Diskuse k článku: Abeceda mladého rybáře - Nástrahy na dravce

Autor diskuse: Tomáš Lotocki - , 12.6.2019

Sharry - Profil | Pá 14.6.2019 21:07:31

hraji >> souhlas. Na to neni co rict..., tak to je a nektere veci vi - setkavaji se s nimi i obycejni rybari, jako jsem ja, byť nemame zadne velke zkusenosti s detmi a jejich vedenim... A ohledne sestiletych to vidim podobne...( beru to celkove, byt kazde dite je jine...)

Nicmene, deti bych nepodcenoval..., nauci se cokoliv a muzou projit..., ale ten real, primo u vody byva jiny...

Ohledne dospelych se nema cenu bavit, " neznalost neomlouva".

nofish - Profil | Pá 14.6.2019 20:52:21

Pedro1 >> kdyby uvsvazu exiatovala nejaka rovnopravnost, uz davno maji zeny brigadnickou povinost jako chlapi, nebo mladez. Svaz je sto let za opicema.... Pokud jde o rovnopravnost...

hraji - Profil | Pá 14.6.2019 20:26:56

Sharry >> dívám se na problematiku lovu mládeže do 15 let komplexně. Ano, je obrovský rozdíl ve schopnostech osmiletého a třináctiletého rybáře. Ale co ti šestiletí? Problém je v tom, že to dítě může ze zákona jít k vodě samo. A ponechme stranou argument, že to žádný rozumný rodič nedovolí. Dovolí a velmi často. Často se zde na MRKu objevuje názor, že ani dospělí rybáři nemají dostatečné znalosti předpisů i ryb, nedodržují pravidla zacházení s rybami atd. A u dětí je to bohužel, a zejména v poslední době, ještě horší. Stačí je chvíli pozorovat u vody. Nepoznají ani nejzákladnější druhy ryb. Natož aby rozeznaly tlouště od jesena, proudník, to je oříšek i pro naprostou většinu dospělých. Já prostě nevěřím, na základě osobní zkušenosti, že šestileté dítě je schopno složit opravdu smysluplnou zkoušku znalosti předpisů a ryb, a když, tak jedno z deseti.

Sharry - Profil | Pá 14.6.2019 17:34:17

Pedro1 - 14.6.2019 15:52:07 >> ale jo, s tim souhlasim, jako cekat od maleho kluka nejake montaze a zachazeni s rybami " poloprofesionalne" jako zkuseny rybar, to nemuzeme.
Porad predhazujete 8 roku.., ale co treba klucina 12 let? 13..? 14? Hm?.. Podle me 8 let kluka nepustis samotneho k vode ni?..

Spise si myslim, ze ta problematika byla " uchopena" od hrajiho a me z trochu jineho konce.. - To psane slovo neni vzdy ok. Vim ze psal dobre argumenty a pohled na tu vec ma ok, navic, dost veci a nazoru opira o svoji praxi.., ale mi to u nas v CRS nestimuje smysluplne.. Navic 8 roku a 12 je rozdil.., byt je to furt dite..

