Obnovit rybníky, vysázet zeleň, omezit mytí aut, plánuje vláda boj se suchem

Petr SENSAS - Profil | Út 25.9.2018 13:54:10

Mladez- v textu jsem se upsal

Petr SENSAS - Profil | Út 25.9.2018 13:50:48

Mahoneey >> Pavlovice se vyjmuly z reviru, protoze predesla MO Vyskov se o rybniky nestarala a okolo rybniku byl neporadek. Dale skoro vubec nesadili ryby a kdyz, tak sotva 30cm kapriky... Slo to tam od 10 k 5, tak se jim to vzalo. V soucasne dobe tam byva nekolik akci pro sirokou verejnost a zejmena se zamerenim na mladez(ryb. zavody, krouzky,...) Dale je okoli rybnika udrzovane. Taky tam letos probehlo odbahneni a plno dalsich veci kladnych pro prirodu(protipovodnove opatreni, uprava zelene,...)Tak tu nerozhlasuj kece, kdyz nemas dostatek informaci. Jinak s Jestrabicemi, Nemojany a castecne s Hvezdlicemi mas pravdu... Navic tam jeste

Petr SENSAS - Profil | Út 25.9.2018 13:41:18

Pavlovice se vyjmuly z reviru protoze predesla MO Vyskov se o rybniky nestarala a okolo rybniku byl neporadek. Dale skoro vubec nesadili ryby a kdyz, tak sotva 30cm kapriky... Slo to tam od 10 k 5, tak se jim to vzalo. V soucasne dobe tam byva nekolik akci pro sirokou verejnost a zejmena se zamerenim na mlades(ryb. zavody, krouzky,...) Dale je okoli rybnika udrzovane. Taky tam letos probehlo odbahneni a plno dalsich veci kladnych pro prirodu. Tak tu nerozhlasuj kece, kdyz nemas dostatek informaci. Jinak s Jestrabicemi, Nemojany a castecne s Hvezdlicemi mas pravdu...

Lasskoun - Profil | St 22.8.2018 21:53:06

b.gun >> Thx. ":-)

Lasskoun - Profil | St 22.8.2018 16:24:43

šeptal >> viz: Lasskoun - 22.8.2018 16:10:58 >> ve vlákně "Fóry" (https://www.mrk.cz/diskuse.php?id=258486)

Lasskoun - Profil | St 22.8.2018 12:52:43

šeptal >> Sry, špatně jsem to pochopil, měl jsem za to, že se jedná o stejnou zahradu. Takže se Ti omlouvám, neb chyba evidentně nebyla na Tvé straně. ":-)

Jj, kamarád si také před lety podobně naběhl. Během suchého podzimu impulsivně (velmi výhodně) koupil chalupu (čerstvě zateplenou) + v zimě pak dostal nabídku na odkup nedalekého políčka, čehož okamžitě využil (i přes protesty jeho ženy). Byl z toho všeho totálně vodvařenej, tolik štěstí najednou (až s tím začínal být pro své okolí protivný, neustále dokola povídal jenom o svých vizích, co a jak tam všechno bude dělat, zkrátka jak vyměněnej, začal být aktivní na chalupářských a zahradnických fórech, přes zimu na nich studiem strávil veškerý volný čas, jiné téma skoro neznal, jak o tom začal mluvit, všichni utíkali ";-D ... já, jako téměř jediný ho však chápal, taky bych [coby novopečený majitel latifundií] měl podobnou radost ":-)) . Během prvního pořádnýho deště (únorový bouřky) se ale bohužel ukázalo, že chalupa má střechu děravou jak řešeto (což však přes zateplení nebylo vidět), takže izolace musela jít dolů a vše pořádně opravit, což vyšlo na víc, než kolik zaplatil při pořízení + na políčku (které poctivě na jaře obdělal) i přes příznivé povětrnostní podmínky nevyklíčilo téměř vůbec nic ze zasetého (někdo totiž tu půdu před lety "odborně ošetřil" notnou dávkou měďnatých solí, jak se později provalilo). Z toho plyne ponaučení = barák se má kupovat za deště + půda v létě.... jinak si člověk může těžce naběhnout.

