Dodatek pro rok 2021 k soupisu revírů ČRS má 88 stran

Autor diskuse: boticar - Profil , 18.11.2020

Bacha San - Profil | So 9.1.2021 17:11:02

alžběta >> Očko se dá možná okecat, nebo nějak vysvětlit. Vím, že se na to bude každý dívat trochu jinak, ale je to taky dle mého šikana. Z hlediska poctivé muškařiny je pro mě mnohem horší vypuštění z řádu věty, že mušky s korálkem či plíškem jsou považovány za třpytky. To je dle mého těžká a neomluvitelná prasečina.

alžběta - Profil | So 9.1.2021 13:29:18

Bacha San >> Nedělám, viz i diskuse v muškaření. Když to tak vezmeš, tak očko je skoro desetina té délky, to je dost :-).

Bacha San - Profil | So 9.1.2021 12:55:08

alžběta >> Myslel jsem, že si děláš prču:-)

alžběta - Profil | So 9.1.2021 12:51:03

sven >> díky ti za tvůj pohled.

Bacha San - Profil | So 9.1.2021 12:50:52

alžběta >> Pak by mě ovšem zajímalo, do kolika % vlhkosti se počítá suchá muška :-DDD

sven - Profil | So 9.1.2021 12:43:38

alžběta >> ze svazu tu jsme nejspíš všichni :-)
Podle mého názoru:
Nástraha je potrava nebo její imitace, umístěná na háčku.
Tedy v případě streamera, od začátku hlavičky až po konec opeření/ochlupení.
Očko háčku je součástí háčku, nikoli nástrahy.

alžběta - Profil | So 9.1.2021 1:23:04

Jak prosím cítíte, že je myšlena délka nástrahy 3 cm u streamera? Je to i s očkem háčku a nebo ne?
Nevíte někdo výklad někoho ze svazu?

Bacha San - Profil | Pá 8.1.2021 22:32:26

„Měli jsme ty nejlepší úmysly, ale dopadlo to jako vždy.“
Andrej Andrejevič Gromyko
:-D

rybomil - Profil | Pá 8.1.2021 17:35:23

sven >> noo hezkýýýý.

Pumprdelník - Profil | Pá 8.1.2021 9:55:45

sven >> javohl, servus

boticar - Profil | St 6.1.2021 21:19:39

Thomic >> Jedná se vždy o klasický výběr jedné z několika špatných variant :D Ještě že to za mě dělá a schytává někdo jiný.

sven - Profil | St 6.1.2021 19:24:32

Motto:
"Průměrnému rybáři je totiž úplně jedno, jaký je původ pravidel kterými je povinen se řídit a fakt je, že přečíst si na straně 15 ze mira kapra je 40cm, na straně 35 že je to 45 cm a na straně 96 že je to 50 cm a max 70cm muže být pro řadu lidí celkem právem matoucí"....

Jen tak pro pořádek, bych zdejší terminologií tzv. "průměrným" rybářům rád osvětlil,
co se vlastně skrývá pod dvěma tajemnými pojmy, uvedenými v Oddílu III. povolenky k lovu.
A) Kdo nebo co, je Správní orgán.
B) Úplný výčet výjimek, patřících výhradně do jeho kompetence.
C) Zda je, či není v pravomoci Správního orgánu, zvyšovat zákonné lovné míry.
D) Zda je, či není v pravomoci uživatele revíru, zvyšovat zákonné lovné míry.

99/2004 Sb.
HLAVA V
ORGÁNY STÁTNÍ SPRÁVY RYBÁŘSTVÍ
§ 19
(1) Orgány vykonávající státní správu rybářství podle tohoto zákona jsou
a) obecní úřad obce s rozšířenou působností,
b) městská část hlavního města Prahy určená statutem hlavního města Prahy,
c) kraje v přenesené působnosti,
d) ministerstvo,
e) Ministerstvo životního prostředí,
f) správy národních parků,
g) Ministerstvo obrany,

§ 21
Kraj v přenesené působnosti
... povoluje výjimky podle § 11 odst. 2 a podle § 13 odst. 5 za podmínek v těchto ustanoveních stanovených,

§ 22
Ministerstvo v rybářských revírech na území republiky
....uděluje výjimky z doby hájení ryb, nejmenší lovné délky, denní doby lovu a rybolovných metod na revírech, kde je prvoinstančním orgánem..

