Diskuse k článku: Příběh jednoho dědy, který mě přivedl k rybaření

Autor diskuse: Ondřej Koukol - Profil , 13.10.2020

Dart Ness - Profil | Pá 27.11.2020 9:21:06

Pěkné čtení. Taky to mám v genech z obou stran - děda rybář s lístkem, praděda rybář pytlák. Ale ani jednoho jsem už nezažil, že by mě k tomu vedli. Možná tomu chtěl sám Sv. Petr, že jsme se přestěhovali, když mi bylo pět. Sto metrů od baráku přes křižovatku byl v dolince rybníček jak plivátko, ale mi připadal velký. Byl jsem tam denně. Rybáři mě znali , a tak mě po čase nechávali podebírat kapry a hlídat pruty. A dál už to znáte... :-)

standas - Profil | Pá 6.11.2020 12:31:46

Pěkný čtení,znal jsem,,dědu" co si vyráběl navijáky sám. Byl nadšený plavačkář a vadil mu pomalý převod. Tak si udělal 7:1 :-) Rybařina byla jeho srdcovka a jsem moc rád že jsem ho znal.

Slavetin - Profil | So 31.10.2020 14:03:12

Přečetl jsem s dobrým, příjemným pocitem, stejně jako příspěvky v diskusi. Je fajn vycítit úctu k předkům, ale možná obecně k obyčejným lidem, kteří se neženou za žádnou slávou či prospěchem a přitom rozdávají radost a porozumění. Před pár dny jsem psal do SZ Lovci Dravci, který v diskusi vzpomínal, jak začínal on se svým tátou, který musel založit rybářský kroužek, když chtěl s kamarády získat povolenku. Vyvolalo to mou vzpomínku, kdy totéž jsem zažil já se svým tátou, když založil rybářský kroužek, ovšem bylo to o dvacet let dříve než u Lovce Dravce. Učil nás třeba nahazovat na paloučku, na suchu jen s olůvkem na vlasci. A vybavení? Pamatuji se, že jsem obdivoval kovový prut, který měl. Značku si nepamatuji a kvalitu neumím posoudit, ale pamatuji si, jak jsme jím na paloučku nahazovali... Je dobře, čemu nás tihle staří "bardi" nenápadně naučili. A co to je? To právě cítím z tohoto článku- úctě, vděku a sounáležitosti.

Donrybarios - Profil | Pá 23.10.2020 11:14:53

Ondřej Koukol - >> Dobrý den, také se rád připojuji k pochvalným komentářům na Váš článek. Měl bych jen jednu technickou poznámku ohledně černého teleskopu Shakespeare. Vlastním ten samý, nikdy neměl žádný nápis ani označení jako délka, gramáž, serie a pod, jen na špuntu rukojeti jsou dvě SS.
Zajímavé jsou okolnosti jak jsem si ho pořídil.Bylo to v době kdy byla čerstvě ustanovena Vltava 7 jako pstruhová voda. Jednou jsem se tam potkal s kolegou, který vláčel s tímto proutkem, já měl v té době dvoudilný dutý laminát (snad Sona) a proti tomu jemnému šejku to byla tyčka k rajčatům :D Dali jsme řeč a kolega mi prozradil, že na něj padnul náhodou v malém papírnictví v Pardubicích. A co čert nechtěl, za měsíc nebo dva mně jako záložákovi přišel povolávací rozkaz na první vojenské cvičení do Hradce Králově. Tak jsem si jedno odpoledne udělal výlet vlakem do Pardubek a opravdu jsem ten krámek našel což dnes v době internetu kdy se dá dohledat téměř vše, úplně nechápu, Pardubice nejsou zas tak malé. Psal se rok 1976. Za proutek jsem dal tušim něco málo přes 200kč, byla to radost když jsem si ho odvážel. A stejná radost chodit s ním k vodě, vytahal hezkou řádku okounů na Orlíku, pstroužků na Záhořanském potoce a na Kocábě, zdolal i nějaké štičky kolem 70, jen jednou jsem zapřáhl větší a to jsem myslel, že bude po něm, naštěstí nevydržela 0,15 norilka. Už na něj nechytám ale nechávám si jej pro ty hezké vzpomínky.
Přeji všem hodně hezkých zážitků u vody.

