Diskuse k článku: Sušší nebo vlhčí?

Diskuse k článku Sušší nebo vlhčí?

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 10.9.2018

fata_morgan - Profil | Pá 14.9.2018 6:43:01

Zdravim rybarska chasko! Jsem tady novy, s vekem je to o neco horsi :-)
Jednim z duvodu proc jsem se na mrk-u zaregistroval byly tyhle clanky.
Diky za ne pane Tychlere. Davaji duvody k zamysleni. A mysleni boli, tedy alespon nekoho. Jednim z atributu dnesni doby je svobodne rozhozhodovani a pravo vyjadrit svuj nazor. To vysoko ocenuji. To co mi trochu vadi je neucta k nazoru jineho cloveka, pokud tento samotny nazor neni neuctivy. Dnes se vysoko ceni odborne zkusenosti a znalosti ve vsech oblastech zivota. Kvalitni informace a jejich vyuziti je to co dnesnim svetem vladne. Jak nahradit jejich nedostatek v jednani - no preci aroganci ve svem zivote a projevu.
Preji vsem hezky den.

RK - Profil | Pá 14.9.2018 4:57:32

sindeji3 >> v pořádku.Jsem vul, měl jsem to pojmout jako ,,výtah myšlenky"
,max dva řádky. Vím přece, že to máš rád rychle😀

sindeji3 - Profil | Čt 13.9.2018 20:44:01

RK >> přečetl jsem první řádek, ale dál ty moudra číst nebudu... to je mládež co?

RK - Profil | Čt 13.9.2018 18:53:15

sindeji3 >> než jsem se ti podíval do kartičky, tak jsem si tipnul, že jsi hodně mlád. Protože jinak by jsi nemohl napsat to, co jsi napsal.
Mně samozřejmě nejde o tenhle článek konkrétně, nic proti němu. Ale o to komplexní, co rady udělají s nováčky. Možná bych to přirovnal k radám od Sally. To byla fiktivní osoba ženského pohlaví, která radila kdysi v jednom časopisu, jak začít sexuální život dívek a co dělat, když se s tebou milý rozejde. Ty rady byly nejspíš od nějaké erudované psycholožky, byly míněny dobře a určitě to mělo hlavu a patu. Ale v podstatě to bylo nahovno, protože podle toho mustru,by si ta holčina akorát nasrala do bot. Sice by se uměla dobře rozejít s chlapcem, uměla by si dát šikovně polštář pod prdel, když by na to poprvé došlo, ale nevěděla by, proč to vlastně dělá. Tím chci říct, že by to všechno mělo jít přirozenou cestou. Aby bylo na co vzpomínat. Ona ta cesta je důležitější, než ten výsledek(dokonaný čin) To ti potvrdí každej starší vošoust a řekla by ti to dnes i leckterá starší paní, která se rozešla v mládí se svým klukem, podle návodu od ,,Sally"
Ale na tohle ona přišla, až když už pro ní nikdy nebude žádná nová cesta, ani konečný čin.
Je známé, že mladí chtějí všechno rychle a je i známé, že starší vědí, že je to chyba. A proto mě překvapuje, že tady starší často porušují to, co moc dobře vědí.....
Nečekám, že se mnou budeš souhlasit, protože chceš všechno rychle....
Edit: tu dekadenci jsi v kontextu toho, co jsi chtěl sdělit, nezvolil dobře, kámo😁

čiki - Profil | Čt 13.9.2018 10:05:58

Pane Tychler. Nenechte se odradit nějakým idio... z cameolu a pište prosím dál. Je mi jasné že to neděláte zadarmo ale je to práce jako každá jiná a zaslouží si odměnu. Popravdě Vás obdivuji že si najdete ten čas po každodenních starostech a ty články sem dáte. A jestli jsou pravdivé nebo ne, tím se asi většina z nás kteří je čteme vůbec netrápí. Důležité je že nás osloví,pobaví a určitě i obohatí o nějaké ty zkušenosti. Vždy si je rád přečtu.
Málokdy se tak vyleju,ale ten panáček cameol mě fakt nasr....Takové prudily nemám rád. Asi Vám to závidí

