Kapr zůstává králem českého rybářství, hlavně kvůli ekonomice

bolllekas - Profil | Po 20.12.2021 0:08:56

Tak hranolky dobrý, ale pecenac je za mě lepší. Ideálně menší kapry kolem 45cm napulit podél páteře, naporcovat, zbavit kůže! Trojobal, no a hlavní je lák. Na litr vody 0,3dcl octa cukru stejný poměr jako do laku na okurky, sůl, nové koření, bobkový list, pepř.Svarit a na závěr flašku bílého. Hodit do studeného laku a hlavně 12 dní vydržet. Věřte že kratší doba je málo. A olizovat se budete ještě v sanitce 😁Za mě prostě top.

Specialista - Profil | Ne 19.12.2021 20:33:35

novel >> jinak k tomu koření, více druhů koření nemusí znamenat hodně koření..

nofish - Profil | Ne 19.12.2021 20:01:23

novel >> Blbost, Jerky, jak to žerou všichni, je tuna koření. Cukr a sůl mají funkci aby vytáhli vodu z masa před finálním sušením.
Candát je filé bez chuti, velký má hodně mezi svalového tuku.
A k tomu co jsi mi psal níže, jde vidět, že jsi to nezkoušel, stříbrňák má strašně nasládlé maso, chce to koření....

tomvec - Profil | Ne 19.12.2021 19:49:16

novel >> no ti nee. Ale třeba z Tovačovských sádek si je lidí pochvalují, že nesmrdí.

novel - Profil | Ne 19.12.2021 19:46:01

tomvec >> A ti kapří králové (o kterých je článek a nad kterými dumají proč je lidi málo jí) jsou z pískoven a z řek?

novel - Profil | Ne 19.12.2021 19:40:08

Specialista >> Ano, sušička. Houby, křížaly, jerky, výborný pomocník.
Taky jsem zkoušel marinovat v koření. Cukr+sůl je top.

tomvec - Profil | Ne 19.12.2021 19:29:44

novel >> no když vezmu kapra z řeky nebo nedej Bože z pískovny která je zdroj pitné vody, smrady se nekonají. A to tlusté z břicha klidně odříznu a vyhodím.

Specialista - Profil | Ne 19.12.2021 19:28:10

novel >> tak zrovna na Jerky mám vyzkoušeno několik defacto marinád. Vlastně stačí pokaždé co dům dal.. V sušičce na ovoce?

novel - Profil | Ne 19.12.2021 19:23:36

Specialista >> Tatarák je specifický a to dochucení tam patří, ale třeba maso na Jerky stačí naložit do cukru, pak do soli a to je všechno. Hovězí se nemusí přebíjet šesti druhy koření jako níže zmiňovaný kapr.
Candáta taky nejím bez soli. Ale stačí mu jen ta sůl, maximálně trocha pepře a oprásknout ho na másle. Pokud tohle udělám s kaprem, bude mastný, smradlavý a s pachutí bahna.

Specialista - Profil | Ne 19.12.2021 19:00:55

novel >> že ty konzumuješ tatarák tak, že hodíš hovězí do mlýnku a točíš to přímo na topinku bez čehokoliv...🤭 přeci nezkazíš chuť masa

novel - Profil | Ne 19.12.2021 18:57:03

nofish >> Dobrá, tak neumím, ale ty ryby mi chutnají. Na stříbrňáka jsem se neptal, karas má mnohem lepší maso jak kapr...

novel - Profil | Ne 19.12.2021 18:53:02

No já vám nevím, ale co z té ryby mám, když ji zasypu takovou směsí koření?
Česnek, tymián, paprika, kmín, pepř, zázvor, tohle usmažit a nepoznám, jestli to původně byl kapr nebo kuře 😂

Danda05 - Profil | Ne 19.12.2021 0:17:36

Specialista >> jo jo přesně, udelat z toho ten hřeben je nejvíc nejdůležitější 👍🙂je s tim práce ale pak ten kapr ma úplně jinou úroveň.

Specialista - Profil | So 18.12.2021 23:52:34

Danda05 >> jj, mletej, jak je v receptu pod. Jen špetku. Jasný, kosti nesmíš vnímat. Každá moje hranolka je ze dvou až tří lupínků svaloviny. To je největší piplačka. Po vyfiletování to maso prořezávat na co nejtenčí lupínky. To jde jen dobře ostrým nožem. Ale zase neproříznout tu kůži... Ale výsledek za to každopádné stojí..
Jezte kapry! Doporučuje 9 z 10 pstruhů lososových z Lidlu 😄

Mkk - Profil | So 18.12.2021 23:10:38

Danda05 >>

Danda05 - Profil | So 18.12.2021 22:21:13

Me tedy dlouho kapr taky nechutnal, podle me je klíčové ho umet vykostit a udelat z toho pěkný tenký plátky ve kterych se nemusi člověk hrabat kvuli každý kosti.