~ zkratka , pokud se na rybku chytat muze, tak delat rozdily s mrtvou a zivou u deti mi nedava smysl. I tak tu zivou pred lovem musi nejak usmrtit.., nez ji napichne... A to samotne usmrceni muze byt horsi variantou, nez nastrazeni a lov.
Pokud je to zakazane komplet ( treba u tech deti do 15 let) , tak je vyreseny cely problem a otazka zive/mrtve neni treba. Tady zase ale narazime na to, ze deti muzou vlacet na umelou nastrahu, a nedokazu si predstavit, ze by melo dite vyprostovat woba z jicnu dravce a bylo by to vice v poho, nez nastrazeni zive rybky. Dalsi vec je, ze ten prcek nebude do vody valit 40 g nastrahy,pac na to fyzicky nema, takze se bavime o UL..+/- ,kde ta rybka to vetsinou slukne a vetsinou jsou to male rybky. Okouni = roztrhane tlamy atd... , pokud je minimalni velikost nastrazky, tak je mensi pravdepodobnost, ze to male dite udela " vetsi paseku" , nez s ULkem u vody a wobem s trojhaky ( treba.., atrebataky ne)... nechci spekulovat, dalo by se na vsem neco najit.
Muj nazor je, ze omezovat nekoho na zivou / mrtvou a nebo uplny zakaz zakladniho lovu dravcu jen proto, ze ma mene roku nez ty a nema zkusenosti jako ty ( neber osobne) je spatne. Navic, ty zkusenosti si po 15 ti taky nikde nekoupi.., taky je musi ziskat... A v 15 ti uz bude mit vetsi moznosti, nez v 11ti.., takze zase dalsi otazkou je, zda ta " jakože škoda" nebude mit vetsi rozsah...?

Vzdy bude zalezet na tom, jak je to ditko vedene a zda ho to bavi ... Musi to predevsim bavit.
Tot vse.

Jo a jeste dodam - stejne tu plkame pravdepodobne o houne, dyt v dnesni masirce kaprolovu, kulicek, bivaku,atd, tech deti chytajicich dravce zase tolik asi nebude..ni?..no.

Ohře4-5 - Profil | Pá 14.6.2019 16:44:50

Pedro1 >>
Lov pro potěchu...

Pravda!
Spousta kamarádů jede CHaP. Dravá nedravá, živá neživá, léto zima...
Jdu chytat=chci přinést domů rybu, samo podle RŘ. Ten respektuji!

Pak posloucháš

1.od kluka co by zmátil druhého, který zařízl kapra 67,5 že je skoro trofej.........
2. Od sumcaře, že tady chytám já a když to kmrmíš tak zkus u mě pod trhačkou...
3. Od bobkaře, vláčkaře, plavačkáře, atd... že na živou chytá jen lůza a žebrota

Všichni kážou, ale nikomu ta jedna mírová nestačí... ale všichni pouští. A kují zákazy a omezení, aby přece oni mohli chytit více a samozřejmě pustit ,, na pánev" nebo FB😡

Pedro1 - Profil | Pá 14.6.2019 16:13:52

milanpindryc >> Se z té rovnoprávnosti jednou posereme.

Pedro1 - Profil | Pá 14.6.2019 15:52:07

Sharry >> Si hrajiho nepochopil.On se Ti snaží vysvětlit,že to osmi leté dítě prostě nemá buňky na to,aby s tou nástražkou zacházelo trošku rozumně.Jak uchování,tak nastražení,tak výroba montáže na tu živou.
Kloudně napíchnout 15 cm plotici na kloudnou montáž chce prostě víc rozumu,než napíchnout masňáka na desítku háček.

Pedro1 - Profil | Pá 14.6.2019 15:47:25

Ohře4-5 >> Ono ano tak nejde o to,když tam někdo píchne živou,první mírovou štiku bací a jde domů.Problém je v lovu na živou pouze pro zábavu.Tzn. týrám zvíře,abych ulovil jiné zvíře které pak následně zase pustím a pokračuji dále.To kuře taky není v té kleci proto,aby ho pak pustili na louku.

Sharry - Profil | Pá 14.6.2019 10:48:01

hraji >> ajajaj.., uz to michas .., chyby a pochybeni (prestupek ci provineni proti RR) delaji deti, stejne jako dospeli - u dospelych je to podle me mnohem castejsi a cilene...
k vode chodim a vidim taky dost veci.
ohledne kapru (kdyz uz jsi do toho zabredl) - myslis, ze deti upytlaci vice ryb, nez dospely s autem po odhajeni ci nasypani?
myslis, ze vice deti porusuje RR (vyvazeni navnad a nastrah, chytani na 3 pruty, chytani pres caru, chytani na rybku v dobe, kdy se nesmi), atd ??