§ 23
Ministerstvo životního prostředí
...povoluje výjimky podle § 11 odst. 2 a podle § 13 odst. 5 za podmínek v těchto ustanoveních stanovených,

§ 24
Ministerstvo obrany
... povoluje výjimky podle § 11 odst. 2 a podle § 13 odst. 5 za podmínek v těchto ustanoveních stanovených,

Výjimky udělované orgány Státní správy rybářství,
dle § 21, §22, §23, §24

§11 odst. 2
2) Příslušný rybářský orgán může svým rozhodnutím v případě zjištění přemnožení nebo zeslabení populace daného druhu ryb povolit výjimku z obecně stanovených lovných měr pro jednotlivé druhy ryb, z obecně stanovených dob jejich hájení a z obecných stanovených způsobů lovu.

§ 13 odst.5
Příslušný rybářský orgán je oprávněn povolovat výjimky z odstavce 2 písm. b) a c) a z odstavce 3 písm. a) a b), k chovu ryb, jejich záchraně při mimořádných situacích, k vědeckým účelům nebo v jednotlivých zvlášť odůvodněných případech.

(2)
b) používat bodců jakéhokoliv druhu, lapaček, udic bez prutů, dále vidlic a rozsošek, jakož i střílet ryby, tlouci ryby, chytat je na šňůry, do rukou a do ok,
c) užívat k lovu ryb elektrického proudu, lovit ryby pod ledem.

(3)
a) vybraných druhů ryb po dobu jejich hájení z důvodu ochrany jejich rozmnožování,
b) vybraných druhů ryb, které nedosáhly nejmenší lovné míry, z důvodu ochrany těchto druhů ryb,

Thomic - Profil | St 6.1.2021 18:32:47

boticar >> nemůžete po mě chtít, abych komentoval to, že jeden územní svaz šel pojetím “soupisu” tak nějak proti proudu ;) Dovolím si ale alespoň uvést, že ta myšlenka která vedla ke zdrcnutí legislativy a bližších podmínek byla dobře myšlena. Průměrnému rybáři je totiž úplně jedno, jaký je původ pravidel kterými je povinen se řídit a fakt je, že přečíst si na straně 15 ze mira kapra je 40cm, na straně 35 že je to 45 cm a na straně 96 že je to 50 cm a max 70cm muže být pro řadu lidí celkem právem matoucí. Ne každý vnímá neco jako právní nadřazenost nebo chápe vztah rozvolnění/zpřísnění legislativního pravidla. Zase celkem právem.
Fakt je i to, že by se dal soupis výrazně zkrátit o par desítek stran tím, že by se neuvadely pravidla daná vyhláškou a zákonem, pomocné tabulky váhy ryb a podobně. Kolik rybářů ale někdy reálně vidělo zákon s vyhláškou a přílohami? Celkem běžně se snažím při kontrole rybarum vysvětlit, že kromě toho co je uvedené v knížce musí dodržovat i další platnou legislativu v knížce neuvedenou, i když to já nemůžu postihovat (kde je v soupisu napsáno ze nesmím rozdělat oheň, parkovat u vody, kácet stromy, sežrat labuť co se oběsila místo amura...) Nechtěl bych jim vysvětlovat, že si mají denni doby lovu, miry, hájení a povolené techniky dohledat v zákoně, tyhle věci proste do knížky patří.
Osobně se domnívám, že by to vedlo k ještě většímu porušování pravidel a nesmyslným diskuzím s porybnymi, což podle mě za ty dvě deka co by se usetrily na váze soupisu fakt nestojí.

