Diskuse k článku: Velké a malé parmy

Diskuse k článku Velké a malé parmy

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 27.7.2018

trigro - Profil | Po 6.8.2018 19:32:43

Ještě jsem opomněl u Teplic se bude stavět přehrada takže to bude úplně jiná voda , většina pozemku je vykoupena asi do 4let by stím měli začít takže ty sucha tomu napomohly - aby tam byla zásobarna vody takže tak.
trigro

trigro - Profil | So 4.8.2018 22:05:18

Martin klidně se o tom mužeme bavit a nepřítel ať nasloucha , protože tady u Hranic těch parem zas tolik není od lazeňského mostu proti proudu to byly dvě ostre a jedna mala parma jenom Teplick.areal co šlo vidět.
Podepsaly se povodně , mělká voda malo tůni prostě ty ryby se nemaji se kde schovat a vytřít.
A v minulosti kormorani , to jsem chytal parmy nad černotínem a pomalu jsem schazel k přítoku když podemnou proplulo obrovské hejno menších ryb - / tak to jsem ještě neviděl/ i hned jsem přestal chytat a šel jsem k přítoku, uplně neskutečné hejno lovicích kormoranu přes celou bečvu , ze mně si nic nedělali což se mně dotklo a trvalo cca.10 min.než jsem jim to vysvětlil a odletěli.V přitoku bylo slyšet šplouchání tak jsem to šel zhlednout a přítok byl plný ryb,hlavně ostroretky,parmy atd. prostě vic ryb než vody které tam kormorani vytlačili nebyt náhody tak ryby byly bez šance
Vratim se ještě k parmam u VM menši kousky tak do 48cm , tu větší jsem přeměřil ale z dneška na zítřek byla hlašena změna počasí což se projevilo i na braní.No a za čtrnást dni jdu na ty větší.
Zvětšení lovné míry by se dotklo jenom jikernačky ,pokud už si chce někdo životně parmu ponechat protože je to proněj ta nejlepší ryba tak by pomohlo snižení míry na 35 cm a max hranice 45 cm nebo opravdu hajeni než se jejich stav stabilizuje.A samozřejmě max. počet kusu za rok.
Ještě k ostroretkam těch je docela dost a že někdo chytí a vezme 600ks pro svoji spotřebu je možné znám kolegu který chyta a bere jenom cejny a bílou rybu , např. kapr mu smrdí , zachyta si je to jo ale nebere.A ryby mu jí celá rodina , takže tomu množství cejnu ktere nachyta vezme bys taky kroutil hlavou ale nekšeftuje teda.
Ještě jestli někdo chodite na parmy na moravu tak tam by to mohla byt chytačka.
Trigro

MaRra - Profil | St 1.8.2018 15:42:49

Bachy >> ahoj u nas pod splavem bezne vidam spoustu parem je tam hloubka max pul metru uz kolikrat jsem je zkousel na ULko chytit ale zadna se nenecha premluvit muze to byt tou malou hloubkou ze me vidi a nechteji prijmat nebo to spis neumim? :))

Kobarid - Profil | Út 31.7.2018 19:18:16

Pěn_a >> jo, jel jsem shodou okolností v sobotu na kole podél vody až k brodu u Familií....... a na pár místech jsem nakouknul k vodě, ale stále stejný - všude vody max. po pás.
Tam kde chodím já, bývalo tolik vody, že jsem se tam mohl potopit a byla vidět jen dlaň z natažené ruky, když jsem stál na dně. Dneska, když si tam chodím z jara vyčistit dno, tak mám vodu tak "po kule".

Pěn_a - Profil | Út 31.7.2018 16:21:49

Kobarid >> Chodím od Rybářů po proudu, je tam pár hlubších míst a musím je hledat, většinou jsou vidět když žerou. Chytám jenom na plavačku. A jak jsem zjistil, tak teď nežerou :-)

Kobarid - Profil | Út 31.7.2018 13:55:15

Pěn_a >> otázkou ovšem je, kde - tam kam třeba chodím já, tak jsou jen menší kusy cca. 30 cm. A to jsem ještě rád, že mně vůbec nějaká občas zabere. Zato lín, karas, malej kapr - to je zde celkem běžný úlovek.

Misilov - Profil | Út 31.7.2018 12:12:26

Taky se s Vámi musím podělit o jednu místní krásku :-) 79 cm

Heatley - Profil | Út 31.7.2018 11:01:50

Já bych osobně parmu celoročně hájil nebo minimálně zvedl lovnou míru...

Pafka - Profil | Po 30.7.2018 19:31:03

usak >> Tak tak...

usak - Profil | Po 30.7.2018 18:24:45

Uz chybi jen souradnice...

Attila - Profil | Po 30.7.2018 11:23:30

Minimálně je to krásná ryba . A to že žije v proudu a je bojovná budí sympatie .

