny tři vlasce (oba návazce i kmen) spojuje mikrokroužek. Kteroukoli poškozenou část sestavy pak lze měnit nezávisle na ostatních.

osprey - Profil, 7.2.2006
Průměrná známka: 1,89

Diskuse k montáži

Žádné zápisy.