boticar - Profil | St 6.1.2021 17:02:43

Thomic >> No - jak se to vezme, že v tom svaz bordel nemá ... Třeba ta jihočeská "knížka" je bordel nad bordel. Jihočeská knížka zkřížila bližší podmínky s výňatky ze zákona a vyhlášky bez ohledu na paragrafy a nazvala to bližšími podmínkami celé. A to bez ohledu na to, že za porušení některých speciálních ustanovení zákona je menší sazba pokuty, než za porušení bližších podmínek. Když jsem to vloni uviděl poprvé, tak jsem se z toho jakožto člověk lehce poznamenaný prací na úřadě málem pozvracel. Rozhodně to muselo dát spoustu práce. a přitom taková blbost :-D Skoro by bylo lepší vydávat zvlášť výtah ze zákona a vyhlášky v nějaký knížce pro rybáře jako pomůcku a do těch "knížek" (součást povolenky) pak psát každý rok striktně jenom to, co nekopíruje zákon ani vyhlášku a lze to považovat za bližší podmínky. Ta knížka by se jmenovala "bližší podmínky výkonu rybářského práva" a vydávala se jenom a pouze k povolence. Nemusela by obsahovat reklamy, návody na zapisování ryb ani bližší podmínky pro mimopstruhové revíry, pokud by patřila ke pstruhové povolence. Mělo by to poloviční tloušťku a nebyl by v tom bordel. Teda alespoň pro někoho, kdo dochodil základní školu.

boticar - Profil | St 6.1.2021 16:41:52

Bacha San >> Tak si zapamatuj, že nic, co je z ČRS, není v podstatě oficiální. ČRS je normální uživatel revíru, úplně stejně, jako se uživatelem revíru můžeš stát ty, já nebo kdokoliv jiný. Jediné dva doklady, které jsou na rybách při styku s úřední osobou oficiální, je rybářský lístek a povolenka. Případně ještě nějaký průkaz totožnosti. Ta povolenka může mít v případě ČRS 3 části a jak si kterou část ČRS nazve je skoro lidová tvořivost. Celorepubliková povolenka může mít teoreticky ten papír s oddílem I a II, knížku s BPVRP (nadepsanou třeba rybářský řád), potom ještě tu samou knížku pro MRS a pak ještě dodatek pro MRS a dodatek pro ČRS. Povolenka vydaná Národním parkem Šumava pro jeden revír NP Šumava bude vypdat zase jinak. Pak můžeš mít povolenku koupenou třeba od Vojenských lesů a statků a zase bude mít jinej počet částí. A pak teoreticky můžeš mít za nějaké zásluhy povolenku ministerskou a to budeš teprve koukat! A v té povolence, bez ohledu na počet oddílů a nebo názvy jednotlivých částí, jsou kromě jiných věcí stanoveny bližší podmínky. Tedy pokud tyto podmínky uživatel vůbec stanovil. Rybářské stráži je úplně jedno, zda si uživatel revíru nějakou část interně nazval Rybářský řád, Dějiny umění nebo třeba Snůška keců. Až si třeba já jednou kopím rybník a nechám na něm vyhlásit rybářský revír (což bez problémů můžu udělat), tak tam budu všem vydávat povolenku na jeden jedinej papír. Ostatně rybník bude jenom jeden, tak tam nebude moc bližších podmínek výkonu rybářského práva potřeba. Ale speciálně tobě jí vydám třeba na starou žákovksou knížku, kus toaleťáku a přívěšek na klíče a každá část bude jiný oddíl, aby si se měl na co ptát a měl v tom pořád stejnej bordel, jako když si kupuješ povolenku od ČRS :-D A rok na to ti přidám dodatek k bližším podmínkám napsanej liháčem na starý dopravní značce. :-D A rybářská stráž to bude poctivě kontrolovat, jestli to máš u sebe.

sven - Profil | St 6.1.2021 15:12:24

Pumprdelník >>
Srdečně vás vítáme
haťa,paťa,
už v tom zase lítáme.
Od rána do noci,
už nám není pomoci. :-)

