Obnovit rybníky, vysázet zeleň, omezit mytí aut, plánuje vláda boj se suchem

Kategorie: Všeobecné

https://www.novinky.cz/domaci/480646-obnovit-rybniky-vysazet-zelen-omezit-myti-aut-planuje-vlada-boj-se-suchem.html
Sucho sužuje celou Českou republiku. Zemědělci nemají dost krmiva pro zvířata, v rybnících hynou ryby, vysychají vodní toky. Ministerstva životního prostředí a zemědělství připravují novelu vodního zákona, která má kritický stav zlepšit.

Calex, 16.8.2018

Diskuse k bleskovce

Petr SENSAS - Profil | Út 25.9.2018 13:54:10

Mladez- v textu jsem se upsal

Petr SENSAS - Profil | Út 25.9.2018 13:50:48

Mahoneey >> Pavlovice se vyjmuly z reviru, protoze predesla MO Vyskov se o rybniky nestarala a okolo rybniku byl neporadek. Dale skoro vubec nesadili ryby a kdyz, tak sotva 30cm kapriky... Slo to tam od 10 k 5, tak se jim to vzalo. V soucasne dobe tam byva nekolik akci pro sirokou verejnost a zejmena se zamerenim na mladez(ryb. zavody, krouzky,...) Dale je okoli rybnika udrzovane. Taky tam letos probehlo odbahneni a plno dalsich veci kladnych pro prirodu(protipovodnove opatreni, uprava zelene,...)Tak tu nerozhlasuj kece, kdyz nemas dostatek informaci. Jinak s Jestrabicemi, Nemojany a castecne s Hvezdlicemi mas pravdu... Navic tam jeste

Petr SENSAS - Profil | Út 25.9.2018 13:41:18

Pavlovice se vyjmuly z reviru protoze predesla MO Vyskov se o rybniky nestarala a okolo rybniku byl neporadek. Dale skoro vubec nesadili ryby a kdyz, tak sotva 30cm kapriky... Slo to tam od 10 k 5, tak se jim to vzalo. V soucasne dobe tam byva nekolik akci pro sirokou verejnost a zejmena se zamerenim na mlades(ryb. zavody, krouzky,...) Dale je okoli rybnika udrzovane. Taky tam letos probehlo odbahneni a plno dalsich veci kladnych pro prirodu. Tak tu nerozhlasuj kece, kdyz nemas dostatek informaci. Jinak s Jestrabicemi, Nemojany a castecne s Hvezdlicemi mas pravdu...

Lasskoun - Profil | St 22.8.2018 21:53:06

b.gun >> Thx. ":-)

Lasskoun - Profil | St 22.8.2018 16:24:43

šeptal >> viz: Lasskoun - 22.8.2018 16:10:58 >> ve vlákně "Fóry" (https://www.mrk.cz/diskuse.php?id=258486)

Lasskoun - Profil | St 22.8.2018 12:52:43

šeptal >> Sry, špatně jsem to pochopil, měl jsem za to, že se jedná o stejnou zahradu. Takže se Ti omlouvám, neb chyba evidentně nebyla na Tvé straně. ":-)

Jj, kamarád si také před lety podobně naběhl. Během suchého podzimu impulsivně (velmi výhodně) koupil chalupu (čerstvě zateplenou) + v zimě pak dostal nabídku na odkup nedalekého políčka, čehož okamžitě využil (i přes protesty jeho ženy). Byl z toho všeho totálně vodvařenej, tolik štěstí najednou (až s tím začínal být pro své okolí protivný, neustále dokola povídal jenom o svých vizích, co a jak tam všechno bude dělat, zkrátka jak vyměněnej, začal být aktivní na chalupářských a zahradnických fórech, přes zimu na nich studiem strávil veškerý volný čas, jiné téma skoro neznal, jak o tom začal mluvit, všichni utíkali ";-D ... já, jako téměř jediný ho však chápal, taky bych [coby novopečený majitel latifundií] měl podobnou radost ":-)) . Během prvního pořádnýho deště (únorový bouřky) se ale bohužel ukázalo, že chalupa má střechu děravou jak řešeto (což však přes zateplení nebylo vidět), takže izolace musela jít dolů a vše pořádně opravit, což vyšlo na víc, než kolik zaplatil při pořízení + na políčku (které poctivě na jaře obdělal) i přes příznivé povětrnostní podmínky nevyklíčilo téměř vůbec nic ze zasetého (někdo totiž tu půdu před lety "odborně ošetřil" notnou dávkou měďnatých solí, jak se později provalilo). Z toho plyne ponaučení = barák se má kupovat za deště + půda v létě.... jinak si člověk může těžce naběhnout.