Deawon - Profil | Čt 13.9.2018 9:51:20

Ať si kamarády vymýšlí, nebo ne, čtení je to nádherné.To co pan Tychler popisuje jsem i já sám kolikrát viděl. S pořádnou rybařinou jsem začal v roce 2016 a i díky takovým článkům jsem během třech sezon teoreticky dohnal rybáře co loví desítky let. Praxe chce čas, ale už teď se ti starší rybáři chodí ptát, co zase vymýšlím za novoty a oni mi to vrací jejich radami za ta dlouhá léta co u vody ztrávili.

TonyK - Profil | Čt 13.9.2018 6:39:48

cameol >> Bavi vas to? Myslite si pane Tychler ze jsme tady vsichni padli na hlavu?

Padlej na hlavu jste tak akorát Vy Cameole.

Nevím co je špatného na tom vysvětlit, že když krmení namíchám blbě, tak mi z krmítka vypadne ve sloupci a na větší spodovou rybu nic nezbude. Jestli kontury toho příběhu jsou reálné nebo drobně upravené není podstatné. Já bych to mohl napsat třeba tak, že sedím na Labi závodech, krmím jak blbej a čím víc krmím, tím víc chytá závodník pode mnou. A co by se změnilo? Nic, prostě jsem měl blbě namíchaný krmení.

A jestli to Milana baví? No asi baví, protože jinak už by ho tyhle komentáře tak vytočily, že by se na to vykašlal. Tak, a ted jsem se vytočil já :-)

sindeji3 - Profil | St 12.9.2018 23:25:45

RK >> Dekadencí kupředu? To snad ne! :) Přece se nebudu bránit novým poznatkům, proč bych to dělal. Je jen na mě jak je využiji.

sindeji3 - Profil | St 12.9.2018 23:18:00

sven >> Potěší, že v dnešní době vykořeněné od našich tradic někdo cituje z Bible.

el.ou - Profil | St 12.9.2018 22:46:57

Pokud Tym v praxi ukáže jak hrubým sítem prosévá toustový chléb, aby nadlehčil krmení, že třeba nastříhaná gumička z praku dobře poslouží jako gumička na pelety, MM ukáže jak udělá z červů plovoucí a jeho motaný vlasec dnes používá většina lovců na feeder. Další poradí, že zamražením se stane bonduellka neutrální a je dobrá k lovu na propad + tisíc dalších drobností které člověka posunou dál, to nevidím jako berličky. Nevím vše. Je jedno odkud člověk čerpá informace. Pro mě je podstatné zda mi obsah těchto něco dá. Po 42 let u vody se stále učím a budu se učit dál. Protože mě to baví :).

sven - Profil | St 12.9.2018 22:11:36

RK >> Ahoj. Vůbec si nejsem jistý, kde ten zlomový bod leží..
A čím víc léta přibývají, tím jsem si jistý méně vším, všeobecně..
"Fascinuje" mě ta dnešní sebejistota a bohorovné sebevědomí některých, kteří po druhém nahození, vědí neomylně všechno..
Rybařit, tedy spíš pytlačit, jsem začal v cca 6ti-letech, jako naprostý samouk ..
Nikdo mi nic neporadil ani nepomohl ani nechtěl, protože jednak z rodiny ani bezprostředního okolí nikdo nerybařil a rovněž jejich náhled na rybařinu byl asi takový, že je to jen flákání se kolem vody, na úkor něčeho užitečného.. např. učení se... :-)
Naštěstí jsem uměl číst už v 5 letech a zatímco se v první třídě děti trápily, jak složit souhlásku se samohláskou ve slabiku, navštěvoval jsem veřejnou knihovnu a louskal všechno, co mělo souvislost s přírodou a také s rybařinou. Asi v jedenácti jsem se přihlásil do rybářského kroužku v domě pionýrů a tam jsem dostal spíš takříkajíc legislativní základ, než odborně naučný.
Nebavilo mě sedět na povel a spořádaně u pionýrského rybníčku a tak jsem stejně zas jen brousil kolem zapomenutých tůněk s karásky a čolky a potůčcích s raky a hrouzky..
Nevím, jaké má kdo zkušenosti ale tehdy staří rybáři, nic ze svých vědomostí nepustili a jejich zázračné těsto na kapry, bylo rodinným stříbrem..
Tedy všechno jsem měl jen z knih, časopisů a vlastní praxe.
Osobně jsem přesvědčený, že rybářem se člověk buď narodí anebo jim nikdy pořádně nebude.