~ ne..

souhlasim, ze dite, ktere se uci, udela chybu a nebo nevi.., a je pravda, ze muze byt i problem, pokud to dite nejevi snahu " to napravit"..., ale tady zase hraje roli, " proc zase chyta'? chtel to tatka, ktery nechyta, aby byl kapr 'zadarmo" na levnejsi povolenkou? a nebo jak se k tomu dostal?
vetsinou (u me to tak bohuzel nebylo) dite chyta ryby proto, protoze ho k tomu dovedl rybar z rodiny ci blizkeho okoli , ma k tomu vztah a hlavne ho to bavi. A ten, co ho k tomu dovedl, zakaldni vec, jako je zapis kapra atd zna.. , v tom jsem si jisty.

~ nechci se s tebou prit.., psane slovo nevyjadri to mluvene a verim, ze v mnoha vecech by jsme se bud shodli anebo nasli velice rozumny kompomis - nicmene..i tak by to nezmenilo nic na RR, pravidlech atd.., Porad to je a bude jen nasnazor. ;-))

Sharry - Profil | Pá 14.6.2019 10:39:47

milanpindryc >> v poradku, kazdy mame nazor. ja mam jiny.

verim, ze to neni tvuj pripad, ale jako deti jsme chodily na dravce casto (na mrtvou), v 15ti na zivou, kde se nam dravci doslova vesely na hacky.. Bylo to v hure dostupnych mistech, kde se clovek musel i kolikrat proplizit...
nevim, zda vice ty chytajici paprdy sr*alo to, ze mame chycene stiky i candaty a nebo to, ze jich dost bylo peknych.. ale jsem si jisty, ze to byla jen zavist z jejich strany.., ze mali kluci umi chytit pekneho dravce a casto... a oni kulove..
(tech nadavek, co jsem si vyslechnul, a kolikrat mi chteli vzit " jako ze papiry" a nebo ze zavolaji porybneho, protoze "neco", jsem tam kde nemam, pac tam zrovna chteli nahodit a chyat, atd...)

~ nikdy jsem o papiry neprisel !! a to ikdyz opravdu nejaka kontrola dorazila.. ;-))

~ furt by chtel nekdo neco omezoval a furt jebat deti... (neber to osobne).

tot muj nazor.

hraji - Profil | Pá 14.6.2019 10:39:35

Sharry >> no, protože jsem mimo jiné i rybářská stráž, mám docela slušný přehled, jak to chodí na našem revíru, kde je ročně cca 20 000 docházek rybářů. U těch malých dětí je situace taková, že jdou sice k vodě s doprovodem, ale ten doprovod ví o rybaření ještě mnohem méně, než to dítě. Případ z tohoto týdne. Chlapec na rybách, čerstvá povolenka, šestý zápis. V doprovodu maminky, tatínka, sourozence a snad dědečka. V podběráku uložený kapr, samozřejmě nezapsaný. A klasická výmluva, nám v kroužku říkali, že se ryby zapisují až při odchodu od vody. Rodiče ví prd. Dospělý by za tohle přišel o povolenku a minimálně čtvrt roku by si nezachytal a ještě by zaplatil pokutu na úřadě. Dítě je beztrestné. A když se mu snažíš vysvětlit, že jsou pravidla, má to na háku.
Za mě, je naprosto správné, že děti do 15 let mají na revírech MRS omezení pro lov ryb. Nejsou omezeny co do ponechání úlovku, ani co do docházek k vodě, omezení lovu na rybku je správné. Zrovna se u nás probírají návrhy na změny pravidel rybolovu, návrhů je mnoho, ale ani jeden ke změně pravidel rybolovu pro děti. Zřejmě tedy zástupci spolků jižní Moravě vidí věc podobně jako já.