Jinak, to co jsi popsal (zásahy předchozího majitele), to s oblibou nazývám "zahrad-ničení";-)))

Laškoun. ":-)

x.v.a.s.a - Profil | St 22.8.2018 9:58:38

A když se zeptáš, co hodlá Povodí Moravy dělat se současným betonovým stavem, stane se toto :

Poradna
Povodí Moravy

PORADNA JE UZAVŘENA, SVÉ DOTAZY POSÍLEJTE NA PŘÍMO NA PMO

Bacha - Profil | St 22.8.2018 9:54:44

Lasskoun >> Příští týden mám narozeniny a mám naplánováno první vinobraní. Včera jsem přivezl lis a dnes ukázal refraktometr 17 stupňů. Takže pokud se do té doby o sklizeň nepostará barevná svoloč (špačci a vosy, samozřejmě), bude panenské víno. A to ještě ani nemám nataženou drátěnku.
Nepoužil jsem ani kapku .....cidů, protože mám zasazeny rezistenty. České rezistenty, o které je největší zájem v zahraničí, kde si nechtějí zamořit vinohrady chemií, zatímco u nás to je stále stejné. Urvat co nejvíc, příroda nepříroda. Jako na Nesytu:-(

šeptal - Profil | St 22.8.2018 8:04:28

Lasskoun >> Ta zahrada s hrstí žížal na každé dloubnutí rýčem je zahrada mého dětství, kterou jsem už téměř 30 let neviděl. Párkrát jsem se stěhoval a teď jsem čerstvě v domku se zahradou... nebo spíš "zahradou" evidentně léty zpracovávanou moderními trendy. Místo trávníku udusaná vyprahlá prérie a na záhonech vyhladovělé šeříky. Já tam aspoň sypu popel z ohniště, s tím, že posekanou trávu tam nechám ležet. Jestli tedy bude ještě co sekat. Předchozí hospodář razí heslo - voda musí pryč, ta tráva je hrozná, bych tam dal beton. To už se musím kousat do jazyka, abych zůstal slušný.

Lasskoun - Profil | St 22.8.2018 2:38:16

Lasskoun >> Add: "večer nafotím jak silnej mají stonek, to je přímo kmen"
Jak jsem slíbil, tak plním - jenom připomínám, že zrovna tohle jsou "kokteilky", tedy takový ty mrňavoučký rajčátka, jejichž stonky jsou za normálních podmínek neduživě slabý. Přičemž, pomineme-li velikost plodů (kdy se tyto víc blíží k velikosti normálních menších rajčat) a tloušťku centrálního stonku této rostliny, tlustší než můj palec (a to mám ruce jak lopaty), tak nejdříve rostla nahoru, pak jsem ji v cca metru dvaceti opatrně nasměroval dolů (nechtělo se jí, ale přepral jsem ji ";-D / na fotce je v detailu vidět to horní kolínko) a už si to zase holka šine nahoru,... kdyby nedošlo k této včasné preventivní úpravě, tak by již byla až tak vysoká, že by i při mírném záchvěvu větru hrozilo její zlomení. Jj, chybama se člověk učí - kdys jsem takto hloupě přišel o několik přerostlých rajčat. Navíc takto se mnohem snadněji podpírá, než kdyby byla vysoká jak třímetrová slunečnice.

Momentální velikost keře snadno odhadnete dle výšky k němu napíchaných klasických drátěných podpěr.

Jinak omlouvám se za kvalitu, je to foceno mobilem až hodně po osmé večerní hodině (ryby měly přednost";-), ale automatika foťáku si to (díky nepoužití blesku) ještě docela přijatelně "vytáhla z temnot" (i za cenu většího zrna).

Laškoun. ":-)

P(l)s: Jsem tu relativně nový, není tu na MRKu náhodou nějaká zahrádkářská sekce/vlákno, kde bychom mohli pokračovat? (ať se tu zbytečně neplevelí, neb tohle vlákno je původně přece jenom o něčem hodně jiném). Thx.

