Diskuse k článku: Opravdu není nad žížalu?

Diskuse k článku Opravdu není nad žížalu?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 22.7.2019

RK - Profil | St 31.7.2019 19:38:18

MrTom >> ale to je přesně ono.
Na rybníku si právě skvěle zachytaš se splavkem. Chytej pod háčkem, naměř přesně hloubku a už to jede. Krmit můžeš absolutně přesně a selektivně. Ale to je přesně ten případ o kterém se bavíme.

Peťas - Profil | Út 30.7.2019 17:09:50

pokud to jde dycky žížala :) pak následuje červ, foukačka, rohlíkáč, kukučice, hrášek :)

ToM1977 - Profil | Pá 26.7.2019 11:14:43

nofish >> ano, to je to hezký, že nám to zůstává v hlavách, jak jsme chytávali. Taky jsem šlapával na kole na Prygl, nic jsem nechytil, ale prostě ten pocit lovu byl super ;-)
Vůbec nevím, kam ta rybařina a vůbec technologie půjde, takže se může stát, že za 20-30 let (pokud se ještě bude vůbec chytat) to bude vypadat tak, že někde se dojede teréňákem, zmáčkneš čudlík, všechno se ti automaticky pozotvírá a vybalí, na tabletu si vybereš jakou chceš chytit rybu, ono si to všechno nachystá, robůtek zaveze kam je potřeba, protože všude budou statický čidla a systém bude vědět kde jsou ryby, co žerou apod. A ti, co mají dneska "jen" bivak a lehátko a kdoví, co ještě, budou říkat. Ty jo, to byly časy, my jsme si museli všecho odtahat k vodě sami, navázat, skalňáci dokonce sami i nahazovat, sami zasekávat ;-)
No a úplně vidím, že pak to bude tak, že rybář bude sedět doma, všechno se za něj samo dopraví na místo, tam mu to samo chytí rybu a autonomní vozítko mu doveze kapříka až dom. A ti předchůdci budou říkat, ty kráso, my jsme zažili to panenský chytání, protože my k té vodě museli dokonce i přijet osobně :-D

nofish - Profil | Pá 26.7.2019 8:41:22

ToM1977 >> neboj, já jen spíš vzpomínám. Všechno jde do předu. Ale doba, kdy jsem špapal 20km a kole na ryby a dědci mě učili co a jak je prostě zarytá v paměti...Alespoň nohy mi po tom zůstaly a vydržím na nic stát dlouho :-)

MrTom - Profil | Pá 26.7.2019 8:38:59

nofish >> Ono je to těžké. V mém okolí jsou rybníky prakticky bez drobotě. Tech pár línků, cejnků a podobně... Nemá cenu chytat se splávkem. Na položenou mám stejně, neli víc záběrů. A přitom si pamatuju, že na kdejaké louži bylo této drobotě na lopatu a parádně jsme se bavili jejich chytáním.

Asi není nic hezčího, než sledovat tanečky splávku před záběrem...

ToM1977 - Profil | Pá 26.7.2019 8:36:55

nofish >> to co píšeš je samozřejmě pravda. Stejně třeba cyklistika. Elektrokola, odlehčený kola za bambilion, funkční hadry, takže je schopna jezdit strašná spousta lidí s příšernou kondičkou a v takových povětrnostních podmínkách, kteří by dřív na kolo ani nepomysleli.
Ale pravdu mám i já, že tito lidi budou pak jednou říkat právě to, že za nich byla ta tráva zelenější atd... ;-)
Já se takto ale snažím nemyslet, protože to tak bylo, je a bude. Stačí si přečíst nějakou literaturu třeba z 19. století. Taková třeba Vojna a mír. Tam řeší úplně to stejný, že ti mladí mají všechno na zlatým podnose :-D

nofish - Profil | Pá 26.7.2019 8:32:43

FockeWulf >> Rybařina je tak drahá, jak dopustíš. Chytám nymfu s prutem za 2000, jiní za 20000. Letos teda nechytám neteče a P nechci, neperu se o vysazené slováky.
Ale fakt, nejsem tak starý, do důchodu 30 let. Ale my jako mladí vymýšleli na kapry jestli směsku pto selata, nebo rozmočit granule pro psa. Dneska děcka přemýšlí jestli koule od krásy, nebo nikla.... Nepamatuji si, kdy naposled jsem viděl nějakého prcka u vody se splávkem.... asi chodím na blbá místa.