Mirek.V - Profil | Čt 22.10.2020 15:04:31

Také přidávám pochvalu, hezky napsáno. O mém dědovi, který mě naučil chodit k vodě, jsem tu už dříve něco psal. I o tom, jak se těším, až budu já chodit s mými vnuky. Roky letí, ty dva starší už jsem párkrát s bičem s sebou k řece vzal. Teď je jim skoro pět a tři a půl a zájem mají zatím trochu menší, než jsem doufal. Tak snad ten nejmladší, od druhé dcery. Tomu je jen dva a kousek, ale když ho vezu v kočárku kolem řeky, už skoro usíná, zastavím u rybářů a hned je po spaní a koukáme se zájmem oba. Jeho druhý děda je totiž taky rybář, tam by to vyjít mohlo...

Gudaska - Profil | Út 20.10.2020 12:34:52

Moc pěkné čtení. Já jsem v rodině prrvní rybář. Zacínal jsem v cca 7 letech pytlačit na Všenorském potoce u Prahy. A mým "dědou" byl místní porybný, který mě s bratrem nachytal. Hrozně zle nám vynadal a naučil nás místo špendlíku, provázku a lískového prutu používat opravdové náčiiní, které nám dal! No a to už byl jasný kroužek a povolenka. Potom ta povinná pauza v 15 až 19 letech (holky) a teď už vodím k vodě vnuka(7) a vnučku(5). Třeba jim to vydrží.

PaF - Profil | Po 19.10.2020 19:21:52

Moc pěkné čtení. Děda si musel říct, že je u Vás svět ještě v pořádku. Taky na dědu moc vzpomínám, i když nebyl rybářem a jeho roli v tomto směru převzal pan Beránek, vedoucí rybářského kroužku v Pardubicích. Dnes jsem sám dvojitým dědkem a s tím starším (tříletým) už jsme na rybách byli. Ještě dlouho nevydrží, takže bič, strouhanka a rohlík... Každý cejnek je ale takovým zážitkem, že doma pak všechno "vypráví" pětkrát dokola :-). Snad tu budu tak dlouho, aby se k téhle zálibě oba vnuci přidali jako aktivní rybaříci.

LudoO - Profil | Po 19.10.2020 16:52:22

Pěkný. Vždy když si vzpomenu na tátu tak je to spojené s rybami nebo fotbalem. Nejhezčí zážitky mého dětství.

FockeWulf - Profil | Po 19.10.2020 11:20:06

Pěkné a inspirující. Je fajn, když lidi ví odkud pochází a nemusí se za to stydět. Hodně pěkných chvil u vody i v rodině:)

Takira - Profil | Ne 18.10.2020 19:53:49

Nádhera. Mě k rybařině nikdo nepřivedl, ale k vodě mě to táhlo stále. Nejdříve rybníček známého, poté povolenka v nějakých 9-10letech. No, zůstalo mi to. Mám syna, od nějakých 3 let se koupal v bazénku jedině s rybama, od 4 mě tahal na ryby, vytáhl si i prvního kapra (a i prvně spadl pod dozorem do vody - vyloven, odbahněn), nezměnil se. Jen byl nešťastný, že utopil svůj proutek. Dnes je mu 7, má svou první povolenku, chodí se mnou i na lov přes noc a hodně ho to baví. Příští rok chce zase povolenku a vypadá to, že se potatil. Snad mu to vydrží.

Dave1989 - Profil | So 17.10.2020 15:54:47

Moc hezký čtení. Já jsem v naší rodině úplně první rybář. Začalo to v osmi letech rybářským kroužkem, prý jsem od malička pořád všude koukal do vody jak uhranutej. Doufám, že moje potomstvo bude pokračovat 😊

Tom123456 - Profil | St 14.10.2020 19:45:56

Super. Skvěle se to četlo.diky

Lauri - Profil | St 14.10.2020 19:31:44

Drakoman >> Ondřej Koukol - >> super psaní!!! Mě děda také přivedl k rybařině a ke vztahu k přírodě. Mám jeho karikatury na kaprových prutech. A před lovem a po lovu koukám tam nahoru a vím,že se na mě dívá👍😎

Benitos - Profil | St 14.10.2020 18:14:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar. Krásně napsaný vzpomínaní. Přes ty všechny moderní nesmysli, a všelijaký úvahy a názory, tak za mě nádherná vzpomínka na starou dobu, dobré lidi a o trochu čistší přírodu. Při čtení jsem i já zavzpomínal na své začátky. Díky za pohodové čtení u hrnku kávy. Za mne velká jednička. Petrův Zdar.

Pepa_Chládek - Profil | St 14.10.2020 15:52:17

Super, moc se mi líbí :) Ocenil bych víc podobných článků/příběhů

Mžík - Profil | St 14.10.2020 14:47:45

Klobouk dolu!

yarda_1 - Profil | St 14.10.2020 12:00:30

Moc pěkné, mě přivedli k rybařině dědové z obou stran, tak na ně na rybách taky dost často vzpomínám :-)