Lasskoun - Profil | Út 21.8.2018 18:12:27

rybobuch >> S těmi výnosy to mám podobné, i přestože rajčata zásadně nevyštipuju, takže spíše připomínají hustý keř s neskutečnou spoustou plodů,... večer nafotím jak silnej mají stonek, to je přímo kmen!!.
Přiznávám, že mě (samolibě) hřeje u srdce, jak mnozí ostatní zahrádkáři chodíc okolo, kroutí hlavou nad množstvím a velikostí plodů, jelikož v jejich očích se "o zahrádku vůbec nestarám" (což je zapříčiněno i tím, že na zahradu zásadně nechodím pracovat během dne a především pak přes víkend, kdy se z ostatních parcel neustále ozývá řev sekaček a další motorizace = nejčastěji jsem tam k vidění ihned po rozbřesku [než jdu spát], kdy je tam příjemný chládek, a voda použitá při zalévání má dosti času, aby se nevypařila ven půdy = zároveň přitom nevytváří ideální podmínky pro "muslimáky", jako by tomu bylo při běžném kropení v podvečerních hodinách)

Ač jsem zapřísáhlým nepřítelem plastů, tak přesto mám v podstatné části zahrady podél záhonů natažen podzemní rozvod vody, vyrobený z provrtaných elektrikářských chrániček - husích krků, což je ten nejefektivnější způsob, jak dostat vodu do půdy. Podloží zahrady je jílové (bývalá výsypka z někdejších povrchových dolů), takže ta voda neuteče nikam do hloubky. To stejné praktikuji i u všech stromů (každý vč. keřů má svůj přívod vody napojený na centrál). Navíc podstatnou část tohoto zavlažovacího systému mám už několik let zautomatizovanou, kdy se to ovládá samo (časový spínač) + na dálku to mohu ovládat i pomocí SMS (i z toho důvodu mě tam sousedi v podstatě nikdy nevidí ve velkém zalévat, tudíž si myslí, že na to "z vysoka se*u";-DD,... jenom dva nejbližší vědí, jak to ve skutečnosti je,... že ta zahrada "je hi-tech", přestože tak vůbec nevypadá ":-)
Podobného principu bylo použito i během letošního jarního sázení "na divoko", kdy jsem podél nedaleké cyklostezky, v polích nad vesnicí, na 860 metrovém úseku do země (v rozestupech) vpravil vždy po třech peckách různých ovocných stromů (pecek z mnoha druhů broskví, meruněk, švestek, blům, špendlíků, co si od podzimu řádně poležely ve sklepě), kdy ke každému "hnízdu" jsem do země rovnou zapracoval i závit metrového kusu PE chráničky (co jedním koncem ústí těsně nad povrch okolní půdy) pro případné zalévání (= klecová paletová nádrž na korbě pikapu + kus zahradnické hadice = i v jednomu samotnému člověku ten úsek zabere slabé tři hoďky, přestože se musím čtyřikrát až pětkrát otočit pro vodu = naštěstí je ta cesta z kopce a hadice dlouhá, takže s autem popojíždím samospádem, stačí sešlápnout spojku ani ho nemusím startovat [což vč. řízení rovněž plánuji hodlám přes zimu "udělat na dálkové ovládání", pokaždé nad tím během rozvozu vody rozjímám, jak by to pak bylo krásně pohodové ";-]. činnost je to naplňující, jenom si občas vyslechnu od kolem projíždějících cyklistů tu a tam nějakou tu peprnou nadávku (až tento úsek není vyhrazená cyklostezka), i přestože to dělám aj pro ně, jelikož vzrostlé stromy jim potom budou poskytovat stín -= to, až se budou válet po zemi vlivem uklouznutí po nějakém přikutáleném plodu ";-DDD ... což však téměř nehrozí, sázím v dostatečné vzdálenosti od cesty, takže většina spadaného ovoce zachytí podélná odtoková strouha ";-)

Mějte se všici fajn. Laškoun ":-)