Martin - Profil | Po 30.7.2018 8:06:12

Kobarid, Pěn_a: chlapi, kurňa, stačí..nepřítel naslouchá..

Pěn_a - Profil | Po 30.7.2018 4:29:56

Kobarid >> Z Rybářů mám loni největší 68cm. Mě to stačí :-)

Kobarid - Profil | Ne 29.7.2018 23:30:37

Pěn_a >> jsou - nejsou bych moc netvrdil ........ od Teplic nahoru směr Ústí jo, tam je Bečva proudná a parma se tam občas chytne. Po jez v Hranicích je prakticky 0, tam rybí obsádka spíš připomíná rybník. No a pod jezem směr Rybáře, to taky není žádná sláva. Až od Familií se nějaké větší kusy dají chytit.

rover - Profil | Ne 29.7.2018 22:57:36

Hugo Pavel : "Parma je totiž jediná ryba, která vydává zvuky, ona jakoby naříká. Pro mě je to spíš příbuzná bytost. Nebudete mi to věřit, ale už několikrát se mi stalo, že když jsem chytil velkou parmu a položil ji zpátky do vody, neodjela a zůstala stát otočená hlavou ke mně. Jinou rybu když pustíte, mávne ocasem, vystřelí a je pryč.
Jen parma třeba hodinu dvě leží ve vodě u břehu hlavou ke mně a neodpluje. A když jdu od vody, musím vzít klacek a odehnat ji. Kolikrát jsem šel i bez ryby domů, ale parmu jsem si nevzal. Nedokázal bych ji zabít.“

Pafka - Profil | Ne 29.7.2018 18:31:57

Martin >> Bohužel i v okolí našeho města se pohybují různá "hovada", kterým zlámat pruty málo :-/ Ryby se plundrují a nejčastěji asi prodávají do nejmenovaných hospod (jsou tu povolanější, co by mohli mluvit).

Naprosto nedokážu pobrat, že nějaký zm..... může zabít velkou parmu, z mého pohledu nádhernou rybu a "královnu řek"... v tom počtu "ostrých" co uvádíš, to je naprosto šílené, to není "normální" spotřeba (já sice neberu vůbec žádné ryby, resp. v průměru 1 kapra ročně), ale neodsuzuji kolegy, kteří přiměřeně a pro svoji potřebu rybu vezmou, ale tento "průměr" mě děsí.

Pafka - Profil | Ne 29.7.2018 18:26:43

trigro >> Přesně tak, nesdělovat nic konkrétního... MRK čtou nejenom slušní rybáři, ale i ta "hovada", co dokáží řeku plundrovat :-/

trigro - Profil | Ne 29.7.2018 18:16:48

Chtěl jsem původně napsat jak na parmy a jakou nástrahu,čím navnadit ale když vidím že by to víc pomohlo nenažrancům tak jsem to napsal neutrálně a taky všeob.nástrahu kterou používám nejčastěji.Ty zakrmy mam atypické proto taky účiné. Milan uvádí takové všeobecné návnady a nastrahy které se mu osvědčily.
Martine pod Rybaře na ostre se jezdilo roky,mně tam vzal kámoš šíleně o tom basnil a když jsem viděl to hafo rybařu tak jsem tam pak už sním nikdy nejel.To že někdo nachyta 600 ostrých to znamena že se jim tam daří a že by bylo záhodno pohlidat trdlíště pro samovýtěr s hájením na uvedene lokalitě , ta se ale diky velké vodě mění a taky případně se postarat o násadu , když za povolenky se platí taky dostatečně aby se sadilo to co v té vodě je přirozené a odpovida to charakteru řeky.(Ideal většiny kapr že jo ???)
Ještě k parmám bohužel i podle odbor.literatury tak velké parmy jsou jikernačky a mličňak mnohdy nedoroste ani 40cm. takže to co se považuje za nedospělce jsou mnohdy starší mlličňáci. Když je vidět hejno parem jak sbírá tak velkých jikernaček je tam vidět velmi málo na horním toku.Ovšem na dolním toku jsem malou parmu nechytil,tak nevím jak je to tam s výtěrem a mličňakama.
Trigro Hezká Parma na dunaji jsem ještě nechytal.

nofish - Profil | Ne 29.7.2018 3:21:06

Dědek >> Karbose, salat, pochopim, sezrat se da vsechno, hospoda?
Ne jednou po me znamy, jako provozni podniku kde se ti postaraji o zabavu na cely vikend chtel velkeho candata na upeceni v celku, ono to vypada fakt pekne, ale parma?

Bachy - Profil | So 28.7.2018 21:33:30

Menší řeka má taky svoje kouzlo. Nejraději je chytám na ultralehkou přívlač nebo na mušku.