Sharry - Profil | Pá 14.6.2019 10:30:14

Dědek >> ted nevim, jak sji to myslel.. a na co jsi vlastne reagoval..
muzes to nejak rozvest? detailneji?

Sharry - Profil | Pá 14.6.2019 10:26:03

hraji >> bud zdrav.
neni treba slovickaruit. Mas v mnoha vecech samozrejme vice zkusenosti a to nejenom s vedenim deti. komu cest , tomu cest. Pisu obecne, ze bych u rybky vyjimku nedelal (u deti).

... ruku na srdce - kdo z nas pusti 6 let, nebo 8 tel kluka samotneho k vode?
Durha vec je, ze rybka je pro maleho kluka vice dosazitelna nastraha , nez nejaky slider za 400 kc.. a nebo podobne umele neapodobeniny.. (proc ~ asi nemusim psat),
jak jsem psal - pokud se lovi na rybku a neni to zakazane., tak si myslim, ze by to melo byt sakum prdum stejne. ne ze deti budou mit omezeni " na mrtvou"...
Ano mohl by vlacet i s mrtvou rybkou - ale ruku na srdce - opravdu je vlaceni s mrtvou tak jednoduche? a bezpecne..? v porovnani s tim, ze si klucina hodi zivou rybku pod kacu a sende na bobek nekde u rybnika?

je to vec nazoru. na vsem se da neco najit.

jak rika muj kolega - kazdy ma pravdu, vzdy zalezi jen na tom " jak se ta historka poda" ;-))

Sharry - Profil | Pá 14.6.2019 10:14:05

nofish >> v tom mas pravdu, mit veskera prava, pokud za ne nenesou odpovednost je dobry argument a s tim souhlasim. To neni dobre. Ale obecne..

Ale to uz zase ohybame a zaciname zabredavat nekam, kde se da slovickarit a mluvit o vsem..

ja reagoval na techniku lovu a nastrazeni rybky a v tom si myslim, ze by se rozdil nemel delat. a uz vubecne u deti.
kdyz uz, tak zakazat rybku komplet. (zadne zive / mrtve, ten jo a ten jeste ne).
Obecne jsem pro lov na rybku - nevidim v tom problem,... Chytal jsem tak od mala a beru to jako prirozenou rybarskou techniku a dnesni stav a upozornovani na nejake "tyrani" beru jen jako rozmazavani ... Byt teda pripoustim, ze jsou i individua, ktere nemela dostat vubec papiry.. 9ale to je zase o necem jinem.., stav, kdy staci zaplatit vstupni poptatek 2000 kc a mas papiry , tomu jen napomaha)

FYI:
Pred casem jsem byl pritomen jednoho komickeho vystoupeni, kdy jeden porybny chtel vzit malemu klukovi papiry za to, ze chytal pstruhy (na Mp vode) na mrtvou rybku na splavek (v dobe, kdy dravci uz nebyly hajeni) a jeho argument byl, ze rybka neni mrtva, ze se mu zda, ze je polomrtva a on ji spatne usmrtil.. - to byla velika sranda.. (ironicky), tusim, ze kluk se potom bal jit k vode.., pac mu zacal davat kapky jak hrom, chudak jeden s plackou!

Kolega to nastesti s panem porybnym vyresil ("rozumne") a klucina o papiry neprisel..., ale jak rikam, ten kluk z toho musel byt fakt spatny...
Tedy, jak jsme psal, kdyz rybka, tak sakum prdum.., zadne omezeni ziva /mrtva pro deti.

tot vse.