Danda05 - Profil | So 18.12.2021 22:15:47

Specialista >> aha ok, a te zázvor tam dáš jako drcenej nebo jak?

Tom - Tuk - Profil | So 18.12.2021 21:31:13

nofish >>

??? Tvl jen pro sichr... jsem asi tupší...

nofish - Profil | So 18.12.2021 20:56:14

Tom - Tuk >> neumíš to uvařit, to je v klidu, kuře z kaufu se dá taky zku..IT... A přitom se dá udelat i jako dobrota. Za to že někdo Neum vařit nemůže ta surovina.

nofish - Profil | So 18.12.2021 20:30:15

novel >> neumíš.... Dělal jsem deset let v provozu, umím i stříbrňáka, jsou to jen kecy.

Specialista - Profil | So 18.12.2021 19:55:31

Danda05 >> 👍, jo, tak já to nevypisoval celý, jen změny oproti receptu z jižních Čech. Takže u tebe je změna s tím olejem před obalením? Mně se do výsledku nejvíc promítlo obalení, ten solamyl (cca 1/2 obalového prachu) udělá takovou trošku křupavou kůrčičku. Vnitřek je jak se steakem, každý podle chuti

Danda05 - Profil | So 18.12.2021 18:04:57

Specialista >> aha tak ja to dělám tak že,: nudličky z kapra nasolim, pridam malinko oleje, cesnek a zakapnu trochu sojovkou, promicham a necham odležet.
Na oblaleni dám jeden dil mouky, a pulku dilu sladké papriky a pulku pálivé papriky. Promichat obalit nudlicky osmahneme a je to luxus. A k tomu dip ze zakysanky s česnekem a pažitkou 🙂💪

Specialista - Profil | So 18.12.2021 16:47:19

Danda05 >> už ani nevím, jaký je původní recept přesně. Ale trocha česneku a maďarská paprika nikdy nic nezkazí. Zázvor myslím v originálu je. Ale..
Použij škrobovou moučku určenou pro masové pokrmy! Takže ne s bábovkou na obalu. Nevím, technicky, v čem je rozdíl, ale ve výsledku určitě. Já ji trochu mixnu s hladkou...

Danda05 - Profil | So 18.12.2021 15:59:40

Specialista >> kapri hranolky je nejlepší zradlo z ryby sladkovodní, taky myslím delam dobrý. Co jsi na tom vylepšil?

Tom - Tuk - Profil | So 18.12.2021 10:20:24

novel >> Hašišmarjájózef--- to nejdůležitější... NEFUNGUJE TO ANI VOMYLEM na Kaprasátka z chovných rybníku (čerstvá násada v řece, vánoční i jiné prodeje řádně nevysádkovaných Kaprasátek). Tahle Kaprasátka z 80% rybníků prostě a jednoduše smrdí (mě tedy určitě). Nepřerazí to (pro mne) ani udírna. T.

Tom - Tuk - Profil | So 18.12.2021 10:14:09

novel >> Ahoj. Tumáš kolego... je těch chutných úprav mrtě, ale tohle je podle mne nejnejnej a rychlé, jednoduché, čisté =)))