PS:"rybobuch-u", na ty stopovky bohatě stačí ony zmíněné jíchy ";-)

Lasskoun - Profil | Út 21.8.2018 16:22:16

šeptal >> I to jsem přemýšlel zmínit, ale už tak byl ten příspěvek "dlouhej jak tejden před veplatou", takže jsem to doň nenapsal). Neb za mej mladejch let jsem si žížaly obstarával až u vody, stačilo odhrnout jakejkoliv drn trávy.
Pokud dnes na zahradě v půdě nemáš žížaly, zkus se zamyslet nad tím, co na ni sypeš / jak se o ni staráš. :idea: Viz případ sousedky (76), která rovněž používá pouze bio-metody, tak ta letos (na radu prodavače) za drahný peníz zakoupila kilovku "Bio-prostředku proti slimákům" (Neudorff Ferramol http://www.neudorff.cz/vyrobky/ferramol-pripravek-p​roti-slimakum.html = "účinná látka: fosforečnan železitý, běžně se vyskytující ve volné přírodě", hroznej to zavádějící blábol v návodu :roll: :roll: ";-DDD), dle uvedeného dávkování tím posypala komplet celou zahradu (vč kompostů), čímž totálně v celé ploše totálně "vykynožila" všechny žížaly i hnojáky, takže se jí pak odstěhoval i mrňavej ježek, co se jí tam letos zabydlel, jelikož neměl co žrát (což pak obrečela nejvíc, jelikož je tam sama a ten ježek jí tam dělal společnost, každý den se na něj těšila jak "malá holka" - nosila mu z domova kousky masa, piškoty, vařený vajíčka, apod, starala se, aby měl misce neustále vodu, byl skoro ochočenej (bral si i přímo z ruky) a pokaždý, když přišla na zahradu, tak vylezl ven z pod dříví a začal šmejdit po zahradě, přestože byl den,... takže teď chodí ke mně, aby se mohla potěšit z tý mý ježčí rodinky... až je mi jí líto, že se vinou prolhanýho výrobce připravila o milého zvířecího kamaráda = když měla nedávno narozky, tak jsem jí koupil alespoň plyšovýho, což jí udělalo neskutečnou radost,... říkala mi, že "s ní spí v posteli":-D).

Laškoun

PS: Na krabici toho zmíněného prostředku je dokonce obrázek ježka (spolu s dalšími zvířátky, kterým to neubližuje)... http://www.neudorff.cz/typo3temp/_processed_/csm_zv​irata_jezek_01_65c8f425e8.png ... ach jo ":-/

Lasskoun - Profil | Út 21.8.2018 15:44:58

Fishky >> I pokud to v té popelnici vyschne nebo chytí plíseň, tak pokud dojde k následnému zakompostování, tak potom z toho ten humus bude. Stejně jako v přírodě.";-)

L.

Fishky - Profil | Út 21.8.2018 10:22:30

šeptal >> Nejspíš to bude tím, že dnešní společnost řídí prachy. Příkladně u nás v Břeclavi nabídlo město zdarma obyvatelům biopopelnice. Potěšil jsem se, že si nemusím kupovat kompostovač, že bio hmotu naflákám v průběhu roku do popelnice a na podzim ji zaořu zpět do půdy. No ani omylem. Popelnice má v sobě díry, takže vše co do ní dám vyschne / případně zaplísní, ale nic nezetlí. Takže ve finále tu nepoddajnou suchou hmotu můžu spálit, nebo nechat odvézt. Celkem by mě zajímalo kam to odváží a kdo zasponzoroval popelnice "zdarma" pro obyvatele. Každopádně biohmota, kterou vyprodukovala zahrada a donedávna se jí lidé snažili nějak vracet do půdy je nyní u nás odvážena. Na podzim mi nezbyde než ten kompostovač přeci jen pořídit...

