Kapr – prase českých rybníků. (Ne)těšte se na štědrovečerní večeři

rybomil - Profil | Út 11.12.2018 13:10:16

Vladk >> jj, ty přivázaný ke stromu přivázat k žentouru a makej, ukaž jak mákneš na tom co má smysl

hadr kapr fakr boy - Profil | Út 11.12.2018 12:04:53

Já se na štědrovečerní večeři těším, kapra ale nepovzu :D

Mušketýr - Profil | Čt 6.12.2018 9:43:42

Tomáš - Tom >> Máš pravdu, ale trochu pleteš jablka s hruškama. Z málo nebo vůbec neobhospodařovaných rybníků vytéká voda čistší, což je logická věc, živiny využívají rostliny a velká část jde do sedimentu. V přerybněných rybnících kam se živiny ještě dodávají ryby neustále rozrývají sediment a víří vodu a tak pak i s živinami odtéká, stejně tak při výlovech. A tvrdit, že obsádka nemá vliv na teplotu vody bych si netroufl, myslíš, že kalná voda se bude prohřívat stejně jako průzračná?

Mušketýr - Profil | Čt 6.12.2018 9:35:19

R.P. >> V tom máš pravdu, že může přitéct voda už znečištěná, pokud je to rybník s extenzivním nebo žádným hospodařením, tak se ta voda pročistí, protože živiny jdou do sedimentu. Ale když takováhle voda přiteče do intenzivně obhospodařovaného rybníka, kam se ještě další živiny přidávají, rybník už nemá kapacitu to pojmout. Když tedy rybáři tvrdí, že většina živin přiteče z polí znečistěným přítokem, jaký mají důvod tam sypat další živiny ve formě hnoje?

Mušketýr - Profil | Čt 6.12.2018 9:24:23

Vladk >> Jo taky to takhle jde brát. Masy jednodušších lidí mají přesně tenhle přístup. Je otázka proč ses ještě nezabil, když stejně jednou umřeš :)

Mušketýr - Profil | Čt 6.12.2018 9:22:41

1Mara >> Jak už jsem tu psal, já ho za žádný příklad nedával, pouze jsem konstatoval, že v tomhle s ním souhlasím. Že to je kokot nerozporuju, i když podle mě ze sebe hlavně kokota dělá rád schválně. Lidi co ho znaj osobně, říkají že to tak hrozný není, ale to nemůžu posoudit z vlastní zkušenosti.

Mušketýr - Profil | Čt 6.12.2018 9:19:00

Tomáš - Tom >> Byl bych moc rád, kdybys měl pravdu, ale často mi to tak nepřijde. Jediný fakt je, že to my tady asi nevyřešíme, to je na roky diskusí a hlavně na vůli něco měnit, která dost často chybí.

Mušketýr - Profil | Čt 6.12.2018 9:15:54

tuzemak >> Tady už se zase věci překrucují jako vždycky, já jsem ho za žádný příklad nedával, já jsem akorát napsal, že s ním v tomhle souhlasím. Že to je král blbců a arogantní člověk nepopírám, ale i rozbitý hodiny ukážou dvakrát za den správný čas :-)

Tomáš - Tom - Profil | St 5.12.2018 19:13:26

R.P. >> To je taky fakt, o tom jsem nechtěl psát, protože tomu spousta lidí nevěří,ale častokrát z rybníka odtéká voda čistší než do něj přiteče, jedinou změnou k horšímu je zvýšení teploty, ale na tu rybí obsádka nemá vliv, leda,že by rybník zarostl okřehkem, potom se bude prohřívat mnohem méně.

tuzemak - Profil | St 5.12.2018 18:11:53

Mušketýr >> Novotný je král blbců, toho dávat jako příklad může člověk smyslů zbavených. 🤮🤮🤮🤮

R.P. - Profil | St 5.12.2018 17:57:04

Mušketýr >> stejně jako je fakt že do rybníků voda často přiteče už znečištěná, jako příklad rybník, bez hospodaření (sportovní a rekreace), na přítoku hodnoty fosforu odpovídající 20 kg čistého fosforu na hektar za rok, v povodí žádný rybník, jen louky, lesy a zástavba (čističky), nebo se dneska na louky vozí digestát z bioplynek, stačí jeden deštík a všechno je v rybníce, mluvíš o tom že je třeba vidět věc ze široka a sám máš kýbl na hlavě

Jirka1976 - Profil | St 5.12.2018 17:52:44

standas >> jj , kdyz ho dobre vyudis a u velkyho i nariznes kuzi tak tuk vykape a je to jedly .

Vladk - Profil | St 5.12.2018 17:52:03

Tomáš - Tom >> a ta už tak bídná výplata bude nakonec ještě menší. Nikdo dobrovolně nesníží produkci. Nebo bude chtít dotaci.