Bacha San - Profil | St 6.1.2021 14:49:30

boticar >> Tak já už tady potřetí píšu, že se v tom vyznám. Navíc všechno co píšu mám z oficiálních pramenů ČRS a platné legislativy. Taky jsem psal, že dodržuju, takže veškeré papíry, o kterých si myslí ČRS, že jsou oddíl III povolenky k lovu vozím s sebou a nemusím je nikam připínat.
Moje jediná otázka je, kde to má oporu v zákonu či vyhlášce, když sám mluvčí napíše, že ten slavný oddíl III povolenky k lovu se skládá z Rybářského řádu, Soupisu revírů a BPVRP, přičemž ve vyhlášce je jen BPVRP. No tak asi tak:-)
A ještě mě tak "ad absurdum" napadá, kdyby mi chtěla RS odebrat povolenku, musí mi odebrat i ten oddíl III? :-DDD

Bacha San - Profil | St 6.1.2021 14:32:43

Pumprdelník >> Ty byrokratické vobludy sedí na svazu a místo aby nám rybařinu ulehčovaly, tak nám hážou klacky pod nohy.

boticar - Profil | St 6.1.2021 10:21:40

Bacha San >> Vem si sešívačku, přicvakni si k té knížce ten papír, do kterýho píšeš docházku a celý tento komplet nazvi slovem "povolenka" a budeš mít po starostech :-D Protože až na tu sponku je to oboje dohromady jedna věc.

Pumprdelník - Profil | St 6.1.2021 8:46:05

Ja tu vidim bandu explicitne se vyjevujicich byrokratickejch voblud...

Bacha San - Profil | St 6.1.2021 5:45:14

Thomic >> Já to tedy zkusím ještě jednou. Takže ČRS sice uvádí, že BPVRP je Rybářský řád, a to, prosím s velkým písmenem (tedy název nějakého dokumentu) a vy píšete, že se nejedná o nic konkrétního, resp. že si do toho může napsat autor co chce.

Dále že Soupis revírů je na stejné úrovni jako BPVRP, nicméně vámi označená část vyhlášky to "explicitně" neuvádí.

A mohl bych v argumentaci pokračovat, leč spěchám do zaměstnání. Nicméně i pro ostatní (včetně FRANK71) uvádím, že já tomu problému rozumím a chci jen, aby byl z nějaké strany jasně a srozumitelně zargumentován. Nic víc a nic míň.

Bacha San - Profil | St 6.1.2021 5:16:14

FRANK71 >> Oni jsou dokonce lidi, co neumějí číst,ale nejsi sám:-)

Thomic - Profil | Út 5.1.2021 19:59:18

Bacha San >> já tedy v té příloze vyhlášky vidím explicitně zmíněné i další věci jako součást Oddílu 3- od soupisu revírů kde ta povolenka platí až po další podmínky v podstatě na zvážení uživatele (pokud jsou samozřejmě legislativně přípustné).
Stále se točíte kolem pojmu Rybářský řád. Protože se nejedná o legislativní pojem, může mít v jakémkoli dokumentu víceméně jakýkoli obsah podle zvážení autora. Kdyby tam bylo uvedeno “..bližší podmínky.. (Dále jen Křemílek s Vochomůrkou)”, tak to taky není uvedeno chybně.
Zrovna v tomhle svaz nepořádek zas tak moc nemá. Rozlišuje výňatek z legislativy, které říká rybářský řád, a který je platný všude v České republice, protože zákon platí pro všechny. V další části odděluje BPVRP celosvazové, což jsou zpřísnění nebo zpřesnění legislativy, které platí jen na revirech ČRS, protože se na nich dohodli všichni uživatelé revírů v ČRS. A pak je soupis revírů, kdy je před nebo pod konkrétním revírem uvedena specifická odchylka od obecných pravidel, kterou si zavedl uživatel revíru a která na jiných revirech platit nemusí.
A protože vyhláška ani jednu z těchto částí nezakazuje strčit do Oddílu 3 (naopak každou z těchto částí explicitně vyjmenovává), tak to Svaz udělal a tím pádem je to nedílná součást povolenky.
Klidný večer:)