Jinak, to co jsi popsal (zásahy předchozího majitele), to s oblibou nazývám "zahrad-ničení";-)))

Laškoun. ":-)

x.v.a.s.a - Profil | St 22.8.2018 9:58:38

A když se zeptáš, co hodlá Povodí Moravy dělat se současným betonovým stavem, stane se toto :

Poradna
Povodí Moravy

PORADNA JE UZAVŘENA, SVÉ DOTAZY POSÍLEJTE NA PŘÍMO NA PMO

Bacha - Profil | St 22.8.2018 9:54:44

Lasskoun >> Příští týden mám narozeniny a mám naplánováno první vinobraní. Včera jsem přivezl lis a dnes ukázal refraktometr 17 stupňů. Takže pokud se do té doby o sklizeň nepostará barevná svoloč (špačci a vosy, samozřejmě), bude panenské víno. A to ještě ani nemám nataženou drátěnku.
Nepoužil jsem ani kapku .....cidů, protože mám zasazeny rezistenty. České rezistenty, o které je největší zájem v zahraničí, kde si nechtějí zamořit vinohrady chemií, zatímco u nás to je stále stejné. Urvat co nejvíc, příroda nepříroda. Jako na Nesytu:-(

šeptal - Profil | St 22.8.2018 8:04:28

Lasskoun >> Ta zahrada s hrstí žížal na každé dloubnutí rýčem je zahrada mého dětství, kterou jsem už téměř 30 let neviděl. Párkrát jsem se stěhoval a teď jsem čerstvě v domku se zahradou... nebo spíš "zahradou" evidentně léty zpracovávanou moderními trendy. Místo trávníku udusaná vyprahlá prérie a na záhonech vyhladovělé šeříky. Já tam aspoň sypu popel z ohniště, s tím, že posekanou trávu tam nechám ležet. Jestli tedy bude ještě co sekat. Předchozí hospodář razí heslo - voda musí pryč, ta tráva je hrozná, bych tam dal beton. To už se musím kousat do jazyka, abych zůstal slušný.

Lasskoun - Profil | St 22.8.2018 2:38:16

Lasskoun >> Add: "večer nafotím jak silnej mají stonek, to je přímo kmen"
Jak jsem slíbil, tak plním - jenom připomínám, že zrovna tohle jsou "kokteilky", tedy takový ty mrňavoučký rajčátka, jejichž stonky jsou za normálních podmínek neduživě slabý. Přičemž, pomineme-li velikost plodů (kdy se tyto víc blíží k velikosti normálních menších rajčat) a tloušťku centrálního stonku této rostliny, tlustší než můj palec (a to mám ruce jak lopaty), tak nejdříve rostla nahoru, pak jsem ji v cca metru dvaceti opatrně nasměroval dolů (nechtělo se jí, ale přepral jsem ji ";-D / na fotce je v detailu vidět to horní kolínko) a už si to zase holka šine nahoru,... kdyby nedošlo k této včasné preventivní úpravě, tak by již byla až tak vysoká, že by i při mírném záchvěvu větru hrozilo její zlomení. Jj, chybama se člověk učí - kdys jsem takto hloupě přišel o několik přerostlých rajčat. Navíc takto se mnohem snadněji podpírá, než kdyby byla vysoká jak třímetrová slunečnice.

Momentální velikost keře snadno odhadnete dle výšky k němu napíchaných klasických drátěných podpěr.

Jinak omlouvám se za kvalitu, je to foceno mobilem až hodně po osmé večerní hodině (ryby měly přednost";-), ale automatika foťáku si to (díky nepoužití blesku) ještě docela přijatelně "vytáhla z temnot" (i za cenu většího zrna).

Laškoun. ":-)

P(l)s: Jsem tu relativně nový, není tu na MRKu náhodou nějaká zahrádkářská sekce/vlákno, kde bychom mohli pokračovat? (ať se tu zbytečně neplevelí, neb tohle vlákno je původně přece jenom o něčem hodně jiném). Thx.