hraji - Profil | Pá 14.6.2019 9:09:33

Sharry >> já si dovolím jiný pohled na věc. Jako dlouholetý vedoucí kroužku (20 let+) vidím zcela jasně, že většina dětí ve věku 8 let (hranice v MRS) není schopno svými rozumovými schopnostmi a svými dovednostmi pracovat s živými nástražními rybkami. čest výjimkám. A v ČRS je ta hranice dokonce 6 let. Tady dochází opravdu k týrání živých tvorů, zcela zbytečným úhynům nalovených nástražních ryb, protože se o ně nedokážou postarat (to je mimochodem velmi často problém i u dospělých rybářů). Velmi často se stává, že děti nerozeznají juvenilní stádia ryb a loví na rybky, které mají stanovenu míru nebo jsou dokonce hájené (opět velmi často problém i u dospělých rybářů) Omezení, respektive zákaz lovu na živou rybku pro mládež do 15 let tudíž považuji za velmi rozumný.

nofish - Profil | Pá 14.6.2019 8:24:52

Sharry >> ja osobne na zivou nechytam a nikdy jsem ani nechytal i na mrtvou se to da. Nikomu v tom nebranim, kdyz z toho nema "blby" pocit jako ja. Ale u tech deti, ktere ani nejsou jakkoli postizitelne, se mi prava jako u dospeleho moc nezamlouvaji. Jasne, shanet dozor bylo otravne, ale dat jim veskera prava bez povinnosti se mi taky moc nezda.

Ohře4-5 - Profil | Pá 14.6.2019 8:24:09

Osobně jdu k vodě jen když tu rybu chci sežrat. Ať už na živou nebo mrtvou nebo kouli...
Vím, že je spousta lidí, co všechno pustí a sedí u vody takřka každý den. Ale kdyby se obecně jedly více ryby, ubylo by těch ,,hloupých" názorů já bych zakázal nebo omezil.

A v neposlední řadě je nejhorší rybář co nejí ryby, ale ohání se týráním zvířat při nastražení živé... Protože on asi ví, že to kuře, co bude mít k obědu, mělo šťastný a spokojený život a zemřelo stářím v kruhu svých nejbližších.

Hovada...

milanpindryc - Profil | Pá 14.6.2019 7:22:33

Sharry >> ja sem zas rad ze u nas v MRS je rybka pro deti zakazana. Neni duvod aby meli stejny prava jako dospeli. To je jen nestastnej vymysl dnesni doby.

Dědek - Profil | Pá 14.6.2019 6:58:49

Sharry >> Je fakt, že i v Jurském parku uvazovali kozenku pro t. rexe... :-O

Sharry - Profil | Pá 14.6.2019 5:16:41

nofish >> ahoj, na tom taky neco bude.., je pravda, ze dnes jsou zacinajici rybari tezce ovlivnovani reklamou tykajici se kaprolovu.., a hlavne kulicek.., s tim spojene i method atd..
S tim vyuzitim " tatika na 4" .., na tom asi taky neco bude..o tom polemizovat neni treba.., ale ne vzdy.
Stejne, vzdy to bude zalezet na tatikovi a na tom, co preferuje a predklada tomu diteti jako smer/moznosti..
Nicmene, neomezoval bych na urcite veci deti jen proto, ze nemaji 15...,

Co se tyce zive / mrtve rybky a jejiho nastrazeni, v tom ja mam jasno, chytalo se na rybku odjakziva a byt se ted vice a vice mluvi o " tyrani" nebohe rybicky, tak ja osobne to beru jako standardni a zakladni techniku lovu dravcu. ( tedy to mam takto srovnane)
Polemizovat o tom, ze se dejou mnohem vetsi prasarny a " tyrani" zivych tvoru ( obecne) , je zbytecne. Dejou a dit budou. Clovek ma sadismus v krvi... Verim ale, ze rybari otupeli a berou to jako ja, tedy prirozenou techniku lovu dravcu. Obecne, jakekoliv uloveni ryby na hak/haky, je v podstate srovnatelne s nastrazenim.., furt ta ryba ma cizi teleso v tele..., to by jsme museli chytat do siti, nebo nevim.., a tam by se zase mluvilo o tom, ze rybka se tam zamota a trha si ploutvicky atd.., ja to nechci banalizovat, ale lov na zivou je proste odjakziva zaklad.