FRANK71 - Profil | Út 5.1.2021 18:17:10

Bacha San >> nic si z toho nedělej, jak každý nemůže být jaderný fyzik, tak jsou takový kteří nepochopí vyhlášku 197/2004Sb.,ale nejsi sám. 😊😊😁😁

Bacha San - Profil | Út 5.1.2021 18:13:11

Thomic >> Výýýýborně a děkuji.

Takže k bodu1.
"Přehled nejdůležitějších ustanovení zákona č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství) a jeho prováděcí vyhlášky č. 197/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, bližší podmínky výkonu rybářského práva na revírech ČRS (dále jen Rybářský řád), a soupis rybářských revírů mimopstruhových a pstruhových pro držitele celorepublikových a celosvazových povolenek vydávají společně všichni uživatelé revírů v rámci ČRS, kteří poskytují revíry k celosvazovému rybolovu."

Vypíchnu pouze ......."bližší podmínky výkonu rybářského práva na revírech ČRS (dále jen Rybářský řád)......".
Zdrojem jsou oficiální stránky ČRS, z čehož jasně vylpývá, že BPVRP=Rybářský řád, nebo je to uvedeno chybně?
K číslu 2 - ve vyhlášce 197/2004 je uvedeno, že oddíl III povolenky k lovu je cit. "BPVRP stanovené podle §13 odst.9 zákona uživatelem revíru. Zde se uvede upřesnění blablabla..." Nic víc a nic míň.
K číslu 3 - to samé, jako 2, žádný Soupis revírů , jako součást oddílu III povolenky k lovu, zde jmenován není.
A konečně 4 - jak může být dodatek 2021 součástí nějaké části oddílu III, když vyhláška uvádí, že součást je pouze jedna, a to BPVRP?

Mně je ta celá věc jasná. Ale svaz v tom má takový bo...nepořádek, že by asi bylo třeba uklidit :-)))

Thomic - Profil | Út 5.1.2021 18:05:56

rybomil >> (jen poznámka pro čtenáře, abyste někoho neinspiroval- zahájení sezóny (ať už 16.4. u pstruhovek nebo 16.6. u privlace) se podle víkendu posouvalo před rokem 2004; v tuto chvíli je to pevně dané bez ohledu na den vždy od 16. příslušného měsíce.)

rybomil - Profil | Út 5.1.2021 16:34:24

Specialista >> no proč to mít jednoznačný, když to jde složitě a zamotaně.

Situace mi připomíná těžce stav, kdy jeden RS věděl a uznával, že den ( 2 dny ) před 16. 6. jetliže je to neděle, nebo sobota + neděle můžeš vláčet. Ne jednom revíru si chytal normál a na druhým ti sebrali noty. Prostě organizovaný bordel ve vlastních řadách.

Volal jsem tenkrát v neděli ráno v 7,00 přímo Mráčkovi a vzbudil jeho TV blondýnu ...

kakr - Profil | Út 5.1.2021 16:27:19

Beze slov.....

