Diskuse k článku: Ty nešťastné trojháčky

Diskuse k článku Ty nešťastné trojháčky

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 18.12.2018

Kuja - Profil | Čt 3.1.2019 10:19:12

chlapci rybáři,zase tady ty výlevy co je lepší ,že trojhářček je votřes a podobně, jednoháček je v poho tak si přečtětě papíry a není furt vo čem tady plkat,pokud tam nebude napsáno ZÁKAZ PUŽÍVÁNÍ DVOJ TROJ HÁČKŮ bude klid a nebo ne,stačí ,že rybář ,co konzumuje ryby je tady masař ,pak K70 a zase FURT DOKOLA , všichni tady si dobrovolně kupujete povolenku,je to tak nebo ne a nikdo vas přece nenutí si ju kupovat,tak vo čem se tady furt plká ,jinak přejí krásnej rybařskej rok 2019 s trojháčkama nebo bez nich,čekám ukamenování ,ale souhlasím,na pstruhovce jednoznačně bez 3 2 háčků,ale jak sem psal výše o těch papírech buhužel,tak tak a k názoru že trojhák kromě lovu sumce je PRASÁRNA,tak to je fakt teda názor

Labák - Profil | Po 31.12.2018 0:52:35

Chtěl bych dát taky jeden návrh, pro to co všechno říkáte, pro to je jasná jedna věc. Dravec, ať už chycený chyť a pusť a nebo odnesený mnohdy je to jen rozdíl jestli je využit a sněden a nebo se houpá mrtvý v rákosí. Podle mně je to prostě celé o intenzifikaci lovu, kterou stále zdokonalujeme, neboli děláme vše pro to abychom ryby dokázali lovit úspěšněji a úspěšněji a pak se divíme, že ryby jsou vylovené, navíc je rybářů čím dál víc. Jak z toho tedy ven, dle mého je to jednoduché. Ztížit si podmínky a to nemluvím o jednoháčcích a o háčcích bez protihrotu, to jsou jen obezličky, které mají udělat z chyť a pusť rybařinu lepších lidí, ale ona není. Ono totiž když ryby jdou, jde za den u chyť a pusť zmrzačit a zabít daleko více dravců než při lovu na rybku a odnesení si dravce domů, řekl bych že se to často stává dokonce pravidlem. Co tedy s tím, dle mého je to jednoduché. Měli bychom se vykašlat na všechny echoloty a deepery, které nám ulehčují rybolov,také bych zakázal hlubinnou přívlač, není to férový způsob lovu, my přeci nepotřebujeme rybolov ulehčit. Rybička nad 15cm to je samozřejmě krok dobrou cestou, ale doplnil bych ho ještě tím, že bych povolil třpytkovat dvě hodiny denně, jak to je například u Němců(nebo aspoň bylo) s tím, že se do zápisu zapíše čas začátku. Dále bych povolil pouze dva dny lovu dravců v kalendářním týdnu, označovalo by se to třeba zakroužkováním datumu při zápisu. Tím bychom omezili intenzitu lovu dravců. Jinak bych povolil jeden den v týdnu lov přes noc to by se označovalo podtrženým datumem. Pokud bych lovil dravce tak zakroužkování a podtržení datumu. Pokud tě chytí bez zakroužkování chytat dravce tak šup sebrat noty. Navíc bych povolil brát dvě ušlechtilé ryby týdenně ne v jednom dni a také bych upravil míry u candáta, štiky, okouna a úhoře(úhoř by měl být ušlechtilou rybou) My totiž potřebujeme aby se dravci prostě lovili méně, a také méně úspěšně než dosud, nepotřebujeme to aby za rybáře lovila ryby technika, protože pokud to tak necháme bude ryb čím dál méně a za chvíli nám tu techniku bude vozit k řece náklaďák. Kluci je to naprosto jednoduché čím více bude ve vodě ryb tím bude větší šance rybu chytit i bez techniky, vždyť dost nás ty časy dobře pamatuje. Samozřejmě tohle vše beru při rybolovu na MP revírech. Jinak ten článek naprosto beru je dobrej díky.

doktor multiplikator - Profil | Po 24.12.2018 9:39:13

2 a trojhak na rybke okrem sumca je prasaren

stinger na gume vie tiez ublizit

3 trojhaky na vobe su paradoxne najlepsie riesenie a ryba najmenej poskodena, akurat to chce dobre haky ne vmc-cka a podobne hluposti

rover - Profil | Po 24.12.2018 0:17:04

_Karel_ >> Počet "rybářů" rapidně klesá, resp. vzestupná tendence některých kapitálních ryb nesmyslně stoupá, což už vidíme. Nechci vidět, chci regulovat.