šeptal - Profil | Út 21.8.2018 9:39:47

Lasskoun >> Něco na tom bude. Dneska se do půdy fakt nevrací nic. A už to není půda coby živý organismus, ale sterilní zhutněná hmota. Posekaná tráva mizí v popelnicích, hnůj a kompost jsou neznámé pojmy. Pamatuju, když jsem jako kluk vyrážel na ryby a potřeboval jsem žížaly, stačilo mi jednou dvakrát rejpnout rýčem mezi jahody a krabičku jsem měl plnou. Dneska bych se na krabičku žížal nadřel jako mukl. Tak radši chodím vláčet a mouchařit. :-)

rybobuch - Profil | Út 21.8.2018 9:19:27

Šrůchu mám a taky ji požírám do salátů Já se snažím zahradničit dle vzoru Izraelců, tj minimalizovat odpar vody (netkaná textilie + závlaha do hloubky cca 20 a více cm dle typu rostlin). Při tomto režimu mám ze záhonku 1,5x1,5 m výnosy cca 100 kg nakladaček nebo 70 kg rajčat. Hnojím zjara kompostem a trošku slepičáky. A pak cca 1x za 14 dnů hnojivo na list se stopovými prvky.

Lasskoun - Profil | Út 21.8.2018 0:11:09

rybobuch >> V tom případě určitě vyzkoušej tu šruchu zelnou, měl bys ji snadno nalézt v okolí, někde jsem se dočetl, že je to desátá nejrozšířenější rostlina na světě. Většinou ji najdeš někde na udusané cestě, záměna za jinou kytku je téměř nemožná, její kapičkovité lísky jsou dosti specifické. Ale počítej s tím, že jakmile si ji natáhneš do zahrady tak už se jí nejspíš nikdy nezbavíš, pokud ji necháš vysemenit. Ale to neva, jakmile je jen trochu větší, snadno se vytrhává i s kořenem, a jelikož se nerozmnožuje pomocí oddenku (kousku kořínku), co by náhodou zůstal pod zemí, tak se dá celkem lehce ukočírovat. Počítej však s tím, že její semena mají klíčivost až deset let. Naučil jsem už na ni desítky zahrádkářů (co ji do té doby úmorně vytrhávali, stejně jako kdys já), neb není jen zdravá, ale je i chuťově velmi dobrá. Chutná velmi příjemně, mírně slaně nebo lehce kyselo nasládle, záleží, ve kterou denní dobu ji sklidíš (během dne mění poměry kys. jablečné), ale zdravá je ve kterýkoliv čas. Nejvíce mi chutná jen tak nasekaná na chlebu s máslem (stonky i lístky), ale ve velkém ji používáme aj coby přílohu nebo oblohu ke všemu možnému, popř. jako sypání do již hotové polévky. Nemá moc ráda vaření, to pak trochu konzistenčně "zblátovatí", ale pořád je i potom stále dobrá (zvláště se šťávou z okořeněného masa). Pokud bys ji náhodou nikde v okolí neobjevil, dej vědět, není problém Ti poslat trochu hlíny ze záhonu, ze které Ti určitě dalším rokem vyroste. Jak říkám, je to úžasný "živý mulč" o který se přitom nemusíš nijak starat, jelikož každý rok se sám znovu pravidelně obnoví. A kouzelné je i to, že se ze země začne klubat až hodně dlouho poté, co již dávno vylezly semínka zasázené zeleniny, takže šrucha nebrání jejich klíčení. ":-)

Měj se fajn. Zahradničení i rybám zdar!. Laškoun.

rybobuch - Profil | Po 20.8.2018 22:51:48

Lasskoun >> Dost dobrý, dělám to podobně, ale ne až tak s tím plevelem.

Lasskoun - Profil | Po 20.8.2018 22:35:56

Bacha >> Ad: udržování "drobtovité struktury půdy"
Jo, kéž by to bylo tak jednoduché. Z pohledu celoživotního zahrádkáře (neb zahrádku jsem dostal od svého prastrýce ve dvou letech ":-) + v posledních několika letech též i "polnohospodařím-e" a též "lesníka" (= několik drobných políček s bylinkami, dohromady 1,6 ha + starám se i o zapůjčený mini-les o rozloze necelého 1 ha) si nejen myslím, ale opravdu "vím", že je to mnohem složitější problematika.

