Diskuse k článku: Mohu na ryby, i když se mi nechce

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 9.7.2017

Arachnos - Profil | Po 11.3.2019 9:29:09

Malej chyta od dvou let. Už má na kontě spoustu okounu perlini a dokonce i par kaprů 50 +, jako zde na fotce. Vstává se mnu v pul ctvrty ráno a a vždy když jedem přes řeku oba koukame do vody a zena nadává :). Jsem stastnej chlap.

reload - Profil | Po 24.7.2017 19:20:17

tym >> Milan Tychler - >> Ten můj příspěvek byla vlastně otázka na Vás, jen jsem to tam zapomněl napsat.

sven - Profil | Po 17.7.2017 11:06:23

reload >> Ahoj. Tvoje strategie je bezvadná:-)
Jen bych ty biče vyrobil dva a chytal vedle synka na druhý, bo jak známo, příklady táhnou.
Přeji Ti aby to vyšlo podle Tvých představ.
Mně to s vlastními nevyšlo, tak jsem se věnoval 16 let jiným dětem, v ryb. kroužku...
Ale i tak mám vždycky radost, když dnes velci kluci, kteří už sami mají potomky, ke mně hlásí a vzpomínají na své začátky. A také jak plánují, jak to zaonačit aby se jim potatili :-)

reload - Profil | Po 17.7.2017 8:45:41

Začátek článku jak kdybych četl o sobě. Rodiče mě v rybařině nijak zvlášť nepodporovali a nechtěli se mnou trávit čas u vody jako dozor, ani mě k ní vozit. A na kole sám to bylo víc než 15 km přes kopce. Jak hodně jsem záviděl klukům v rybářským kroužku, který chodili k vodě s tátou nebo sami, ale měli to k ní blízko... Takže z rybařiny v dětství mám 3 hlavní pocity/vzpomínky. První chycený potočák, nádherný pocit z každého lovu a trvalý stesk, že jsem se k vodě těžko a málo dostával.

Teď mám syna skoro 2,5 roku a ještě když nebyl na světě, už jsem vymýšlel, jak ho budu učit chytat. Možná už příští rok s tím začnu, záleží, jak bude motoricky šikovný. Mám v hlavě takovou strategii do začátku: musí to být aspoň trochu akční a musí to fyzicky zvládat.

Akčnost tomu chci dát, že se bude pořád něco dít a bude tahat ryby. To bych chtěl udělat tak, že zavnadíme a na plavačku budeme tahat čudly. Aby to fyzicky zvládal, na to mám vymyšlené, že bude chytat na lehký krátký bič. Nebude se do začátku trápit s navijákem a těžkým prutem. Ten bič vyrobíme spolu, ať to má od A do Z. Asi bude z jasanu a splávek k tomu asi ze slepičího nebo husího brku.

Tou strategií bych ho chtěl zapálit do rybařiny. Já to mám v krvi, tchán taky, tak snad se to podaří. Ale když on to v krvi mít nebude, tak žádná strategie nepomůže, to je jasný.

Nechcete napsat nějaký seriál typu rybařina pro nejmenjší s tátou/dědou? Prostě jak s nimi rybařit, aby je to bavilo a chytlo a na co si dát naopak pozor, aby je člověk neznechutil a neotrávil hned na začátku? Na vnucích jste asi načerpal zkušenosti. A Kdybyste se na to necítil, máte na MRKu nějakého jiného autora, co by to dokázal?

Kucko - Profil | Po 17.7.2017 1:10:44

Pán Tychler,
je to veľmi pekné čítanie, radosť čítať.

matlák - Profil | Ne 16.7.2017 13:03:02

Moc pěkné čtení,mam vnučku 5let a taky zajdeme na ryby.Často vzpomínám jak nás táta na Berounce učil chytat podoustve.To bylo bezva.

pepule83 - Profil | So 15.7.2017 9:52:10

Moc hezký článek.hned se mi vybavily mé začátky kdy jako 5-letý jsem chodil s otcem tehdy ještě jako divák.později už jako rybář, kdy mi dával jeden svůj prut,v osmi jsem absolvoval ryb.kroužek a od té doby jsem chodil na ryby s dědou naučil mě tehdy vše,toto období bylo to nejhezčí,dnes mám dvě dcery 7 a 3 roky a obě se mnou chodí rády,starší už má také chycenou svou první rybu a pokud bude chtít vyřídím jí příští rok vlastní povolenku.
Rybařina se za těch 30let co jsem k ní poprvé přičichl hodně změnila,ale důležitá je radost s chycení ryby a ta je v dětských očích k nezaplacení

vydrák ml. - Profil | Pá 14.7.2017 19:43:08

Po čase zase moc pěkný článek.
Já jsem také rád, že je ze mě rybář. No a učitele jsem trefil dobrýho i když to bylo kolikrát těžký:-) Na rybách je prostě supeér!