_Karel_ - Profil | Ne 23.12.2018 23:56:41

rybomil >> Vzhledem k narůstajícímu počtu rybářů a zřejmě klesajícímu počtu některých ryb to má logiku. Vzhledem k tomu, že žijeme v ČR, ti co masaří budou masařit dál. No, uvidíme.

rybomil - Profil | Ne 23.12.2018 23:42:43

_Karel_ >> JČ už to mají víc roků, SM snad taky, Praha o tom snad jednala, jak to dopadlo sonduju.

_Karel_ - Profil | Ne 23.12.2018 23:33:20

rybomil >> Tak to vůbec nevím, o čem je řeč. Tohle by MĚ zrovna vůbec netrápilo, neměl bych problém ani s 10ks ročně. Ale slyším o tom prvně.

rybomil - Profil | Ne 23.12.2018 23:20:27

_Karel_ >> no počkáme kde všude bude platit to omezení počtu odnesených vybraných druhů ryb na 50 ks / permice.
Na svazovým webu jsem zatím nějak dodatky moc nenašel. Jako když někdo napíše těch 50+ sumáků, nebo 170 kapř ???

_Karel_ - Profil | Ne 23.12.2018 23:00:23

rybomil >> Já nevěřím na řešení. Ono to asi dopadne blbě tak jako tak. Lidi mají čím dál větší potřebu předepisovat druhejm co maj dělat. Hranice mezi etickým a neetickým rybolovem je místy velmi tenká. Sám sportovní rybolov asi není etický. Takže zřejmě rozmach soukromých revírů?
Je to nějak moc depresivní před vánoci. :-))

rybomil - Profil | Ne 23.12.2018 22:34:45

_Karel_ >> asi jo, vzhledem k tomu, že tak 90% upřednostnuje kapže, skončí to jen u něj.
Řešení - vyprdnout se na svaz, nesmyslný předpisy, upřednostnění kapř a jezdit do zahraničí ?

_Karel_ - Profil | Ne 23.12.2018 22:29:45

rybomil >> Při vší úctě - popisuješ ne moc fajn rybáře/
sumcaře, ale nepřijde mi to jako moc dobrý důvod k nějakému zakazování lovu na živou. Určitě existují i ne moc fajn vláčkaři. Možná se to netýká zrovna tebe - ale mám pocit, že aktuálně nastupují "mladí moderní borci" co říkají "já vláčím, to je super, zakažme ten hnusný lov na živou". A oni pak jednoho dne nastoupí noví mladí moderní borci, a ti budou chtít zakázat i vláčení. A pak i chytání ryb na ty hnusné, zastaralé háčky, co ubližují rybám. Tohle je takový mor zdaleka přesahující rybařinu - mě se líbí toto, zakažme těm druhým to jejich, ať to dělají jako já.
Ještě jednou - netvrdím, že to je tvůj případ, ale ten trend je hrozný.

rybomil - Profil | Pá 21.12.2018 14:36:30

Attila >> je to přes 25 let

Rybky miluju, ty co jsou apriori určený k vychytání + sežrání klidně s nej vytěžností skonzumuju, ikdyž kapř převážně rozdám.

Vobíky určené svou konstrukcí a velikostí k cílenému lovu velkých až trofejních dravců rozhodně cíleně nepoužívám tam, kde čekat takovou rybu téměř nelze.

On to tym jako myslí v principu dobře, má to těžký, nee všici to podle něj dělají až dělat budou, nebudou si kupovat něco, co apriori nepotřebují a nebudou zkoušet, experimentovat, když vlastně nemusí, nejsou k tomu dotlačení. Voda teče, rybky se chytaj ... a články se píšou. :D
Za mě, až se silně omezí či ustane cílený lov na živou, zejména sumcobijců, pak budu uvažovat o zrušení používání většiny 3háků na nástrahách. Voda zadrátovaná semtam nataženýma trhačkama fousobijců mě sejří daleko víc než 3háky vláčkařů. Takže tym by měl započnout s agitací tam na JM, u nich za humny. Byl jsem tam několikrát a viděl jak se tam loví. Natáhnou se montáže a jde se posedět do chaty na červený s partou. Nebo se lapou cejni a dávají do betonový skruže před chatou. Podvečer se celý odřený a krvavý napíchnou a ráno se vytáhne sumejšek, nebo uhynulý cejn zahodí do vody. Pak jich tam plave X shnilých a smrdí u břehů jak kráva. Fajn rybačka, taková odpočinková. A pak přijde RS, nás kontroluje a poučuje, kde jako vláčet a kde nee, protože místní Jára Koudela to tam má připravený už od včera. Jo a když chytíte většího okyše, tak mu ho doneste. Na.rat mu tak můžu...

u x a - Profil | Pá 21.12.2018 13:48:27

Děda Lebeda >> dneska se to kombinuje všechno dohromady, co se děje v bivy two man za moskitiérou je zahaleno nejedním tajemstvím
.