Hlavní příčiny, že česká pole mají povahu neúrodné půdy / neschopné vstřebávat a udržet vláhu jsou především:.
- nedostatek rostlinné/organické hmoty navrácené do půdy = každé 1% organické hmoty v půdě dokáže zadržet cca 20 až 40 litrů vody (až do nasycení)
- nadužívání průmyslových hnojiv + používání insekticidů a pesticidů = značný úbytek drobných živočichů v půdě (především bezobratlých), jejichž činností dochází nejen k provzdušňování půdy, ale vytvářejí též chodbičky, jimiž se do půdy může snadněji dostat voda + navíc z povrchu do půdy transportují další rostlinou mrtvou hmotu, kterou se živí, čímž tak do půdy dodávají humus, ale po strávení i enzymy (klasickým případem jsou žížaly) + to stejné platí pro mikro flóru, kterou tyto nepřirozené prostředky rovněž zabíjí, rovněž i pleveloidní makro flóru, jenž plní "půdokryvnou funci" k zamezení odparu na plochách mezi pěstovanými kulturním plodinami - vhodné jsou především přízemní rostliny typu šruchy zelné (https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0rucha_zeln%C3%A​1), které půdu v podstatě nijak nezatíží, ale po zapracování do půdy slouží i coby zelené hnojení
- masivní používání prostředků proti plísním, fungicidů = což krom toho, že se to rovněž negativně podepisuje na výše uvedený skupině mikroorganismů, tak především hubí půdní podhoubí, jenž je základem mykorhizy = nejenže tím pádem nefunguje transport vody a minerálů k rostlinám (na které jinak nedosáhnou a jsou tak odkázány pouze na svůj kořenový systém), ale naopak i látek z rostlin směrem k houbám = čímž se z půdy vytrácí další přirozená organická hmota, která by tam jinak byla = ale dochází tím pádem i k problémům v horní vrstvě úrodné ornice, která pak bývá deštěm splachována (jelikož ji nezpevňuje podhoubí = jednotlivá vlákna jsou sice slabá, ale miliony jich tvoří zpevňující "armaturu" půdy) + stejně tak škodí i hluboká orba v období extrémního sucha, neb regenerace pak trvá velmi dlouhou dobu
- hospodaření na dlouhých lánech bez mezí + nenechávání polí ladem = přesně proti generacemi osvědčených metod, tedy přesně naopak, než jak to dělali naši předci = tím, že se kdy na polích každý rok střídaly jiné plodiny + většinou čtvrtým rokem se půda nechávala tzv. ladem, tak docházelo k její přirozené obnově, kdy právě meze a remízky sloužily coby inkubátor půdních bakterií, mikrofauny a mikroflory
- atd.