nofish - Profil | Pá 14.6.2019 3:26:42

supinna >> kdyz odlozis dite do tenisoveho krouzku, stoji to celkem dost penez, na to abys zjistil, jestli ho to bavi. Rybarsky vetsinou nestoji skoro nic, prvni povolenka zadarmo, no neber to....

fotojakes - Profil | Čt 13.6.2019 23:23:41

sven >> přesně tak, my se mezi sebou budeme hádat a přít o těchto věcech, až si toho někdo takový všimne a prakticky nám to rybaření úplně zakážou a pak budeme čumět jak puci všichni...

sven - Profil | Čt 13.6.2019 22:35:55

_Karel_ >> I na to časem dojde....
Názor 10 000 000 občanů nerybářů na sportovní rybolov, ani omylem nekoresponduje,
s názorem 250 000 rybářů.. a ani tito nejsou v názoru jednotni..
Tedy si zahrávejme, nasrávejme nejrůznější zelené aktivisty ...abychom si sami pod sebou tu větev uřízli co nejdříve...žejo..

_Karel_ - Profil | Čt 13.6.2019 22:18:58

sven >> Jako by samotný sportovní rybolov nebyl týráním.

Jirka1976 - Profil | Čt 13.6.2019 22:17:16

sven >> souhlas . Tak ta ziva rybka by pro me osobne az tak bolestna nebyla , ale zakaz vnadeni , to by byl konec . To ale verim ze by se bezne porusovalo , uz ted je na nekterych revirech zakaz vnadeni a krmi tam temer vsichni , nejvic kaprari .

sven - Profil | Čt 13.6.2019 21:49:42

Jirka1976 >>
Lov na živou rybku, není třeba duplicitně zakazovat rybářskou legislativou.
Problematiku týrání zvířat, dostatečně řeší zákon 246/1992 Sb. Zákon na ochranu zvířat proti týrání.
To že nejsou rybáři ochotni či spíš donuceni tento zákon respektovat, je pouze problém nedostatečného zájmu o vymahatelnost práva. ..ale jednou to přijde :-)

Podobně to je i s tzv. krmením..
Když si dáš tu práci a projdeš zák. 99/2004, vyhl. 197/2004 a BPVRP , garantuji Ti, že nikde nenajdeš zmínku o vnadění. (Stejně jako v případě živé rybky)
Pokud by Tě zajímalo proč, tak věz že i toto je zakázáno. Tentokrát zákonem 254/2001 Sb. Vodní zákon.
Nerespektování a vymahatelnost, jsou stejné jako v prvním případě.
Ale i zde to jednou přijde..
To ale bude hodně bolet.. kaproprůmysl padne na hubu...

Doba je jiná, to je pravda.
Vzrůstající brutalita a cynismus dětí a mládeže, jsou nezpochybnitelným faktem.
Důvody jsou zřejmé ale ponechme je mimo téma této diskuse.
Proto by mělo být i povinností a náplní vedoucích rybářských kroužků, mladé rybáře nenásilnou a populárně naučnou formou, vychovávat a formovat .
Aby z nich vyrostli lidé s úctou a láskou k přírodě a nikoli cyničtí sobci, sledující jen ukojení svého ega.
Aby z nich vyrostli dobří rybáři, nikoli pouzí chytači ryb, kteří svou neúspěšnost v jiných oborech života, maskují předpaženkou na sociálních sítích...

Lov ryb je výsada, nikoli nároková záležitost. Kdo chce lovit ryby, měl by si to nejprve zasloužit.
A především, začít od píky.. všechno má svůj čas...