Děda Lebeda - Profil | Pá 21.12.2018 12:10:12

Driv se chodilo na pivo a na ryby. To co tady delate chlapci moc nedava smysl...

Attila - Profil | Pá 21.12.2018 6:27:56

rybomil >> takže moc rybomil nejsi . Ale je to jednoduchý , i když to sem ta firma přiveze (tomu zabránit nejde) , tak ty si to nemusíš koupit . Píšeš , že kámoš jí to nechal zažrat . Tak o čem psal asi Milan Tychler v článku na který reaguješ ? Psal , že je to přesně špatně . Takže se pouč , řekni to i tvýmu kámošovi , přestań kupovat věci s trojháčkem a nepodporuj barbarství svými penězi . Toť má rada tobě k vánocům .

u x a - Profil | Pá 21.12.2018 2:47:24

mpl >> všechno ty upravy řádu jsou k ničemu, čech to prostě nějak obejde,nejlepší by bylo od 1.1 do 15.6 zakázat lov na tekoucích vodách úplně , zvednout dravcům miru o deset cm a je to..

sindeji3 - Profil | Čt 20.12.2018 21:44:08

Vladk >> no tak ty nepoužívám

mpl - Profil | Čt 20.12.2018 20:45:11

Nějak mám pocit že tady asi moc lidí nevláčí a nikdy nedělalo štiku.
ANO - lovím cíleně dravce. ANO - některý si beru. ANO - beru si větší štiky. ANO -používám trojháčky. ANO - nestydím se za to.
Už kdysi jsem si nastavil trochu jiný míry u ryb,postupem času se ustálily u dravců na PPo - 35, C - 50, Š - 65. Okouny v podstatě pouštím - většinou je to tak, že ty nad 35 pouštím všechny. I když vloni jsem si 3 okolo 40ti vzal - prostě sebrali a vcucli 10cm kopyto tak, že měli gumu až v žaludku. A řadu jsem chytil, no spíš vytáhl - měli gumu v krku, háček gumy seklý v ocásku gumy ale vzhledem k velikosti gumy ji nedokázali vyplivnout a ani nebyli zaseklý. Ale těm to šlo vyndat.
A když chytnu jedlýho okouna 25, tak ho pustím se slovy - dalšího už asi nechytím. No a dalšího pustím se slovy - když už jsem pustil prvního...
Větší štiky beru cíleně do určitýho ročního počtu který jsem si nastavil, pak už je pouštím.
Pokud jste někdo vzal víc větších štik, tak víte co žerou. Je naprosto normální že větší štika má v žaludku plotici, perlína, jelce cca. 25-30. Loni měla jedna 85tka v žaludku i candáta 35cm. Doporučuji si zjistit kolik kg ryb na kilo štiky potřebuje sežrat.
Kdo někdy dělal štiku - ví dobře jak je teritoriální, agresivní a kanibalistická. Pokud nemá rychlená štika dost potravy je schopná se ve velikosti 5 cm požrat. Naprosto běžně chytám štiky nebo jelce cca.50 který mají šlinc od větší štiky, ale potkal jsem už i 65tku, kterou se jiná snažila sežrat.A nemá cenu si dělat iluze - totéž PPo. Mnohokrát jsem na Jizeře a Kamenici viděl jak potočák 40-45 vletěl do hejna menších 15cm, jednoho sebral, pár minut ho pomačkával,pak si ho přehodil hlavou do huby a hotovo. Na Nise pod Machnínem jsem viděl úseky 400-500 metrů v podstatě bez ryby, a pak najednou rána a duhák 65. To samý jen agresivnější je štika. Pokud nemá dostatek potravy, jde po všem. Pokud někde chytím menší štičku, je víceméně jasný že velká tam asi nebude protože ty menší se před ní dekujou. Dostatek potravy je bílá ryba - ale to potřebuje dostatek toho, co teď ve vodě není. Na mnoha řekách chytím 70tku a je vyhublá. Tam kde má dost potravy je 50 vyžranější. Bohužel zákaz trojháčků, přívlače, ... nic nevyřeší, možná bude pár větších štik, ale zas tam nebudou ty menší. Proto byly ZP, ale dneska jsou úplně neaktuální a neodpovídající době a stavu vod a stejně se nedodržují.
Kdysi jsem chodíval na MP Loučnou, potkával jsem tam další 2 vláčkaře. Pokud jsme jeden rok vybrali štiky, a to nemilosdrně od 50 vejš,další roky tam bývali Lipani a Potočáci - přes 50cm.
Před 40 lety jsme jako kluci na úseku řeky 2 km udělali a udržovali asi 7 jízků. Normální stav byl v tom úseku cca. po kolena, jízkama jsme zvedli vodu až na 1,5 metru. Běžně tam bylo mraky bílý ryby, larvy vážek, potápníci, raci, čolci, mřenky, sekavci, střevle, ... Když jsem šel na ryby, otočil jsem kámen,sebral 30 larev chrostíka a hotovo. Ale to už odplavila voda. Dneska kdybych obrátil kamení v půlce řeky a nenajdu nic. Ale taky tam tehdy byly všechny dravý ryby.
Za normálního průtoku teď u nás teče cca. 250l. Kdysi to bývalo někde pod kubík. V létě pokud začnou MVE špičkovat, je to 50l, letos minimum jsem zaznamenal 25l. Pak trvá půl dne než opět začne téct voda. Čili půlka řeky vyschne. Pokud se to stane v zimě, půlka řeky vymrzne.
Sice máme čističky, ale nějak se z vody ztratil plankton a různý drobný hmyz.
Do roku 83 (asi) u nás pod posledním jezem byla stabilní populace LI, PPo, C, O - pak nějaký soudruh udělal na jezu dvě turbíny, pod jezem rozbil práh aby měl větší spád, jez zvedl o 40 cm fošnama - hodinu pod jezem povodeň, zbytek dne sucho - do dvou let ty polulace zmizely.
Letos na jaře - řekou šlo asi 400l, byl jsem jen tak s plavačkou a houskou - loni u nás s pompou vysadili lipana, co zbylo (po kombinaci výše uvedených změn hladin a náletu svaté trojice ochranářské - volavka, kormorán, vydra) se třelo. Dole na hloubce slyším nějaký šustění u břehu - potichu čekám až dojede ke mně. Štika 65 jikernačka a okolo ní mlíčák 45 ve tření. Za tři dny otvírání vodácký sezony, takže z přehrady šlo dva dny po sobě místo 400l 10kubíků - co zbylo z vytřený jikry si domyslí každý sám.