Pro vysvětlenou: Na zahrádce hospodařím "naprosto šíleným způsobem", alespoň dle některých vzdálenějších sousedů (kteří procházejí okolo), co si na mě neustále stěžují, protože se to neslučuje s jejich představou, jak by měla zahrádka vypadat. Jejich zahrádky jsou pečlivě opečovávané, řádky plodin zarovnané, všude mezi tím hnědé plochy hlíny (nesmyslně odkryté) bez jediného kousku plevele, vše poctivě pohnojeno "krabicovými umělými hnojivy". + vše postříkáno všemi možnými -idy (zkrátka [jak by řekl klasik "Inu, turecké hospodářství";-] = přesně zmrzačeno pod vlivem fotografií z různých zahrádkářských katalogů a časopisů). Kdežto ta má (alespoň na první pohled) spíše připomíná džungli, žijící si vlastním životem. A to doslova a do písmene. Je to tím, že po raných létech, kdy jsem byl "otrokem zahrady" (rodiče pak moji "otrokáři ":-D) jsem s přibývajícími lety, čím dál tím více začal kopírovat přírodu, což mě naučilo i "soužitímu" s plevelem, který považuji za důležitou součást dění. Pominu-li, že většina plevele je jedlá (zrovna ona jmenovaná šrucha zelná s vysokým obsahem omega-3, je naprosto vynikající zelenina, v zimě si ji pěstujeme i doma), tak mnohdy má i léčivé účinky. Z plevele proto likviduji jen ten vysoký, který by zbytečně stínil ostatním rostlinám (buďto vytrháváním nebo jen zkracováním, aby se zbytečně nevysemenil), ale jinak ho ponechávám volně žít, přičemž dokonce ho cíleně pěstuji jako živý mulč na záhonech (především tu přisedlou šruchu), kde mezi ním pěstuji vše co potřebuji. A jak se rostlinkám spokojeně daří! Pod tou šruchou je totiž půda krásně vlhká a měkká i těch nejparnějších létech. Navíc, když do šruchového polštáře dopadne nejaký plod, tak se mu nepoškodí slupka ani dužina pod ní (k čemuž jsou nejchoulostivější meruňky a broskve), zkrátka spadne do mí jako do peřinky. Stejné je to s trávníkem, který čas o času seču max. na 15 až 20 cm, je plný různých lučních květin, tu a tam je mech, občas v něm najdu i nějakou tu houbičku, kdežto sousedi ho pravidelně pomocí sekaček zkracovali až na "šnyt" a i přes velmi mohutné zalévaní teď místo něj mají rezavou suchou plochu. V různých koutech zahrady mám složené hromádky větví, ve kterých žije všelijaké užitečná havěť, pravidelně se mi tam rodí ježečci (takže na rozdíl od sousedů nemusím řešit španělský slimejše), letos jich tam narodilo šest bodliňáčků. Tím, že nepoužívám nic, co by škodilo půdním organismům + že otrhané listy od zeleniny ponechávám tam, kde vyrostly, půda je neskutečně plná žížal, komposty pak hnojáků (což ocení i ježci ":-), v přepočtu na std. ceny rybářských obchodů se mi tak v půdě "povaluje" žížal za odhadem několik milionů korun. K tomu ještě na stromy zavěšuji svazky z kousků dutých stonků rostlin, ve kterých bydlí různí hmyzáci, co eliminují škodlivé druhy, nemusím tak proti škůdcům stříkat ani ovocné stromy. Stejně tak v rozsochách větví stavím domečky pro škvory (které tam na jaře stěhuji). Krom malého pidi-jezírka s pár karásky tam mám i několik budek a krmítek pro ptáčky, a většinou i čmeláčí domeček (letos se mi nepodařilo na jaře ulovit žádnou brundibárku, takže je tuten rok prázdný). Z kupovaných hnojiv používám pouze hoštickou rohovinu a hořenatou sůl, občas trocha vápence, nic ostatního nepotřebuji, hnojím hlavně jíchami z kopřiv a zlikvidovaného plevele (a naložených slupek od banánů). Veškeré bio-odpady z domácnosti nosím zpět na zahradu. A co je celé.

Zkrátka, zemědělci jdou tvrdě proti přírodě, díky čemuž je kvalita zemědělské půdy v ČR na úrovni pouště a polopouště (oficiální údaj), v podstatě je to mrtvá půda, která nejenže pořádně neplodí, ale není ani schopna v potřebné míře zadržet vodu. Něco je hodně špatně. ":-//

Laškoun.

PS: Co se týče té trávy, tak úžasný příklad nám kdysi dával prof. Luďa Jahodář:.... Chladící výkon trávy a půdy pod ní je v součtu až 700 W/m2 (transpirace + evaporace) = kdy pokud by byla kompletně zatravněna plocha areálu Temelínské elektrárny, tak "výkon trávy" by byl dokonce ještě vyšší než energie získaná ze všech bloků jádra. ":-)
(čehož mimochodem využíváme i u toho pronajatého nebesáku, jelikož jsme se majitelem obojího dohodli, aby táhlé louky na rybníčkem nesekal přes léto až k zemi [domluvili jsme se na 20 cm], díky čemuž je tam v těsném okolí během noci krásný chlad, jenž sklouzává dolů nad hladinu, čímž ji rovněž pomáhá ochlazovat)

Edit: kurňa, to je to zase dlouhý, sry ";-DD

Bacha - Profil | So 18.8.2018 15:30:49

LosPafkos >> Vychází mu letos nová kniha. "Jak chudý Slovák v Česku k miliardám poctivě přišel, aneb nekonečná hloupost národa českého". :-DDD

Bacha - Profil | So 18.8.2018 15:25:24

Maxi Sob >> Nebudu to rozebírat, ale hloubka orby s tím má máloco společného. Neříkám nic, ale málo.