FockeWulf - Profil | Pá 26.7.2019 8:26:00

nofish >> Ryby jsou v součtu dražší než golf. PS : počítat umím:), ale je pravda, že míra poloidiotů přibyla jak u vody, tak na golfu. Výhoda golfu je, že je to obvykle přestane bavit a okolí je nepřijme. Na rybách ta selekce trvá déle.

nofish - Profil | Pá 26.7.2019 8:13:40

ToM1977 >> nejsem zas tak starý, mé první MK100 mě stálo měsíční brigádu, ve třinácti, kdyby to slyšela Angela.... a bojovníci za práva dětí...
Pokrok s sebou nese spoustu věcí, ale když víš, že člověk co neumí čumět na vodu, nachytá jenom díky vybavení v ceně auta, no nevím...
Mě to za mlada bavilo. Fakt jsme na kapry vymýšleli kraviny, směsky z vepřína, granule pro kuřata, samozřejmě jsi po dešti běhal s baterkou po zahradě (bez červeného světla). Člověk se musel snažit.
Ale upřímně, nejvíc mě se*e, že dneska už nevím o vodě, kde by se vysazovali malí kapři a o to víc a v tomhle počasí, co je dneska, bych to mrsknul na chleba na hladinu, někam pod větve. ten pohled jak to okusují plotky, pak se rozetíí a slyšíš a vidíš jak to kapr nacuncne, záběr "on-line" :-)
Fakt si myslím, ač jsem mladý že kdysi nechytali ryby takoví exoti jak dnes. Ono je to jak golf. kdysi to bylo pro elitu a t o to baví a našetří na to, dneska vozím na dvě hřiště, kde berou kohokoli, prachy "za hlavu" se hodí... a pak se to ku*ví....

ToM1977 - Profil | Pá 26.7.2019 7:59:56

nofish >>jenže víš co, ono tomu tak bylo proto, protože u nás byla nesvoboda, zadrátovaná čára, něco jinýho se říkalo doma a něco jinýho na veřejnosti (do tohoto se mimochodem dostáváme po 30 letech zpět...). Proto nešlo nic sehnat, ani věci, ani vědomosti. Leda jen pro pár jedinců, ale rozhodně ne plošně.
Další věcí je, že např. dřív chodili běžci taky běhat jen v keckách, bavlněným tričku, třísla si museli mazat vazelínou, nebo by je měli do krve sedřený, obyčejný ponožky, trasu si odhadovali, na krku těžký stopky. Dnes bys mohl říct, že je ti zle z toho, že si koupí chytrý hodinky, spojí si to s mobilem a mají všechno vč. tepu, spálených kalorií, animaci běhu, rozbor tempa, mapu běhu, děckám hned rodiče koupí odlehčený, odpružený boty a komplet funkční hadry.
Prostě tento pokrok sebou nese i tyto věci a já si rozhodně nemyslím, že jsou špatně, ale ani neříkám, že to je 100% dobře. A nemysli si. Spousta z těch mladých, co nyní mají od 10 let kapr. lešení, bivi, lehátka apod. budou nadávat, že za nich to bylo ještě to „panenský chytání“, a že ti mladí mají teďka kde co. Ale to za nás… ;-)

FockeWulf - Profil | Čt 25.7.2019 22:29:21

Twen >> Zrodil se tu geolog. Patrně, ty hliněné podloží odry.

nofish - Profil | Čt 25.7.2019 22:20:39

RK >> Díky ti tedy za krásné konstatování. Je to totiž fakt krátké, fakt výstižné.
Osobně jsem rád, že jsem se musel učit od dědků a metodou pokus/omyl. V době, kdy v rybářských knihách byly věci, co se u nás nedaly sehnat, s kuličkami na kapry se někteří trápili, jak to napíchnout, pak jak to k tomu háčku uvázat a pak kam to zahodit a rychle hurá udělat těsto. Dnes dostane člověk vše až pod nos a nemusí ani nic umět. Když vidím, jak dětem kupujoí rovnou lešení na kapry, lehátko atd, tak se mi dělá zle.

up_er - Profil | Čt 25.7.2019 21:01:43

Fishky >>
Už je to fakt trapný, dospělej chlap a má zapotřebí neustále rejpat. Nikdo tě nenutí Milana sledovat ani na Fb ani číst jeho články. Chytej si ryby jak chceš a přestaň zbytečně prudit proboha. Není to normální.

Fishky - Profil | Čt 25.7.2019 20:55:17

sven >> jsem jen zvědavý, nic víc v tom není. Pod tlakem to valí na FB i sem, tak mě napadlo se zeptat. Přijde mi to takové úsměvné po troškách valit do čtenářů reklamu a tvářit se jako svatý. A že nenapíšu nic kloudného? Ale napíšu... jen to zřejmě nejde poznat a mnozí si myslí, že si dělám srandu, jenže můj pohled na rybařinu je jen odlišný. Zda v dobrém či ne je možné se přesvědčit u vody, toť vše... přesto se najdou takoví, kteří budou stále tvrdit opak :) přišlo mi jen fér se zeptat jak to je, zda by neměl být článek označen jako reklamní :)

sven - Profil | Čt 25.7.2019 20:09:39

RK >> :-)))

RK - Profil | Čt 25.7.2019 20:05:49

sven >> ajaj, tak Ríša je mladej kluk a ve formě, já bych to dal max. 1x za měsíc-ubytek testosteronu😯

sven - Profil | Čt 25.7.2019 20:03:08

RK >> kdyby jen tam.. mrkni do toho odkazu, bylo to 6x

RK - Profil | Čt 25.7.2019 19:58:47

sven >> jukni do mlsnejch karasů.
Souhlasím s tebou😁

sven - Profil | Čt 25.7.2019 19:47:04

Fishky >> nechceš se už na to spamování vysrat Richarde ?
Jestli máš nějaký osobní problém, stačilo by ho snad vyjádřit jednou ...

https://www.mrk.cz/all_inserts.php3?zadal=86565

Sám nic kloudného nenapíšeš ale na rejpání a kritiku, jsi kabrňák první kategorie ...