Thomic - Profil | Út 5.1.2021 16:10:44

Bacha San >> Mě diskuze s Vámi náhodou docela baví :D Takže zkusím ještě jednou podle Vašich otázek :-)
1) NE .
2) NE.
3) NE.
4) NE.
....
Vysvětlení Jednoduché otázky č.1: "Rybářský řád" je interní pojem, který je součástí Oddílu III.povolenky k lovu, ve kterém jsou uvedeny výňatky ze zákona a vyhlášky a technicky vzato by tam být vůbec nemusely. Ty části oddílu 3, tak, jak je kotví vyhláška, jsou doslova :"Upřesnění informací pro osobu provádějící lov -- na kterých rybářských revírech nebo částech může lovit ryby, ..., lovné míry ryb a doby jejich hájení, výjimky udělené státním orgánem a další podmínky stanovené uživatelem rybářského revíru". Kromě "Rybářského řádu" je součástí Oddílu 3 také soupis revírů a uvedené BPVRP.
Vysvětlení Jednoduché otázky č.2: BPVRP je pouze jednou z částí oddílu III.
Vysvětlení Jednoduché otázky č.3: Soupis revírů je součástí Oddílu III. a je na stejné úrovni jako BPVRP, není tedy jejich součástí.
Vysvětlení Jednoduché otázky č.4: Dodatek k RŘ pro rok 2021 je dodatkem (to tak podle názvu vyplývá) k jedné z částí Oddílu III. Kompletní Oddíl III. je, pokud máte u sebe knížku plus dodatek.

Na jednoduché otázky 5.-8. se upřímně těším!

LosPafkos - Profil | Út 5.1.2021 15:49:18

Bacha San >> určitě to JUDr Šíma už stokrát vysvětloval na webu ČRS.Tak seber odvahu a znovu se ho tam optej.Informace z Mrku nejsou směroplatné.

Bacha San - Profil | Út 5.1.2021 15:44:40

boticar >> Jenže dle zákona a vyhlášky je oddíl III jen a pouze BPVRP. Takže když s sebou musím tahat oddíl III povolenky, měl bych také vědět, co to je. Vůbec se nechci hádat, ale když je dodatek na 2021 nadepsán "Dodatek pro rok 2021k Rybářskému řádu a soupisům MP a P revírů pro držitele celosvazových a celorepublikových povolenek pro rok 2020 a 2021", tak ať mi tedy kdokoliv vysvětlí, co to, kurva, je, a proč to musím tahat s sebou, když to dle názvu nejsou BPVRP??? :-D
A ty tady, nic ve zlém, píšeš, aby se nepoužívalo spojení RŘ a přitom na oficiálních stránkách ČRS stojí, že BPVRP je Rybářský řád.
Chci tu jenom demonstrovat, co za "ynteligenty" tam sedí.

Jednoduché otázky:
Je BPVRP Rybářský řád a naopak?
Je oddíl III BPVRP?
Je soupis revírů součástí BPVRP?
Je Dodatek k Rybářskému řádu na rok 2021 oddílem III povolenky k lovu?

Stačí mi od kohokoliv ANO-NE.
Děkuji:-)

boticar - Profil | Út 5.1.2021 15:22:50

Bacha San >> Vidíš, a několik lidí ti to tu naprosto správně vysvětlilo. Oddíl III povolenky je prostě oddíl III povolenky, jinými slovy její součást. V této součásti uživatel revíru stanovil bližší podmínky výkonu rybářského práva v souladu se zákonem a také tam napsal celou řadu "ptákovin", které bližšími podmínkami nejsou. Těmi zbytečnostmi jsou například části zákonů a vyhlášek, reklama na ubytovací zařízení na orlíku, seznam organizací a další věci, bez kterých by ta knížka byla nepatrně tenší a lidé jako ty by neměli problém pochopit, že existuje něco jako zákon o rybářství, prováděcí vyhláška a podmínky stanovené v povolence na základě zákona o rybářství, a začít tyto věci konečně odlišovat jednu od druhé. A hlavně přestat používat pojem rybářský řád, což je v podstatě nedefinovaná záležitost. A ano, možná je to kravina, ale pokud uživatel revíru bude mít smysl pro humor a vypíše povolenku k lovu (nebo některý její oddíl) na medicimbal, potom budeš muset k vodě tahat ten medicimbal, protože to bude nedílná součást povolenky nebo povolenka sama. Pokud máš pocit stejně jako já, že je ta povolenka zbytečně velká a těžká, protože obsahuje zbytečnosti a ještě k tomu občas i špatně napsané, tak si to budeš muset vyříkat s uživatelem revíru, nebo si jí prostě nekupovat.