LosPafkos - Profil | So 18.8.2018 15:08:39

Maxi Sob >> a s.Bureš nebude mít co do huby,neblbněte :-)

Maxi Sob - Profil | So 18.8.2018 15:01:18

Bacha >> Jednoduchý jak facka nebudeš provádět hlubokou orbu nedostaneš dotace rolníku .....

Bacha - Profil | So 18.8.2018 14:54:24

dantex >> Ptal jsem se proto, že já znám pouze jedno generelní pravidlo, a tím je veškerá péče o půdní strukturu. Pokud totiž nemá půda správnou, tzv. drobtovitou strukruru, není schopna jímat a zadržovat vodu.
Udržet dobrou strukturu půdy není nic složitého, ale současní zemědělci v době štědrých dotací a státních garancí nebudou přeci dělat nic navíc.
Přitom před revolucí to byl svatý grál:-)

dantex - Profil | So 18.8.2018 14:00:03

Bacha >> psal jsem ze ta pravidla hospodaření je třeba poupravit

TEZAR - Profil | Pá 17.8.2018 22:51:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S tímhle se mělo začít mnohem dřív-sucho nás tu trápí už řadu let.Ale aspoň u nás se dále budují podél řek cyklostezky a s nimi stánky a další stavby.Přímo ve městě,kde byla v r.2002 voda téměř 3m,se budují bytovky-čekal jsem,že tu záplavovou zonu využijí rekreačně,ale peníze jsou přednější.Takže jsem skeptický i k těmto vládním pokusům.Proč se například stále platí tento ústav,který v nedávné minulosti a snad i dnes nese za odvodnění naší země velkou odpovědnost?Mohli jsme se včas poučit z tragédie využívání půdy u Aralského jezera,ale styl ,,poručíme větru,dešti"bohužel stále žije...

Bacha - Profil | Pá 17.8.2018 22:26:48

dantex >> Nechci, ale píšeš, že,cituji " již nyní existuje řada pravidel pro hospodaření s půdou". Tak mě celkem zajímá, která z oněch pravidel jsou schopná prokazatelně zadržovat vláhu v krajině. Nic víc za tím není:-)

dantex - Profil | Pá 17.8.2018 20:39:01

Bacha >> chceš po mě paragrafované znění novely zákona o půdě nebo co?

Rožnovák - Profil | Pá 17.8.2018 11:32:06

Dokud se bude stavět tam kde nemá pak se bude zběsile regulovat i tam kde by se nemuselo a Pokud budou všude rúst širokořádkové plodiny jako je kuku a řepka na souvislých lánech neodělených remízky a nebudou se střídat s jinýmí lodinami sem tam nějaký rybník a alej to nevytrhne i když jsou fajn.
Stavba lunaparků a atrakcí pod hlavičkou rozvoje turistickéo ruchu v cených lokalitách našich hor a podporovaná kraji mě taky nenaplňuje optimismem :-(.

Sa(l)micka - Profil | Pá 17.8.2018 10:53:46

Tomáš7 >> Jde o to, jak se to podá. Pokud má dotyčný nadšenec podmáčenou louku, a chce to využít, prostě nahlásí "terénní úpravy"... pokud by to mělo bejt na potoce, tak stanovisko správce vodního toku, koordinovaný stanovisko, dokumentaci a společný povolení a hotovo dvacet - tedy, papírování. Zrovna tohohle se na ouřadě nemusí nikdo bát. Povolovat tůně a rybníky je radost :)