RK - Profil | Čt 25.7.2019 19:29:01

nofish >> to jsem psal já,.musím se přiznat, ve vší skromnosti.
MRK, jak je fajnovej web, tak svým ,,učením" udělal začátečníkům medvědí službu.
Protože se máš prochytat od začátku sám, nebo s kámošem, ptát se rybářů a procházet určitým procesem. Tedy chyby, omyly a pak pochopení, proč to bylo špatně. Jak dostáváš ucelenou kuchařku, tak zákonitě něco prostě přeskočíš a nevíš vlastně co. Ale hlavně, přídeš o to, co já beru jako ty nejkrásnější léta rybariny.
Ale to nevysvetlis stejně, jako já svymu mladýmu, že kdyby si s kámošem pokecal naživo, tak to bude lepší, než pokec přes sociálku. A že taky nejspíš nic nesbali 😁
I když v tom se prej ukrutně mejlim😁

Beef - Profil | Čt 25.7.2019 18:58:47

Možná se bude zdát, že to s polemikou o tom, co je a není dobré, kdy a v který čas, za jakého počasí, s nějakým stavem vody, atd, moc nesouvisí, ale byla tam jedna věta pod fotkou, se kterou musím na 100% souhlasit! Ta věta zněla" Pořádné hnojáčky už dneska skoro neseženete"! Než jsem se rozvedl (asi se to stalo i někomu z vás), měl jsem velkou zahradu, choval jsem králíky, slépky, takže hnůj byl. A když byla na zahradě "malá pitka" všichni kámoši chodili močit na hnůj. Tak jsme jim začali s kámošem začali říkat pivní hnojáci! Připadali nám větší, ale to je asi blbost. V každém případě to byli hodně hbití a odolní červy, kam se dneska hrabe dandroben! Už jen si napíchnul hnojáka na háček, tak se z něj vylila jeho tělní, oranžovo-žlutá tekutina a tebe to prasklo přes nos. A dneska jsou nějaký žížalí esence! Hnoják byl podle mě top nástaha!!!

Fishky - Profil | Čt 25.7.2019 14:28:09

tym >> ahoj, všiml jsem si, že z krmení dáváš hodně fotek na FB i sem na MRK od Dynamitebaits. Prosím tě, to si klasicky kupuješ a je to tak dobrý, že máš potřebu to sem dát, nebo to dostáváš zdarma a tak to sem na revanš dáváš? dík za info.

ladan1303 - Profil | Čt 25.7.2019 7:58:38

tym >> kašli na něj chlape.třeba mu ten rybolov moc nejde tak je krapet zapšklej-)))

nofish - Profil | Čt 25.7.2019 4:50:28

tym >> na jednu stranu zavidim, ze se clovek uzivi chozenim na ryby. To by me asi taky bavilo. Na druhou stranu, propagace a uceni lidi jak chytat ryby, rybarinu nici...
Jak tu kdysi nekdo psal, ucit lidi chytat ryby je blbost.

Vladk - Profil | St 24.7.2019 23:39:58

cameol >> Možná to přibarvil, ale je fakt, že v podkalene vodě na to chytnes i amura. A moderní nástrahy? dneska jsem jednu takovou rozsekal o 10 ryb, byla to taková rekordní, od jedne ružové firmy...

Sharry - Profil | St 24.7.2019 0:06:38

Twen >> zkus to v noci..., a uvidis, jak parmy " spolupracujou" 😉😉

( nemas zac!, at se dari)

Twen - Profil | Út 23.7.2019 23:40:54

A proč by neměl p. Tychler pravdu? Vážení , zapoměli jste na jednu velmi podstatnou věc, a to je ta, že starý rybář to hodil úplně jinam než mladí nezkušení kluci. Rousnice ano, ale vždy mě to v přikalené vodě brali dříve tloušti,kteří předhonili parmy. Nejde to selektovat, obě ryby jsou v létě v proudu. Podloží řeky Odry je hlína,takže jasné.

RK - Profil | Út 23.7.2019 21:04:20

venybit >> no a aby ne😀

venybit - Profil | Út 23.7.2019 20:20:14

Tak to je.

RK - Profil | Út 23.7.2019 19:36:15

hraji >> věřím Jirko. U nás ve Štěchovicích na to jdou dobře siveni. Ale vážně. Žížala je někdy top, ale třeba na Labi, co chytám, se s ní moc nechytam. Ale někdy takhle začátkem května, to pak koukám, jak blázen😀

hraji - Profil | Út 23.7.2019 19:29:56

RK >> žížaly jsou, třeba na Dyji 5, vynikající nástraha. A selektivní. Chytáš na ni jen ryby.