Vladk - Profil | St 5.12.2018 17:49:18

Mušketýr >> myslím že rdes dlouholisty nikoho nezajímá. Stejne jako zabicka. Prostě většina druhů časem vymřela. Dělo se to i před lidmi. Bude se to dít i dál. Když se na to podíváme blíž, 999 z 1000 stejně neví, co to vlastně je. Zachraňovat něco, co se ani zachránit nedá je nesmysl. Při prvním otřesu civilizace budou stejně všechny druhy sezrany. Hádám že kdyby ekologie byli neplacené fleky bez podpory státu, tak nikdo ani neštěkne. Ekoterorismus je jen vykazování činnosti. Nic víc. Stejné jak zachraňovat les prolezly kůrovcem tak, že se přiváží ke stromu. Geniální.

Tomáš - Tom - Profil | St 5.12.2018 17:45:58

Mušketýr >> Myslím , že spousta rybářů nebo většina sama vidí co se kolem rybníků děje, spousta by chtěla snížit produkce, ale otázka je, jak vystoupit z rozjetého vlaku ?

1Mara - Profil | St 5.12.2018 17:21:06

Mušketýr >> tak zrovna s Novotným to byl docela blbý příklad nemyslíš ? To je kokot už od pohledu a jeho styl a arogantnost z něho jen syčì.......

Mušketýr - Profil | St 5.12.2018 17:12:07

potočák 62 >> To máš naprostou pravdu, tenhle přístup se mi taky nelíbí. Já výrazně nesouhlasím se spoustou věcí co AOPK dělá, ale vzhledem k tomu, že u nich nepracuju a ani to nemám v plánu, tak s tím nic nenadělám. U nich je problém, že mají mraky úředníků, kteří nikdy ani nebyli pořádně v přírodě a často rozhodují o věcech od stolu (alespoň na ústředí), tím si myslím dost kazí u veřejnosti reputaci.

Mušketýr - Profil | St 5.12.2018 17:00:36

Tomáš - Tom >> Však já to chápu, já vůbec netvrdím, že by se měli rybáři nutit chovat kapry extenzivně na vlastním rybníku. Někteří to tak dělají z vlastní vůle, protože se nepotřebují pachtit po maximálním zisku. Dobře ornitologové ani ekologové do toho nedali ani korunu, ale taky je třeba si uvědomit, že rybník není uzavřený systém, leží zpravidla na nějakém toku a hypertrofní voda která vytéká z těch přerybněných rybníků ovlivňuje život dále po proudu, to je prostě fakt, který si dost rybářů neuvědomuje. Rybáři taky nedávají ani korunu za škody (ekologické na biodiverzitě), které jejich hospodaření způsobuje mimo jejich rybník. Nám může být jedno, že tam žije jenom jeden druh obojživelníka a jenom pár druhů rostlin nebo hmyzu, lidský život to nijak neovlivní. Já si ale myslím, že by i tyhle věci lidi zajímat měly. Inteligentní národy si tohle uvědomují a obyčejní lidé se o tyhle věci zajímají. Jak řekl nový starosta Prahy-Řeporyj Pavel Novotný "90 % českého národa jsou blbci" a mně bohužel nezbývá než s ním souhlasit. Tady nejde o to mít na věci stejný názor, ale hlavně se o ně zajímat a umět kriticky myslet, což českému národu dost chybí (zvlášť tady na mrku).
Takže abych se vrátil na začátek, já jsem pouze konstatoval, že se u nás kapři chovají v prasečích podmínkách, což je prostě fakt, ať se to někomu líbí nebo ne. Já tu nikomu nenutím a nikdy nebudu aby to dělal jinak, já jsem tu jenom napsal jaké to má faktické dopady a to ať si každý přebere jak chce. Ať si každý na svém pozemku hospodaří podle svého, ale musí být ochoten nést alespoň morální odpovědnost za škody které způsobuje v okolí.

standas - Profil | St 5.12.2018 16:27:07

Jirka1976 >> letos na jaře jsem si koupil kousek uzeného tolstoje. Normálně suchá ryba jak pstruh. Předpokládám že to bylo způsobeno sádkováním přes celou zimu a dobré vyuzení. 😎

Jirka1976 - Profil | St 5.12.2018 15:13:19

Vladk >> kluci pekli na rostu 120 tolstolobce , hodne koreni , tuku pustil snad pul kyble , ale dalo se to . Amur , ten nema chybu jakkoliv upravenej .

nofish - Profil | St 5.12.2018 14:53:15

computerfish >> presne, proto nektere myslenky nehodlam komentovat.
Rybar vi, co ve vode zije. Vi i to, ze kapr hromade z tech zivocichu skodi a potlacuje je, ale jen clovek, ktery rybarinu dela, vi, ze kunka ohniva je krasna zabicka, ale klidne at si vajicka uschnou, kdyz musis slovit rychlene neco a vydelat si na vyplatu....

potočák 62 - Profil | St 5.12.2018 13:05:19

Mušketýr >> Bohužel,když ani ti,kteří by měli jít příkladem tak nedělají,tak je těžké k tomu nutit ty ostatní.Agentura ochrany přírody a krajiny má poměrně velké množství rybníků a místo toho,aby se tam chovali ubývající druhy ryb nebo ryby na zimní přikrmování predátorů,tak je pronajímají k intenzivnímu chovu KAPRŮ.Tomu se říká kázat vodu-pít víno.Petrův Zdar