Dělička, lízátko a krmítko

Plavačkové > Dělička > Lízátka & speciality

Nezvyklá sestava pro lov na děličku, ale za určitých podmínek velmi účinná.

  • Kmen: 0,15 až 0,16 mm
  • Návazec: 0,08 až 0,12 mm
  • Ryby: cejn, kapr, parma...

Tato metoda lovu kombinuje lov na plavanou a na feeder, kdy si z obou technik bere to nejlepší - z děličky přesnost chytání a skvělou detekci záběrů, z feederu možnost krmit přesně kolem háčku. (Není povolena na závodech v plavané, protože chytáte vlastně na těžko.)
Samozřejmě s ní nemůžete proplavávat, ale jen lovit ze dna a občas třeba s nástrahou pohnout - posunout po proudu nebo zatřepat a vyplavit trochu návnady z krmítka. Je to ideální metoda pro lov cejnů a kaprů tam, kde není dobré příliš mnoho vnadit, abyste si nepřilákali mnoho malých ryb, nebo pokud z nějakého jiného důvodu nechcete použít mnoho návnady. Samozřejmě můžete kombinovat vnadění krmítkem s klasickým vnaděním při plavané návnadovými koulemi.
Sestava je vlastně stejná jako při běžném lovu s lízátkem, jen nad poslední brok je přes karabinku připnuto krmítko, tedy průběžně. Pokud to nefunguje, krmítko odděláte a chytáte zase jako předtím.
Někdy může být potřeba oddělat nějaký ten brok, zvláště pokud je proud hodně silný. Nebo třeba zvětšit ponor, však na to přijdete sami...
Jakmile nahodíte s krmítkem, musíte špičkou děličky najít pozici, ve které splávek bude na hladině stabilní. Pak jen staticky držíte prut a čekáte.
Záběr je o hodně zřetelnější, než při běžném lovu, protože cokoliv se dole děje se projeví jako potopení splávku. Máte vlastně perfektně vyvážený splávek a k tomu ještě průběžnou sestavu, co může být lepší pro detekci záběru? Přesto si se zásekem počkejte na tutovku, protože každé promáchnutí znamená nové naplňování krmítka, což zdržuje.

Postup

Sestava je stejná jako pro chytání s lízátkem, tedy od shora: lízátko velké podle proudu kolem 3 až 10 gramů (větší jen výjiměčně), asi 15-30 cm nade dnem bude olivka s několika broky a celkové váze jako je nosnost splávku, tedy 3 až 10 gramů. Pak následuje karabika na které je krmítko. Pod ní je malý broček (nesmí projít karabinkou) a pod ním obratlík spojující kmenový vlasec s návazcem. Návazec je dlouhý pro začátek asi 50 cm - zkoušejte i jiné délky.
Je potřeba použít silnější gumu v topsetu, protože s tenkou se špatně zasekává. Já používal 1,4 mm. Samozřejmě pak ale nemůžete použít příliš slabé návazce.
Krmítko stačí kolem 10 gramů nebo i menší.

Martin M. - Profil, 13.1.2006
Průměrná známka: 1,73

Diskuse k montáži

Žádné zápisy.