Když jsem o mnoho let později, sám mnoho let vedl rybářský kroužek, tak jsem skoro všechno, co jsem dlouhá léta těžce nabyl, v podstatě zdarma vydal..
U několika málo jedinců, jsem později zalitoval, u mnohých ani na okamžik.
Celkově mě to nijak netrápilo, udělal jsem to o své vůli a rád.
Horší bylo chování některých dospělých, do kterých jsem "rozum" nalil a oni to pak zneužili proti mě, třeba na četných gulášovkách a pak to vydávali za své know how.... to zamrzí..
V současnosti a do budoucna, jsem co do dospělých, myslím ponaučený...
Řekl bych, že podobně jako MM, který také provozoval IKEU, jak píšeš... a když se později dal na závodění, tak také jistě hořce zalitoval... :-)
Naštěstí přišel internet a posléze MRK a díky jim, jsem zase proti svému okolí, poskočil o kus dopředu.
Nemyslím, že články MT jsou tak úplně medvědím darem..
Nedávají totiž komukoli vyčerpávající návody ale tomu, kdo je toho schopen, inspiraci k vlastnímu rozvoji a námět k zamyšlení. Proto je rád čtu.

hraji - Profil | St 12.9.2018 20:21:12

RK >> máš pravdu v tom, že u toho dospělého nikdy nevíš, zda se to nezvrhne

RK - Profil | St 12.9.2018 20:15:10

hraji >> ok, ono je jistě jiné vštěpovat něco dětem, zapáleným dětem, které můžeš pozitivně ovlivňovat. Když ale dáš komplexní noty dospělci, tak se pak můžeš akorát modlit...

hraji - Profil | St 12.9.2018 20:11:29

RK >> vidím to jinak, možná protože jsem dvě desítky let stál za pomyslnou katedrou v rybářském kroužku. Ale respektuji tvůj názor. Já nikoho násilím nic neučím. Každý má možnost si vybrat, zda přijme, nebo nepřijme radu a informaci.

RK - Profil | St 12.9.2018 20:05:38

hraji >> a ještě, i z tohoto důvodu se tu debaty často vedou o peletkach, příchutích, pořád dokola, protože se začalo návodem. Ne láskou k přírodě, rybám, k nějakému pochopení.

RK - Profil | St 12.9.2018 20:01:00

hraji >> díky za reakci. Tohle je filozofická debata. Já beru rybarinku jako jednoduchou disciplínu, kdy je ale to nejkrásnější objevovat u kolegů, v kroužcích, v hospodách, kamarádech a na rybách. To je dobře. Ale tady to už jsou kolikrát ucelené návody, kdy lidi dělají pak úkony dobře, ale musejí přijít na to, proč to tak je. A to by mělo být opačněJá se Jirko nehádám, jenom objasňuji svoje pocity a názory(kdo o ně stojí😁) Každopádně, když bych si měl znovu vybrat tu svojí, již projitou cestu, tak bych zvolil tu stejnou. Rozhodně bych nechtěl jít cestou návodu, komplexní rady, protože bych se ošidil o to, že jsem poslouchal pana Říhu a pak volná špička háčku, logicky otevřela novou ,,dimenzi" Chodili jsme k vodě se špatnou strategií, ale tu jsme měli šanci vylepšit, změnit. O tohle jsou noví adepti určitě ochuzeni.

hraji - Profil | St 12.9.2018 19:41:51

RK >> nesouhlasím. Nikdo tě nenutí koupit si IKEA. Klidně si vystrouhej komodu z kusu surového dřeva. Je to o cestě, kterou každý zvolí.
Děti také nenecháme naučit se mluvit, počítat, psát, ale pomáháme jim. Opravdu je smyslem roky bádat nad sestavou nejlepší feedrové udice? Nebo nejúčinnější a nejméně motavé sestavy na odhoz s klouzákem? Není důležitější věnovat ten čas aplikaci toho "rychle" naučeného a získávání dalších zkušeností?