Řešení zákazy a omezením nic nevyřeší,pokud nevyřešíme příčinu. Pochopitelně že by některá omezení situaci pomohla, ale samy o sobě situaci nevyřeší.

Možná vás ale potěší, že západočeši už začali. Schválili si
Plošné zavedení horní míry kapra obecného 70 cm - od roku 2019
Zákaz používání trojháčků na P revírech - od roku 2021.
Zákaz používání dvoj a trojháčků na MP revírech v období od 1. 1. do 15. 6. – od roku 2019.
Zákaz lovu na umělou mušku a muškařením v MP revírech v období od 1. 1. do 15. 6. - od roku 2019.
Vrácení míry lipana podhorního na 30 cm.

S něčím bych souhlasil, ale zrovna K70 plošně a zákaz muškaření na MP do 15.6. - no nevím.
Zakažme přívlač, trojháčky, muškaření, možná i žížaly protože i na ty se dají chytat sumci v době hájení.
A pak se choďme koukat na K70 a třeba Š80, protože nevím co dalšího v těch vodách bude.

Jo a mimochodem, navrhoval bych aby každý rybář povinně absolvoval 50 hodin rybářské praxe.
Něco jako -10 hodin na líhni a sádkách aspoň jako pomocná síla, 10 hodin rybolovné techniky, 10 hodin při RS, 10 hodin u rybníkáře a 10 hodin v lovišti po pás v bahně s keserem v ruce. Možná by si pak ryb víc vážil.
Letos jsem to viděl - děda (mimochodem RS) dva pruty na malý rybičky na dno, dva vnuci s přívlačí - dědo navaž mi to, voblery z Alia 12cm, tři trojháky, všichni pro jistou bez lanka. Mladík 25let, vlasec 23 a to samý..... A ještě mi vysvětlovali že štika bere voblera jen na krajíček.
A druhý den vidím na rybníku uhynulý candátky.
Takže tak.

rybomil - Profil | Čt 20.12.2018 18:50:55

Vladk >> jasně že lovcem, chuděře 1 hák z 3háku jí koukal na boku ven

zvlášť když věděl, že kousek od břehu jsou ty lana na patníkách bývalý silnice

tam jak je záběr, hned jsi to musel prásknout, buď tam bude nebo nee

LudoO - Profil | Čt 20.12.2018 18:23:44

Vladk >> Nebudu jmenovat. Pobuď chvíli ve státech na sever od nás. (nepočítej imigranty) Podívej se do Asie. Třeba i do Kanady. Kriminalita a závist je i tam, to jo. Ale v úplně jiném měřítku. Ale zde se máj projednávat trojháčky. Končím.