Na památeční placatce jsem se svým učitelem, taťkou.(jsem tam ještě hodně malej)

ROMIČEK - Profil | St 12.7.2017 21:00:07

Ja mám práve 5-rocneho syna a nenasilnou formou robím čo môžem aby z neho bol rybár. Mám však pocit že to bude márne. Viac ho baví babrať sa s prepínačmi v aute ako sedieť pri prute. Čas ukáže... Zato dcéra ktorá má rok a pol je jeho pravý opak, takže tam by možno bola šanca. Uvidíme časom...

el.ou - Profil | St 12.7.2017 19:50:45

tym >> Milan Tychler - >> Pěkný článek. Ze čtyř dětí co mám rybařil pouze nejmladší. Něco jsem pokazil i já. Nakoupil jsem mu hned velmi slušnou výbavu, pokud mu něco nešlo, navazoval jsem já, občas i láteřil nad čerstvě navázaným anglánem ve větvích... Nicméně kluk se toho snad naučil dost. Jak lovit, tak i úctu k ostatním tvorům.

Jednou jsem musel odjet vyřídit něco domů, tak říkám vedle chlapům ať na něj mrknou. Když jsem se vrátil asi za dvě hodiny a ptal se kluka co chytil, říká jen jednoho kapra. Pak přišli chlapi od vedle a povídají. Člověče, vypáčil na ten špunt a šestnáctku sedmdesátku z trávy úplně sám. Ptali jsme se ho jestli chce pomoct, tak řekl: ,, když tak mi ho teda podeberte,,.. Bylo mu dvanáct a to jsem byl na něj hrdý :)

Je mu dvacet a od patnácti má jiné zájmy, asi jako téměř každý v tomto věku. Občas se zeptá jak to šlo, někdy se i staví. Snad později. Ale vnuk už brebentí, tak za dva roky.. A už také vím co nesmím udělat :)

Kmóťák - Profil | Út 11.7.2017 11:46:49

Milane díky! fajn článek,chytám par měsíců mam dvě děti a starší(3,5) zatím na dobré cestě k rybám :) baví tak uvidíme :) Díky

Dědek - Profil | Po 10.7.2017 21:34:47

Ano Milane. Přesně takhle podle mě vypadá krásný život. Jsi opravdu šťastný člověk. A je to na tobě dobře vidět. :-)
Nedá se nedat za jedna.

Seržant55 - Profil | Po 10.7.2017 18:10:52

Milane moc pěkný článek,je to super.Co mám dělat já když teď čekáme třetí vnučku ty dvě od staršího syna občas vezmu ssebou k vodě ale po půl hodince už je lepší zábava třeba krmit kačeny,nebo se pokoušet uplést věneček z lučního kvítí.Rybářky z nich asi nebudou,ale aspoň v nich vypěstujeme kladný vztah k přírodě..já jako rybář a druhej dědek jako tremp-důchodce.Alespoň se o to snažíme seč nám síly stačí.