RK - Profil | St 12.9.2018 19:38:01

sven >> hezký......😁
Víš co se mi na tom celém moc nelíbí? Ta ,,IKEA." Všechno dostaneš panáčku, je to vše, nebo je libo ještě sedačku a nějakou komodičku? , tak a tady máte podrobný návod montáže" Nepotřebujete ještě něco, kdyby ano, zavolejte a naši technici Vám smontuji, či poradí." Tak tohle je prosím dneska rybarinka v přímém přenosu.Vzpomeňme se slzou v oku, jak rybaření vypadalo, z čeho vycházelo, vzpomeňme na to ušlechtilé.
Dnes je to IKEA, MS, ITF,WTA,HBO,CNN atd.
Já nejsem žádnej cíťa, zabiju kapra jednou ranou, ale kam to směřuje, to je špatný.A i tenhle nevinnej, hezkej článek, kterej má pomoci, urychlit, nasměrovat, je vlastně medvědím darem. Budeš dělat něco, co se asi má, ale není lepší na to přicházet sám? Pomalu, někdo rychleji? Chápu, že je jiná doba, ale tyhle Ikeácký návody v důsledku dospěly k tomu, že kaprodrom vládne všem. A ještě si myslíme, že je to dobře a že tak to má být. A to je smutné......

sven - Profil | St 12.9.2018 18:09:56

Zřejmě i pro tento případ, vzniklo biblické rčení:
"Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás"
(Matouš 7:1-6)

Fishky - Profil | St 12.9.2018 11:18:11

cameol >> no, jeden z mála článků, který jsem si (nejspíš díky tobe) přečetl a musím ti tedy říci, že tentokrát jsis naběhl (koment by možná u jiných článků seděl, ale tady ne). Tohle je jeden z mála článku od Milana (a nejen od něj), co udeřil na správné místo. V rybařině je pár stěžejních bodů a tenhle článek pojednává o jednom z nic (a to autora nemusím právě kvůli tomu, že články chrlí častěji než já měním ponožky). Ale v tomhle napsal velkou myšlenku, moc velkou - a to se cení. Ušetří hromadu peněz, bádání i času, jen se jí řídit.

já 2 - Profil | St 12.9.2018 11:11:46

cameol >> Já Ti nelíbí nedám, respektuji co jsi napsal, ale nechápu proč Tě to rozčiluje, jestli Ti články vadí, nečti je. Jestli máš problém s osobou p. Tychlera, dej si jeho příspěvky do ignoru. A jestli Ti vadí příběhy, pak mi Tě může být jen líto, protože nikdy nepoznáš kouzlo četby, nebo kvalitního filmu.

A ještě poslední věc, to že se články a videa občas sobě tématem blíží je špatně?
Něco vidíš a pak si přečteš jak na to v různých situacích, ne?

A kdo ví, třeba se Pepa. K učil na pelety chytat od Milane, ne?

Peťas - Profil | St 12.9.2018 10:43:46

Dědek >> moje řeč!

Dědek - Profil | St 12.9.2018 10:08:50

Sharry >> je to tak...

Sharry - Profil | St 12.9.2018 10:06:38

Dědek >> hraji to napsal hezky a myslim, ze to, ze v Milanovych clancich je vzdy fest informaci, ruznych rad a typu, neuniklo nikomu. Je fukt odkut to ma. Dava to dokupy a seviruje to na "diamantovem podnosu" srozumitelnou a kolikrat i zabavnou formou... a to kazdy neumi...