Vladk - Profil | Čt 20.12.2018 17:15:01

rybomil >> Asi to nebude tak uplne trojhakem jako lovcem.

Vladk - Profil | Čt 20.12.2018 17:06:25

hraji >> A to si tam jeste nazapocital pracovni odev,boty, stravu a skoleni bezpecnosti prace. Solidni pojisteni atd. Az si zamestnanec zlomi nohu nekde pod jezem kde leze v noci nekoho kontrolovat. Uplne si dokazu predstavit tu mega pojistku, protoze to bude jak pojistit hornika. Navic kdo ty lidi vycvici sebeobrane.

Kdyz uz by se tohle prekonalo, nakonec valna vetsina da vypoved, protoze za minimalku nebudou behat podle vody v noci ve snehu a ledu. Vlastne ani za tu prumernou mzdu :-D

rybomil - Profil | Čt 20.12.2018 17:04:43

Attila >> Jsem na Lipně kdysi vláčkou chytil štiku, která jednomu z kámošů , protože jí nechal zažrat až doprdele zajela do potopených lan a tak jí urval. poznali jsme ten návazec a tím že tam od tý doby nebyl chytat, dopočítali jsme se že jezdila s tím 45 dní. Vychtlá byla na max.

Můžeš napsat firmám co 3háky vyrábí a prodávají, ať dovezou z ciziny nějaký dravce, hlavně štiky, že jich tu je málo a nemáme co na 3háky chytat. Někde jich je dost a jsou tam nežádoucí.

Vladk - Profil | Čt 20.12.2018 16:59:55

Valuček >> Tak jeste je posledni moznost, svaz pusti vetsinu vod co drzi do soukroma a bude hlidat jen ty nejlepsi. Pulka lidi si pak povolenku ale nekoupi a ta druha bude vriskat jak na lesy.

Vladk - Profil | Čt 20.12.2018 16:57:22

LudoO >> ukaž kde. Kriminalita je +- stejna vsude.

Valuček - Profil | Čt 20.12.2018 16:47:35

LudoO >> tak ještě že tak, snad to k nám taky dorazí, kéž by

LudoO - Profil | Čt 20.12.2018 16:38:23

Valuček >> Projeď si trochu svět. Pak zjistíš, že se nejedná o obecnou lidskou přirozenost - krást a lhát. U nás to jo. To souhlasím. Ale je hodně národů které mají jiné zvyklosti než Češi.

Valuček - Profil | Čt 20.12.2018 15:04:03

Ale přesto, ta větší nástražní rybka a jednoháčky jak na ni, tak při přívlači, by se mohly uzákonit i bez té lepší kontroly

Valuček - Profil | Čt 20.12.2018 14:43:27

hraji >> je to tak, bohužel. Jak se radují zloději, že chtějí zvýšit peněžní hranici pro trestný čin, tak se můžou radovat různí příležitostní pytláci, že pravděpodobnost té účinné kontroly je fakt nízká. Není to dobré, ale je to tak . Vždyť obecně je lidská přirozenost lhát a krást. Jak říkával Stalin - není člověk, není problém :-)

Valuček - Profil | Čt 20.12.2018 14:36:03

Vladk >> Ahoj. Oceňuju, že nad tím přemýšlíš a reaguješ. A máš taky svůj kus pravdy. Dravci a štika zvlášť mají prostě smůlu. Já vím, že většina štik je hodně hloupá a že nakonec dojde i na tu zkušenou. Ale teď u nás je to už v takové míře, že mě to fakt zlobí. A v dnešní době, kdy skoro každý, kdo vůbec pomele rukou, chce za to řádnou odměnu, je asi opravdu ochrana velmi problematická. Ale já sem nepřející dost a za 50 000,- bych ty pytláky vyřadil ze hry v kolika splavech :-) Je to prostě začarovanej kruh - měly by se u dravců zpřísnit pravidla, jenže by musela být řádná kontrola a ta by stála dneska tolik, že se to nevyplatí :-( Takže už končím, ještě že můžu chytat ty kapry, ale něco tomu přece jen schází