xy Mrkve + yx/3 Petržele + yx/2 Celeru + libovolné množství Česneku (min, ale yx/10, je to "vnášeč" ostatního do masa). Tohle všechno nastrouhej na extrajemno/rozšmelcuj v mixéru, řádně osol. Bezpodmínečně je třeba ochutnat hmotu. Jakmile je hmota slaná pro dotyčnou osobu akorát, je třeba jestě o 1/3 přesolit. !!!NIC DALŠÍHO NEPŘIDÁVAT!!!
Do vzniklé kaškejdy vlož kusy masa. Maso předem !NESOLIT! Nech stát v lednici zafóliované (pachy) alespoń 5 dnů, protože my Indiáni milujeme shnilé Lososy. Kaškejdy musí být relativně hodně, aby bylo maso schované komplet. Jednotlivé kusy masa by měly být vždy "proloženy" aby se vzájemně nedotýkaly (platí hlavně pro ryby a drůbeží). Jednou denně je dobře celé to nějak promíchat/otočit.
Na skorosuchou rozpálenou pánev vložte JEN OKLEPANÉ (tedy bez oplachování, utírání apod. - PRO BLBCE - !!!BEZ OPLACHOVÁNÍ, UTÍRÁNÍ APOD!!!) kusy masa. Opečte s nadrobno nakrájenými OSOLENÝMI brambouchy a čímkoli dalším co nepouští moc šťávy asi minutudvě ze všech stran. Hlavně to do pánve nedávejte - lidi prosím... - rovnou z lednice... Nechte to předehřát alespoň na pokojovku, ideálně třebas teď na radiátoru.
VSJO, dobrou chuť jaxviňa =)
Kaškejdu je možno po vynětí masa zmrazit a použít 3-5 opakovaně pro jakékoli maso. Nepřijímá/nepředává pachy a vůbec se nekazí. Podmínkou je mít ve hmotě opravdu DOSTATEK Česneku =)
Naprosto geniálně funguje tahle nakládací směska na jakékoli maso připravované pro uzení.
BACHA - NEDÁVEJTE MÍSTO PETRŽELE PASTIŇÁK, NEBO TO BUDETE MÍT SLADKÉ JAKO HOVNOZ NUTRIE...

Specialista - Profil | So 18.12.2021 9:24:19

novel >> uzený kapr je vynikající, umění spočívá v láku.
Už jsi jedl kapří hranolky? Zdokonalil jsem je tak, že se zatím nenašel nikdo, kdo by si nepřidával... luxus žrádlo.

novel - Profil | So 18.12.2021 9:20:03

nofish >> Umím "suchou" štiku pečenou na kořenové zelenině pod slaninou - vynikající. Okouna, candáta na másle, protože nic jiného nepotřebují - luxus. Pečenou ostroretka, zavináče z cejnů, vyudit úhoře, cejna, v nejhorším i sumce, atd., ale poraď prosím co s kaprem?
Smažit? Ne, nejím ani vepřové řízky ve strouhance. Péct? To už vůbec ne. Ani uzení nepřebije (nevím jak to říct, bahnitou?) pachuť...
Hoď do placu nějakej super recept, aby ho zvládl i úplný amatér jako já.

nofish - Profil | So 18.12.2021 7:33:31

novel >> ne, ryba je jen drahá a má kosti. Jediný problém. Maso je v pohodě, když ho umíš udělat.

Tom - Tuk - Profil | So 18.12.2021 6:01:49

novel >> Mýlíš se, kapří maso nejen že není hnusné, je výborné. Jen je třeba správně toto připravit. A nedosti na tom - je to, světe div se, pro člověcí organismus nejdokonalejší a nejneškodnější živočišná bílkovina. Docela se divím, že tato skutečnost, nejednou propagovaná za strašných komunistů, není zmiňována dnes a denně veftelevizích, vefrádijích, vefnovinách atakvůbec. Kdyby v zásadě libovolný člověk jedl od mala jen a jen kapra, bude mít dostatek všeho pro organismus potřebného...
Jen pro jistotu a abychom si rozuměli - je mě natolik proti srsti dementní korupční kapro"hospodaření" v ČRS, že jsem na znak naprostého nesouhlasu a protestu po zhruba 45 letech členství ze svazu vystoupil a v CZ úplně přestal rybařit =)

novel - Profil | Pá 17.12.2021 9:50:10

nofish >> OK, tak se jedná o chov, ale situace je stejná. Maso je to hnusný a diví se, že to lidi nejí...

nofish - Profil | Pá 17.12.2021 9:41:22

novel >> No a teď si vezmi, že bys to přečetl a zjistil, že se jedná o chov, produkci ryb, masa....

novel - Profil | Pá 17.12.2021 8:44:46

Chováme a vysazujeme kapra, kapr je nejžádanější ryba, kapr, kapr, kapr a pak tam napíšou: "I tak ale zůstává spotřeba ryb v České republice velmi nízká, byť mezi lety 1948 až 2019 stoupla konzumace ryb o osm procent."
Bodejť by ne, když se to nedá žrát.

Kolik se vysazuje řeba okounů, nebo candátů, když mají tak výborné maso?

Calex - Profil | Út 14.12.2021 13:36:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

...

Fu - Profil | Út 14.12.2021 12:59:46

Kapřík je super ryba, bojovná a v řece maximální topka :)

TEZAR - Profil | Út 14.12.2021 12:42:34

Už tu brzy budou plné kádě těchto,, králů,,... 🤣🙉🤸‍♂️💥☠️🤕