Jirka1976 - Profil | Čt 13.6.2019 21:32:46

Sharry >> ano , mas pravdu . Kdyz dcera chytala 1 rokem , tak jsem chtel at chyta na splavek nebo picker , bavilo ji to chvili . Kdyz me videla vyvazet a chytat vetsi ryby tak byl konec , chtela to taky . Ted uz chyta 4 rokem , loni jsem poridil matchku a jak ji to ted najednou bavi . Ma hodne zaberu a to udrzuje jeji pozornost . U vyvazky mela 2 , 3 jizdy za 5 hodin a to nebylo ono . Letos jsem ji poridil vlacak a uz se nemuze dockat nedele . Proste preskocila to postupne poznavani rybariny , ale ted to dohanime , aby vedela ze nejsou jen delicky ve stojanu a ryba kapr a amur .

_Karel_ - Profil | Čt 13.6.2019 21:11:15

Živá rybka ano/ne je nekonečná diskuze. Bylo by fajn, kdyby si tu otázku vyřešil každý sám v sobě a necítil potřebu nařizovat/zakazovat ostatním.

supinna - Profil | Čt 13.6.2019 21:07:27

nofish >> Co s tím má společnýho tenis?

nofish - Profil | Čt 13.6.2019 20:36:18

Sharry >> dnes, děcka nakupujou stojany, pípáci atd.... hlavně pelety a kuličky. U půlky těch děcek platí, že se to hodí tatínkovi, může chytat na 4... Realita. Hromada děcek, první rok po kroužku, ani nevrátí povolenku, nechtějí pokračovat. První povolenka a kroužky pomalu zadarmo, tomu nahrávají. Přece jenom, tenis stojí víc...
A na živou, ještě jako dítě? No nevím, mi se od mala živá příčí, mám ryby rád a nechat ji hodiny trpet, abych ublížil jiné? nějak jsem to od mala nevstřebal. Když, tak na mrtvou. Osobní názor :-)

Sharry - Profil | Čt 13.6.2019 20:23:24

Jirka1976 >> mas pravdu, souhlasim. Ziva je ziva ( byt vetsinou vlacim..., ale taky cas od casu rad spocnu u kacky s zivou)

Co se tyce deti, tak omezovat techniku lovu je pikaČOVINA na entou!..., a omezocat zivou ci mrtvou pro deti je totalni nesmysl a prezitek. v tom jsme za jedno..., ale ten jeden prut takova blbost neni., lepe se soustredit na jeden ..., ono, stejne- pokud berou.., staci jeden a je to i lepsi, clovek.si to vice vychutna..😉😉😉 ( ikdyz dite si nechce nic vychutnat..., dite chce chytit a pochlubit se a byt pochvaleno !) 😉

Jirka1976 - Profil | Čt 13.6.2019 17:44:10

mascha >> u ditete je pritomen rodic a ten na nej dohledne . Nechapu proc zrusit lov na zivou , kazdemu se nechce brodit koprivama a hazet a hazet . Ja si radsi sednu u ukotvene kaceny s zivou rybkou a ona se driv nebo pozdeji nejaka zubata objevi . Dnes je jina doba a moznosti , decka nechteji chytat na splavek male rybky , vidim to v krouzku , vetsina na tezko , pelety i boili a chteji velkyho kapra .

mascha - Profil | Čt 13.6.2019 17:34:49

Jirka1976 >> Nesouhlasim. Dítě si napichováním živé ryby vytváří nesprávné návyky. Osobně bych lov na živou zrušil zcela, ale že to mají zakázáno mladiství, na tom není nic komunistického. Děti by se měli k privilegiím prochytat.

Jirka1976 - Profil | Čt 13.6.2019 16:18:16

Tak je to spravne , dite ma mit moznost chytat jako dospeli vcetne lovu na zivou rybku . Chytani na 1 prut , nahanet dozor atd byla komunisticka blbost .

kubah - Profil | Čt 13.6.2019 13:42:16

Nevím, jestli by měl mít možnost "mladý rybář" lovit na rybičku - jak mrtvou, tak i živou...

Peťas - Profil | Čt 13.6.2019 7:35:40

Parádní článek. A jde to i bez reklamy :)