Diskuse k článku: Nešťastné kapří huby

Diskuse k článku Nešťastné kapří huby

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 16.1.2020

Aďo - Profil | Út 13.10.2020 9:41:54

Ked PAN BOH stvoril KAPRA nikdy neuvazoval nad chyt a pust. Preto ma kapor tlamu prisposobenu na zranie nasavanim a nie na opakovane chytanie na udicu. Kazde chytene sposobuje rybe vela stresu a ta stale bojuje o zivot bez ohladu na nasledky.
Lovim v Anglicku na sukromakoch z vysokym rybarskym tlakom. Ryby su v pernamentnom strese z papulami na franforce. Je jedno aky hacik sa pouzival. Kapor je silna ryba a dokaze si poranit tlamu aj na silone alebo snure. Jedine Co pomaha je jemne zdolavanie. Ked vsak na brehu stoji nazhaveny rybar, ktory chce rybu vytiahnut z vodu v rekordnom case, tak o jemnosti zdolavania by sa dalo diskutovat.
Zo zavedenim pravidla CHYT A PUST rybarovi uz nejde o rybu ale len o vlastne EGO. Inac by ryby nechytil ked ich aj tak pusti.
Doba pokrocila natolko ze aj posledny babrak si rybu chyti a rybarov je viac nez ryb. Takze neostava nic ine ako sa zapisat do klubu EGOHONICOV a tlapkat sa po pleci kto sa urobil lepsie.

412 - Profil | Út 21.4.2020 7:04:29

Kdyby nebyly ryby ne >> do kamene tesat

Kdyby nebyly ryby ne - Profil | St 29.1.2020 21:29:26

Čtu příspěvky cca 14 dní tady na MRKu a jsem každou chvíli v šoku z některých "rybářů".. Někteří by se měli nad sebou vážně zamyslet..

Jirka1976 - Profil | St 22.1.2020 21:52:12

Mžík >> 👍

šerpa - Profil | St 22.1.2020 21:30:51

Skvělý článek!
Osvěta je důležitá úměrně s počtem přibývajících rybářů. Osobně mám pocit, že díky bohu přibývá počet jedinců, kteří berou přírodu vcelku jako rovnocenného partnera a ne jako místo, kde se vyřádí a po mně potopa.
Všechno začíná rodinou. Pokud budu mít v rodině dědka a fotra, který byl nekompromisní masař, budu i já masař, protože mi to připadá normální. Mám šanci se změnit v případě, že si nabrnknu humánně zaměřenou babu (to byl můj případ), nebo se dostanu do party osvícených kámošů.
Dnes jsem tak daleko, že jsem se rozhodl pro letošní rok zrušit olůvka a používat odpadávací kameny a předělat návazce z pletenek na klasický vlasec, popřípadě olověnku. Živě si představuji, jak mi před hubou poletuje 100g olovo. To fakt musí být "zážitek", byť se jedná "jenom" o rybu.
U těch háčků bez protihrotů, s mikrohroty, nebo klasickými protihrotem, to je asi těžkorozlousknutelný oříšek.

Mžík - Profil | St 22.1.2020 18:31:06

Jirka1976 >> ba ba...vazne se musi brat jenom maminka a financak...

Jirka1976 - Profil | St 22.1.2020 15:43:54

Mžík >> to mas kus pravdy , jen je to nekdy az trochu unavujici . Vidis a vsechnu tu nevrazivost zpusobi par amuru nebo linu . Jsme neskutecny narod .

Mžík - Profil | St 22.1.2020 15:36:26

Jirka1976 >> pritom sprostaci a hrubiani bejvaj nejzabavnejsi, pokud se ovsem neberes jaksi vazne...

Jirka1976 - Profil | St 22.1.2020 15:01:56

Mžík >> nejak nerozumim reci tveho kmene . Nevim co se ti na me vete nelibi , vyznam je asi kazdemu jasny . Ale ok , pokud ko.ot reaguje primo na mne , tak mu odpovim . Pokud se do mne navazi pres nekoho , tak odpovidam jak kdy dle momentalni nalady . Podle mne nema cenu hlledat smysl nadavky od toho co bezne urazi druheho kvuli jinemu nazoru . Ja si myslim ze slusny clovek nema potrebu byt sprosty a urazet . Nejdulezitejsi je ale to , ze ja se chodim na mrk bavit . Nastesti je tech s kteryma se da diskutovat na urovni vice nez tech idi.tu .