Dědek - Profil | So 28.7.2018 21:22:12

minonatural >> Gratuluji, životní úlovek :-)

Dědek - Profil | So 28.7.2018 21:21:37

trigro >> to víš, nadělají se karbanátky, zavaří se do kyselého nálevu a dobře se prodávají po hospodách. Jj, povolenka se musí zaplatit.

minonatural - Profil | So 28.7.2018 20:56:21

Moja kapitálna z Dunaja 6 kg 80 cm

Martin - Profil | So 28.7.2018 20:20:04

Hmm, ta díra, co byla před povodněma pod Rybářema u Jezírek, šlaka, ta mi chybí...ale jinak na Bečvě furt jsou. Hospodář,a budiž mu za to chvála, u nás zimoviště už pár let hájí, ale býval tam krvavý sníh jak u Stalingradu..dobytkové prodávali parmy a ostré po hospodách, i dnes se najdou tací, co mají za rok napsaných 600 ostroretek..

trigro - Profil | So 28.7.2018 18:46:01

Parem zas tak malo není ale nemají spíš podminky , třeba na Bečvě zůstaly po povodních dlouhé mělké úseky takže úkryt a tůně prostě chybí.Svého času to co zbylo zmasakrovali kormoraní no a tak obnova bude chvíli trvat než se po vytření projeví a dorostou malé parmy.
Twen ja na Odru chodím taky k Suchdolu menší parmy tak do padesáti ale kolega tam má 5kg na splávek a hnojku.Odra má jednu nespornou výhodu různorodost,tůně.proudy a přírodniho ochrance komáry neskutečné množství a repelent je spíš láká než odpuzuje.
Co se tyče Bečvy tak chytam od VM až po soutok Moravy ale v tom má Milan pravdu že čim níž tím větší parmy.A na Moravě budou taky ale tam mě to neláká tam chodím na jiné ryby..Nahoře u VM jsou parmy štíhlejší a do 60 cm ta na fotce ma asi 55cm.Ale na dolním toku to už je jiné.Nejlíp se chytají na splavanou a je jedno jestli na těžko nebo splávek.Pravidelně je chytám v proudu nad tůněmi a jako nástraha rousnice a to 2 až 3 na háček vlasec min.0.30 . nebo slabší pletenku . Protože častým ulovkem jsou i sumci ,nejmenší parma 64 cm nej 82cm ale rozhodně na prutě byla i podstatně větší ale jako vždy utekla (takže naděje žije) praskl háček .A další aspekt je že používám zamáčklý protihrot ale byt tam musí kvůli rousnicím aby se nevyvlekly.
Tos mně Dědek docela překvapil že jsou ještě takoví nenažrancí co rabujou parmy je to krásná a bojovná ryba a pustit si zaslouží , už jenom když ji vytáhnež tak jak ji slyšíš zamručet v podběráku to prostě nemužeš mít srdce ji vzít.
Jinak hezký pohled je na ně ve VM z mostu přes Bečvu na náměstí, pěkné kousky .

Trigro

HOK - Profil | So 28.7.2018 15:38:01

Nastesti i ve strednich Cechach jsou vetsi parmy. Urcite by pomohlo celorocni hajeni.

Dědek - Profil | So 28.7.2018 15:23:25

Všeobecně se u nás ví, že pěkné parmy jsou na Ostravici 1, která je v současné době hájená pro nízký stav vody. Nadějí je, že v příštích dvou letech tam bude vyhlášen revír ChaP. Spousta nenažranců, je z toho, že je tam nemůžou drátovat na nervy, ale jsem rád, že se tlakem slušných rybářů, povedlo na tom revíru vyhlásit alespoň tento status.
Je to revír, kam vyjíždějí k přezimování jak parmy, tak ostroretky. Nenažranci, co s jejich masem kšeftují a plní mražáky doma i příbuzných, snad mají konečně utrum.
Parma by si zasloužila větší ochranu, určitě na mnoha dalších revírech...

Díky Milane, pěkně se to četlo :-)

Pěn_a - Profil | So 28.7.2018 10:28:04

Kobarid >> No někde tam jsou a někde nejsou :-) Do šedesáti spousta a sem tam nad šedesát. Od té doby co to tam vyžrali kormorání se to dost spravilo. Ale braním to jsou mršky náladovy. Po obědě vyrazím, vezmu si boty do vody a uvidím. Někdy dokážou v takovym vedru překvapit :-)

Kobarid - Profil | Pá 27.7.2018 22:54:15

Tak třeba na Bečvě kolem Hranic, už jich taky moc není..........

Twen - Profil | Pá 27.7.2018 19:45:10

Dnes po otravách vod už téměř vymizeli. Největší, osmdesátku chytil brácha v 5-7m široké říčce Odře u Suchdolu na sýrové těsto s řasama.