ExPr3v1t - Profil | Po 10.7.2017 16:29:43

Musím za 1.
Mě přivedl k rybám děda. Už jako dvouletého mě bral s sebou a chytat jsem díky němu začal ve 3 letech sám, samozřejmě veden pevnou a zkušenou rukou starých harcovníků...lískový proutek, hnojáček a hurá na ně...později, když už jsem se strachy poprděl jen na půl, tudíž tak v 5ti, mě bral i s kamarády v noci na hady a dělali mi to tak napínavé, že se mi o tom do dnes zdá...v 6ti mi vrazili do ruky prastarý pobouchaný mušák a od té doby mám definitivně v hlavě rybu (na chvíli jí v určitém věku konkurovala dámská ňadra, nicméně vše jest již opět jak má být)...po letech, když se vžiju do toho, jak jsem jako malý zažil takovou nádheru, lze konstatovat, že je to jen a pouze o lidech a přírodě.
Synovec, jsou mu 3, už vesele udrží bič a můj malej prďola zatím jenom lopatkou pomáhá vyndavat žížaly, jelikož sotva chodí, ale chtěl by taky a je to fajn...pokusím se udělat to klukům napínavé a kouzelné jako děda mě a je jen na nich, jestli je to bude bavit...ale když člověk vidí jak se ten malej prďola klepe štěstím, že chytil cejnka jako předloktí, tak je to k nezaplacení...
Pro mě jste pan rybář ne proto, jak a na co chytáte, ale z toho důvodu, že i dnešní postižené době lze najít kus rozumu tam, kde se kdysi rozdával plnými hrstmi!
Díky, zaplul jsem na chvíli do dětství!

rybičkář - Profil | Po 10.7.2017 11:58:22

Hezky napsáno,hlavně srdcem a ta fotka se ,, zimní ligou´´ je úplně bestovní. Ať to kluky baví co nejvíc, třeba o nich ještě uslyšíme - závody, knihy, články a příspěvky tady na MRKu s nickem tym1,2 a 3 :-).

sven - Profil | Po 10.7.2017 11:19:51

tym >> Milan Tychler - >> Ahoj. Moc pěkné počtení.
Mě takové štěstí nepotkalo..., jeden vnuk žije cca 2000km daleko a druhý má naprosto jiné zájmy....fotbal a bike, nebo jak se to šílenství na kole nazývá...
Ani děti neměly o rybaření zájem...
Ačkoli, loni jsem pana syna jednou na ryby vytáhl, letos dvakrát a tento víkend si o to dokonce řekl sám a jakože příští víkend by se prý také přidal.. :-)
Tak snad svítá na lepší časy a vercajk po mně, neskončí ve směsném odpadu....
Mé začátky byly velmi podobné Tvým. Jen ta koncovka mi tak dobře nevyšla ...:-)
Ale i tak jsem u vody rád a má to i své plus. Když se mi nechce, tak nemusím :-)

Obojživelník - Profil | Po 10.7.2017 8:20:36

Milane, seš super učitel :)

MAXXSKATER - Profil | Ne 9.7.2017 23:30:21

Pěkný článek. Děti mám 2 a obě dvě se mnou chodí odmalička k vodě. Staršímu už bude teď v září 7 roků, takže tam je to už úplně jiné. Pár svých ryb už má také chycených, občas se mnou už i přespí u vody, ale hlavně už se dokáže zabavit sám nějak jinak v případě, že ho to u vody zrovna dvakrát nebaví nebo když ryby ryby až tak moc nespolupracují. Jsem fakt rád, že děcka mají v dnešní počítačové době ještě o něco, jako je rybařina, vůbec zájem. Musím jenom doufat, že mu to vydrží i přes pubertu.

Loveczhory - Profil | Ne 9.7.2017 21:49:35

Moc hezké. Taky mají toho nejlepšího učitele...😉

xycht - Profil | Ne 9.7.2017 21:09:32

Hezkej článek. Mýho syna (7 let) tedy ryby vůbec nebaví, raději má atletiku :-) A možná je to dobře. Dík za článek, po dlouhý době jsem si něco přečetl.

Juraj - Profil | Ne 9.7.2017 12:10:19

Ahoj, nádherný článek. Mám děti zatím menší (9 a 12) a rybaření jim není moc vlastní. Jezdím s nimi po atletických oválech a floorbalových turnajích a snažím se společně co nejvíc prožívat, co baví je. Ten čas mi nikdo nevrátí a i když jsem se moc snažil, aby je rybařina chytla, pochopil jsem, že jejich srdíčko patří sportu a lámání silou by přineslo jen obrácený efekt.
Tajně proto doufám, že až jednou... vnoučci a bude mi dovoleno prožívat přesně o čem píšeš.
Přeji mnoho krásných společných chvil u vody a třeba někdy další veselejší článek, protože kromě jiného vznikají s dětmi komické situace, kterým se rádi zasmějeme...