Dědek - Profil | St 12.9.2018 9:21:00

cameol >> Velmi šetřím svými nelíbí, ale tobě jsem ho dal.
Ne vždy se článek povede na sto procent, ale v drtivé většině se u něj člověk něco dozví. No a že je zasazen do nějakého příběhu, ač pravdivého, či smyšleného? Milan Tychler patří mezi nejzkušenější rybáře u nás a spousta z nás si v jeho článcích našla cestu, jak se posunout dál. Nějak tě nechápu...
Bylo by jednoduché sdělit suchou informativní cestou udělej tak, navaž tak, chytej na to, což je fakt, ale jak dlouho by to koho bavilo? Nehledě na to, že za svůj život musel prožít mnoho příběhů, a nabýt mnoho zkušeností.
Patřím mezi ty, kteří si jeho články vždy rádi přečtou a rád si zase počkám na další.
Kritika je někdy potřeba, ale způsob, který jsi zvolil ty, odradil tady na MRKu spoustu skvělých lidí a rybářů, aby sem psali. Škoda...

hraji - Profil | St 12.9.2018 8:17:44

cameol >> kolego, ale vy vážně budíte dojem, že si neumíte sečíst dvě a dvě. Zkuste se zamyslet. Milan Tychler je redaktorem, je jeho pracovní náplní psát články na MRK. Články, které velké většině těch obyčejných rybářů mohou poskytnout mnoho informací a inspirace. Musí být ale otevření a schopní přijmout radu.
Váš příspěvek mi přijde neuvěřitelně naivní. Nebo vy snad věříte, že Michael Crichton vše, co popisuje ve svých dílech, prožil? Proboha, to je přece to umění, vymyslet příběh, vystavět jej. Ne tupě popsat skutečnost. Já jsem přesvědčen, že články Milana Tychlera jsou rozhodně dobré, velmi cenné pro ty, kteří se chtějí učit. Pravda, některé věci vidím jinak, dělám jinak, ale v tom je ta krása. Rozhodně to není důvod k tomu, abych na něj útočil.

el.ou - Profil | St 12.9.2018 5:10:01

Článek o ničem. Jen tak dumám. Polovina rybářů na pískovnách místního významu, namíchá a následně udusá do krmelců hmotu, vhodnou spíš k výrobě keramiky, než k lovu čehokoliv. Po dvou hodinách máčení a následném vytažení je polovina krmení stále v krmítku. Ta druhá půlka popadá někde po cestě. Tedy v lepším případě. Když se tato konzistence časem rozplaví, ryby ji sežerou. Ale to už je lovec většinou doma. Tito rybáři asi ryby chytat nechtějí. Proč jim radit? Nezaslouží si to! Taky jsem kdysi míchal všelijak, než mi poradili. Je tak, nezištně. Kluci co závodí. Dodnes jsem jim vděčný. Rozdíl byl zásadní.

Právě toho zde čertchmantsky využívá autor článku. Za bakšiš tady káže bludy. A hlavně, číst nás je nutí :) Všechny.

Milan Tychler stál na bedně v X závodech na úrovni ČR. Zřejmě nějakou náhodou. Anebo ještě hůř, udělal to schválně. Aby tady mohl zadarmo a téměř na počkání poradit každému, kdo o radu stojí. A dobře. Články, fotky, videa, vychytávky. Pokusy, omyly, zkušenosti. Naservírované pod nos na talíři. Neplatím za to nic. Asi na mě zapomněli. Kdo ví co za tím vším bude? Reklama? Ta mě tedy jako návštěvníka MRKu opravdu bolí... Kdo koho a jak z těchto reklam platí? Jsem divný, nic mi po tom není.

No, ale ruku na srdce. Jsem vlastně asociál. Chodím do práce a beru za to peníze.

Pana Tychlera osobně neznám. Není mým zájmem ho jakkoliv glorifikovat. Nemá to zapotřebí. Snad jen poděkovat i ostatním na MRKu. Že jsou.