Mžík - Profil | St 22.1.2020 9:16:06

Jirka1976 >> mě se moc líbí, jak se tu pokoutně špačkuje. Když tě někdo uráží, našij ho rovnou a neschovávej se za štít nadávek, nevtipných narážek na nízké IQ, které dělají pablba především z tebe samého. Pokud ti v dnešní době vadí nadávka a nezajímá tě její smysl, pak jsi horší, než když má sprosťák pravdu, a to mnohokráte.
To, že někdo píše slušně neznamená, že by mimoděk nemohl svou do nebe volající hloupostí poškodit mozkovny recipientů, ve slušné mluvě se slušný mrav opravdu neschovává. Navíc už Werich, a to byl pan rybář, říkal:

V 19. Století, kdy maloměšťáci začali imitovat noblesu, snažili se mluvit vzdělaně. Ovšem nemajíce vzdělání. A snažili se chovat vychovaně, nemajíce vychování. Imitovali. Proto byli tak přepjatí. Považovali za vulgárnost ledacos, co se ani v nejvyšších kruzích za vulgární nepovažovalo. To se zachovává u mnoha lidí dodnes.

Nejhorší ze všeho jsou u vody blbci a malí lidé, v tomto státě jich je víc než 80% populace, těch se nezbavíme, čili celá diskuze nemá smysl...(mimochodem napsat do jedné věty "ale hlavně píšeš slušně, ne jako ten omezený hulvát" značí, že slovník spisovné češtiny, potažmo významový slovník, by ti mohl v lecčems pomoci, například k pochopení toho, co sám říkáš, následně k sebereflexi a shodou biblických náhod i k prozření a opuštění samoserství)

mascha - Profil | Út 21.1.2020 16:09:06

tym >> Milan Tychler - >> Velké díky za tento článek! Takové články by se tu měly objevovat. Ne o tom, jak si jít zachytat, jak víc chytat, jak krmit, kam házet, jak zjemňovat, jak se spokojit s malou rybkou. Tohle je edukace a tohle má smysl! Klobouček, fakt super!

Jirka1976 - Profil | Po 20.1.2020 8:10:18

Kondrakar >> presne tak jak pises . Ja jsem to nize popisoval , ten kdo ryby neji nebo jen obcas tak mu to prijde nepredstavitelne moc . Zarybneni reviru je otazka Mo . Ta nase se stara a je tady dostatek ryb kterych jinde muze byt nedostatek . Myslim tim lina , ostroretky atd . Pak ulovek 8 linu ( ve 2 lidech ) na nekoho pusobi silene . Jeste jsem se dozvedel ze nase Mo krome lina a amura dela i candata a po osazeni nasich reviru jeho prebytky prodava do distribuce Crs . Nekde je proste tech ryb vice , kdyby nebylo tak by se ani nedalo tolik nachytat . Tady nikdo nemuze rict na zarybneni kriveho slova . Ja mel loni 71 dochazek , volno mam 260 dni v roce , kdybych sel jen po rybim mase , tak mam v cervenci 40 ks a vezmu si dalsi povolenku . Nekteri to nechapou a umi jen urazet . No a ja je pak tady trochu prudim . Davat ryby slepicim a kacenam jsem taky slysel a ze pak byla rybina v mase i vejcich citit . Tohle taky nechapu .

Kondrakar - Profil | Po 20.1.2020 3:37:21

Jirka1976 >> Je to jak píšu. Děda, kterej mi sebou občas vzal k vodě říkával, že rybařina je lov a dobrý lovec si bere jen tolik kolik potřebuje. A toho se držím. Hlavně je mi jedno, kolik si kdo vezme ryb, pokud dodržuje RŘ. Pokud má ten člověk potřebu jíst rybu denně nebo obden, tak ať. Sice nechápu k čemu je komu 200 kaprů za rok, ale budiž. Je to jeho věc. Ale co mi dokáže nadzvednout je, když pak pláče, že ve vodě nic není, svaz nenasazuje, a že to háže domácímu zvířectvu.
A nemám důvod někoho urážet nebo vyvolávat rozbroje, ať už tady nebo u vody. Proč? K vodě si chodim vyčistit hlavu, pobejt trochu v přírodě. Ne se tam hádat.

Jirka1976 - Profil | Ne 19.1.2020 22:56:04

Kondrakar >> a hlavne pises slusne . Ne jako ten omezeny hulvat nize , ktery se uchyluje k nadavkam . To je to jedine co je schopen tenhle lidsky odpad se svym iq velikosti 3 dny stareho psa vymyslet . Doufam ze jsem to odhadl spravne abych to stene neurazil .