FockeWulf - Profil | Út 11.9.2018 23:25:01

cameol >> :):), kdysi byl podobný bajkař nějaký Rozsypal:), metroví candáti, půlmetroví okouni a brácha to jistil.

cameol - Profil | Út 11.9.2018 23:23:14

“Vy nás ale zásobujete” pane Tychler! Neverim ze vas to bavi. Penize? To bude asi to jedine proc tyden a tyden pisete clanek. Clánek o vymyslených kamaradech a podobne. Staci ze se objevi video o lovu na plavanou s nastrahou mimo hácek a vy uz máte vymyslení pribeh. Co na tom ze neni pravdivej, hlavne ze neco z neho kápne. Neni to tak davno co bylo video Pepu Konopaska na mrku jak chytá na pelety pod hackem. A tak dále a tak dále. Objevi se nejaka novinka a vy uz máte pribeh z davne doby s kamarádem ktery podle mne nikdy neexistoval. Bavi vas to? Myslite si pane Tychler ze jsme tady vsichni padli na hlavu? A neumime si spocitat dve a dve?

ToM1977 - Profil | Út 11.9.2018 22:51:10

FockeWulf >> 😉

FockeWulf - Profil | Út 11.9.2018 22:42:51

ToM1977 >> Ten nadpis mi nedal, doufám , že tu nejsou jen impotenti:):)

ToM1977 - Profil | Út 11.9.2018 16:51:07

FockeWulf >> bavíme se doufám stále o krmení ;-)

FockeWulf - Profil | Út 11.9.2018 15:36:12

Za mě vždy vlhčí!!!

Deawon - Profil | Út 11.9.2018 13:23:55

Hlavní je si pamatovat, že s krmením je to opačně než se ženami. Radši sušší a dovlhčit.

ToM1977 - Profil | Út 11.9.2018 13:11:22

Musím potvrdit. Chytám feeder druhým rokem. Prakticky všechny info od MM a MT. Ze začátku jsem vymýšlel přísady, pražil, barvil, ochucoval. Postupně nadšení opadalo, přišla lenost a krmení jsem šidil, nedával jsem tomu moc navíc a zjistil jsem, že mi ryby jdou pořád úplně stejně. Jen na kukušrot a strouhanku nebo nejlevnější ostrý a k tomu 3 díly strouhanky a nakonec chytám jen na tu strouhanku a šrot (plus kuku nebo červy) a zachytám si luxusně jak na řece, tak na stojáku. Ale přípravě krmení dávám většinou maximum. Sice jej vlhčím až jako druhou věc, co na rybách udělám (schválně, co udělám jako první? ;-)), ale o to důkladněji, po malých dávkách přidávám vodu, zkouším u břehu, prosívám, dokud nejsem spokojenej. A většinou používám krmítko olepený černou izolačkou.
Nicméně pouze můj sbjektivní názor jak to funguje mně, někomu to určitě funguje jinak ;-)

venybit - Profil | Út 11.9.2018 8:22:19

Já si dělám krmení doma. Pak už jen dovlhčuji a přidávám partikl a červy. I na závody si dělám krmení den předem. Lehce ho namačkam do kyble a přikreji igelitákem. Celou noc krásně pracuje , všechny vůně se spojí a tak to mám rád, to funguje.

Peťas - Profil | Út 11.9.2018 6:46:16

Pěkný článek díky,

má oblíbená a ověření směs je následující dát do kyblíku kukuřici z plechovky, zakoupenou směs, ovesné vločky, mleté konopí nebo řepku, zakápnout posilovačem trochy vody, aby nebyla směs vlhká, ale zase né suchá pro udržení v krmítku. Směs připravuji den předem, aby se rozložila vůně a "povolili" vločky.

Dříve jsem směsi nepovažoval za úplně podstatné (jak se píše ve článku), ale teď bez nich k vodě ani nechodím a nemohu si vynachválit nesrovnatelně lepší rybaření.

Peťasův zdar :)