Jirka1976 - Profil | Ne 19.1.2020 22:42:20

Kondrakar >> pokud je to tak jak pises tak urcite ne . Jsi normalni rybar , vezmes si co uznas za vhodne a nerypes do tech co si vezmou vic . Ja jsem nepsal ze uplne vsichni . I ja sam jsem poznal nekolik kapraru chyt a pust , byli to super kluci , neresili ze ja ryby beru a dobre jsme pokecali . Takovych je malo , ale jsou .

Luger46 - Profil | Ne 19.1.2020 22:40:57

Dědek >> napsal si to přesně jak to je. Svaz vydělává hlavně na kaprech pro masařky. Nebýt masarek tolik násadaka se nevysazuje. Sam jsem kaprar ale s masovým vysazovanim kapra nesouhlasím. Všeho s mírou a pestrost rybi obsadky. Paradoxně tu spoustu lidí rve na kaprare ale ten problém nastal kvůli masové zakladne co chce pořád nosit žrádlo od vody domů v podobě kapra.

Danda05 - Profil | Ne 19.1.2020 22:25:28

Pindˇa >> no hlavně sem neustále dává tu svoji pravdu jen ten píčus níže i když na něj skoro nikdo nereaguje 😂

Kondrakar - Profil | Ne 19.1.2020 22:25:11

Jirka1976 >> Tak tady u toho bych se skoro mohl urazit :-) drtivou většinu ryb pouštím, jelikož ryby doma jím sám a ryba jednou dvakrát za dva týdny mi stačí. Takže moje spotřeba je minimální. Nikdy jsem nikomu ponechanou rybu nezáviděl a jestli si jich vezme o hektar víc než já, mi nechává chladnym. Jediný co nepochopim je to co jsem psal níž. Borec mi přizná, že ryby nejí, ale bere je, protože si povolenku platí a chycenejma rybama krmí slepice nebo psa.
Jsem pro to lepšoun (mimochodem úžasný označení, stejně jako sluníčkář apod) s hlavou pilin apod, cos napsal?

Jirka1976 - Profil | Ne 19.1.2020 22:22:54

Pindˇa >> takhle nazyva tyhle omezence Busak . Nejak mi to prislo trefne , tak to obcas pouzivam .

Kondrakar - Profil | Ne 19.1.2020 22:19:48

u x a >> To je druhej extrém oproti tomu brát všechno.
Závody řešit nebudu, to už je na svědomí každého ze závodníků.
A ti, cos zmínil na konci? To samé, co jsem řekl v druhém bodě. A ano jsem za zavedení minimální míry nástražky.

Pindˇa - Profil | Ne 19.1.2020 21:47:51

Jirka1976 >> Aha a na tenhle název jsi přišel sám, nebo jsi to slyšel na youtube?

Jirka1976 - Profil | Ne 19.1.2020 21:34:38

Pindˇa >> lepsoun je kaprar , vlackar nebo kdokoliv co pousti ryby nebo si jich bere jen par . Kdo jich vezme jen o 1 vice nez on , tak je to uz hodne . Tenhle clovek si vetsinou mysli ze jen on sam vi nejlip kde je hranice mezi rybarem a masarem . Ve skutecnosti je to arogantni podivne a egoisticke individum ktere patri do ustavu a ne mezi lidi . Pokud se takovy clovek zapojuje do debaty tak mele jako zasekle cd porad dokola ty svoje bludy vydedukovane ve sve hlave plne pilin nebo prectene v casopisu od nejakeho carp teamu .

MrKos - Profil | Ne 19.1.2020 21:06:51

Domnívám se, že závodní píchání ryb do článku patří také a když už se nepodařilo ho tam zahrnout, tak patří do této diskuze. Pro ilustraci jsem graficky vyjádřil data ze skutečně nalovených ryb na Svitavském poháru u nás na stejnojmené řece. Data dostupná na webu. Součet nalovených metrů ryb za každý tento jediný závod a na jednom úseku řeky je třeba vynásobit patřičným činitelem dle skutečnosti, že v každém uloveném metru se skrývá 5-6 a někdy i více kusů ryb. Toliko pro představu o ulovených počtech ryb. Loví se obvykle ve složení podoustev, hrouzek, ouklejka apod.

Pindˇa - Profil | Ne 19.1.2020 20:46:21

Jirka1976 >> Kdo jsou lepšouni?

novel - Profil | Ne 19.1.2020 19:38:41

u x a >> Tesat do kamene!

u x a - Profil | Ne 19.1.2020 18:12:07

Kondrakar >> a co borcí co jen chytají a pouští??víš jaká je mortalita při závodech?? nejvíce mi ale dostávají sportovcí co chytají na mikro rybky živou či mtvou stylem chyt and realse..